تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    سلام من50سال دارم. نتبجه آزمایش psa بوده است توتال 11.8 فری 2.79 و نسبت فری به توتال 23.6 درصد دکتر برای 15 روز قرص جمی فلوکساسین تجویز کرده که در روز نهم عوارض پوستی داشته ام با توچه به عدم دسترسی به پزشک معالجم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      نمونه بر داري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر Saeed دوشنبه ۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    من ۴۸ ساله ام اردیبهشت امسال psa ام دو ونیم بود سونو کردم اندازه پروستات طبیعی بود به توصیه پزشک یک دوره اوفلاکساسین خوردم و پس از آن psa به یک و چهاردهم رسید بعد از سه ماه الان دوباره به عدد دو و نیم رسیده
    نظر حضرتعالی چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سونو,گرافي از راه مقعد انجام دهيد

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    درود بنده 86سال سن دارم برای چندمین بار عفونت ادرار بسراغم میاد که دکترم با سونوگرافی علت رو مقداری بروستاتم بزرگ شده وهمین باعث این شده ک مقدار 40 سی سی ادرار در مثانه باقی می مونه وایجاد عفنت بشه ومشکل بعدیم اینه که در ازمایشم psa بالابود حدودا 30 که با نمونه برداری ک انجام شد خوشبختانه خوش خیم بود حالا دکترم میگه بعد از مصرف انتی بیوتیک بیا تا بروستات رو مقداری بتراشم تا مشکل برطرف بشه خواستم نظرشمارو بابت عفونت ادرار و بالا بودن psa بدونم ممنون دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      عفونت از پروستات است يك بار ديگه به علت psa بالا بايد نمونه برداري انجام شود

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    باسلام در حال حاضر در حین ادرار قبل و بعد از ادرار در ادرارم خون دیده می شود و با سوزش و درد
    البته یک سنگ در 24 ساعت گذشته با سوزش و درد دفع کردم الان بعد از 24 ساعت در ابتدای ادرام خون می آید و ادرار با سوزش و به صورت قطره ای و در آخر هم خون دیده می شود و آزمایش پروستاتم psa ام result=0/14 و free psa= 0/12 است لطفا در صورت امکان راهنمایی فرمایید . ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      بايد سيستوسكوپي شويد

  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من در دفع ادرار مشکل دارم و دارو مصرف میکنم سوال من مربوط به آزمایش میباشد در آزمایش من ذکر شده L 15.8 آیا این نشان دهنده پایین بودن psa میباشد یا بالا بودن ؟
    آیا باید درمان خاص و شدیدی را انجام بدهم ؟
    از شما ممنون هستم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      بالاست بايد نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر مردی 60 ساله هستم صبحها اولین بار که به دستشویی میروم ادارارم دیرتر تخلیه میشود و اخیرن هم تا صبح چند بار بیدار میشوم برای دستشویی آزمایش رفتم و جواب به صورت زیر بوده لطف فرموده جواب را بازدید و راهنمایی نمایید
    (2.53---psa )و(0.49 ---free psa) و ( 19.4 ---- free/total psa ratio ) fh ja;v
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر حبیب شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من آزمایش گرفتم p.s.a free شده 8/0 و p.a.s.total شده 4/4. سنم هم 55 سال هست نتیجه چه می شود چه اقدامی باید انجام بدم. ممنون از برنامه تان خدا نگهدارتان باشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      طبيعي است اقدامي لازم نيست

  • تصویر کاربر طرهانی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام آیا این شخص مبتلا به سرطان پرستات هست. و در مورد این آزمایش توضیح میدید و ایا این قابل درمان می باشد
    باتشکر از دکتر عزیز
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      آزمایش طبیعی است

  • تصویر کاربر احسان شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير
    من حدود ٤ سال هست كه دچار مشكل اداري شدم و در حال حاضر ٤٣ سال سن دارم و مشكلم به اين صورت هست كه اولا اگه به عنوان مثال يك ليوان آب مصرف كنم به اندازه ي يك پارچ آب بصورت ادرار در دفعات پشت سر هم دفع ميكنم و اوايل شب ها خواب نداشتم و تا صبح يكسره دستشويي ميرفتم ولي الان نه
    در حال حاضر مشكلم تكرر شديد ادار و عدم وجود فشار در هنگام تخليه و تخليه ي كامل هست
    گاهي اوقات احساس ميكنم مثانه خالي شده ولي به محض اينكه از سرويس بهداشتي خارج ميشوم احساس ميكنم دوباره مثانه پر شده است و اگه دستشويي نروم امكان ريزش ادرار وجود داره و گاهي هم احساس ميكنم مثانه هنوز خالي نشده ولي هر چه فشار مي آورم تخليه نمي شود و بصورت قطره قطره و يك خط نازك ادار دفع مي شود و دوباره به محض اينكه از سرويس خارج ميشوم باز دوباره بايد برگردم و ادرار كنم و فشار اوليه براي خروج ادرار بد نيست ولي بلافاصله فشار ضعيف و قطره قطره ميشود و جديدا هم يك مقداري سوزش دارم
    در مشهد به چند تا پزشك مراجعه نمودم همون ٤ سال پيش ولي از بس داروهاي متفاوتي مصرف كردم و هر كدام يك نظري را اعلام كردن خسته شدم و درمان را متوقف كردم و بهبودي اي حاصل نشد متاسفانه
    به عنوان مثال يك پزشك ميگفت مشكلي نداري يكي گفت پروستاتت بزرگ شده يكي گفت مثانه ت كوچيك شده يكي ميگفت مثانه ت عصبي هست
    و هركدام داروي اي تجويز مي كردند ولي تاثيري در درمان نداشت
    يك مشكلي كه دارم در طول روز شايد سي چهل بار دستشويي ميروم و بسيار خسته كننده و عذاب آور هست
    مخصوصا توي جاده و پشت فرمان فقط بايد دنبال سرويس بهداشتي بگردم
    خسته شدم آقاي دكتر واقعا كلافه ام ، خواهش ميكنم دارويي تجويز بفرمايين تا مثه سابق مثانه ام كامل تخليه بشه و به حالت قبل برگردم
    ممنون از اينكه وقت تون رو در اختيار بيماران قرار مي دهيد
    روزتون بخير و خدانگهدارتون
    لازم به ذكر است من سه فرزند دارم و فشار خون بنده معمولا هميشه نزديك به ١٤ هست و هيچ دارويي مصرف نميكنم.
    خدا پشت و پناه شما
    ان شاالله
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      روزی یک عدد یک قرص vesicar به مدت ۲ هته میل کنیدد

  • تصویر کاربر ياشار شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام اقایه دکتر چند وقتي هست بعد از مدفوع کردنم تکرر ادرار و سوزش ادرار میگیرم ومدام میرم دستشویی ولی ادرارم خارج نمیشه بازم میرم دستشویی، اين وضع يكي دوروز يا بيشتر ادامه پيدا ميكنه و دوباره خوب ميشه ،بعضي مواقع هم دردهاي خيلي ضعيف در ناحيه لگن دارم، ٢-٣ روز پيش بسته هاي سنگين بلند كردم ،
    امروز در مدفوع مقداري خون ديدم
    لطفا راهنماييم كنيد آقاي دكتر ،، سن ٣٩ سال
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول omnic ميل كنيد

    2. تصویر کاربر ياشار دوشنبه ۴ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      لازم هست به اورولوژيست مراجعه كنم؟
      در صورت ديدن چه علائمي بايد مراجعه كنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      مراجعه كنيد ىبهتر است

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر