تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر افسون شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    با سلام. من متاسفانه در ایران نیستم و طی صحبت با دوستان مختلف متوجه شدم که امکان داشتن مشاوره کلی با شما وجود داره. جناب آقای دکتر یکی از عزیزان من ۴۷ ساله هستن و از حدود یک سال پیش به دلیل داشتن PSA مرزی (بین ۰/۳۸ تا ۰/۴۲) ماهیانه این آزمایش انجام دادن. متاسفانه طی ماه فوریه به طور ناگهانی این میزان به ۷/۹ (هفت و نه دهم) و در مارس به ۸/۹ (هشت و نه دهم) رسید. بعد از آخرین آزمایش دکتر دستور بیوپسی دادن. نتیجه بیوپسی منفی بود و به لطف خدا هیچ مورد مشکوکی به نفع کنسر دیده نشد و به دستور پزشک ایشون یک بسته صد تایی قرص TRIMOPAN رو باید مصرف می‌کردند تا در صورت التهاب، از بین بره. ایشون حدود دو هفته پیش، تقریبا دو ماه بعد از بیوپسی، مجددا آزمایش پی اس ای رو تکرار کردن و اینبار عدد به ۱۲ رسیده بود که باعث نگرانی بیش از اندازه ما شد. آقای دکتر یک دنیا ممنون میشم بفرمایید با وجود بیوپسی اولیه، چقدر امکان وجود داشتن مشکل جدی هست؟ آیا ممکن این بالا رفتن ناگهانی و دوباره پی اس آی، به دلیل انجام بیوپسی باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      بيوپسي دوم انجام شود

  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    با سلام
    در سونوگرافی پروستات شخصی که به بزرگی پروستات مبتلا است عنوان ناحیه هایپواکو به جه معناست و ایا خطر ناک است هست یا خیر؟؟
    در صورت امکان در مورد کیست کلیه هم توضیح مختصری بفرمایید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد نمونه برداري از پروستات انجام شود كيست كليه مهم نيست

  • تصویر کاربر یاس جمعه ۳۱ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    جناب دکتر ..همسرم 68سال دارند و psa بالاتر از 4نانوگرام دارند ..درازمایش مقعدی هم دکتر گفتند قوام سفت نیست و خوب هست ...الان نمونه گیری دادن....ایا فکر میکتید سرطان پروستلت باشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳۱ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      فكر نمي كنم

  • تصویر کاربر مرجان پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام عموی من یک سال است مبتلا به سرطان پروستات بدخیم شده در حال حاضر در بیمارستان بستری میباشد پزشک گفته سوند ادرار نشتی داشته عفونت وارد خون شده است، میخاستم بدونم آیا عفونت خوب میشه مشکل حل میشه؟ چکارباید کرد؟ بیمار چقدر عمر میکنه با این شدت بیماری ایشون ۷۰ ساله هستن .... با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      شانس بهبودي كم است

  • تصویر کاربر الي چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    پروستات پدر من ٢٣٣٩ همچين چيزي امكان دارد؟
    خواهش ميكنم راهنمايي كنيد
    Total psa 2339?!
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      تكرار شود

  • تصویر کاربر مخمد چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام
    بابام ۷۵ سالشه پروستاتشو عمل کرد جواب پاتولوژیشو هم خوش خیم بود الان تو آزمایش. psa ۶.۵ هست آیا نگرانی وجود داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر Rayeh چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام
    میشه لطفا یه سوال من رو جواب بدین
    بی نهایت ممنون میشم

    اقایی ۳۹ ساله و بدون علامت که برای چک اپ کلی ازمایش دادن با psa هفت مواجه شدن
    بسیار ترسیدن و پیگیری کردن
    دو ازمایش بعدی هم نتیجه همون بود و ایشون سونوگرافی ، معاینه با دست و بیوپسی شدند که در همه موارد خدا روشکر سالم بودن
    بعد از بیوپسی دکترشون به مدت سه ماه براشون تری متوپریم هر روز یک عدد تجویز کردن ،دو ماه بعد عدد psa ۱۲ شد

    تشخیص شما چیه
    متخصصین اورولوژی شما در این موارد چیکار میکنن؟
    به شدت ترسیده و از کارش استعفا داده
    من هم داغونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ء

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ءپانزده دقيقه در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ديكلوفناك استعمال كنيد ده روز و قرص سيپروفلوكساسين هر ١٢ ساعت يك عدد به مدت دو هفته و سپس psa تكرار شود اگر پايين نيامد بايد دوباره نمونه بردارد شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر باوفا یکشنبه ۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    ادرارم به زورمیاد ومتل اینکه سنگ داشته باشم قسمت چپم احساس سوزش میکنم البته چندوقت قفتم وغداهای تندخوردم ادرارم بافشارمیاد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر جعفری جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    باسلام واحترام .سن من 55سال است،آزمایش96/6/23- 6.26 vidas) . psa
    درتاریخ 97/12/5 --psaعدد17.3وfree psa عدد 11
    درتاریخ 98/1/8--- psa 12.7 و free psa عدد0.7
    درتاریخ98/2/15---free psa عدد 0.68 و vidas) . psa عدد 13.82
    احتراما:راهنمائی بفرمائید.ضمناسبزوارسکونت دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداردي از پروستات بايد انجام شود

  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    پدرم 49 سال سن دارن
    4/12/97 ازمایش psa دادن بوده 0/3
    الان ساا 98 دوباره ازمایش داده ازمایشگاه گفته باید تکرار شه چون پایین تر از حد نرماله ینی منفیه
    خطر داره؟باید چیکار کنبم؟؟سرطانه؟من خیلی نگرانم لطفا جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      طبيعي است

    2. تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)
      اقای دکتر ینی psa منفیم باشه طبیعیه؟؟
      پدرم خیلی زیاد تعریق دارن شبا ب شدت عرق میکنن شنیدم خیلی خطر ناکه
      میشه بگین الان برای چی ازمایشو تکرار کردن؟
    3. تصویر کاربر علی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)
      پس چرا گفتن باید تکرار بشه؟
      منفی باشه مشکلی نیست؟؟؟
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      خير مشكلي نيست

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر