تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر ونن دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    بنده 33 سالم هست و دو ماه قبل یک روز صبح که از خواب بیدار شدم و رو صندلی نشستم احساس کردم زیرم (فاصله بین بیضه و مقعد) یک برامدگی بسیار بزرگ ایجاد شده(در یک مدت طولانی نزدیک یکسال روزانه 4 تا 8 بار خودارضایی میکردم).با کمی تحقیق فهمیدم التهاب پروستات هست.بیمارستان هاشمی نژاد تهران رفتم در ازمایش ادرار و سونوگرافیم از کلیه و بیضه و مثانه نیمه پر چیزی نبود و دکتر گفت " هیچیت نیست برو"!یکماه بعد که علائم خوب نشد رفتم پیش جراح کلیه و مجاری برام ازمایش منی نوشت در اون هم میکروب نبود ولی بهم سیپرو و متروماکس داد برای 10 روز علائم خیلی بهتر شد و با روزی 1 یکبار خودارضایی دردهای شدید نداشتم اما در مدت 5 روز که از پایان 10 روز گذشته بود تا مجددا پیش دکتر برم علائم برگشت (در ان 5 روز خودارضایی نداشتم).دکتر در مراجعه دوم با دیدن ازمایش منی و بهبود بخاطر قرصها تشخیص عفونت داد و الان 30 تا متروماکس و 30 تا سفیکسیم برای 30 روز داد و 3 عدد امپول جنتمایسین که 3 روز پشت هم زدم.الان 7 روز از مصرف قرصهای جدید گذشته و درد میاندوراه خیلی کمتر شده ولی مثانه ام جدیدا خالی نمیشه (احساس میکنم ادرار در الت تناسلی میمونه).و گاهی ادرارم تک شاخه هست و غالبا دو شاخه.میخواستم تشخیص شما رو درباره مزمن یا حاد بودن و همچنین روند درمانم بپرسم.
    سپاس از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۵ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      شبي يك عدد كپسول إمنيك ميل كنيد
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    پروستات سوزش ادرار سوزش ادرار
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۱ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      منظورتان از اين سوال چيست
  • تصویر کاربر امیر چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 15سال دارم وحدود 4 ماهی میشه من خود ارضایی میکنم ومن باعث تکرار ادرارشدم حدود 3 بار در ادرارم یک مایه ی سفید و غلیظ رنگ رو مبینم میخوستم ببینم مشکلم چیه ایا مشکل در پروستاتم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      نگران نباشيد طبيعي است
  • تصویر کاربر پوریا پنجشنبه ۳۰ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب خدمت اقای دکتر قوامی
    مشکل بزرگی پرستات بوجود امده بعد از مراجعه به پزشک و ازمایشات psa:3 و free psapsa:0.33 بوده که پزشک دستور جراحی دادند و طی عمل باز پرستات خارج شده .بعد از جراحی پروستات فرستادن ازمایش پاتولوژی که به زبان ساده مشخص شده سرطان بد خیم بوده که خارج شده .ازمایش پی اس آ سه ماه بعد از جراحی 0.6 می باشد و فری پی اس آ .پی اس آ 0.67 می باشد حالا باید چه اقدامی انجام بدیم که بیماری پیشرفت نکنه یا کنترل بشه سه عکس که از پاتالوژی و پی اس آ قبل و بعد از جراحی برای شما ارسال می گردد .تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳۰ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      اگر عمل راديكال پروستكتومي كرده نيازي به كار ديگري نيست ولي اگر عمل راديكال نبوده بايدراديوتراپي كنيد
  • تصویر کاربر حامد جمعه ۱۷ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر بنده جهت بررسی وضعیت باروری خود قبل از ازدواج به یک اورولوژی ست مراجعه کردم و هیچ گونه مشکل جنسی نداشتم .ایشان یک امپول در ناحیه تناسلی تزریق کردند که بعد ها متوجه شدم پاپاورین بوده است و جهت اندازه گیری طول آلت این کار رو کرد.و از زمان تزریق دچار درد و سوزش در نواحی تناسلی شدم و به پزشکان مختلف مراجعه نمودم که ناپروکسن، فنازومکس، رباکسول، نوافن، تجویز کردند .که هیچ کدام اثر نکرده بودند که یکی از پزشکان گفتن ترشحات پروستات هست و تاوانکس دادند که خیلی اثر گذاشت تقریبا 60 درصد بهبودی داشتم ولی میل جنسیم به شدت کاهش پیدا کرده بود که مجدد مراجعه کردم . و مجدد تاوانکس و نوافن و ویتامین ب 1 داد .ولی علایم مجدد برگشته اند .درد و سوزش در نواحی نخاع و مقعد تا کیسه بیضه و پای چپ و آلت .خیلی اذیتم میکنه و اختلال در نعوظ پیدا کرده ام و میل جنسیم خیلی کاهش پیدا کرده است و درد و سوز ش از بین نرفته است.لطفا کمکم کنید .ممنون
    1. تصویر کاربر حامد پنجشنبه ۱۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      البته درست نه ماه هست که بهبودی حاصل نمیکنم .و به شدت میل جنسیم کاهش پیدا کرده است.و اختلال در نعوظ دارم و علایم مربوط به سوزش در نواحی تناسلی و داغ شدن آلت و همین علایم در پای چپ هم وجود دارد سوزش و داغ شدن پای چپ
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۷ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      جواب سوال طولاني. است مراجعه كنيد يا به اورلوژيست مراجعه كنيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر اورنگ شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب 46 سال سن دارم و از چهار سال پیش متوجه شدم مقدار PSA در آزمایشاتم بالا است. طی 21 آزمایش که فایل آن پیوست است نتیجه آزمایش از 2.24 تا 7.89 در نوسان بوده. آیا اینکه مرتب افزایش پیدا نمی کند و خودبخود کم و زیاد می شود و نوسان دارد علامت امیدوار کننده به حساب می آید که مساله بدخیم نباشد و عفونت مزمن یا بزرگی خوش خیم باشد؟
    در مقطعی علائم مثل احساس دفع ادرار مکرر و تاخیر در ادرار داشتم ولی مدتی است علامت مهمی وجود ندارد.
    گاهی برجستگی کوچکی در مسیر مجرای ادرار نزدیک بیضه حس می کنم که همیشگی نیست.
    ضمنا یکبار هم به نظرم منی خون آلود داشتم که تازه اتفاق افتاده و نمی دانم تکرار خواهد شد یا خیر.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۱ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      به علت التهاب پروستات آزمايش تغيير مي كند و سرطان نيست
  • تصویر کاربر سمیراکاظمی دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    اقای دکترسلام ازتون خواهش میکنم یه وقت به پدرم بدهید هرچه سریع ترممنون میشم ازتون به دلیل خوب نشدن ونفهمیدن مشکل پدرم توسط دکترهای دیگرو5 ماه است که که احساس درد سوزش های خفیف و...دارد وبه همین دلیل عصبی شده واوقات خودوخانواده ارو برای ماوخودش تلخ کرده است ازنظرهزینه هم هیچ مشکلی نداریم .واقعا ممنون ازتون کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      با تلفن ٨٨٥٠١٠٨٣ تماس بگيريد خودم جواب ميدهم تا نوبت براي پدر هماهنگ شود
  • تصویر کاربر عبدالرضا جمعه ۱۹ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام سن53 بزرگی پروستاد طبق سونوگرافی وآزمایش خون پیوست که به آزمایش شک دارم به دکتر مراجعه کردم ولی دارویی که تجویز کرده گویا با بزرگی پروستاد رابطه ای ندارد مثل قرص آلوکیم100 وپروترال0.4 و افلوکساسین 200 وسلکسیب 100 مصرف بعضی از داروها برای شیمی درمانی است استرس ونگرانم خواهش می کنم راهنمایی فرمایید چه کار کنم اگر صلاح بدانید حضورن بیایم خدمتتان نتیجه آزمایشها وسونوگرافی به پیوست می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      اگر علاپم ادراري داريد مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر م.ابراهیم جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده ۳۰ ساله و حدود یکی دو سال که با دوشاخه شدن ادرار و تکرر ادرار در شب میباشم و بعضی اوقات هم بهمراه ادرار منی و مایع چسبناک میاد از جنابعالی راهنمایی میخاستم واقعا مشکله برام .
    باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۲ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      شبي يك عدد كپسول آمنيك ميل كنيد
  • تصویر کاربر عبدالرضا شنبه ۶ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 583 مشاهده پرسش
    63 سال سن ......پس از عمل جراحی آب سیاه و اب مروارید یک چشم با بیهوشی عمومی دچار احتباس ادراری .....سوزش ادرار ....افزایش تعداد احساس دفع ادرار ..... شدم . سونوگرافی حجم پروستات رو 60 میلی لیتر و ضخامت جداری مثانه رو 4.2 میلیمتر در حال افزایش نشون داد که دکتر 3 تا قرص به نامهای (پروترال-فینو پروست -لووفلوکساسین 500 ) تجویز کرد و گفت احتمالا عمل می خوای .....سوالم اینه که 1. آیا درمان دارویی جواب میده ؟.... 2. برای اطمینان بیشتر نیاز به PSA و سنجش میزان اون هست ..... 3. نیاز به عمل جراحی هست ؟ 4. جای نگرانی هست یا نه ؟......پیشاپیش از مشاوره شما ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۶ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      براي عمل جراحي بايد معاينه شويد و شرح حا از شما گرفته شود و انجام psa سالينه بايد انجام شود
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر