سوزش و تكرر ادرار به علت التهاب غیر عفونی مثانه
سيستيت يا التهاب غیر عفونی مثانه با علائم ادراری تکرر ادرار و سوزش ادرار همراه است که گاهی بیمار را خانهنشین میکند.
سیستیت یک اصطلاح کلی است، که اختلالات پزشکی متعددی نظیر، سیستیت بدون عفونی یا میکروب (nonbacterial cystitis) ، با میکروب و همینطور سندرم درد مثانه (PBC/ IC) و سیستیت بینابینی را در بر میگیرد.
سندرم درد مثانه به صورت یک سندرم درد و علائم سیستم دستگاه ادراری مثل تکرر ادرار، درد، سوزش ادرار، شب ادراری و سریع ادرار کردن توصیف شده، که هیچ علتی برای آن یافت نشده است.
حالت های التهاب غیر عفونی مثانه
فهرست موضوعات
التهاب غیر عفونی مثانه شامل فرمهایی از بیماری میباشد مثل:
1- ویروس
2- میکوباکتریال
3- کلامیدیا
4- قارچی
5- شیستوزوما
6- رادیوتراپی، اشعه درمانی
7- بیماری سیستم دفاعی بدن
8- حساسیت بیش از حد
علائم التهاب غیر عفونی مثانه
علائم عمومی و جنرال سیستیت شامل موارد ذیل میباشد:
- تکرر ادرار
- سوزش ادرار
- به سرعت ادرار کردن
- ادرار خونی
- اسپاسمهای شکم
- رابطه جنسی توام با درد
- درد مثانه و اسپاسم آن
آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟
تشخیص التهاب غیر عفونی مثانه
تشخیص اختصاصی بیماری اغلب نیاز به انجام کشت ادرار متعدد و انجام بعضی عملیات مختلف اورولوژیک مثل دیدن مثانه (سیستوسکپی) همراه با نمونهبرداری از مثانه و انجام آزمایشات سیستم دفاعی بدن میباشد. سنگ مثانه یک نوع سرطان مثانه بنام (in situ) و وجود جسم خارجی در مجرا علائمی شبیه علائم فوق ایجاد میکند. 25 درصد خانمهای مبتلا به عفونت ادراری که درمان شدهاند دچار عفونت ادراری مجدد میشوند. شانس عود عفونت در سال ممکن است تا 7 بار اتفاق افتد. عود عفونت دو هفته بعد از درمان عفونت اولیه یا به علت میکروب جدید است یا ممکن است به علت میکروبهای مختلف دیگری باشد.
هر خانمی که در ماه دو بار و در سال سه بار دچار عفونت ادراری شود، به آن عفونت عود شونده یا راجعه میگویند. این دسته از بیماران باید مورد بررسی کامل رادیولوژی نیز قرار گیرند. هر بیمار بعد از درمان عفونت، دو روز بعد از اتمام درمان باید کشت ادرار بدهد، که مشخص شود با آنتی بیوتیک مورد درمان قرار گرفته یا خیر، و پس از انجام کشت ادرار و مثبت بودن کشت، از افرادی است که شانس عود دارد، و باید به مدت حداقل یکسال روزانه یک عدد قرص آنتی بیوتیک استفاده کند، و هر ماه برای بررسی وجود عود عفونت کشت ادرار انجام شود.
درمان التهاب غیر عفونی مثانه
در التهاب غیر عفونی مثانه، اولین اقدام برطرف کردن علائم بیمار با دارو میباشد، چون مسئول بیماری عفونت میکروبی نیست و احتمال آن ممکن است کلامیدیا و یا مایکوباکتریال باشد، لذا هدف درمان کلامیدیا و یا مایکوباکتریال است.
درمان تکرر ادرار و سوزش ادرار همزمان با دادن دارو برای ریشهکن کردن کلامیدیا با داروی آنتی کولینرژیک انجام مي شود.
چون ممکن است التهاب غیر عفونی مثانه به علت اشعه درمانی باشد که به آن سیستیت اشعه درمانی گویند و ممکن است به علت مواد شیمیایی باشد به آن سیستیت شیمیایی گویند و ممکن است به علت نقص در سیستم دفاعی بدن باشد، به آن سیستیت اتوایمون گویند.
بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟
نکاتی مهم در رابطه با التهاب غیر عفونی مثانه
- علت این بیماری ناشناخته است.
- همراه با علائم ادراری تکرر ادرار و سوزش ادرار میباشد که گاهی بیمار را خانهنشین میکند. بیماری در خانمهای در سن بچهدار شدن، استفاده از اشعه درمانی لگن و یا استفاده از بعضی داروها و استفاده از اسپری و ژل ضد میکروب دستگاه تناسلی باعث آن میشود.
- بعضی غذاها نظیر گوجه فرنگی، کافئین، الکل و شکلات باعث علائم مثانه میشود که علاوه بر علائم ادراری، علائمی نظیر درد هنگام عمل جنسی، خستگی و درد پهلو در بیمار ممکن است به وجود آید.
- آزمایشات شامل، آزمایش کامل ادرار و کشت ادرار میباشد. وقتی علائم به علت رادیوتراپی یا شیمی درمانی باشد و یا علائمی که به دارو پاسخ درمانی نشان نمیدهد و خون در ادرار باشد، باید دیدن مثانه (سیستوسکوپی) انجام شود.
هدف از درمان التهاب غیرعفونی مثانه
1- دارو برای تخلیه مثانه
2- شل کردن عضلات برای جلوگیری از سرعت در ادرار کردن
3- تسکین درد
4- جراحی به ندرت مورد نیاز میباشد.
سایر مواردی که کمک کننده هستند شامل نخوردن الکل، خوراکیهای تند و مایعات اسیدی، تربیت مثانه برای ادرار کردن و تمرین عضلات پرینه که به آن KEGLE excercise میگویند.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران