آیا التهاب پروستات باعث ناباروری می شود؟
غده پروستات برای تولید مثل و باروری مردان، بخاطر تولید مایع پروستاتیک، ضروری ست. مواد موجود در مایع پروستاتیک این امکان را به اسپرم می دهد که سالم بماند و بتواند تخمک را بارور کند.
مواد مهم موجود در مایع پروستاتیک شامل موارد زیر است:
✅ آنزیمِ PSA (آنتی ژنِ اختصاصیِ پروستات – PSA-prostate specific antigen)، که سبب رقیق شدن مایع منی می گردد تا اسپرم ها بتوانند آزادانه تر در آن حرکت کنند.
✅ اسید فسفاتاز پروستاتی، آنزیمی که می تواند شکستن مواد پر انرژی موجود در مایع منی را کاتالیز کند (سرعت بخشد) و همچنین تحرکت اسپرم ها را افزایش دهد. (قدرت حرکت)
✅ سیتریک اسید، که به حفظ تعادل اسمزی-الکترولیتی (تعادل آب و نمک) در مایع منی کمک می کند.
✅ روی، که برای انعقاد مایع منی مهم است.
✅ اسپرمین، که نهایتا مسئول بوی خاص مایع منی بوده و ممکن است در تحرک اسپرم ها و کمک به اسپرم در باروری تخمک، بنابر مقاله ای که در Endocrine Reviews منتشر شده است، نقش داشته باشد.
✅اینهیبین پروستاتی، یا پروتئین ترشحی پروستات، پروتئینی ست که در تنظیم رشد سلولی نقش دارد.
به علاوه، مایع پروستاتیک، قلیایی (بازی) است و پژوهشی که در جولای 2015 در ژورنال Plos One منتشر شده است، بیان می دارد که میزان pH (اسیدیته) اسپرم در زنده نگه داشتن اسپرم ها و باروری موفقیت آمیز آنها نقش دارد.
غده پروستات مسئول تولید مایع پروستاتیک است که با داشتن آنزیم ها، پروتئین ها و مواد معدنی، برای عملکرد مناسب اسپرم ها ضروری ست.
هنگام انزال، فیبرهای عضلانی صاف استروما منقبض شده و مایع پروستاتیک را از طریق مجاری انزالی (ejaculatory ducts)، با فشار به سمت مجرای ادرار می راند.
در کل، مایع پروستاتیک 20-30 درصد مایع منی را تشکیل می دهد. (بخش عمده مایع منی از وزیکول سمینال ایجاد می شود.)
بجز تولید مایع پروستاتیک، پروستات (به همراه ماهیچه اسفنگتر (دریچه) مثانه) مسئول بستن مجرای ادرار در هنگام انزال است تا مایع منی وارد مثانه نشود. حین ادرار کردن، ماهیچه های بخش مرکزی مجاری سمینال پروستات را می بندند تا ادرار نتواند وارد پروستات گردد.
التهاب یا عفونت پروستات (پروستاتیت) چیست؟
پروستاتیت، وجود التهاب یا عفونت در پروستات، غده کوچک و گردوشکلی که بخشی از دستگاه تولید مثلی مردانه می باشد، است. پروستات مایع منی، مایعی که اسپرم ها را حمل و تغذیه می کند، را تولید می کند. پروستاتیت شایع ترین مشکل پروستات در بین مردان زیر 50 سال می باشد.
انواع پروستاتیت و دلایل آن:
مردان ممکن است هر کدام از 4 نوع پروستاتیت را تجربه کنند. هر کدام از این 4 نوع، دلیل ایجاد متفاوتی دارند:
پروستاتیت مزمن غیر باکتریایی:
این نوع از پروستاتیت شایع است. همچنین با عنوان سندرم درد مزمن لگن نیز شناخته می شود. مردی که به این نوع از پروستاتیت مبتلا شده باشد ممکن است علایمی را در مدت زمان طولانی تجربه کند. علایم این بیماری بسته به شدت آن متفاوت است و معمولا شامل درد و ناراحتی می شود.
پروستاتیت حاد باکتریایی:
این نوع از پروستاتیت کمترین شیوع را دارد. ممکن است ناگهانی اتفاق بیوفتد و علایمی مشابه سرماخوردگی داشته باشد (احساس سردی، تب، تهوع و استفراغ). عوامل مهم ایجاد کننده بیماری ممکن است به درمان در بیمارستان نیاز داشته باشند. وجود باکتری در پروستات سبب ایجاد این نوع از پروستاتیت می گردد.
پروستاتیت التهابی بدون علامت:
فقط درصورتی که فرد دچار مشکلات دیگری مانند عدم باروری شود، پزشک می تواند این بیماری را تشخیص دهد. این بیماری معمولا علامتی نداشته و به درمان احتیاج ندارد. علت ایجاد آن ناشناخته است اما پروستاتیت التهابی بدون علامت، معمولا پس از اینکه متوجه حضور سلول های مبارزه کننده با عفونت می شوند، تشخیص داده می گردد.
پروستاتیت مزمن باکتریایی:
این نوع از پروستاتیت بخاطر عفونت پروستاتی ایجاد می شود که با آنتی بیوتیک ها بطور کامل درمان نشده باشد. علایم آن ممکن است بوجود بیایند و از بین بروند.
آیا عفونت پروستات سبب ناباروری می شود؟
ممکن است مردی پس از پیگیری درمان برای شرایطی دیگر، مانند ناباروری، به ابتلا خود به پروستاتیت پی ببرد. ابتلا به پروستاتیت ممکن است با تضعیف تولید مایع منی توسط غده پروستات بر باروری مرد موثر باشد.
در برخی مردان ابتلا به عفونت پروستات یا پروستاتیت می تواند سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را افزایش دهد. PSA ماده ای ست که توسط پروستات تولید می شود و پزشکان برای بررسی احتمال وجود سرطان پروستات، آن را اندازه گیری می کنند. اگر سطح آن در مردی بالا باشد، پزشک آزمایشات بیشتری انجام می دهد تا متوجه شود که آیا پروستاتیت عامل بالا بردن سطح PSA است، یا سرطان پروستات.
ارتباط بین بزرگی پروستات و رابطه جنسی
اینکه بزرگی پروستات بر عملکرد جنسی تاثیر بگذارد، به دلایل زمینه ای بستگی دارد.
- پروستاتیت بخاطر ایجاد درد، می تواند سبب بروز اختلال نعوظ شود. همچنین می تواند انزال دردناک ایجاد کند که خود سبب بروز مشکلاتی در لذت جنسی و بطور غیرمستقیم مشکلات عملکرد جنسی می گردد. این اتفاق احتمالا موقتی ست و مسائل مرتبط با آن، با بهبود شرایط، بهبود می یابند.
- هایپرپلازی خوش خیم پروستات به خودی خود سبب اختلال نعوظ نمی شود اما برخی درمان های موجود برای آن، مثل داروی فیناستراید می توانند این مشکلات را بوجود بیاورند. با این حال، می توان از داروهای دیگری مانند ترازوسین، تامسولوسین و دوکسازوسین استفاده کرد که با احتمال کمتری سبب این عارضه را ایجاد می نمایند. بدین ترتیب، واکنش پروستات از طریق مجرای ادراری (Transurethral Resection of the Prostate- TURP) می تواند سبب بروز اختلال نعوظ در برخی مردان گردد.
- سرطان پروستات می تواند مشکلاتی مانند اختلال نعوظ ایجاد کند و اگر این مشکل بطور ناگهانی ایجاد شود و هیچ مشکلی از قبل وجود نداشته باشد، باید با یک پزشک در این رابطه مشورت کنید. برخی درمان های موجود برای سرطان پروستات می توانند بر عملکرد جنسی از طریق ایجاد اختلال نعوظ بخاطر اثرات جانبی هورمون درمانی، آسیب به بافت مرتبط با نعوظ حین پرتودرمانی یا براکی تراپی، یا قطع عصب و عضله پس از جراحی پروستات، تاثیر بگذارند.
تاثیر بزرگی پروستات بر باروری مردان
مشکلات پروستات از جمله آنهایی که سبب ایجاد درد می شوند و درمان های سرطان پروستات، می توانند سبب بروز مشکلاتی در ایجاد و نگهداری نعوظ همراه با انزال گردند که می تواند بر لقاح موفق تاثیرگذار باشد.
با این حال، درصورتی که پروستات خیلی بزرگ شود، ممکن است بر حمل اسپرم نیز تاثیر بگذارد. اگر پروستات بزرگ شود، می تواند بر مجرای انزالی فشار آورده و از ورود فرمولاسیون مناسب مایع منی جلوگیری کند.
درمان سرطان پروستات، بویژه پرتو درمانی و هورمون درمانی، می توانند بر باروری مردانه و تولید اسپرم در آنها تاثیر بگذارد. پروستاتکتومی (برداشت پروستات)، زمانی که برداشت تمامی پروستات و وزیکول سمینال را شامل شود، می تواند سبب ناتوانی مردان در انزال گردد. پرتودرمانی و همچنین بسیاری از شیمی درمانی ها منجر به کاهش تولید و/یا کیفیت اسپرم می شوند.
التهاب پروستات (پروستاتیت) می تواند بر تحرک اسپرم، شیوه حرکت اسپرم به اطراف، اثرگذار باشد و این امر ممکن است سبب بروز مشکلات باروری گردد. التهاب پروستات همچنین می تواند منجر به ایجاد مشکلات مثانه گردد که خود انزال برگشتی (انزال رتروگراد)، زمانی که مایع منی به جای خروج از بدن وارد مثانه می شود، را سبب می شود.
علت بزرگ شدن پروستات چیست و چگونه درمان می شود؟
برای بسیاری از عزیزان سوال پیش می آید که پروستات چیست و چرا بزرگ شدن پروستات به این اندازه برای جامعه سلامت کشور مهم است.
التهاب پروستات در جوانان
التهاب پروستات به معنی یک رویداد یا وضعیت پزشکی است که در آن پروستات متورم و بزرگ می شود. التهاب پروستات بیماری نیست و تنها
آیا جراحی پروستات سبب ناباروری می شود؟
بسیاری از انواع درمان های سرطان پروستات سبب ناباروری می شود. پروستات مایعی را تولید می کند که به مایع نگه داشتن منی کمک می کند. هنگامی که پروستات برداشته شود، مرد دیگر قادر به تولید یا انزال منی نیست بنابراین ناباروری، نتیجه قطعی و غیرقابل انکار جراحی ست.
پرتو درمانی نیز همچنین می تواند سبب آسیب رسیدن و عدم توانایی پروستات در تولید منی یا آسیب به سلول های اسپرم در بیضه ها شود.
آیا یک مرد بدون پروستات می تواند عملکرد جنسی داشته باشد؟
مردان پس از پروستاتکتومی، که به برداشت غده پروستات با جراحی اشاره دارد، همچنان می توانند به اوج لذت جنسی برسند. با این حال، همه آنها نمی توانند و برخی ممکن است متوجه شوند که ارگاسم آنها با قبل تفاوت دارد.
برداشتن پروستات توانایی انزال در سکس را از بین می برد. وزیکول سمینال حدود 60% حجم منی را می سازد درحالی که بیشتر حجم باقی مانده را پروستات تشکیل می دهد.
جراح حین عمل پروستاتکتومی رادیکال هردو غده ی پروستات و وزیکول سمینال را بر می دارد. بنابراین، پس از این عمل، اغلب مردان ارگاسم خشک را تجربه می کنند.
پروستاتکتومی رادیکال می تواند سبب بروز برخی اختلالات نعوظی گردد. زیرا جراحی می تواند به اعصابی که عمل نعوظ عادی را ایجاد می کنند، آسیب برساند.
افرادی که تحت برداشت پروستات قرار می گیرند، ممکن است به حمایت پزشکی و روانی برای کنار آمدن با این تغیرات و به حداکثر رساندن عملکرد جنسی نیاز داشته باشند.