تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر رحیم دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 83 ساله هستم و در برج 8 عمل برداشتن پروستات انجام دادم و آزمایش دادم PSAبه میزان کمتر از 0.05 بود و بعداز سه ماه باز آزمایش دادم PSA به میزان 0.2 شده آیا سرطان عودت کرده باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      ممكن است ولي أزمايش را تكرار كنيد

  • تصویر کاربر حداد جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    psaمن ۷است . بیوپسی کردم ، جواب خوش خیم بود . الآن فیتوپروست مصرف میکنم . چه توصیه میفر مایند
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      درمادرست است

  • تصویر کاربر صادق جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام. تقریبا هر چند وقت یکبار در ادرارم در هنگام دفع مزاج و فشار راست روده روی پروستات خون میبینم. معمولا مقدار خون زیاد است. البته باید بگویم که متاسفانه من به صورت مادر زادی یک کلیه نداشتم(کلیه چپ) و در نتیجه در سمت چپ سمینال وزیکول و سمت چپ پروستات توده های کلسیفه دارم. سایز پروستات در سونوی ترانس رکتال بزرگ بود و حجم ادرار باقیمانده هم در سونوی مثانه بالا بود مثانه مشکلی ندارد و کلیه راست نیز اندکی بزرگتر است و طبق سی تی اسکن با ماده حاجب کارکرد خیلی خوبی داشت.چندین سال است که با این مشکل روبرو هستم ولی معمولا با جدی گرفتن نظافت شخصی و نوشیدن آب زیاد مانع عفونت ادراری یا عفونت پروستات میشدم ولی دو ماه است که با وجود رعایتها باز هم در ادرار خون وجود دارد آنهم به مقدار زیاد و خونش هم به نظر کاملا زنده میاید.ضمنا دو ماه است که تامسولوسین هم مصرف میکنم. لطفا راهنمایی بفرمایید علت خون در ادرار چیست؟ آیا نیاز به سیستوسکوپی واحیانا تراشیدن قسمتهای کلسیفه شده است یا درمان دارویی فعلا جواب خواهد داد.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      بايد سيستوسكوپي شويد

  • تصویر کاربر Mohammad شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    پدرم ۶۰ سالشه آزمایش انجام دادن psa total=4.98 و psa free=0.56 درصد برابر11.2%بوده.آیا مشکوک به سرطان پروستات هست.تورو خدا راهنماییم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      ده روز أنتي بيوتيك ميل كنند و دوباره أزمايش تكرار شود

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      ده روز أنتي بيوتيك ميل كنند و دوباره أزمايش تكرار شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    اقای دکتر هزینه سیستسکوپی چقدر میشه بعد با انجام سیستسکوپی مشکل احتقان مزمن پروستات حل می شود
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      هفصد هزار تومان خوب مي شويد

    2. تصویر کاربر حسین جمعه ۱۷ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      اقای دکتر من الان ۶ ماهه که درد الت دارم زیاد خود ارضایی میکردم وجلوی خروج منی رو میگرفتم اقای دکتر منظورت از سیستسکوپی همون تراشیدن پروستات از طریق مجرای ادرار هست یعنی من با این کار مثل روز اول خوب می شوم هر وقت میرم دوستشویی احساس می کنم یک چیری در مجاری ادرا گیر کرده همه جور ازمایس هم دادم اسپرم.سونوگرافی .عکس رنگ مجاری ادرار.ازمایش ادرار .ازمایش خون وانواع انتی بیوتیک ها
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      جواب دادم

    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      تراشيدن در سن بالا انجام مي شود نه در سن شما

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۱۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر جواب نمونه برداری از پروستات پدرم رو خدمتتون ارسال میکنم لطفا نظرتون رو راجع به درمان بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      بايد عمل كنند

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    چندین ندول هایپر پلازیک در پروستات دیده شده است با توجه به سن که 46 سال دارم این ندول ها خطری برایم ندارد هیچ مشکل اداری هم ندارم PSAهم 1.8 میباشد لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      خطر ندارد

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    چندین ندول هایپر پلازیک در پروستات دیده شده است با توجه به سن که 46 سال دارم این ندول ها خطری برایم ندارد هیچ مشکل اداری هم ندارم PSAهم 1.8 میباشد لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      خطري ندارد

  • تصویر کاربر رضا جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    عرض سلام خدمت جناب دکتر
    بنده 31 سال سن دارم و مدت ده سال است که خود ارضایی داشتم
    حدود 3 ماه هست که ترک این عمل رو انجام دادم
    حدود دو هفته است کمر درد ، سوزش ادرار، کاهش فشار ادرار، گاهی اوقات خروج منی بعد از ادرار، استخوان درد در قسمت پا ، درد در قسمت تحتانی
    آیا احتمال سرطان پروستات هست؟ نیاز به آزمایش پروستات هست؟
    ممنون میشم پاسخ بدید تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      اصلا فكر سرطان را نكنيد و روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميا كنيد

  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۲ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت استاد گرامی پدر بنده66سال سن داره که دچار بزرگی پروستات شده وعلایم سوزش وتکررادرارو درسرمای هوا بی اختیاری داره که زیر نظر اورولوز چن ماه یوریناسین وترازوسین مصرف کرد وبعد به روش تی یوارپی جراحی بسته شد جواب بیوپسی خوش خیم وخوب بود امروز بعد از یک سال باز همون علایم برگشته میخواستم بدونم اگر بشه کل پروستاترو برداریم ایا این مشکل حل میشه یا دچار بی اختیاری ادرار میشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۲ دی ۹۷( 5 سال پیش)

      دوباره بايد تي يو أر پي شوند

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر