تشخیص سرطان پروستات با PSA

سرطان پروستات سومین بیماری بدخیم در بین مردان ایرانی است و در صورت تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه، احتمال بهبودی 95 تا 90 درصد خواهد بود.

به دنبال کشف PSA که یک هورمون تولید شده از پروستات می‌باشد و به هنگام سرطان مقدار آن در خون بالا می‌رود و استفاده آن در غربالگری سرطان پروستات به کار می‌رود، تقریبا 50 درصد سرطان‌ های پروستات در مرحله اول بیماری، زمانی که سرطان از غده خارج نشده است تشخیص داده می‌شود.

درمان سرطان پروستات

در این صورت درمان سرطان پروستات در مرحله ای که سرطان از غده خارج نشده بسیار عالی با احتمال 95 تا 90 درصد بهبودی می‌باشد. قبل از کشف PSA، از هر 3 بیمار مبتلا به سرطان پروستات  1 نفر می‌مرد ولی اکنون از هر 100 نفر مبتلا یک نفر به علت سرطان جان خود را از دست می‌دهد. PSA یک سرین پروتئاز است که در مایع شدن منی بعد از انزال نقش دارد، و عمدتا توسط سلول‌ های اپی تلیال (غدد آسينى) موجود در پروستات ترشح می‌شود، و پس از تخریب سلول‌های پروستات و غشای پایه آسینی‌ های پروستات وارد سرم می‌شود.

البته باید توجه داشت که ورود PSA به داخل سرم نیز در موارد سرطان و هم در موارد خوش خیم نظیر هیپرپلازی خوش پروستات، التهاب، عفونت، انزال و معاینه پروستات دیده می‌شود اما در عمل پزشکان در کلینک به عنوان یک نشانه برای وجود سرطان از آن استفاده می‌کنند.

بنابراین باید توجه داشت فردی که قرار است مورد بررسی وجود سرطان پروستات قرار گیرد، اگر شب قبل عمل جنسی داشته دو روز بعد معاینه شود و چنانچه معاینه پروستات انجام شده باشد 3 روز بعد و در مواقع پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات) 4 هفته بعد آزمایش PSA عمل جنسی داشته باشد.

پروستات

چه زمانی آزمایش PSA دهیم؟

مقدار PSA در مایع منی هزاران بار بیشتر از آن در غده پروستات می‌باشد. PSA به مقادیر اندکی توسط پانکراس و غده بزاقی ترشح می‌شود. انجام آزمایش PSA به طور سالیانه در افراد بالای سن 50 سالگی باید مورد سنجش و اندازه‌گیری قرار گیرد، ولی اگر چنانچه سابقه فامیلی سرطان پروستات وجود داشته باشد باید فرد از سن 40 سالگی به طور سالیانه این آزمایش را انجام دهد. مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد.

بنابراین جهت تشخیص سرطان پروستات در افراد جوانتر در مقایسه با افراد مسن‌تر بایستی سطح کمتری از حد نرمال در نظر گرفته شود. انجام این آزمایش بعد از سن 75 سالگی ضرورتی ندارد.

باید توجه داشته باشیم در فردی اگر به طور ناگهانی سطح سرمی PSA افزایش غیر طبیعی نشان دهد، الزاما به معنی وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، در غیر این صورت در چنین فردی با شک یا یقین وجود التهاب یا عفونت پروستات، بیمار به مدت 4 هفته تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار می‌گیرد و مجددا آزمایش تکرار می‌گردد. در صورت پایین آمدن مقدار PSA سرم خون نشانه وجود التهاب یا عفونت بوده و سرطان پروستات نمی‌باشد. با مثال فوق به این واقعیت پی برده می‌شود که مقدار PSA اختصاصی برای وجود سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی نشان دهنده آن است که PSA اختصاصا از پروستات ترشح می‌شود و به پروستات اختصاص دارد.

یک نکته مهم کلینیکی که جراح اورولوژیست باید به آن توجه داشته باشد، این است که 18 تا 20 درصد افرادی که پروستات کوچک دارند و مبتلا به سرطان پروستات هستند، ممکن است مقدار PSA سرم خون بالایی نداشته باشند و در چنین مواقعی معاینه انگشتی رکتوم برای بررسی سفت بودن پروستات از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار می‌باشد.

معاینه پروستات از راه رکتوم

در 50 درصد افراد مبتلا به سرطان پروستات در معاینه پروستات از راه رکتوم ندول‌های سفت در پروستات قابل لمس است که برای تایید وجود سرطان پروستات نمونه‌برداری باید صورت گیرد. در بسیاری از موارد PSA سرم خون مردان بالاتر از حد طبیعی بوده ولی معاینه پروستات طبیعی می‌باشد.

در این حالت انجام سونوگرافی ترانس رکتال که به آن Trus می‌گویند، توسط یک پزشک حاذق و متبحر کمک چشمگیری به وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک می‌کند. بنابراین تشخیص سرطان بر اساس سنجش و اندازه‌گیری PSA، معاینه پروستات و بالاخره سونوگرافی پروستات می‌باشد.

ویتامین E، سلنیوم و لیکوپن اثر شناخته شده‌ای روی سطح سرمی PSA ندارد. نشان داده شده مقدار PSA سرم با افزایش سن افزایش می‌یابد. برخی از محققین جهت بهبود اختصاصی شدن تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های بزرگ و افزایش تشخیص بدخیمی در پروستات‌ های کوچک از دانسیته PSA (تقسیم PSA بر حجم پروستات) استفاده کرده‌اند، اگر چه در برخی مطالعات این موضوع اثبات نشده است.

این واقعیت که برخی شرایط نظیر هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) و عفونت پروستات قادر به افزایش PSA می‌باشند. سبب شده است از اختصاصیت PSA به عنوان تست تشخیص سرطان پروستات کاسته شود. جهت افزایش اختصاصیت PSA از یک آزمایش دیگری تحت عنوان PSA VELOCITY و میزان PSA آزاد استفاده می‌شود.

PSA VELOCITY به سرعت افزایش PSA گفته می‌شود. مطالعات نشان داده که زمانی که محدوده PSA بین 4 تا 10 باشد، افزایش PSA بیشتر از 7/0 در سال دارای اختصاصی بودن به میزان 90 درصد در سرطان پروستات نقش دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر کوشکی جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده ۴۳سالمه رفتم دکتر سونوگرافی نوشت انجام دادم پروستاتم ۵۰ccهستش دکتر برام کپسول پروستاباریج تجویز کرد برای درمان نظر شما چیست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام اگر مشكل ادراري نداريد دارويي لازم نداريد

  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۱ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    با درود جناب دکتر بنده۵۷سال دارم وترشح ادارار دارم بطوریکه لباس زیرم بوی ادرار می‌دهد سوزش ندارم ولیکن بیشتر درفصول سرما ناخواسته سریعا به دستشویی احتیاج میکنم.در طول شب شاید هفته ای یک الی دوبار به دستشویی احتیاج پیدا کنم لطفا مرا راهنمایی بفرمایید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي يك عدد كپسول امنيك يك ماه ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود

  • تصویر کاربر اکبر جمعه ۲۶ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    پدر من ۶۴ سال سن دارن psa شون عددش هست ۱۰.۶ هست wbc many هست و bacteria هم many هستش چندوقتی هم بی حال بودن و عرق میکردن بعد شروع کردن اموکسی سیلین خوردن حال عمومیشون بهتر شده جواب ازمایشش نگرانم کرده میشه لطفا جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۶ آذر ۰( 2 سال پیش)

      با سلام ايشان بايد نمونه برداري از پروستات انجام دهند

  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده ۳۳ سالمه حدود شش ماه هست که به گفته دکتر متخصص ام دچار التهاب مزمن پروستات شده ام و دارو مصرف میکنم و زیاد بهبودی حاصل نشده آزمایش نوشتن برام که پیوست میباشد۰ لطفا راهنمایی بفرمایید خیلی میترسم۰تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش)

      با سلام أزمايشات طبيعي است روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه دو هفته در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده 43ساله هستم بزرگی پروستات دارم وکلیم سنگ 4میلی داردودکتربرام قرص سیپروفلوکساسین 500هر12ساعت یکی وکپسول تامسولوسین شبی 1عددنسخه کردند.. این داروها راکه استفاده میکنم خیلی دراذیتم رودهایم خیلی قارقورمیکنه وحالت اسهال آبکی دارم وخیلی دراذیتم.. ممنون میشم راهنمای کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش)

      قرص سيپروفلوكساتين را قطع كنيد و تامسولوزين را ادامه دهيد

  • تصویر کاربر روژان دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    پدر من دچار بزرگی پروستاته با اندازه۴۰/۴cc
    نتیجه آزمایش دی ۹۹ =
    Freepsa=2.9
    Psa=7.8

    نتیجه آزمایش آذر ۱۴۰۰=
    Freepsa=0/6
    Psa=9/5
    میخواستم بدونم این همه اختلاف توی این چند ماه علتش چی میتونه باشه؟خیلی نگرانم لطفا اگه مقدوره راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۲ آذر ۰( 2 سال پیش)

      با سلام ممكن است سرطان پروستات باشد بايد نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر x دوشنبه ۱۵ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام۵۸سال سن دارم و چندسال پیش جراحی رادیکال پروستاتکتومی انجام دادم، الان نتیجه تستpsa=0/01و free psa=0/003می باشد، آیا نیاز به بررسی هست یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۵ آذر ۰( 2 سال پیش)

      با سلام خير نيازي به بررسي نيست

  • تصویر کاربر ف چهارشنبه ۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام ۶۳ سال دارم مدتی مشکل داستم سونوگراقی بزرگی پروستات تا ۹۰ ازمایش pca4.2وfreeo.88وp ciao.22والان بعداز یک هفته مصرف دارو سوزش ادار دادم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد كپسول امنيك يك ماه ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود

  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۱ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید...حدود 40روز پیش توسط آقای دکتر متخصص به صورت لیزری پروستات اینجانب شستشو وکمی تراشیده وضد عفونی شدومجرای اداری بنده باز شد(چون دکتر به من گفته بود که شما سرطان خوش خیم دارید)حالا چند روزی ست که بیضه هام درد دارند ودرد آنها به کمرم می زنه ...نوبت دکتر م زیاد مانده تا برسه..با عرض پوزش فعلا از چه دارویی استفاده کنم تا وقت دکترم برسه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۱ آبان ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص ألفنxl  صد ميلي گرم ده روز بعد از غذا ميل كنيد

  • تصویر کاربر یوسف دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۲۳ سالمه متاسفانه خودارضایی میکنم و چن ماه قبل آزمایش پروستات دادم و آزمایش سرطان پروستات و سونوگرافی کلیه و مثانه خداروشکر سالمم ولی دوباره بعد از اون شروع به خودارضایی زیاد کردم والان چن روزه احساس ادرار کاذب دارم و همش احساس میکنم باید برم دسشویی چکار کنم دکتر؟
    1. تصویر کاربر یوسف یکشنبه ۱۸ مهر ۰( 3 سال پیش)
      دکتر لطفا جواب بدید
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ده روز ميل كنيد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر