تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر ماهان چهارشنبه ۱۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ۳۱ سالمه. متاهل بودم و ۵ ساله که جدا شدیم و اعتیاد پیدا کردم به خودارضایی و مانع خروج آب منی میشدم تا چند ساعت حتی تا ۳ یا ۴ ساعت و الان چند روزه که درد دارم زیر مثانم، به خصوص موقع راه رفتن. الانم که کرونا اومده و نمیدونم چکار کنم برای درمان لطفا" کمکم کنید؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد شياف ايندومتاسين استعمال كنيد ده روز و روزي دو بار هر بار ١٥دقيقه در أب گرم نشسته شود

  • تصویر کاربر Amin چهارشنبه ۱۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    علت اینکه بعد عمل کانستر پروستات و بعد گذراندن دوره پرتو درمانی آزمایش PSAبالا باشد چیست؟ ناگفته نماند که هنوز آمپول هرمونی رو تزریق میکنن هر سه ماه الان PSA شون 15/11 هست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      درمان درست انجام مي شود

  • تصویر کاربر کاظم یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    باسلام بنده 35سال دارم وهنگام زورزدن در دستشویی ازالتم مایعی شبیه به منی ترشح میشود دکترم رفتم انتی بیوتیک داد دربیمارستان ولی خوب نشدم اگرامکان داره راهنمایی کنید درضمن سونوگرافی کردم گفت یه کم ورم پروستات داری وموقع ادرارکردن باید2یا3دقیقه منتظربمانم تاادرارم بیاد وقطع ووصل ادرارم دارم باتشکر ازجنابعالی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ١٥دقيقه در أب گرم نشسته شود دو هفته و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين استعمال كنيد ده روز

  • تصویر کاربر ابراهیم یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    بعد از سه هفته نمونه گیری از پرستات و استفاده سه هفته مداوم از داروی چرک خشک کن همچنان ترشحات خونی مشاهده می شود.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سيستوسكوپي انجام شود

  • تصویر کاربر منصور یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید۶۴سال دارم ارسال ۹۵پس از دریافت جواب PSA=6.3,وبالا بودن حجم پروستات طبق دستور پزشک اورولوژ بیوپسی شدم که جواب آن خوش خیم بودبدنبال آزمایشات مستمرسالانه psaمیانگین آزمایش PSA درسال ۹۸ به حدود ۱۱ ng/ml افزایش یافت که موجب نگرانیم شد پس از مراجعه به دکتردرخواست ام آر آی دادن که نتیجه آن منجر به انجام نمونه برداری جدیدگردید که باتوجه به نتیجه مشکوک آن تصمیم به جراحی پروستات گرفته اند ازآنجایکه بنده نگران این عمل هستم ضمن ارسال تصاویرمدارک مربوطه ازجنابعالی به عنوان اورولوژیست حاذق وماهر استدعا میکنم مشاوره وراهنمایی بفرمائید آیا حتما"بایستی جراحی پروستات کنم یا راهکار بهتری دارید؟متشکرم با آرزوی موفقیت برای جنابعالی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      pet اسكن انجام شود

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام من چند وقت پیش متخصص اورولوژی رفتم و تشخیص داد که ورم پروستات دارم و دارو تجویز کرد که چند ماهی هست که دارو مصرف می کنم ولی خوب نشدم بعضی از مواقع مثلا" در حین راه رفتن ، بلندشدن، نشستن ، بلافاصله بعد از دستشویی و... احساس می کنم ادرارم ریخته لطف کنید راهنمایی کنید که خوب بشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص وزيكر ١٠ ميلي گرم ميل كنيد

  • تصویر کاربر کامیاب جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان جواب آزمایش psaبنده 0.2 میباشد درحالی که رنج زده بیشتر از 4.0 حالا وضعیت من نرمال است یا مشکل داره چه دستوری میفرمایید باادب و احترام
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام
    میخواستم بدونم تو سایتتون نوشتین فعالیت جنسی بیش از حد باعث سرطان پروستات میشه منظور چیه؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      منظور اينستكه اگر شخصي بيش از حد سكس داشته باشد شانس مبتلا به سرطان در او زياد مي شود

  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    با سلام . پدر بنده مبتلا به کنسر پروستات هستند . و چند ماهی هست زایتیگا مصرف میکنند . قیمتش بسیار بالاست . از طرفی پزشک انکولوژ اصرار به استفاده از زایتیگا دارند و نمونه ایرانی (زایبرون ) رو رد میکنن! اگه ممکنه در مورد اثربخشی ابیراترون ایرانی و مقایسه اثربخشیش با نمونه خارجی راهنمایی بفرمایید . سپاسگزار
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      اثر هر دو مساوي است

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید ، من ۲۳ سالمه و ورزش بدنسازی میکنم ، حدود ۲ سال بصورت دوره ای زیر نظر دکتر و مربی برای بدنسازی و دراومدن موهای صورتم هورمون مصرف کردم و بین دوره های فاصله های ۶ ماهه میدادم ، حدود۲ ماه قبل احساس میکردم موقع ادرار چند قطره در ناحیه سر آلت تناسلی باقی مونده ، و هر از گاهی نه خیلی زیاد درد ناحیه پرینه داشتم وقتی ادرارمو نگه میداشتم ، پنجاه درصد مواقعی که خودارضایی میکردم نعوظ نیمه داشتم ولی موقع سکس نعوظم کامل هست علائمی مثل سوزش و تکرر و قطره قطره رو هیچکدومو ندارم ، الآن خداروشکر خودبخودی تا حدودی مشکلم حل شده و درد ناحیه پرینه ندارم دیگه ، میخواستم بدونم آیا پروستات من بزرگ شده و مشکل داره ؟ هورمونایی که مصرف میکردم میتونه باعث آسیب به پروستات و التهاب بشه ؟ آیا ربطی داره ؟ اگر ربطی داره آیا بعد از قطع مصرف هورمون و استرویید عوارضش برطرف میشه و پروستات به اندازه طبیعیش برمیگرده ؟ خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      هورمون ها باعث بزرگي پروستات شده قطع كنيد پروستات طبيعي مي شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر