تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    آقای دکتر پدر بنده 54 سالشون هست و مشکل آنچنانی از نظر تکرر ادرار و سوزش نداشتند. در تاریخ 97/10/06 ایشون آزمایش دادند و PSA آزمایش 4.9 شد و در سونگرافی حجم تقریبی پروستات 63 میلی لیتر اندازه گرفته شد. و بعد به پزشک مراجعه کردن و ایشون از راه مقعد معاینه کردند و یک سری داروها تجویز کردند و دوباره در تاریخ 98/02/05 آزمایش دادند و PSA آزمایش 10 شد و FREE PSA آزمایش 1.4 شد و پزشک دوباره از راه مقعد آزمایش کرده و دارو دادن و بعدا در تاریخ 98/05/03 دوباره آزمایش دادند و PSA آزمایش 12 شد. به نظر شما استاد محترم الان چیکار باید بکنیم؟ آیا آزمایش از طریق مقعد میتواند باعث افزایش PSA شود؟
    از لطف و توجهتون بی نهایت سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود

    2. تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
      با سلام و احترام
      از پاسخگویی شما بسیار ممنونم .
      چشم حتما نمونه برداری انجام می دهیم.
      فقط ایا معاینه از طریق مقعد میتونه عامل افزایش PSA در مدت تقریبا هشت ماه شده باشه؟ چون واقعیت قبل از مراجعه به دکتر و معاینه از طریق مقعد psa تقریبا 5 بود و الان بعد از هشت ماه و دوبار معاینه از طریق مقعد، 12 شده است.
      متشکرم.
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      بالا نمي بره

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام من 55سال دارم میزان 9/72PSA می باشد چگونه متوجه شوم سرطان پروستات ندارم ضمناً پروستات به ابعاد 59*39*61میلمتر وحجم 74سی سی میباشدلطفاًراهنمایی بفرمائید.آیا میشود بادارو این حجم از پروستات را کوچک کرد .آقای دکتر شما در کدام بیمارستان عمل پروستات را انجام میدهید لطفاًشماره تلفن مطب را محبت بفرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر مسعود جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    سلام وقت به خیر اقای دکتر
    بنده 33ساله هستم حدود پنچ ماه پیش یه روز ترشحاتی به مانند عفونت مانند از آلت تناسلی بنده خارج شد به پزشک مراجعه کردم آزمایش اد ار و کشت اد ار نوشت که هر دو تا سالم بودن ولی بعد مدتی سوزش اد ار گرفتم که مراجعه کردم به پزشک ارولوژی به مدت سه ماه قرص های تامیلیسون 0.4و افلوکساسین 300 مصرف کردم که سوزش بهتر شد ولی بعد تخلیه ادار مقداری به صورت قطره قطره میاد مدتی هم احساس بزرگی مابین معقد و بیضه ها داشتم که الان احساس میکنم کمی بهتر شده که 15 روز پیش دکتر خودم رو عوض کردم که برام سونوگرافی نوشت که کلیه ها و مثانه ها هیچ مشکلی نداشتن ولی حجم پروستات 20 سی سی اندازه گیری شده است که بعد رویت سو نو گرافی دکتر جدیدا قرص های جدیدی سیپروفلکساسین 500و ولدیک 50 فیناستراید ۵ میلی و پرازوسین1میلی رو برام تجویز نموده است که بعد مصرف آنها کمی احساس بهبودی پیدا کردم که در حال حاضر هم مصرف میکنم که فقط در حال حاضر با علائم کمی دوباره قطره قطره آمدن اد ار بعد دفع اد ار هست و درد مابین معقد و بیضه و همچنین وسط آلت فقط در سمت چپ هست امکانش هست بفرمایین چه مشکلی دارم و دارو ها رو تا کی مصرف خواهم کرد و چرا با گذشت چهار ماه مصرف دارو ب بهبودی کامل پیدا نکردم؟
    1. تصویر کاربر مسعود پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
      البته مدتی هم هست حالت نعوظ و حس مربوطه رو هم ندارم
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      مراجعه كنيد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر عباد چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام دکتر اندازه پروستات من قبلا ۴۴بود الآن با مصرف دو ماه دارو به ۳۸رسیده psa قبلا ۶.۹۷بود با مصرف دوهفته دارو تاوانکس به ۴.۱و آزاد ۴. رسید دوباره دوهفته تاوانکس مصرف کردم کل شد ۵.۱ و آزاد ۶. ضمنا ۵۵ سال سن دارم و مشکل ادراری ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر نادیا جمعه ۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    با سلام
    در صورتی که مداخله یا داروهای جایگزین در سرطان پروستات وجود دارد که برای آنها حجم نمونه کافی از طریق فالو آپ بدست اید تمایل دارم از مشاوره جنابعالی در تزم بهره مند باشم
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      ببخشيد وقت ندارم

  • تصویر کاربر رضا جمعه ۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید 55 سال سن دارم در مورخه 98/3/10جهت چکاپ مراجعه نموده psa=16 نشان داد به پزشک مراجعه نموده و بعد از معاینه دوباره دستور آزمایش داده نتیجه psa=29 شده به دکتردیگری مراجعه نموده آزمایش بعد از یک ماه راداده که هنوز وقتش نرسیده باید اعلام کنم بغیر از کمی سوزش در ادار کردن هیچ گونه علایمی ندارد و پزشک قبلی گفته باید نمونه برداری بشه آیا این عمل خطراتی داره یا نه لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      خطري ندارد

  • تصویر کاربر منصور جمعه ۲۸ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    بنده در آخرین آزمایش پ اس آ توتال 4.81 و فری پروستات 1.10 و F.PSA\\TPSA ratio 0.23 جواب گرفتم که دکتر داروی فیتو پروست و پروترال تجویز فرمود در من سنم 63 می باشد خواهشمند است بنده راهنمایی نماءید در ضمن پدر اینجانب 10 سال قبل عمل جراحی باز پروستات انجام داد البته بخاطر مشکلات ادراری
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۸ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      داروي داده شده خوب است

  • تصویر کاربر رضوانی شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر خسته نباشید و خدا قوت
    پدرم بدلیل دی وی تی لگن در بیمارستان کسری بستری هستن هنوز لخته بزرگ و پابرجاست و psa 100 هولد بادی اسکن هم شدن می گن توده ای در کمر ایشان هست که ممکنه سرطان پروستات باعث شده باشه آیا چنین چیزی امکان داره و اینکه بدون بیوپسی با این آزمایش تشخیص سرطان قطعی است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد بيوپسي پروستات شوند

  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    من 46 سالمه psa 1.2 سونوگرافیم هم رفتم پرستاتم مشکل نداشته و مثانه ام درد میکنه و میل جنسیم کم شده
    خیلی ترسیدم چکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      نگران نباشيد زود گذر است

  • تصویر کاربر آیت چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام من 52سالمه 2سال پیش بطور اتفاقی متوجه شدم psaمن بین 6تا7هست بیوبسی دادم از 8نقطه مشکلی نداشتم 6ماه پیش سنو گرفتم پروستادم25گرمه دکتر گفت طبیعی هست چند روز پیش مجددا psa را اندازه گیری کردم 6/3بود دکتر میگه ولش کن مشکلی نداری چون بیوبسیت هم مشکل نداره دوست داشتم بدونم چرا psa من بالاست تو آزمایش آخرfree psaآخر0.6وf/tpsaهم0.1جالب این که از لحاظ مشکلات پروستاتی که مردان دارند من ندارم(مثلا تکرر ادرار و ....)را ندارم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      به علت التهاب بالاست

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر