براکیتراپی پروستات چیست و چگونه انجام میشود؟
براکیتراپی پروستات نوعی پرتودرمانی است که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشود. براکیتراپی پروستات شامل قرار دادن منابع رادیواکتیو در غده پروستات است؛ امواج خارجشده از این رادیواکتیوها با وارد کردن کمترین آسیب به بافتهای سالم، سلولهای سرطانی را از بین میبرند.
انواع براکیتراپی پروستات
1)براکیتراپی با دوز بالا (HDR). : این روش نوعی براکیتراپی موقت است و شامل جایگذاری منابع تابش رادیواکتیو در پروستات و ارسال دوز بالایی از اشعهاست. این منابع تا دقایقی قبل از حذف آنها از بدن به تابش امواج رادیواکتیو در دوز بالا ادامه میدهند. این نوع از درمان شامل چندین مرحله میشود.
2)براکیتراپی با دوز پایین : (LDR). براکیتراپی LDR، روشی دائمی است که در این پروسه دانههای رادیواکتیوی را در داخل غده پروستات قرار میدهند. این دانهها به آهستگی و در طول ماهها پرتوهای خود را آزاد میکنند.
برای سرطانهای پیشرفتهترِ پروستات یا سرطانهایی که شانس بیشتری برای انتشار به فراتر از پروستات دارند، براکیتراپی ممکن است همراه با سایر درمانها، مانند پرتودرمانی خارجی (EBRT) یا هورموندرمانی انجام شود.
براکیتراپی پروستات، برای سرطان پیشرفته پروستات که به غدد لنفاوی یا نواحی دوردست بدن گسترش یافته است، استفاده نمیشود.
اگر سرطان پروستات شما در مراحل اولیه است و احتمال انتشار آن به خارج از پروستات کمتر است، براکیتراپی ممکن است تنها درمان مورد استفاده برای شما باشد.
شایعترین عوارض جانبی
- اختلال در ادرار
- احساس نیاز به تخلیه فوری ادرار
- درد و ناراحتی هنگام دفع ادرار
- نیاز به دفع ادرار در شب
- مشاهده خون در ادرار و مدفوع
- خونریزی از رکتوم (مقعد)
- ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
- اختلال نعوظ
- حرکات مکرر روده
عوارض کمتر شایع
عوارضی که به ندرت مشاهده میشوند:
- تنگی مجرای ادرار
- ایجاد فیستول (سوراخ یا مجرای) غیر طبیعی در دیواره رکتوم
- ایجاد سرطان ناشی از پرتوها در مثانه یا رکتوم
منبع: mayoclinic.org