تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 1655 مشاهده پرسش
    سلام
    ۳۷ساله هستم و پروستات من طبق سونوگرافی حجم آن ۳۴ccو ابعاد۵۳*۳۶*۳۵و داری کیست ساده ۹میلیمتری در پارانشیم میباشد
    و کپسول پروستات intactاست و اکوژنیسیته پروستات طبیعی می باشد و ضخامت جداره مثانه در حد نرمال میباشد

    و آیا پس از مصرف دارو کیست برطرف میشود ؟ و آیا مثانه با مصرف دارو بحالت قبل یا کوچکتر برمیگردد؟؟؟
    ممنون از پاسخگویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      كيست هاي كوچك درماني نياز ندارد

    2. تصویر کاربر علی شنبه ۲۵ آبان ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام
      آیا پروستات بعد از درمان کوچکتر می شود؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      بله كوچك مي شود

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر کیوان جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    مردی 60 ساله هستم .بنده وقتی 30 ساله بودم ( 30 سال پیش ) دارای پی اس آ 3.5 بودم..که برای سن جوانی من زیاد بود.اینک 8 سال است( از 52 سالگی تاکنون ) که پی اس آ بنده مرتبا بین 3.8 تا 6 در نوسان است.و این در حالی است که آزمایش مقعدی و ادراری بنده خیلی خوب و سونوگرافی ترانس رکتال چیزی جز بزرگی پروستات نشان نمیدهد.پزشک متخصص میفرماید : احتمالا شما مادرزادی دارای پروستات بزرگ هستی.عوارضم هم خیلی کم هست..مثل تعجیل برای ادرار کردن و تکرر ادرار و غیره..لطفا اعلام نظر فرمایید..متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر جواد جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشی خدمت آقاید کتر این حقیر 8 سال است مشکل پروستات دارم حجم آن از زمان تشخیص از30 تا حالا 50 می باشد وگاها مقدار آpsa تا 11ِ.8 هم بالا رفته وبا مصرف دارو دوباره تا 3.5 آمده حالا بعد از 15 ماه دوباره آزمایش دادم 9.5 بوده ودکتر گفت در معاینه رکتومی مقداری سفت شده با این حالا آیا در خطر سرطان هستم یا نه.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    درود دکتر پدرم 86 سالشه و دچار عفونت ادراری شد ک با داروهای مختلف درمان نشد و بالاخره با چندین وعده سفتریاکسون عفونت بر طرف شد ولی حتی بعد از اینکه عفونت بر طرف شد بازم psa بالاست ک در حال حاضر 19 است ک در ازمایشهای قبلی متغیر بود ولی از 17 پایینتر نیومده بالاترینش 37 بوده دکتر گفتن باید نمونه برداری بشه با توجه به سن بالا البته حال عمومیش خوبه و مشگلی نداره نظر شما چیست ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد نمونه برداري شود

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید.استاد عزیز ایا داروهای کورتونی مثل پردنیزولون در کاهش التهاب پروستات غیر عفونی تاثیر دارد یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      خير ندارد

  • تصویر کاربر یاس جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    همسرم ۸ ماه پیش رادیکال پروستات انجام دادن شماره گلیسیون۴+۳ بود
    هر سه ماه باید ازمایش psa بدن
    جواب ازمایشون الان pas 0/04
    free psa0/01
    psafree/psa33/33
    ممنون میشم بفرمایید که خوبه یا نه ؟
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      بله خوب است

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من ۵۵ ساله هستم و تا یکماه پیش مشکلی بابت پروستات با psa1حس نمی‌کردم ولی یک هفته پیش با احساس سوزش و مشاهده خون در ادرار psaمن بصورت ناگهانی به 7رسید و با دارو خونریزی و سوزش متوقف گردید اما طی مدت 4روز psaاکنون به 27رسیده درصورتیکه خونریزی و عفونتم خیلی کم شده .علت این افزایش چیست و برای درمان باید چه کاری انجام دهم . دارو یا جراحی . ضمنا کلیه ها هم مشکلی ندارند و سونو گرافی اندازه پروستات رو کمی بزرگتر شده اعلام کرده .آیا وارکتومی در پروستات موثر می‌باشد . ضمنا اگر ادرار و هم بین 2تا3 ساعت میباشد . با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود و روزي يك عدد قرص وزيكر ١٠ ميلي گرم ميل كنيد

  • تصویر کاربر مرشدی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام پروستاتم بزرگ شده بتچویز پزشک انتی بیو تیک و کپسول یکماه و نیم مصرف کردم . در حال حاظر فقط نعوظم دچار اشکال شده میل جنسی ام کم شده . فعلا هیچ مشکل دیگر ندارم . رفع اشکالات پیش امده . چگونگی درمان خانگی پروستات بزرگ شده و مراقبتهای مورد سوال از حضورتان میباشد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      نگران پروستات نباشيد و براي نعوظ يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تادالافيل ميل كنيد

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      نگران پروستات نباشيد و براي نعوظ يك ساعت قبل از رابطه يك عدد قرص تادالافيل ميل كنيد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ع شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب بنده 98/06/12آزمایش انجام دادم psa 4.42و free psa 2.01وfreepsa/psax100 45.5 f,n. ,l[nnh nvjhvd ومجددا 98/07/24 آزمایش انجام دادم psa 11.4وfree psa 1.3و freepsa/psa0.11 درحال حاضر سنگ کلیه دارم که سنگ شکن کردم. سوزش وتکرر ادرار در روز دارم شب ندارم خواهشمندم بنده را راهنمایی بفرمایید. سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص وزيكر و هر ٨ ساعت يك عدد قرص  فنازوپيريدين ميل كنيد

  • تصویر کاربر امیر شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    سی وهشت ساله هستم به علت تکرر ادرار و کندی دفع ادرار به دکتر مراجعه کردم عکس ار یو جی و ازمایش ادرار نرمال بود به من قرص تامسولوسین ازیترومایسین و سفکسیم دادن
    ایا قرص تامسولوسین به سن من باید استفاده کنم و اینکه انتی بیوتیک درست تجویز شده
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      درست تجويز شده

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر