چه داروهایی عامل ناباروری هستند؟

عوامل مختلفی بر روی ناباروری تاثیر می گذارند که می توان به انواع داروهایی که برای بیماری های روانی تجویز می شود، داروهای فشار خون و استعمال دخانیات هم می توانند عامل ناباروری باشند.

در ادامه دارو هایی که می تواند ناباروری را تحت تاثیر قرار دهد آمده است:

داروهای آلفا بلاکر

یک دسته از داروها تحت عنوان داروهای آلفا بلوکر که عمدتا در درمان علائم انسدادی و تحریکی بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرند، روی باروری اثر سوء دارند. این دسته داروها شامل ترازوسین، تامسولوزین، آلفازوسین، دوگزازوسین می باشند.

این داروها نیز در افرادی که مشکلات ادراری دارند نیز تجویز می شوند (درجوانان). این داروها در افراد مسن که مبتلا به بزرگی پروستات هستند با بلوک و از کارانداختن اعصاب سمپاتیک (آلفابلوکر) باعث کاهش فشار داخل مجرا شده و همچنین عضلات صاف پروستات را شل کرده و جریان ادرار بهتر می شود.

برگشت منی به داخل مثانه با داروهایی به طور شایع با تامسوزولین در 5/8 درصد مردان اتفاق می افتد و در نتیجه باعث ناباروری می شود. داروهای دیگری مثل رزرپین و متیل دوپا چنین عارضه ای را ایجاد می کنند.

زود انزالی

داروهای بیماری های روانی

داروهایی که برای درمان بیماری های روانی بکار می روند باعث ناباروری و مهار عمل جنسی و میل جنسی شده و در نتیجه می توانند عامل ناباروری باشند.

بیشتر داروهایی که برای درمان بیماری های روانی تجویز می شوند با بلوک و عدم ترشح دوپامین در مغز، به مهار محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه گردیده و در نتیجه میل جنسی در افراد کاهش می یابد.

بعضی از این داروها اثر شل کننده عروق (شریان) را داشته و در نتیجه خون از آلت دور شده و موجب اختلال نعوظ می گردد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی که به اختصار SSRIs  نامیده می شوند، می توانند باعث اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شوند. این داروها با اثر و خاصیت آرام بخشی و ضد کولینرژیک خود باعث عوارض فوق می گردند. این داروها همچنین باعث به تاخیر افتادن انزال شده و به همین جهت در درمان زودانزالی مورد استفاده قرار می گیرند.

از برجسته ترین عوارض این دسته داروها می توان به توانائی در بالا بردن پرولاکتین خون اشاره کرد. وقتی هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین زیاد خون) بوجود آمد، هورمونی از هیپوتالاموس به نام GNRH ترشح نمی شود و مقدار زیاد پرولاکتین خون باعث مهار LH شده و اثرآن روی یبضه برای ترشح هورمون جنسی (تستوسترون) مختل می شود. وقتی تستوسترون ترشح نشود، بنابراین نطفه سازی دچار اختلال شده و ناباروری بوجود خواهد آمد.

سایر داروهایی که برای مشکلات روانی بکار می روند، شامل فنوتیازین ها هستند. فنوتیازین ها باعث افزایش پرولاکتین در خون شده و اثر منفی در باروری خواهد داشت.

مهار کننده های منو آمین اکسیداز که از داروهای ضد افسردگی می باشد، موجب اختلال نعوظ و بالاخره بطور غیرمستقیم عامل ناباروری هستند. لیتیوم در مغز باعث کاهش عمل دوپامین در مغز شده و میل جنسی و توانایی جنسی را کم می کند.

داروهای فشار خون

استفاده داروی ضد فشارخون در فردی که نارسائی عروقی دارند، ممکن است جریان خون به دستگاه تناسلی را کاهش دهد. داروهایی که باعث زیاد شدن ادرار(مدر) مثل تیازید، باعث کاهش جریان خون به آلت تناسلی شده و باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ می شود.

عوامل داروئی قلبی مثل آتنولول و متروپرولول به نظر می رسد اثرات سوء روی عمل جنسی دارند. به هر حال اغلب، استفاده همزمان داروهای بلوکرها و داروهایی که ادرار را زیاد می کنند، هر دو میل جنسی و عمل جنسی را مختل می کند، لذا این بیماران ضمن مراجعه به پزشک خود، داروهای بلوکر خود را به داروهای مهارکننده آنژیوتنسین تغییر دهند.

داروی فشار خون عامل ناباروری

در حالیکه درمان فشارخون بسیار با اهمیت می باشد، اورولوژیستی که در زمینه ناباروری مشغول فعالیت می باشد، باید از داروهای فشار خون که باعث اختلالات قابل توجه روی بیضه ها می شود با اطلاع باشد.

درحالیکه باروری هنوز مسئله خوشایندی می باشد، مردانی که چنین داروهایی که ممکن است برای بیضه مضرباشد، باید با اطلاع پزشک معالج آن ها را به داروهای غیرزیان آور تغییر دهد.

اثر سوء بیشتر داروهای فشارخون به عنوان عامل ناباروری ، از طریق اختلال جنسی است. بنابراین باید به خاطر داشت فشارخون بیشتر و بطور شایع در جمعیت های مسن اتفاق می افتد، گروهی که در مجموع دارای شانس زیاد اختلال نعوظ  هستند.

اسپرونولاکتین

اسپیرونولاکتین داروئی است که در بیماران کبدی استفاده می شود و با تغییر واختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه مشکلات ناباروری ایجاد می کند. این دارو با جلوگیری از تبدیلDTH به هورمون جنسی (تستوسترون)، باعث کاهش تستوسترون می شود. در نتیجه میل جنسی، اختلال نعوظ و بالاخره ناباروری را بوجود می آورد.

استعمال دخانیات

مطالعات بی شمار نشان داده که استعمال دخانیات روی باروری اثر سوء داشته است. شواهد جمعی گواه بر آن است که سیگار اثر منفی قابل توجهی روی تولید نطفه (اسپرم)، تحرک اسپرم برای بارداری و مورفولوژی یا شکل نطفه خواهد داشت.

گزارشات متعددی نشان داده که عوامل و مواد موجود در سیگار باعث تغییرات سرطان زایی شده و باعث اثرات معکوس روی تقسیم سلولی سریع روی سلولهای بیضه دارد.

مطالعات تجربی روی حیوانات نشان می دهد که نیکوتین، سیگارت و پلی سیکلیک می تواند باعث اختلال در نطفه سازی در بیضه شده و شکل اسپرم ها تغییر کند. از طرفی با کوچک کردن بیضه ها و کاهش نطفه سازی، باعث پایین آمدن تعداد اسپرم ها به مقدار زیاد شود که به آن اولیگواسپرمیا گویند.

در سیگاری ها همینطور سطح پرولاکتین و استرادیول که در اختلال نعوظ تاثیر دارد و عامل ناباروری است. کاهش تعداد اسپرم یا نطفه مسئله قابل توجهی در سیگاری ها است. استرادیول با مکانیسم های مختلفی مثل اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه باعث اختلال در نطفه سازی بیضه شود.

ضمنا افزایش استرادیول با بالا بردن کاتکولامین ها باعث میشود خون رسانی به لوله های نطفه ساز در بیضه کاهش یابد و نطفه کاهش یابد.

هنوز مشخص نشده که سیگار دقیقا به چه نحوی باعث اختلال در نطفه سازی و ناباروری می شود ولی آنچه مسلم است، مرد و زن باید از استعمال دخانیات خودداری کنند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر قاسم جمعه ۳۰ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    باسلام آقای هستم که 7سال مشکل نازایی دارم 2سال که عمل واریکوسل چپ انجام دادم دکتر از نتیجه عمل کاملا راضی بود ولی تا کنون هیچ نتیجه ای نگرفتم لطفآ راهنمایی کنید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳۰ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام تا ١٨ ماه بعد از عمل صبر كنيد .
  • تصویر کاربر کمیل پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدبنده بعدازیکسال ازدواج بعلت عدم بارداری همسرخودبه دکترمراجعه که ایشان پس ازیه بارآزمایش اسپرم به بنده اعلام داشته اندبعلت عدم تولیدنطفه دربیضه ها نابارورهستم آیاراهی جهت بارورکردن بنده وجوددارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۲ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      لطفا به مطب مراجعه کنید تا علت نطفه نساختن بیضه ها تشخیص داده شود و بر اساس ان درمان صورت گیرد
  • تصویر کاربر پوریا سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    با سلام . مدتییت اینجانب پس از رسیدن ب ارگاسم توانایی خروج منی خود را از دست داده ام و ارگاسم تنها با تکان های الت همراه است حال انکه پیش از این چنین مشکلی نبوده. لطفا در خصوص تشخیص و درمان و هزینه های درمانی این بیماری راهنمایی فرماید. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام و ارادت لطفاء سن و وضعيت تاءهل خود را ذكر كنيد .
    2. تصویر کاربر پوریا جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      سن بنده ۱۸ سال
      وضعیت تاهل مجرد
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      مشکل شما فکری و روانی است و زودگذر است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    دکتر جان 25 سالمه و سه سال پیش به مدت تقریبا یک سال جهت جلوگیری از ریزش مو فیناستراید یک میلی گرم استفاده کردم و بعد از اون و با.وجود اینکه دو ساله مصرف نمیکنم دچار ناتوانی شدید در عملکرد جنسی شدم به شدت میل جنسیم پایین اومده نعوظ خ کم و ناپایداری دارم نعوظ صبحگاهی هم ندارم معمولا و حتی اندازه ی آلتمم به نظر کوچیک تر شده واقعا این وضع واسم ناامید کنندس، ازمایش دادم و سطح هورمون هام طبیعی بود و.دکتر پیشنهاد داد ک علتش مشکل و استزس روانیه ولی واقعا خودم مطمینم ک نیست زمان هایی ک به راحتی نزدیکی داشتم و نعوظ بسیار خوبی داشتم رو کاملا بخاطر دارم و اخیرا به نقش فیناستراید به عقیمی پی بردم ب همین دلیل واقعا تلقین یا مسایل روانی.رو از نظر خودم منتفی میدونم
    خواهش میکنم کمکم کنیث
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام واحترام ، اميدوارم انچه مي گويم قبول كنيد ، مشكل شما فكري ، روحي ، ذهني و اضطراب مي باشد .
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من آزواسپرمی دارم و دوبار آزمایش دادم نتیجه یکسان بوده
    بیوپسی تستیس انجام دادم که نتیجه در ضمیمه تقدیم میگردد
    میخواستم ببینم بچه دار میشم یا نه؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      متاسفانه امیدی نیست
  • تصویر کاربر همایون یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    سلام علیکم
    من مردی 36 ساله هستم . از وقتی که یادمه انزال خشک دارم و بعد از ارضا شدن هیچ مایع منی از من خارج نمیشود (البته به اوج لذت میرسم) . پیش یک دکتر شهر کوچک خودمان سونوگرافی انجام دادم ولی گفتند که انسدادی در کار نیست . بعد از ارضا آزمایش ادرار گرفتند ولی گفتند به مثانه هم برگشت نمیخوره . ولی با بیوپسی بیضه مشخص شد که در بیضه اسپرم وجود دارد . سطح تستوسترون من در سه آزمایشی که انجام داده ام عدد 2 که کمی پایین تر از مقدار واقعیست را نشان میدهد ، دکتری در همدان گفتند شاید ضایع نخاعی باشد . حالا آقای دکتر عزیز (1) آیا امکان دارد سونوگرافی انسداد را نشان نداده باشد و باید نزد یک پزشک ماهرتر سونو بدهم ؟ (2) آیا با دستگاههای الکتریکی که در سایتتون به اونها اشاره فرموده اید میتوانم انزال رو تجربه کرده و صاحب فرزند شوم ؟ (3) آیا دارو یا هیچ راه حل دیگری به جز IVF برای صاحب فرزند شدن بنده و همسرم هست ؟
    محض رضا خدا جواب بدهید .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      با سلام ابتدا برای رد انسداد باید سیستوسکوپی(دیدن مثانه و مجرا و پروستات) انجام شود ولی متعجبم چرا تاکنون مشکل شما حل نشده است برای سیستوسکوپی به مطب بنده مراجعه کنید و بعد از ان درمان دارویی شروع میشود و شما درصد زیادی شانس بهبودی دارید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر