تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر وقتتون بخير
    ببخشيد يه سوال داشتم تو ازمايش پدربزرگم psa=46 و free psa=2/3 و free psa/psa=0/05 هستش و توي اولين ازمايششون psa=42 و free psa=1/9 و free psa/psa=0/05 بود ايا اينا نشونه سرطانه؟؟؟ اگه سرطان هست ميشه فهميد چقدر پيشرفت كرده و خوش خيمه يا بدخيم؟؟؟ ممنون ميشم سوالمو جواب بدين😭😭😭
    1. تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)
      اينم عكس اخرين ازمايششونه
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      بدخيم است بايد بيوپسي پروستات شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسنا شنبه ۲۵ مرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    پدرم جراحی رادیکال پروستات انجام دادن
    ۶۳ ساله هستن جواب پاتولوژی خوب نبوده و عدد۸ را نشون میداده دکتر هورمون تراپی را تجویز کردن و هفته دوم بعد عمل اولین تززیق را انجام دادن آمپول دیفرلین ۳.۷۵ ماهی یکبار
    قرص بیلورن هم روزی یکی
    میخواستم بدونم آیا پروستات پدرم بدخیم بوده؟
    آیا درمان همینه؟
    میتونم امیدوارم باشم همین درمان جواب میده و کفایت میکنه و پدرم عمر طبیعی داشته باشه ؟ و این تزریق ها تا کی ادامه داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      درمان همينه و طول عمر طبيعي خواهند داشت

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۳ مرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، میشه لطفا بفرمایید اگر در آزمایش یک آقای 59 ساله مقدار psa رو 0/1 باشه، نشونه چی هستش ؟ چون رنج نرمالشو نوشته بالای 4/0
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      يعني كاملا خوش خيم است

    2. تصویر کاربر رضا جمعه ۱۰ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)
      ممنونم آقای دکتر، فقط میشه بفرمایید درمانش به چه صورته؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۳ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      عمل لازم نيست با دارو درمان مي شود

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهرداد پنجشنبه ۹ مرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    جناب دکتر با سلامو احترام من 57 اله هستم سوزش پرینال داشتم دکتر ازمایش داد ند 2 ماه پیش مقدار زیر بدست امد
    مورخ 99/2/15
    PSA=4/2 .., FPSA=1/41...%fpsa= =0.37
    قرص تامسلوسین میخورم سن من 57 ساله و حجم پروستاتم 100 سی سی است مچدد ازمایش دادم نتایج زیر بدست امد
    psa=4./35 fpsa=1/16..%fpsa=0.27..
    نگرانم ایا سرطان است خواهشمندم راهنمایی فرمایید ایا باید قرصی مصرف کنم
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      دارو لازم نيست و سرطان نيست

  • تصویر کاربر مهران پنجشنبه ۹ مرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام بر دکتر بزرگوار. مرد و ۴۷ساله هستم حدود۶ سال است از بزرگی خوش خیم پروستات رنج می برم. حدود یک سال پیش به دکتر اورولوژی مراجعه کردم برایم تاوانکس و امنیک تجویز کردند و گفتند تعداد دفعات نزدیکی را بیشتر کن که همسرم این موضوع را بی اهمیت می داند و همکاری نمی کند و همان هفته ای یک و حداکثر دوبار است.کمی بهتر شدم اما الان دوباره درد شروع شده . بطور دائم سوزش ادرار دارم. لگن سمت چپم درد دارد همیشه پاهایم درد دارند.دستشویی که می روم احساس می کنم مثانه ام خالی نشده . بعضی اوقات رطوبت ازم خارج می شود . بعد از خواب شبی یک بار احساس نیاز به دستشویی دارم . حدود یک سال پیش نزد اورولوژی رفتم آزمایش psaو سونوگرافی نوشتندانجام دادم. بعد از مصرف داروهایی که نوشتم بود کمی بهتر شدم و سونو گرافی و آزمایش را نزدند دکتر نبردم.نتیجه pda یک و تصویر سونوگرافی را برایتان می فرستم. اول از همه به دلیل کرونا نمی توانم حضوری نزد دکتر بدون. برایم دارو تجویز کنید. وان اب گرم را چند روز تکرار کنم؟ایا تجدید فراش کنم یا صیغه بهتر می شوم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ مرداد ۹۹( 4 سال پیش)

       روزي يك عدد شب كپسول امنيك ميل كنيد

  • تصویر کاربر ادیبان سه شنبه ۳۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    باسلام بنده فرد ۴۲ ساله هستم که با آزمایش PSAو عدد 0.9در تاریخ بیست وسوم تیر۹۹ مواجه شدم در صورتیکه این عدد در تاریخ پنجم بهمن ماه ۹۸ 0.8بوده حالا آیا نیاز به آزمایش بیشتر و تخصصی تر برای تومور در پروستات دارم یا خیر. ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۳۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر مسعود جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    پدر بنده ۶۰ سالشون هست
    دو سال پیش psa عدد ۴ بود

    الان ۹۹/۴/۲۰
    psa 7/45
    free psa 2/50

    f.psa/psa 33/5 %

    سونوگرافی هن رفتند
    حجم پرویتات ۶۷ cc
    pvr =0 cc

    چکار کنیم ?
    برای چکاب رفته بودن متوجه این اعداد جدید شدیم
    دکتر بهشون قرص ofloquinol 300 نوشته برا ۱۰ روز گفته بعد دوباره برو آزمایش بیا
    اقدامی لازمه؟
    مشکلی هست
    ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات بايد انجام شود

  • تصویر کاربر f.f سه شنبه ۳۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، وقتتون بخیر.
    ببخشید من پدرم در هفته گذشته هم آزمایش خون دادن و هم سونوگرافی، من خیلی نگران هستم چون سطح PSA رو در آزمایشگاه تیک زدن و فکر کنم بیشتر از سطح طبیعی هست، و در سونوگرافی هم گفتن که پروستات بزرگترازحد طبیعی است، من خیلی نگرانم لطفا تشخیص خودتون رو بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۳۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر پهلوان جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    باسلام وقت بخیر بنده یک آقا۵۷ ساله هستم مدت۴ساله سوزش ادرار دارم سونوگرافی و آزمایشات هم که دکتر رفتم گفتن عفونت پروستات هست پارسال کوتیریموکزازول خوردم ۴۰ روز هر۱۲ساعت ۲عدد یه کم بهترشدم ولی قطعی خوب نشدم،دوباره دکتریک داروخارجی تجویزکردکه پودر بود ۲روز درمیون یک پاکت میخوردم برای عفونت باکتریایی بود تا۹۹درصد خوب شدم ولی دوباره ۲ماهی هست که بدترشدم و دوبارهدکتر بهم سیپروفلوکساسین۵۰۰ دادهر۱۲ساعت یک عدد به مدت ۱۰روز میخوردم تازمانیکه میخوردم خوب بودم بعدش که دارو قطع شد دوباره همونجوری که بودم هستم دکترهم گفت کارِ دیگری نمیشود کرد فقط آب زیاد بخور، باتوجه به تجربه شما خواهشمندم بنده را راهنمایی کنید که این بیماری ریشه کن شود وهمچنین برای مدوا و هزینه سپاسگزارم مسعود پهلوان،
    لازم به ذکراست که مدت ۱۸ سال شغلم راننده تاکسی بوده است.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      براي شوك  وي پروستات مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر بهروز جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با سلام.آقای دکتر پدر بنده۵۷سالشونه.مدتی پیش در آزمایش ادرارشون وجود خون در ادرار مشخص شد.در سونوگرافی کلیه ها بدون مشکل بودند ولی پروستات بزرگتر از حد طبیعی دیده شد و حجم پروستات۱۰۸ccبود.پزشکشون انجام سی تی اسکن رو تجویز کردند.در آزمایش خون عددpsa 18.5بود.مدارک را به پیوست خدمتتان ارسال میکنم.ممنون میشوم نظر تخصصی خود را بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات بايد انجام شود

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات بايد انجام شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر