تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر کوروش سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر
    اینجانب 47 ساله تقریباً از 3 سال پیش دارای علائمی مثل تکرر ادرار، با فشار بیرون دادن در اواخر ادرار و گاهی درد کمر میباشم . ابعاد پروستات در سونوی اخیر 42*43*33 mm با حجم 31.5 cc بوده است. همچنین مقدار psa=0.946 و free psa=0.129 . با توجه به پایین بودن نسبت psa و علائمی که عرض کردم تشخیص و درمان پیشنهادی شما چیست ؟ ضمنا من سینوزیت مزمن و اختلال نعوظ هم دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      Psa طبيعي است شبي يك عدد قرص تامسولوزين بري ادرار ميل كنيد
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان.چندسال است مشکل ادراری دارم شبها یک بار باید ازخواب بیدارشوم ادرارم زود نمیاد قطع ووصل میاد بعد از دفع مدفوع راحت تر ادرار م میاد لطفا چه دارویی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱۴ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    با سلام
    43 ساله هستم. از قبل از 30 سالگی احساس کردم تکرر ادرار دارم. کم کم احساس عدم تخلیه به آن ضافه شد. طی یکی دو سال دفع ادرارم بریده بریده شد. حداقل سالی یکبار آزمایش خون دادم و هیچ وقت قند خوانم غیر نرمال نبوده. آزمایش PSA هم نرمال بوده. از جوانی در موقع پریدن از بلندی نه چندان بلند درد در زیر بیضه هم دارم که در این سالها شدت پیدا کرده است. داروی تامسولوسین را یک بار با افلوکساین یکبار با تولتروداین یکبار با پرودواستیگمین هر کدام به مدت یکماه مصرف کردم که هیچکدام جواب نداد. اینها مربوط به حدود ده سال پیش است. سیستوسکوپی هم انجام دادم. الان روز به روز علائم داره شدیدتر میشه. با توجه به عوارض عمل که از دست دادن مردانگی است راضی به اینکار نشده ام. البته همه دکترها اون رو انکار میکنن. آیا راه درمانی وجود داره. جایی خوندم که بعضی انواع تورم پروستات به دارو جواب نمیده. آیا درسته
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۴ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      مراجعه حضوري لازم است
  • تصویر کاربر مسعودبیگی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    سلام
    من چهار روز پیش از شما سوال کردم با این کد رهگیری B37vf46717 و شما امروز پاسخ دادید که برای درمان قطعی باید حضوری مراجعه کنم......
    ولی من کسی را برای اقامت در تهران ندارم و خودم از شهرستان تربت حیدریه هستم و مسافرت برای این راه دور مشکل است و تهران هم بزرگ و من غریب هستم......لطفا راهنمایی کنید و دستور دارویی و پزشکی بدهید تا من انجام دهم ...و نتیجه را با شما در ارتباط بزارم
    الان وضعیتم خیلی بهتر است لطفا کمکم کنید.
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      بيماري خود را به طور مختصر بنويسيد و به فرستيد
  • تصویر کاربر نوید سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    چند سالی است که بصورت متناوب خون در منی مشاهده میکنم.سونوگرافی انجام دادم که طبیعی بود.
    دکتر سیپروفلوکساسین ۵۰۰ میل دو بار در روز بمدت ۶ تا ۸ هفته تجویز کردن.بعد از استفاده در مدت معلوم خوب میشم و علایم بر طرف میشن.اما بعد از یکی دو ماه مجددا علایم برمیگرده و خون در ادرار میبینم.دوباره دارو رو مصرف و بعد از ۴ تا ۶ هفته خوب میشم ولی مجددا بعد از یکی دوماه مشکل تکرار میشه.نه درد دارم نه تکرر ولی نگرانم که چرا با مصرف آنتی بیوتیک کامل خوب نشدم.آیا درمان دیگری هیت؟آیا مشکل دیگری وجود داره؟
    ممنون میشم راهنمایی کنین چون زندگیمو بدجور تحت تاثیر قرار داده.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۲ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      خون در مني مهم نيست بدوت دارو حداكثر خود به خود خوب مي شود ولي براي خون در ادرار بايد سيستوسكپي شويد سن خود را هم ذكر كنيد. حد اكثر دو ماه
    2. تصویر کاربر نوید یکشنبه ۱۲ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      من ۳۶ سالمه و دوسالی هست که درگیر این مشکل هستم.
      همسرم بسیار نگران هستن علی الخصوص برای تماس بدون کاندم و باردار شدن
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۹ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      چون مشكل شما طولاني شده بايد سونوگرافي از راه مقعد انجام شود كه trus ناميده مي شود
    4. تصویر کاربر نوید یکشنبه ۱۹ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      پارسال انجام دادم.جوابش طبیعی بود. سایز پروستات هم طبیعی.
      من ورزش سنگین انجام میدم.بدنسازی.ممکنه دلیلش اون باشه؟نگرانم...
      آیا درمان دیگری دارد؟یا روش تشخیص دیگر؟
    5. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      خود به خود خوب مي شود و ارتباطي به ورزش ندارد بايد روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم بنشينيد و شياف ايندومتاسين ١٠٠ ميلي گرم به مدت ده روزي يك عدد استعمال كنيد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر شیرزاد دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    ش _ ج محمدی:
    جناب آقای دکتر قوامی سلام علیکم ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید بنده 54 سال سن دارم ابتدای امسال به دلیل مشکل ادراری به پزشک مراجعه کردم آزمایش psa حدود 4 بود و اندازه پروستاتم 84 سی سی بود بعد از 6 ماه مصرف دارو و پرهیز غذایی پروستات به 60 سی سی و psa به 3 رسید وضعیت دفع ادرارم تقریبا سهل شد تا اینکه 10 روز قبل بعد از تکرر ادرار دچار حبس ادرار شدم و ناچار سوند فولی استفاده کردم به پزشک مراجعه کردم بعد از آزمایش مشخص شد که عفونت ادراری دارم و قرص تروزاسین 2 + فینوپروست + نیتروفورانتویین تجویز کرد البته در سه ماه گذشته هم دو قرص اولی را مصرف می کردم امروز دیدن قطره ای خون در مجرای ادرار خیلی نگرانم کرد لطفاً راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      آزمايشات و سونوگرافي طبيعي بود به جز بزرگي پروستات خون اهميتي ندارد به علت سوند مي باشد دستورات را دو هفته انجام دهيد و سپٍس س وند را خارج كنيًد آگر ادرار نكردًيد دوباره سوند زده شود و عمل جراحي انجام شود ١- كپسول تامسولوزين شبي يك عدد ٢- روزي دو بار در آب گرم نشسته شود هر بار ١٥ دقيقه ٣- شياف ايندومتاسين ١٠٠ ميلي گرم روزي يك عدد ده روز
  • تصویر کاربر شهاب جمعه ۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از وبسایت پربارتون
    آیا اختلالات پروستات در سنین زیره 30 سال میتواند منجر به کاهش میل جنسی شود؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      بله اگر پروستات دچار اتهاب يا عفونت شود ميل جنسي كاهش يا از بين مي رود
  • تصویر کاربر حمید پنجشنبه ۱۲ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    عرض سلام و خسته نباشید،
    جناب دکتر بنده 30 سال سن دارم و مجرد هستم بیش از 3 سال هست که بعد از انزال درد درناحیه پروستات و رکتوم را حس میکنم . این درد گاهی اوقات با نشستن افزایش پیدا میکند. قبلا به دکتر مراجعه کردم ولی درمان بی فایده بوده .
    ممنون میشم اگر راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱۲ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      شما مبتلا به پروستاتيت احتقاني مزمن هستيد . دستورات را انجام دهيد . از ايستادن زياد خودداري كنيد ٢ روزي دو بار در أب گرم بنشينيد ٣- ادرار را زود تخليه كنيد ٤- عمل جنسي داشته باشيد ٥- شياف ايندومتاسين ١٠٠ ميلي گرم روزي يك عدد
  • تصویر کاربر فرهاد جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام اقایه دکتر من 1 سالی هست بعد از مدفوع کردنم تکرر ادرار و سوزش ادرار میگیرم و فردایه انروز خوب میشدم تازمانی که دوباره برم مدفوع کنم ولی الان 4 روز هست که داعم این موشکلو دارم و ودام میرم دستشویی ولی ادرارم خارج نمیشه بازم میرم دستشویی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      اين بيماري پروستاتيت احتقاني پروستات مي باشد اين دستورات را انجام دهيد١- كار سنگين ممنوع ٢- عمل جنسي داشته باشيد ٣- روزي يك عدد شياف ديكلوفناك ١٠٠ ميلي گرم به گذاريد ٤- ادرار را زود تخليه كنيد روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در آب گرم بنشينيد ١٠ روز وشياف به مدت ده روز
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    21 سال دارم و مدتی هست که سوزش ادرار و درد در ناحیه ی زیر ناف وتغییر رنگ ادرار دارم. آزمایش psa دادم که 0.471ng/ml بود. سنگ کلیه هم دارم.میشه لطف کنین بگین مشکلم چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      التهاب پروستات داريد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر