آیا HIV همان ویروس ایدز است؟
ایدز AIDS یک بیماری یا سندرمی است که به علت نقص اکتسابی سیستم دفاعی بدن ، ناشی از ویروس HIV که سیستم دفاعی انسان را مختل می کند، بوجود می آید. . ویروس ایدز از شخصی به شخص دیگر از راه انتقال خون به خون و تماس جنسی، سرایت می کند.
فهرست موضوعات
ویروس ایدز ، سیستم دفاعی را مختل کرده و در نتیجه بدن در مقابل عفونت ها و بیماری ها آسیب پذیر می شود و چنانچه سیستم دفاعی ضعیف تر شود، احتمال ابتلای انسان به ایدز بیشتر می شود. ویروس ایدز در مایعات بدن فرد مبتلا نظیر(مایعات واژن، ترشحات منی، خون و شیر پستان) وجود دارد. خانم های حامله می توانند در حین زایمان و شیر دادن نوزاد خود، ویروس ایدز را منتقل کنند.
ویروس ایدز از طریق واژن، عمل جنسی از راه دهان، عمل جنسی طبیعی، تزریق خون و سرنگ آلوده منتقل می شود. افرادی که دارای ویروس ایدز هستند، به آن عفونت HIV نیز می گویند و بعضی در آینده مبتلا به AIDS می شوند. بعضی عفونت های فرصت طلب در بیمار مبتلا به ایدز، منجر به مرگ می شود.
HIV و ویروس ایدز در آمریکا زندگی می کنند و 1 نفراز 7 نفر از بیماری خود خبر ندارند. 50 هزار نفر بیمار جدید در سال در آمریکا تشخیص داده می شود.13712 نفر با تشخیص ابتلا به ایدز در آمریکا سالیانه جان خود را از دست می دهند.
HIV یک ویروس است که سلولهای دفاعی بدن مثل سلولهای T که نقش دفاعی در بدن دارند را مورد حمله قرار می دهد، در حالیکه ایدز در مرحله پیشرفته عفونت ویروسی HIVبوجود می آید و در حقیقت یک وضعیت پزشکی می باشد. بنابراین عفونت HIV باعث ایجاد ایدز می شود.
امکان دارد فردی مبتلا به عفونت HIV باشد ولی به ایدز مبتلا نشود. در اکثریت عفونت ویروسی HIV تبدیل به ایدز می شود. آزمایش HIV باعث تشخیص آن در مراحل اولیه می شود، در نتیجه با استفاده از دارو و پیشرفت آن به طرف ایدز، کند خواهد شد. بیماران مبتلا به ویروس ایدز دارای ویروس HIV هستند. بعضی افراد مبتلا به ایدز می توانند ویروس HIV را به فرد دیگری منتقل کنند.
علل ابتلا به ویروس ایدز و HIV
- HIV یک نوع ویروس(رتروویروس) است که اعضاء سیستم دفاعی انسان را عفونی می کند.
- ویروس بدون درمان پیشرفت می کند.
- حد و حدود ویروس بطور قابل ملاحظه ای در بین افراد فرق دارد و بستگی به فاکتورهای متعددی(سن بیمار،قدرت بدن برای دفاع در مقابل ویروس ایدز HHV، وجود عفونت قبلی در فرد،مقاومت فرد به بعضی نوع های HIV)
- HIV قادر است با تماس از طریق ترشحات جنسی(مقعد، ژنیتال،مخاط پوششی دهان) منتقل شود و در صورت عدم حفاظت عمل جنسی از طریق واژن، دهان و مقعد با شخصی که آلوده به HIV است منتقل شود.
- انتقال ویروس HIV در ضمن تولد نوزاد یا شیر دادن امکان دارد.
- تزریق خون، با کنترل خون امروزه انتقال از راه خون به صفر رسیده است.
- از طریق تزریق مواد مخدر با سرنگ های چند بار مصرف شده.
نکات مهم در باره ویروس ایدز و HIV
ویروس از طرق ذیل منتقل نمی شود:
- دست دادن
- بوس کردن
- عطسه کردن
- استفاده از یک توالت
- استفاده از حوله یکدیگر
- بغل کردن
- بوسیدن لب به لب
علائم HIV و ایدز AIDS شامل: تغییر در رنگ پوست، تورم و ورم و جوش می باشد. علائمی که بیمار اظهار می دارد شامل خستگی، سردرد و سرگیجه است.
بسیاری از مبتلایان به عفونت ویروسی ایدز سالها ممکن است علائمی نداشته باشند و بقیه ممکن است علائمی شبیه آنفلوانزا پیدا کنند، در حالیکه معمولا 2 تا 6 هفته به ویروس منتقل شده اند.
علائم ویروس ایدز و HIV
- تب
- لرز
- درد مفاصل
- درد عضلانی
- گلو درد
- تعریق بخصوص شب
- جوش های قرمز
- خستگی
- ضعف
- کاهش وزن
در بسیاری از بیماران بعد از برطرف شدن علائم اولیه ممکن است برای سلها علائم دیگری نداشته باشند.
در این دوره زمانی، ویروس برای سیستم دفاعی ، خطرناک است و این مرحله ممکن است 10 سال طول بکشد و بیمار عفونی بدون علامت بوده و احساس خوبی می کند و سالم بنظر می رسد.
مرحله دیررس عفونت ویروس ایدز HIV
اگر ویروس ایدز HIV بدون درمان گذاشته شود، قدرت مقابله با ویروس را کم می کند، و بیمار غیر قابل اجتناب به بیماری جدی و خطرناک مبتلا می شود.
علائم دیررس عفونت HIV
- اختلال دید
- اسهال طولانی مدت
- سرفه خشک
- تب بالای 37 درجه که هفته ها طول می کشد
- تعریق شبانه
- خستگی مداوم
- تنفس کوتاه
- کاهش وزن
- دانه های سفید روی زبان و یا دهان
در این مرحله از عفونت شانس بیماری کشنده، بسیار زیاد می باشد. در این مرحله مبتلا به عفونت ریه، التهاب انتهای مری و مننژیت یا آنسفالیت (عفونت مغزی) بوجود می آید، همچنین شانس گرفتاری سرطان آلت، گردن رحم، کبد، روده و لنفوم وجود دارد.
تشخیص دیررس HIV و ویروس ایدز
طبق گزارش مرکز بیماری و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا، 1 نفر از 5 نفر که به ویروس HIV مبتلا می باشد و آزمایش خون، آن را مثبت نشان می دهد، از وضعیت ویروس خود بی توجه و ناآگاه بوده و فقط 50 درصد از آنها به مسئله مثبت بودن ویروس، آگاه هستند و توجه دارند، از مراقبت پزشکی و درمان سود می برند. تشخیص بر اساس آزمایش خون مخصوص ویروس است.
اگر آزمایش مثبت شد و ویروس نشان داد، قبل از اینکه نتیجه به بیمار داده شود، چند بار آزمایش تکرار می شود، که به نتیجه آزمایش اطمینان حاصل شود. وقتی بیمار نتیجه آزمایش مثبت را می گیرد، از چگونگی و زمان درمان و اینکه چگونه عفونت پیشرفت می کند سوال می کند.
وقتی شخصی در معرض ویروس قرار می گیرد، انجام آزمایش خون حیاتی است. هر چه زودتر ویروس از طریق آزمایش خون تشخیص داده شود، درمان نیز موفقیت آمیزاست. شخص باید برای جلوگیری از سرایت ویروس به دیگران احتیاطات لازم را در نظر بگیرد.
بعد از ابتلا شخص به عفونت ویروس، ممکن است از 3 هفته تا 3 ماه طول بکشد، که ویروس در آزمایش خون خود را نشان دهد و انجام آزمایش مجدد و تکراری ، ضروری می باشد. اگر بیماری در معرض و شانس ابتلا به عفونت ویروس HIVدر چند ماه گذشته بوده، فورا باید آزمایش را انجام دهد.
وسیله دیگر تشخیص که 10 برابر دقیق تر از آزمایش خون است، محلولی است که با ریختن خون فرد مبتلا به ویروس، تغییر رنگ می دهد که نشان دهنده ویروس است.
درمان ویروس ایدز و HIV
درمان باعث بهبود کیفیت زندگی، افزایش طول عمر و شانس سرایت ویروس به دیگران را کاهش می دهد. درمان قاعده و قانون دارد و آن مثبت بودن ویروس در آزمایش خون و تعداد سلول CD4 به مقدار 500 عدد می باشد. در حال حاضر واکسن یا درمان قطعی وجود ندارد. اگر فردی فکر می کند در 72 ساعت قبل در معرض ویروس HIV قرار گرفته، داروی ضد ویروس HIV باعث توقف و جلوگیری از عفونت می شود و درمان هر چه سریعتر باید انجام شود.
هدف از درمان عموما کاهش سطح ویروس در خون می باشد. درمان ویروس HIV مادام العمر و همیشگی است. دارو به صورت مصرف قرص می باشد. عوارض دارو تهوع، استفراغ، خستگی،اسهال، جوش های پوست و اختلال در اخلاق و رفتار هستند.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران