چه داروهایی عامل ناباروری هستند؟

عوامل مختلفی بر روی ناباروری تاثیر می گذارند که می توان به انواع داروهایی که برای بیماری های روانی تجویز می شود، داروهای فشار خون و استعمال دخانیات هم می توانند عامل ناباروری باشند.

در ادامه دارو هایی که می تواند ناباروری را تحت تاثیر قرار دهد آمده است:

داروهای آلفا بلاکر

یک دسته از داروها تحت عنوان داروهای آلفا بلوکر که عمدتا در درمان علائم انسدادی و تحریکی بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرند، روی باروری اثر سوء دارند. این دسته داروها شامل ترازوسین، تامسولوزین، آلفازوسین، دوگزازوسین می باشند.

این داروها نیز در افرادی که مشکلات ادراری دارند نیز تجویز می شوند (درجوانان). این داروها در افراد مسن که مبتلا به بزرگی پروستات هستند با بلوک و از کارانداختن اعصاب سمپاتیک (آلفابلوکر) باعث کاهش فشار داخل مجرا شده و همچنین عضلات صاف پروستات را شل کرده و جریان ادرار بهتر می شود.

برگشت منی به داخل مثانه با داروهایی به طور شایع با تامسوزولین در 5/8 درصد مردان اتفاق می افتد و در نتیجه باعث ناباروری می شود. داروهای دیگری مثل رزرپین و متیل دوپا چنین عارضه ای را ایجاد می کنند.

زود انزالی

داروهای بیماری های روانی

داروهایی که برای درمان بیماری های روانی بکار می روند باعث ناباروری و مهار عمل جنسی و میل جنسی شده و در نتیجه می توانند عامل ناباروری باشند.

بیشتر داروهایی که برای درمان بیماری های روانی تجویز می شوند با بلوک و عدم ترشح دوپامین در مغز، به مهار محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه گردیده و در نتیجه میل جنسی در افراد کاهش می یابد.

بعضی از این داروها اثر شل کننده عروق (شریان) را داشته و در نتیجه خون از آلت دور شده و موجب اختلال نعوظ می گردد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی که به اختصار SSRIs  نامیده می شوند، می توانند باعث اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شوند. این داروها با اثر و خاصیت آرام بخشی و ضد کولینرژیک خود باعث عوارض فوق می گردند. این داروها همچنین باعث به تاخیر افتادن انزال شده و به همین جهت در درمان زودانزالی مورد استفاده قرار می گیرند.

از برجسته ترین عوارض این دسته داروها می توان به توانائی در بالا بردن پرولاکتین خون اشاره کرد. وقتی هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین زیاد خون) بوجود آمد، هورمونی از هیپوتالاموس به نام GNRH ترشح نمی شود و مقدار زیاد پرولاکتین خون باعث مهار LH شده و اثرآن روی یبضه برای ترشح هورمون جنسی (تستوسترون) مختل می شود. وقتی تستوسترون ترشح نشود، بنابراین نطفه سازی دچار اختلال شده و ناباروری بوجود خواهد آمد.

سایر داروهایی که برای مشکلات روانی بکار می روند، شامل فنوتیازین ها هستند. فنوتیازین ها باعث افزایش پرولاکتین در خون شده و اثر منفی در باروری خواهد داشت.

مهار کننده های منو آمین اکسیداز که از داروهای ضد افسردگی می باشد، موجب اختلال نعوظ و بالاخره بطور غیرمستقیم عامل ناباروری هستند. لیتیوم در مغز باعث کاهش عمل دوپامین در مغز شده و میل جنسی و توانایی جنسی را کم می کند.

داروهای فشار خون

استفاده داروی ضد فشارخون در فردی که نارسائی عروقی دارند، ممکن است جریان خون به دستگاه تناسلی را کاهش دهد. داروهایی که باعث زیاد شدن ادرار(مدر) مثل تیازید، باعث کاهش جریان خون به آلت تناسلی شده و باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ می شود.

عوامل داروئی قلبی مثل آتنولول و متروپرولول به نظر می رسد اثرات سوء روی عمل جنسی دارند. به هر حال اغلب، استفاده همزمان داروهای بلوکرها و داروهایی که ادرار را زیاد می کنند، هر دو میل جنسی و عمل جنسی را مختل می کند، لذا این بیماران ضمن مراجعه به پزشک خود، داروهای بلوکر خود را به داروهای مهارکننده آنژیوتنسین تغییر دهند.

داروی فشار خون عامل ناباروری

در حالیکه درمان فشارخون بسیار با اهمیت می باشد، اورولوژیستی که در زمینه ناباروری مشغول فعالیت می باشد، باید از داروهای فشار خون که باعث اختلالات قابل توجه روی بیضه ها می شود با اطلاع باشد.

درحالیکه باروری هنوز مسئله خوشایندی می باشد، مردانی که چنین داروهایی که ممکن است برای بیضه مضرباشد، باید با اطلاع پزشک معالج آن ها را به داروهای غیرزیان آور تغییر دهد.

اثر سوء بیشتر داروهای فشارخون به عنوان عامل ناباروری ، از طریق اختلال جنسی است. بنابراین باید به خاطر داشت فشارخون بیشتر و بطور شایع در جمعیت های مسن اتفاق می افتد، گروهی که در مجموع دارای شانس زیاد اختلال نعوظ  هستند.

اسپرونولاکتین

اسپیرونولاکتین داروئی است که در بیماران کبدی استفاده می شود و با تغییر واختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه مشکلات ناباروری ایجاد می کند. این دارو با جلوگیری از تبدیلDTH به هورمون جنسی (تستوسترون)، باعث کاهش تستوسترون می شود. در نتیجه میل جنسی، اختلال نعوظ و بالاخره ناباروری را بوجود می آورد.

استعمال دخانیات

مطالعات بی شمار نشان داده که استعمال دخانیات روی باروری اثر سوء داشته است. شواهد جمعی گواه بر آن است که سیگار اثر منفی قابل توجهی روی تولید نطفه (اسپرم)، تحرک اسپرم برای بارداری و مورفولوژی یا شکل نطفه خواهد داشت.

گزارشات متعددی نشان داده که عوامل و مواد موجود در سیگار باعث تغییرات سرطان زایی شده و باعث اثرات معکوس روی تقسیم سلولی سریع روی سلولهای بیضه دارد.

مطالعات تجربی روی حیوانات نشان می دهد که نیکوتین، سیگارت و پلی سیکلیک می تواند باعث اختلال در نطفه سازی در بیضه شده و شکل اسپرم ها تغییر کند. از طرفی با کوچک کردن بیضه ها و کاهش نطفه سازی، باعث پایین آمدن تعداد اسپرم ها به مقدار زیاد شود که به آن اولیگواسپرمیا گویند.

در سیگاری ها همینطور سطح پرولاکتین و استرادیول که در اختلال نعوظ تاثیر دارد و عامل ناباروری است. کاهش تعداد اسپرم یا نطفه مسئله قابل توجهی در سیگاری ها است. استرادیول با مکانیسم های مختلفی مثل اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه باعث اختلال در نطفه سازی بیضه شود.

ضمنا افزایش استرادیول با بالا بردن کاتکولامین ها باعث میشود خون رسانی به لوله های نطفه ساز در بیضه کاهش یابد و نطفه کاهش یابد.

هنوز مشخص نشده که سیگار دقیقا به چه نحوی باعث اختلال در نطفه سازی و ناباروری می شود ولی آنچه مسلم است، مرد و زن باید از استعمال دخانیات خودداری کنند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر منا چهارشنبه ۱۷ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خانم ۴۰ ساله ام پسر ۱۰ ساله دارم همسرم روزانه روپیکسون و لوزارتان و سیتریزین میخوره، این داروها روی کیفبت اسپرمش برای بچه دار شدن یا بیماری های جنین اثری نمیگذاره؟ ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      با سلام اثري روي جنين ندارد

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    دکتر ما حدود ۹سال جلوگیری طبیعی داشتیم الان ۲ماه هست میخوایم بچه دار بشیم ولی فعلا نشده چون من به خاطر مریضی اعصابم ریتالین و ونلافاکسین مصرف میکنم خواستم ببینم این قرص ها تاثیری در اسپرم داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      با سلام قرص ها اثري روي اسپرم ندارد

  • تصویر کاربر دکتر جمعه ۲۵ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    با سلام. 38 سالمه. کودک 4 ساله دارم. آزو اسپرم شده ام. 2 نی اسپرم فریز تو ناباروری اصفهان با میکروتسه دارم. 2 ماه قبل میکرو کردیم. دو تخمک وجود داشت اما جنین تشکیل نشد. 1- چرا جنین تشکیل نشده؟ 2- دفعه بعد از بیضه هام اسپرم زنده کشیده بشه تاثیرش بهتره برای تشکیل جنین؟ 3- برای تقویت اسپرم چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام علت عدم تشكيل جنين نا معلوم است روزي يك گرم ويتامينc يك ماه ميل كنيد

  • تصویر کاربر Za چهارشنبه ۱۶ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    سلام.دوساله اقدام کردم اما خبری نشد.ازمایش دادم که عکس ازمایش پیوست شد.یک دکتر قرص ال کارنیتن و پنتوکسی فیلین داد و کفت ۲ ماه دگ مراجعه کنم و دکتر دیگه نظرشون این بود ک دارو ی کاریه ک رو من جواب نمیده و بهتره همین اول ای وی اف انجام بشه.همسرمم کاملا سالمه.بنظرتون چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۶ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام با توجه به أزمايش شانس شما كم مي باشد اگر عجله داريد ivf كنيد

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۵ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام
    1 سال اقدام کردیم برا بچه موفق نشدم
    طبق آزمایش اسگرم صفر بودم
    آزمایش هورمونی هم fsh 22 بود
    سونو کروم بیضه چپم واریکوسل داره
    تمام وقت یه حرارتی تو بیضه ام هست و گز گز میشه اندازه بیضه هام خوبه
    از اونجایی که پدرم 12 سال بچه دار نشد واریکوسل عمل کرد خداراشکر درست شد
    آیا امیدی به باروری من هست؟
    آیا واریکوسل عمل کنم نتیجه ای حاصل میشه؟
    خواهش میکنم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر علی شنبه ۱۲ تیر ۰( 3 سال پیش)
      لطفا جواب بدید
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۵ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام عمل واريكوسل كمكي نمي كند

    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۵ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام عمل واريكوسل كمكي نمي كند

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید

    من دچار زود انزالی هستم و دکتر اورولوژی برام به مدت ۴۰روز قرص سیتالوپرام۲۰ تجویز کرده،آیا مصرف آن به مدت ۴۰روز موجب ناباروری میشود؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام اين دارو اثري روي باروري ندارد

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    با سلام من حدود سال 93 یکسری آزمایش و سونو داده ام که به پیوست ارسال شده است. آیا با توجه به نتایج امکان باروری برای من وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)

      شانس باروري وجود ندارد

  • تصویر کاربر سجاد سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 662 مشاهده پرسش
    آقای دکتر 2ساله ازدواج کردم بدون جلوگیری بچه دار نشدیم خانومم مشکل خاصی نداره ولی من تعداد اسپرمهام کمه دوسه جا سونوگرافی رفتم و دکتر اورولوژی هم خودش سونو کرد میگه واریکوسلت زیاد نیس و با عمل مشکلی حل نمیشه و انواع قرص و آمپول اچ سی جی و سینال اف و .... استفاده کردم یه مقدار مورفولوژی و درصدها و مقدار مایع بهتر شده ولی هنوز تعداد و درصدها کم هس ...توروخدا بگید چیکار کنم ؟؟؟البته آزمایش هورمورنی هم دادم یکم تستسترون بنظر پایینه بنظرتون مشکل از تستسترون نیس؟چ دارو یا آمپولی میتونه کمکم کنه؟؟ .متخصص غدد برام نوشت آمپول تستسترون و قرصش یه دونه آمپول تستسترون زدم که توی اینترنت خیلی بدیش نوشته بود ک آمپول تستسترون خوب نیس و باعث کاهش تعداد اسپرم میشه منم دیگه نزدم .البته بعدش رفتم آزمایش دادم درصد اسپرمهام خیلی خوب شده بود ولی تعداد هنوز پایینه..آزمایشها و سونو براتون فرستادم...ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)

      روزي يك گرم قرص ويتامين c سه ماه ميل كنيد

  • تصویر کاربر نیما جمعه ۲۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید میخواستم بدونم قرص فیناستراید‌۱ تاثیری بر روی باروری یا سلامت جنین و بچه داره یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      هيچ اثر بدي ندارد

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام من تو سن ۱۷ سالگی عمل بیضہ داشتم تخم سمت چپ از حفرہ رفتہ بود بالا و دیگہ پایین نیومد ک بعد عمل کردم ک متاسفانہ حجمش کوچک شد و الان ۳ سالہ ک ازدواج کردم و بچہ دارنمیشم الان من باید چکار کنم ک بچہ دار بشم؟؟ممنون میشم اگر راھنمایی کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش اسپرم بايد انجام گردد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر