تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر نورالله یکشنبه ۱۴ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترپدرم چندی پیش به علت عمل برداشتن تومورسرطان بالیزربعددوماه فوت کرد.به جلسه دوم شیمی درمانی نکشیدآیامافرزندان احتمال این سرطان راداریم.کاش زودتربه این سایت مراجعه میکردم وعمل رونبایدانجام بدیم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۴ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      اگر سرطان پروستات بوده شما هم بايد مراقب باشيد
  • تصویر کاربر سیدمحمدمیرمعصوم جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام وادب وتشکر65 سال دارم بعلت تکررادرارونازک بودن ادرار به پزشک مراجعه نمودم سنوگرافی پروستات حجمی را 51 سانتیمترمکعب اعلام وهیچگونه مشکل دیگری گزارش ننمودند تاالان 90عدد قرص پروترال اپاس 0/4 مصرف کردم تا کی باید مصرف این قرص را ادامه دهم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      براي هميشه
  • تصویر کاربر آ دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    پدرم سال 95 جراحی پروستات انجام دادن و نتیجه ی کاشت خوش خیم بود، در آزمایش های اولیه بعد از عمل PSA=0.12 بود ولی الان به 0.34 رسیده که دکتر ایشان فرمودند اگر به 1 برسد برای درمان لازم به برق است،لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      هيچ درماني لازم ندارند
  • تصویر کاربر حجت پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض احترام
    از اواخر اردیبهشت دچار سوزش سر الت و تکرر ادار بودم که به دستور پزشک حدود یک ماه سیپرو - قرص پروستاتان و قرص دیکلو فناک و قرص آمی تریپلین مصرف کردم و 2 هفته است که قرص ترازوسین اضافه شده و انتی بیوتیک قطع شده است . سوزش سر الت کم شده و لی دو شاخه شدن ادرار و قطره قطره آمدن و احساس تکرر ادارار وجود دارد که که دو سه روز رفع و دوباره همان حالت می شود راهنمایی فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ميل كنيد
  • تصویر کاربر زينب دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    سلام ،‌وقت بخير .
    پدرم 57 سال سن دارد و چند روز پيش دچار تهوع و دل درد شدن كه پس از مراجعه به پزشك و انجام سونوگرافي متوجه شدن كه پروستاتشون بزرگ شده و 70سي هستش و دچار عفونت پروستات شدن . ضمن اينكه در سونوگرافي مشخص شد كه يك كيست در سمت راست كليه قرار دارد و كبد هم با گريد 1 چرب هستش . براي عفونت دارو تجويز شده و گفتن تا عفونت كامل از بين نره كاري نمي توان انجام داد .
    آيا وجود كيست كنار كليه و پروستات عفوني خطرناك هست يا خير و چه كاري بايد انجام داد ؟ ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      خطرناك نيست و قابل درمان است
  • تصویر کاربر Mehran دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان
    حدودا یک ماه هست که هر وقت میام بدنسازی اسکات پا میرم در حین بلند شدن با وزنه قسمت پروستات راستم درد میکنه واقعا میترسم
    خواهشا مرا کمک کنید ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      نگران نباشيد
  • تصویر کاربر جواد چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام پدرم 57 ساله هستند و دچار بزرگی خوشخیم پروستات که با مصرف قرص فیناستراید و کپسول پروترال P S A ایشان از 18 به 7.32 کاهش یافته اگر ایشان خود یک دوره سه ماهه خوردن داروهای عنوان شده را ادامه دهد و بعد به دکتر رجوع کند مشکلی دارد یا باید حتما زیر نظر پزشک باشد ؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      زير نظر پزشك
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۵ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    با سلام قسمت زیر ناف ورم کرده است و درد میکند حالت اینکه ادرار خارج نشود و به صورت باریک ادرار خارج میشود.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۵ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سبي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد
  • تصویر کاربر حامد دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر روزتون بخیر من ۳۲ هستم و مجرد مدت ۱۴ سال خود ارضایی شدید تا روزی ۳ یا ۴ بار میکردم الان حدود ۳ ماه هست که دچار مشکلاتی شدم یک خارش و سوزش پس از ارضا شدن در بن الت تناسلیم که با دو یا سه بار ادرار به تدریج کم میشه و دو شاخه شدن ادرار و یه مت که احساس میکنم چیزی توی این ناحیه انگار گیر کرده که از یه طرف انگار به مقعدم هم فشار میاره رنگ منی به حالت زرد رنگی در اومده بود که البته آزمایش ادررار دادم و هیچگونه افونتی نداشتم الان یک ماه بود که خود ارضایی نکرده بودم و همه این علایم تقریبا از بین رفته بود ولی دیروز دوباره بعد از خود ارضایی دویاره کاملا همون حالت ها برگشت لطفا بفرمایید نظرتون چون من خیلی از سرتان پرستات دچار استرس هستم و یه نکته در آخر من توی این یک ماه ۳ بار نزدیکی داشتم که فوقلعاده زود ارضا شدم به نظر شما در صورت ترک خود ارضایی بعد از مدتی زود انضالی از بین میره یا باید درمان دیگری کرد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      اطلايي در اين زمينه ندارم
  • تصویر کاربر کامران سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    سلام
    من پارسال بعد از ماه رمضان یه درد شدید در ناحیه معقد گرفتم البته این درد از قبل داشتم ولی زیاد حاد نبود با مراجعه به دکتر داخلی از طریق معقد معاینه ام کرد وگفت که این درد و سوزش مال پروستاتت یه سونوگرافی پروستات که انجام دادم مشخص شد که پروستات به ابعاد 45*43*34م م و حجم 36سی سی بزرگتر از نرمال بعد دکتر مجرای کلیه و مثانه قرص سیپروفلوکیاسین برام نوشت که اثر خوبی هم داشت ولی بعد از یه مدت دوباره درد عود میکنه مگر با خوردن مجدد قرص بهبود پیدا میکنه
    بنظرتون اگه دارویی مناسب بیماریم هست لطفا راهنمایی فرمایید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۸ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      شياف ايندومتاسين ١٠٠ ميلي گرم روزي يك عدد استعمال كنيد و سيپروفلوكساسين ٤ هفته ميل كنيد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر