انواع روش های درمان سرطان پروستات
غده ی پروستات زیر مثانه قرار دارد و مجرای خلفی را در بر می گیرد. پروستات ماده ای را ترشح می کند که باعث حرکت اسپرم می شود. در این مقاله به بررسی انواع روش های درمان سرطان پروستات می پردازیم.
فهرست موضوعات
سرطان پروستات بر خلاف بسیاری از سرطان ها از سرعت کمی برخوردار است. اگر سرطان پروستات به کندی رشد کند و محدود به پروستات باشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد و برعکس در مواردی که سرعت رشد آن سریع باشد، نیاز به درمان الزامی می باشد و باید هر چه سریعتر انجام شود. در این حالت درمان سرطان پروستات با جراحی باز انجام می شود که نتیجه ی آن معمولا بسیار موفقیت آمیز است.
علائم سرطان پروستات
سرطان پروستات در مراحل اولیه معمولاً بدون علامت می باشد، ولی اگر سرعت رشد و پیشرفت سریع باشد، علائم ذیل را به وجود می آورد:
✅ اشکال در دفع ادرار مثل سوزش و تکرر ادرار
✅ کاهش فشار و باریک شدن ادرار
✅ احساس ناراحتی در لگن
✅ درد استخوان
✅ اختلال جنسی به صورت اختلال نعوظ
تشخیص سرطان پروستات با انجام آزمایش PSA مقدور می باشد. مردان بالای 50 سال، بطور سالیانه، باید این آزمایش را برای تشخیص سرطان انجام دهند. مردانی که سابقه سرطان در فامیل درجه یک خود داشته اند، باید بعد از 40 سالگی، سالیانه آزمایش فوق را انجام دهند.
25 سال قبل که PSA کشف نشده بود، مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات 1 نفر از 3 نفر بود. ولی امروزه با انجام آزمایش PSA و تشخیص زودرس و اولیه سرطان پروستات، مرگ و میر ناشی از سرطان 1 نفر در 100 نفر می باشد.
سرطان پروستات بیماری شایع، در بین مردان است و دومین علت مرگ و میر در آمریکا می باشد. شانس ابتلاء به سرطان پروستات در دوره زندگی، 1 نفر در 6 نفر می باشد. با انجام آزمایش PSA، 50 درصد سرطان های پروستات در مراحل اولیه و زودرس تشخص داده می شوند.
زمانی که می گویند سرطان پروستات متاستاز کرده، بدین معنی است کهسرطان از پروستات خارج شده و ارگانهای دیگر را درگیر کرده است.
اگر PSA بالا باشد، لزوما بدین معنی نیست که فرد با سرطان پروستات دست و پنچه نرم می کند. موارد زیر می تواند مقدار PSA را تحت تاثیر خود قرار دهند و موجب بالا و پایین رفتن سطح آن در خون شوند.
❇ احتباس ادراری
❇ بعد از عمل جنسی
❇ بعد از معاینه انگشتی پروستات از راه مقعد و ماساژ پروستات
❇ بعد از انجام سونوگرافی پروستات از راه مقعد
❇ در عفونت حاد پروستات
❇ بعد از نمونه برداری از پروستات
در آمریکا مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات، بیشتر از مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی گزارش شده است. مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات تا سال 2020 دو برابر خواهد شد. سرطان پروستات 1% تمام مرگ و میرها را تشکیل می دهد.
عوامل مساعد کننده ابتلا به سرطان
سرطان پروستات زمانی اتفاق می افتد که، سلول های سالم پروستات، غیر طبیعی می شوند و دچار رشد غیر قابل کنترل می شوند و سلول ها به علت اختلال در ژن رشد پیدا می کنند.
# چاقی
افراد چاق بیشتر از افراد لاغر در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. اگر سرطان پروستات در افراد چاق تشخیص داده شود، معمولاً بسیار بدخیم است و درمان سرطان پروستات در آنها بسیار سخت است.
# سن
با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان افزایش می یابد. سرطان پروستات معمولا بعد از سن 40 سالگی دیده می شود.
# نژاد
گرچه نقش نژاد در بروز سرطان هنوز ثابت نشده است، ولیسیاه پوستان بیشتر در معرض سرطان هستند و سرطان های آنها خیلی بدخیم می باشد.
# سابقه فامیلی
افرادی که سابقه سرطان پروستات و یا سینه در فامیل درجه یک خود (پدر،برادر و مادر و…) دارند، نسبت به سایرین 5 برابر بیشتر، شانس ابتلاء به سرطان پروستات دارند.
پیشگیری از سرطان پروستات
✔ داشتن رژیم غذایی سالم
از خوردن غذاهای چرب خودداری کنید و بیشتر از سبزیجات و میوه جات مصرف کنید.
✔ فعالیت ورزشی
ورزش سلامتی بدن را تأمین می کند و وزن و حالت خلق و خو را بهبود می بخشد. افرادی که ورزش نمی کنند PSA بالاتری نسبت به افرادی که ورزش می کنند، دارند. ورزش شانس ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
✔ وزن
باید با ورزش و گرفتن رژیم غذایی آن را به حد نرمال رساند.
✔ داروها
بعضی از داروها که برای کوچک شدن پروستات استفاده می شوند، شانس ابتلا به سرطان را بالا می برند، مثل داروی فین استراید
درمان سرطان پروستات بدخیم
انتخاب درمان سرطان پروستات به چند عامل بستگی دارد، که شامل:
☑ سن
☑ سرطان از پروستات خارج شده یا نشده
☑ شدت و بدخیمی سرطان
☑ چگونگی تحمل عوارض بعد از عمل، توسط بیمار
انواع درمان های سرطان پروستات
# درمان سرطان پروستات با جراحی رادیکال پروستاتکتومی عمل باز
سال های زیادی است که از این روش برای درمان مردانی که، سرطان پروستات در آنها محدود به پروستات است، مورد استفاده قرار می گیرد. طول عمر در این نوع عمل جراحی 95 درصد است و با اشعه درمانی طول عمر 85 درصد می باشد. به عقیده اینجانب، عمل رادیکال پروستاتکتومی باز بهترین نوع عمل در دنیا می باشد.
# درمان سرطان پروستات با جراحی رادیکال پروستاتکتومی با روش لاپاراسکوپی
درمان با اشعه که به دو صورت انجام می شود. 1- اشعه درمانی از طریق پوست و تاباندن اشعه به پروستات 2- گذاشتن مواد رادیواکتیو در پروستات که براکی تراپی نامیده می شود.
# درمان سرطان پروستات با هورمون تراپی
هورمون تراپی برای بیمارانی انجام می شود که سرطان از پروستات خارج شده باشد.
# درمان سرطان پروستات با شیمی درمانی
شیمی درمانی برای بیمارانی انجام می شود که سرطان از پروستات خارج شده باشد.
عوارض بعد از عمل
اگر عمل جراحی توسط جراح ورزیده و با تجربه انجام گیرد، هیچ کدام از عوارض فوق دیده نمی شوند.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران