تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر M.H شنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خدمت پزشک محترم آقا دکتر ۴۹ سال تمام دارم برای اولین بار آزمایش T.PSA.دادم مقدار5.55نشان دار بعد از دو روز در یک آزمایشگاه دیگه
    مقدار T.PSA 7.90و مقدار F.PSA=1.82 بود پزشک معالج گفت باید ببوسی بدم خیلی خیلی نگرانم تو سونوگرافی هم مقدار اکوزنیسینه را37.6با اندازه بیشتر از حد نرمال بوده؟؟؟ دارم سکته می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      نمونه برداري انجام شود

  • تصویر کاربر الی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید.اگر میزان psa در سن ۴۹سال ۱۸ باشد و فرد درد در ناحیه لگن و کمی مشکل در دفع ادرار داشته باشد.احتمال ابتلا به سرطان پروستات چقدر است؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      ارتباطي ندارد

  • تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    با درود من ۵۴ سال سن دارم و آزمایش پروستات بنده 0.22 میباشد و در رنج سنی من پایین ترین رنج ۰.۲۷ است
    سپاسگزار میشوم علت پایین بودن و مشکلاتش را توضیح بدهید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر ندا سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    با عرض سلام :پدر من 70 ساله مبتلا به سرطان پروستات هستند كه حدود سه سال قبل جراحي باز انجام شد و متاسفانه پس از گذشت سه سال همچنان بي اختياري ادرار دارند و از پوشك استفاده مي كنند كه در مواقع عصبي و فعاليت زياد اين مساله تشديد پيدا مي كند و بار رواني زيادي براي ايشان به همراه داشته است خوشبختانه خود بيماري كاملا تحت كنترل بوده ولي فعلا تنها معضل همان بي اختياري مي باشد ممنون ميشم راهكاري موثر پيشنهاد بدهيد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      راهكار درماني ندارد

  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام.۲۷سالمه درد بین بیضه و مقعد دارم
    در انزال کمی مشکل دارم و در ادرار گاهی اوقات فشار ادرارم کم میشه.یکماه این طور هستم البته دائم نیست گاهی زیاد میشه و گاهی هم درست میشه.ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۹ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      به مطب مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر سیا پنجشنبه ۵ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر،بنده 7ماه است دچار اپدیدمیت غیر عفونی بودم طبق تشخیص دکتر ،حالا ک در ها فروکش کرده سوزشی در قسمت زیر بیضه نزدیک مقعد وقتی رو بعضی صندلی های خاص میشنم احساس میکنم،در ادرار و تخیله منی سوزش در زیر بیضه ها احساس نمیکنم، لطفا با راهنمایی کمک کنین،خسته شدم 7 ماه درگیر درد هام_سونوگرافی جدید ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      عمل جنسي داشته باشيد ، روزي دو بار در أب گرم داشته باشيد ،، شياف ديكلوفناك هر دوازده يك عدد استعمال كنيد 

    2. تصویر کاربر سیا چهارشنبه ۴ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)
      سپاس جناب دکتر عزیز
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۵ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      خواهش مي كنم

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نادر شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام خدمت سرور گرامی جناب آقای دکتر قوامی ، ناراحتی که بیست و پنج سال من و گرفتار کرده بود و باعث افسردگی و سوهان روحم بود شما با یک پاسخ مهربان و صمیمی بهبود بخش و درمان شدید ، منظورم از بیان و نوشتن این متن تشکری ساده بیش نخواهد بود ، ولی امیدوارم که خداوند منان طول عمر ، سلامتی برای خودتان و عزیزانتان ،شادی روح امواتتان و بزرگی که دارید و خداوند بی نهایت بیشتر و بیشتر عطا فرمایند ،همیشه دعا گو خواهیم بود ، آمین یا رب العالمین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      تشكر فراوان

  • تصویر کاربر کرمی سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    احتراما حدودا 5 ماه پیش (درسن48سالگی)جراحی رادیکال پروستات با حفظNS انجام دادم.مشکل کنترل ادرارم دقیقا سر 3 ماه برطرف گردید.ولی نعوذ ندارم.در زمان احساس داشتن ادرار تاحدی نعوذ دارم و در زمان نزدیکی عمل سفت شدن تا 50 درصد صورت میگیرد که ناموفق هست.از قرص تادالافیل 10 و 20 نیز استفاده کردم ولی تاثیری نداشت.میخواستم لطف فرموده و راهنمایی فرمایید.
    سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      از أمپول تزريقي داخل ألت استفاده كنيد

  • تصویر کاربر هاشم شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید.44ساله هستم (مرد)چند وقتی است ادرارم دوشاخه شده ،مشکل چیست،می تواند از چروستات باشد؟ ممنوم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۷ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      بله از پروستات مي باشد

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب اقای دکتر من سوالی درارتباط با وجود قطعات آهکی 3 و 11 میلی متری در پروستات داشتم جناب عالی پاسخ فرمودید طبیعی هست آیا وجود این قطعات دلیلی بر احتمال سرطان می تواند باشد یا نه آیا نگرانی جدی در این ارتباط می تواند باشد ضمنا Psa=1/35 هست یا وجود این قطعات بعدا ممکن هست مشکل ایجاد کند یا باید برای بررسی های بیشتر اقدام کنم. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      دليلي بر سرطان نيست و نخواهد بود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر