خون آمدن از دستگاه تناسلی مردان نشانه چیست؟
وجود خون در منی یا خونی شدن کامل منی را هماتواسپرمیا (hematospermia) یا همو اسپرمیا (hemospermia) گویند. شایعترین علت خون در منی، بیوپسی (نمونه برداری) پروستات میباشد.
اگرچه اغلب به عنوان یک علامت کم اهمیت به آن توجه میگردد ولی خون در انزال یا منی در مردانی که به آن مبتلا هستند، اهمیت فوقالعادهای دارد. این وضعیت بسیار شایع است و دفعات متعددی بدون توجه خاص بیمار پیش می آید.شیوع این بیماری هنوز مشخص نشده است. شایعترین علت خون در منی، بیوپسی (نمونه برداری) پروستات میباشد. سرطان، عفونت، آبنورمالیتی یا غیر طبیعی بودن آناتومیکال، سنگها و التهاب در بسیاری از قسمتهای سیستم دستگاه ادراری از نیز عواملوجود خون در منی میباشد.
عوامل کم اهمیت و نادر بیماری خون در منی
فهرست موضوعات
1- بزرگی خوش خیم پروستات (BPH)
2- عفونت پروستات (پروستاتیت)، عفونت مجرا و اپی دیدیم
4- سرطان کیسه منی و بیضهها
هنگامی که بیماری خون در منی در افراد بالای 40-50 سال به وجود آید و زیاد طولانی نشود، بررسی این مشکل به صورت آزمایش ادرار، معاینه پروستات از راه مقعد و انجام آزمایش PSA میباشد، اما اگر بیماری طولانی شود (بیشتر از دو ماه بدون وجود علت نامشخص) نیاز به بررسی بیشتر لازم است.
علت خون در منی
علت خون امدن از دستگاه تناسلی مردان عبارتند از:
✅ وزیکولیت
التهاب غدد تولید کننده بیشتر مایعات در انزال (وزیکولهای منی)
✅ کیست های وزیکول منی
کیسه های کوچک و پر از مایعات در وزیکول های منی
✅ پروستاتیت
التهاب غده پروستات، جایی که اسپرم در آن ساخته می شود
✅ جراحی اورولوژی اخیر
مانند نمونه برداری از پروستات، سیستوسکوپی یا وازکتومی
✅ عفونت های مقاربتی
مانند تبخال دستگاه تناسلی، کلامیدیا، سوزاک یا تریکومونیاز
✅ ناهنجاری های عروقی
ناهنجاری های عروقی در سیستم باروری مردانه مانند کیست های عروقی
این مشکلات به طور کلی جدی نیستند و بسیاری از افراد بدون درمان یا پس از گذراندن دوره آنتی بیوتیک یا مسکن ضد التهاب به خودی خود بهتر می شوند.
اعمالی که برای درمان بی اختیاری ادراری به کار میروند، باعث خونریزی میشود و معمولا چند هفته بعد از درمان خونریزی قطع میشود. استمناء (خود ارضائی)، ضربه به غدد تناسلی، اشعه درمانی لگن و وازکتومی باعث دیدن خون در منی میشود.
در یک بررسی انجام شده بر روی 900 بیمار مبتلا به خون در منی (هماتواسپرمیا) فقط 5/3 درصد از 900 نفر مبتلا به سرطان بودهاند، که بیشتر این سرطانها در پروستات بوده است. فشار خون بالا، بیماری خونی لوسمی، بیماری کبدی نیز عوامل دیگر خون در منی میباشند. تمام ساختمانها و غدد درگیر در انزال از عروق ظریف تشکیل شده و برای مثال خروج منی از پروستات به علت ضربه ، منجر به پارگی عروق پروستات شده و منی را خونی می کند.
علت خون آمدن از دستگاه تناسلی مردان
خونریزی از دستگاه تناسلی مردان میتواند نشانهای از آسیب عمومی به اندامهای تناسلی یا نشانهای از بیماری جدیتری باشد. در برخی موارد خونریزی از دستگاه تناسلی به خودی خود متوقف میشود، اما اگر ادامه یابد یا بدتر شود، باید برای بررسی وضعیت خود به پزشک مراجعه کنید. مراجعه به یک اورولوژیست میتواند به شما کمک کند تا علت خونریزی از دستگاه تناسلی خود را دریابید و درمان مناسبی برای رفع خونریزی خود پیدا کنید.
علت خونریزی بعد از ارضا شدن در مردان
- در اغلب موارد، هیچ دلیلی برای آن وجود ندارد.
- و اگر علت روشن باشد، معمولا خطرناک نیست.
- بر خلاف باور عموم نشانه ای از سرطان نیست.
- یک عفونت خفیف ممکن است باعث ایجاد خون در اسپرم شود.
- در مردان مسن، گاهی اوقات نشانه ای از غده پروستات بزرگ یا عفونت مجاری ادراری است.
علائم دیدن خون در منی
15 درصد افراد مبتلا به این بیماری (خون در منی)، حتما به دلایل ذکر شده نمیباشد و بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری بعد از یک دوره 1 یا 2 ماهه خوب میشوند. افراد مبتلا به این بیماری باید به علائم درد و سوزش ادرار، احساس پری مثانه، اشکال در خالی کردن مثانه، انزال دردناک، ترشح مجرا، تب و لرز، توجه خاصی باید صورت گیرد. بیماران مبتلا به این بیماری که قبلا سابقه این بیماری را داشتهاند و بیماری آن ها طولانی شده، معمولا با علائم تب و لرز، کاهش وزن و درد استخوان همراه مواجه می شوند. در افراد جوان نیازی به انجام هیچ گونه بررسی نمیباشد، و بیماری خودبخود بهبود مییابد.
چند علت دیگر، منی خونی شامل عدم عمل جنسی به مدت طولانی، قطع عمل جنسی به هنگام فعالیت جنسی، عمل جنسی متعدد و فراوان و یا انجام استمناء میباشد.
چه زمانی دیدن خون در منی خطرناک است و به درمان نیاز دارد؟
- چنانچه این بیماری به دفعات در فرد به وجود آمده باشد.
- دارای علائم ادراری و هنگام انزال درد وجود داشته باشد.
- شانس وجود سرطان در بیمار یا اختلالات انعقادی و یا سایر موارد پزشکی وجود داشته باشد.
- عفونت یا التهاب که نیز از علل دیگر و نسبتا شایع این بیماری میباشند.
التهاب و یا عفونت در هر کدام از غدد تناسلی یا لولهها (Ducts) که موادی تولید می کنند که باعث حرکت نطفه ها و منی داخل مجرا می شود منجر به دیدن خون در منی می شود. این غدد عبارتند از:
- پروستات (غدهای است که قسمت زیادی از ترشح منی را تشکیل میدهد)
- مجرا (لوله خروجی ادرار)
- کیسههای منی (که ترشحات منی را با ترشحات خود زیاد میکند)
از هر 10 نفر مبتلا به خون در منی علت ابتلا به این بیماری در 4 نفر التهاب یا عفونت غدد تناسلی میباشد. از هر 5 نفر که نمونهبرداری پروستات میشوند، 4 نفر دچار این بیماری هستند.
درمان پروستاتیت با آنتی بیوتیک (التهاب پروستات)
درمان خون در منی
درمان ها علت شناخته شده را هدف قرار می دهند:
✔ از آنتی بیوتیک ها برای عفونت استفاده می شود.
✔ داروی ضد التهاب ممکن است برای برخی از انواع التهاب تجویز شود.
✔ اگر یک بیماری مقاربتی یا بیماری مانند فشار خون بالا یا بیماری کبدی در این امر نقش داشته باشد، پزشک در ابتدا آن بیماری را درمان می کند.
اگر عفونت سیستم دستگاه ادراری قطعی باشد، درمان دارویی با آنتی بیوتیک ضروری است. اگر به وجود عفونت شک برده شود، اگرچه تایید هم نشود یک دوره دو هفتهای آنتی بیوتیک باید تجویز شود. گذاشتن سوند در مجرا، دستکاری مجرا یا درمان علائم ادراری با دستگاه که ممکن است باعث خون در منی شود معمولا بعد از چند هفته خود به خود بهبود مییابد. معمولا در چنین مواردی بعد از ده بار عمل جنسی، بیماری هماتواسپرمیا بهبود مییابد.
بیماریهای زمینهای در فرد که باعث انزال خونی میشود، باید قبل از درمان اصلی درمان شوند.
در بسیاری از بیماران که پاسخ خوبی به درمان داده اند، نیازی به پیگیری بیماری وجود ندارد. در بیمارانی که هماتواسپرمیا عود کند یا بیماری طولانی شود و یا همراه با علائم باشد و علت بیماری مشخص نشده باشد، پیگیری بیمار به مدت سه تا شش ماه برای بررسی مجدد علائم الزامی است.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران