تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    پدر سال 98 در شهریور ماه به دلیل داشتن سرطان پروستات عمل رادیکال پروستاتکتومی را انجام دادن و بعد از عمل جواب پاتولوژی هم نشانی از متاستاز نداشت ؛بعد از عمل دوبار به فاصله 3 ماه یکبار آزمایش psa انجام شده و اعداد به ترتیب 0/19 و 0/07 بود تا اینکه بعد از 6 ماه از آخرین آزمایش عدد 0/26 را نشان میده دوباره به فاصله دو تا سه ماه(در تاریخ های .99/06/19 و 99/09/22) دو آزمایش گرفته شده و اعداد به ترتیت .0/3 و .0/48 نشان داد بعد از دستور پزشک جهت مراجعه به پزشک رادیوتراپ رفتیم و ایشان دستور پت اسکن دادن و درجواب پت هم آمده بود هیچ موردی یافت نشد و دکتر گفتند مشکلی ندارد میخواستم بدونم پس چرا psa پدرم رفته بالارفته با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      زياد بالا نيست اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر میلاد دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر من 33 ساله هستم و از 15 سالگی خودارضایی افراطی و زیاد دارم... میدونم باید ترک کنم فقط میخواستم بدونم آیا میتونه باعث سرطان پروستات و احیانا بیضه یا آلت بشه یا ارتباطی وجود نداره؟
    باتشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      باعث سرطان نمي شود

  • تصویر کاربر محمود شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از پاسخگویی پدرم ۸۵ ساله دارای سابقه درمان های متناوب BPH از سال ۸۹ تا ۹۵ بودند اخیرا به علت مشکلات ادراری نظیر حدود ۱۵ بار دفع ادرار و هر بار تا ۳۰ دقیقه در دستشویی می مانند و احساس باقیمانده ادرار دارند در سونوگرافی مجدد مختصری افزایش پروستات به همراه افزایش ضخامت جدار مثانه گزارش شد،متخصص ارولوژیست معاینه ای انجام ندادن و البته به تست PSA در این سن هم اعتقادی نداشتن و داروی امنیک و ریتوردین تجویز کردن که یک ماه و نیم مصرف می کنند اما بهبودی حاصل نشده،سوالم از محضرتون این هست آیا تست psA با توجه به بالا بودن خطری دارد؟آیا داروی های پارکینسون مادوپار و سلژیلین می تواند این موارد رو تشدید کند ؟به نظر شما چه اقدامی باید انجام دهیم؟با سپاس فراوان
    حجم پروستات ۳۲ سی سی، اندازه ۴۳×۴۳×۳۳ ,رزیدو ۵۰ سی سی، حجم مثانه قبل تخلیه ۱۶۰ سی سی
    1. تصویر کاربر محمود جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      میزان psa 4.5 ازمایشگاه تا 4.4 زده طبیعی
      Free ۰/۳۸
      Free psa/psa ۰/۰۸ که ازمایشگاه زده کمتر از ۰/۲ امکان کانسر پروستات
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      psa طبيعي است تنها درمان كپسول امنيك است

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر V.k شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر . من چکاب سالیانه دادم در قسمت psa میانگین از ۳۰ تا ۱۰۰ مال من ۲۵/۸ میباشد . کمتر از اندازه معمول . جای نگرانی نیست و چرا این مقدار کم است؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 53سال دارم میخواستم بپرسم پروستا باریچ.برای بزرگی خوش خیم پروستات استفاده میشود خوب است . تا کی باید استفاده کرد ..
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      هيچ اثري ندارد

  • تصویر کاربر ناصر چهارشنبه ۲۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    من فردی۶۴ساله هستم درهفته گذشته ازمایشpsaمن۱/۳بود علائم مشهودی ندارم تنهادارویی که مصرف می کنم امیلوپرس شبی یک عدد برای کنترل فشارخون ایاباید برای تشخیص بیشتر اقدام کنم ؟به چه صورت؟متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      اقدامي لازم نيست

  • تصویر کاربر حسين جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر پدر من ٥٧ سالشونه و ازمايششون به شرح زير أيًا سرطاني هست خطرناكه؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      سرطاني نيست

  • تصویر کاربر ابراهیمی جمعه ۱۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام واحترام
    آقای دکتر من مرد با سن۶۲سالم هست یکسال قبل PSA/3بود ومشکلی نداشتم ولی در دی ماه سالجاری رسیده به 4/39در حال حاضر مشکل ادرار دارم شبها از خواب بیدار میشوم وقادر به نگهداری ادرار ندارم (درد وسوزش ندارم)تا بحال روزی دو عدد قرص پروستاتان دینه مصرف می کنم لطفا راهنمایی کنید از شما سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      قرص پروستاتان را قطع كنيد و روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد براي هميشه

  • تصویر کاربر ای دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    باسلام دکتر تصویر فایل ازمایشاتpsa که در سنین مختلف انجام شده بصورت جدول excel میفرستم لطفا نطر خکودت اعلام کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر گودرز شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر پدر بنده 3سال هست که کامل پرستات رابرداشته ولی کنترل ادرار ندارد حدود یکسال ونیم هم هست پزشک دیگری قرص وزیکر5تجویز کردن که روزی دومرتبه مصرف کردند ولی فایده نداشه لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر گودرز جمعه ۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام سن پدرم 77سال
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      درماني ندارد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر