علائم عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه، التهاب ناگهانی مثانه است که بیشتر اوقات علت آن عفونی و میکروبی می‌باشد. درمان عفونت مثانه چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است.


عفونت مثانه چیست؟

عفونت ادراری (uti) تلقی می‌گردد. عارضه بعضی داروها یا عکس‌العمل به بعضی داروها می‌تواند علت آن باشد. عفونت مثانه بیشتر به علت کوتاه بودن مجرا در خانم‌ها اتفاق می‌افتد. میکروبی که به طور شایع باعث این بیماری می‌شود، اشرشیا کلی (Ecoli) نام دارد.

درمان این بیماری چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است. در مواقعی که التهاب یا سیستیت مثانه بدون دخالت میکروب به وجود می‌آید، تصمیم‌گیری درمان بر اساس علت‌های زمینه‌ای در بیمار صورت می گیرد. علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و معمولا ناراحت کننده و آزاردهنده است.

علائم عفونت مثانه

  • تمایل به تخلیه ادرار با عجله و سریع، حتی در زمانی که مثانه خالی از ادرار می‌باشد و به آن URGENCY می‌گویند.
  • احساس درد و سوزش ادرار تحت عنوان DYSURIA
  • ادرار بسیار بدبو
  • ادرار کدر
  • احساس یا فشار، پری مثانه، اسپاسم و درد در پشت و شکم
  • تب بسیار پایین (low grade fever)
  • وجود خون در ادرار

سیستم دستگاه ادراری شامل: کلیه‌ها، حالب‌‌‌ها، مثانه و مجرا می‌باشد.

نقش و وظیفه کلیه‌ها گرفتن مواد زائد خون و ورود آنها به داخل ادرار است، سپس ادرار از حالب‌ها وارد مثانه شده، وقتی ادرار در مثانه ذخیره شد و ذخیره ادرار به حدی رسید که فرد احساس ادرار کردن پیدا کرد، مغز دستور انقباض مثانه و خروج ادرار از مجرا را صادر می‌کند.

شایع ترین علت های عفونت مثانه

شایع‌ترین علت عفونت مثانه میکروب عفونی می‌باشد و باکتری ایجاد کننده آن اشرشیاکلی می‌باشد. وقتی میکروب یا باکتری از راه مجرا وارد مثانه شد، به جدار مثانه می‌چسبد و شروع به تکثیر نموده و تعداد آن زیاد می‌شود و این موجب التهاب بافت پوشاننده مثانه می‌شود و گاهی ممکن است عفونت مثانه کلیه را گرفتار کند. اگر چه شایع‌ترین و رایج‌ترین عفونت مثانه، عفونت‌ها می‌باشد، چندین فاکتور مساعدکننده عفونت مثانه باعث التهاب مثانه می‌شوند که شامل:

1- بعضی داروها مثل سنیکلوفسفاماید

3- اشعه درمانی لگن

4- استفاده طولانی مدت از سوند در مجرا

5- حساسیت به بعضی ترکیبات مثل ژل‌ها یا محلول‌ها در ناحیه تناسلی

6- عوارض بعضی بیماری‌های پزشکی مثل دیابت، سنگ‌های کلیه و بزرگی بزرگی پروستات.

هر زن در طول زندگی خود یکبار به این بیماری مبتلا می‌شود.

دلایل موثر در ایجاد عفونت مثانه

عوامل و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد عفونت مثانه شامل موارد ذیل می‌باشند. بنابراین این عوامل شانس ابتلا به این بیماری را زیادتر می‌کند.

  • فعالیت جنسی متعدد
  • عمل جراحی سیستم دستگاه ادراری
  • سوند فولی مجرا به مدت طولانی
  • حاملگی
  • دیابت
  • وضعیتی که سیستم دفاعی بدن را مختل کند نظیر HIV
  • استفاده از داروهای ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت طولانی
  • بزرگی پروستات
  • سنگ کلیه
  • اختلالات و ناهنجاری‌های مادرزادی موقع تولد
  • یائسگی، چون در یائسگی هورمون استروژن کاهش می‌یابد و باعث تغییراتی در سیستم دستگاه ادراری شده و مستعد به عفونت می‌شود.

درمان عفونت مثانه

تشخیص عفونت مثانه

پزشک در مورد علائم و شرایط پزشکی شما سوال می‌کند. شروع علائم عفونت مثانه باید دقیقا گفته شود و هر چیزی که باعث بدتر شدن آن شده باید به پزشک گفته شود. اگر چنانچه حامله هستید یا دارویی مصرف می‌کنید ذکر شود. آزمایشات لازم برای تشخیص، آزمایش کامل ادرار برای وجود خون در آزمایش و کشت ادرار برای تایید عفونت باید انجام شود.

برای بررسی التهاب مثانه و دیدن سطح مخاط مثانه سیستوسکوپی باید انجام شود. سونوگرافی به منظور وجود التهاب و یا عوامل دیگری در مثانه که  باعث عفونت مثانه شده باید صورت گیرد.

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم عفونت مثانه از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود. برای راحت شدن از علائم این بیماری تا زمانی که دارو اثر خود را نمایان کند، باید مایعات فراوان خورده شود و در آب گرم نشسته شود، گذاشتن پارچه گرم روی شکم کمک کننده است و‌ از خوردن کافئین، نوشابه‌های اسیدی، غذاهای تند و الکل خودداری شود.

بیشتر این بیماران با یک دوره درمان با دارو بهبود می‌یابند ولی چنانچه علائم عفونت کلیه ظاهر شد، مجددا باید مراجعه صورت گیرد. علائم عفونت کلیه، شامل تب و لرز، درد پهلو، تهوع و استفراغ می‌باشد.

بیشتر این بیماران با دارو بهبود می‌یابند. عفونت کلیه بسیار نادر است مگر این که درمان عفونت مثانه انجام نشده باشد. زنانی که قاعدگی آنها قطع شده یا سیستم دفاعی ناحیه تناسلی(ژنیتال) آنها از بین رفته یا کاهش یافته باشد و یا بیماری زمینه‌ای مثل دیابت و سنگ کلیه داشته باشند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

درمان عفونت ادراری در زنان با مترونیدازول

به نظر شما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

هرکسی ممکن است دچار عفونت مثانه شود، اما زنان بیشتر از مردان مستعد هستند. مجرای ادراری زنان نسبت به مردان به راست روده نزدیک تر است. این بدین معنی است که باکتری مسافت کوتاه تری را باید طی کند.

مترونیدازول یک آنتی بیوتیک پر مصرف است که در درمان عفونت ادراری و پیشگیری عفونت های متنوعی که عامل بیماری زای آنها یک باکتری بی هوازی یا پروتوزوآ باشد تجویز می شود.

این باکتری ها معمولاً در فضای داخلی و بسته ی بدن که اکسیژن وجود ندارد (مانند لثه، حفره لگنی و شکمی مانند روده ها) ایجاد عفونت می کنند.

قرص عفونت ادراری | عوارض و نحوه مصرف

جلوگیری از عفونت مثانه

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مثانه فرد باید چند نکته را رعایت کند، خوردن مایعات فراوان، تخلیه ادرار زودتر انجام شود. رعایت بهداشت شخصی، حمام روزانه و تمیز کردن ناحیه تناسلی(ژنیتال) خارجی هر روز.

دلایل عفونت ادراری در مردان

با افزایش سن خطر ابتلا به عفونت ادراری افزایش می‌یابد، مخصوصاً پس از 50 سالگی که در مردان با سنین بالا ناشی از باکتری خاصی به نام اشریشیا کولی است، که بطور طبیعی در بدن یافت می‌شود. عفونت ادراری در مردان با سنین پایین معمولاً بر اثر بیمای های مراقبتی رخ می‌دهد. عفونت ادراری به علت وجود باکتری ایجاد می‌شود و هنگامی که باکتری از طریق مجرای پیشاب به مجرای ادراری وارد می‌شود و شروع به تکثیر یافتن می‌کند و شخص به عفونت ادراری مبتلا می شود.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائمی که در برخی از موارد بروز می‌کنند عبارتند از:

  • درد همراه با تخلیه ادرار
  • تکرر ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن
  • جریان ادرار ضعیف یا نشت ادرار
  • احساس نیاز فوری برای تخلیه ادرار
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار در هر بار تخلیه
  • وجود خون در ادرار

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر رز چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمن حدود۳سال هست مثانم کامل تخلیه نمیشه چندجاپیش دکتررفتم آزمایش گرفتم ونوارعصب مثانه هم گرفتن فقط قرص بتانکول تجویزکردن وگفتن بایدسونداستفاده کنم به نظرشماچه راه درمانی هست الان چندروزهست مثانم درد هم داره قرص مترونیدازول هم مصرف کردم ولی هیچ فایده ای نداره
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۷ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      با سلام اگر مثانه فلج شده باشد بايد سوند زده شود 

  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۵ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 386 مشاهده پرسش
    ادرارم بخوبی تخلیه میشه اما زیر شکمم همیشه درد دارد ودردش به کمرم ولگنم میکشدطوری که موقع راه رفتن احساس میکنم از ناحیه لگن قدرت حرکت ازم گرفته میشه ونیز موقع صبح ادرار در مثانه هست دردش بیشتر است رفتم دکتر میگن هیچی نیست و دارو تجویز کردن هیچ تاثیری نداردو سنم52سال است
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام شما مبتلا به التهاب پروستات هستيد روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي استعمال كنيد ده روز

  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۹ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .ببخشید پسر من ۱۱ سالشه و متاسفانه هنوزم شب ادراری داره وقتایی که مایعات میخوره بیشتر تا وقت بیداری دوبار یا سه بار داره .و اینکه هنهنوز به هیچ دکتری مراجعه نکردم بجز دکتر طب سنتی که تاثیری نداشت .گفتن تا ۶ سالگی طبیعی و رفع میشه ولی متاسفانه نشد . ممنون میشم جواب بدید و اینکه به کجا باید مراجعه کنم و تشخیص شما چیه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۹ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      با سلام شبي يك عدد قرص ايمي پرامين ٢٥ ميلي گرم سه ماه ميل كنند 

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    اقای دکتر از شما راجب جواب پاتو پدرم سوال کردم فرمودید bcgتراپی باید انجام شود سوال دیگه من این است ایا این درمان جلوی عود تومور را میگیرد و اینکه احتمال عود تا چه حد است و ایا بعد نیاز مجدد به سبستوسکوپی و تراش مجدد دارد ممنون شما هستم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)

      عود نا مشخص است ولي اگر عود كند سيستوسكوپي و تراش لازم مي  و در صد عود نا مشخص است

  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    سلام من سوزش شدید در ناحیه ژنیتال دارم تنها سوزش ، و وقتی ادرار میکنم ی لحظه ی درد و سوزش شدیدی احساس میکنم و بعد برطرف میشه ، اما سوزش خفیف یا متوسط واژن همچنان ادامه داره گاهی روزا قطع میشه و دوباره شروع میشه٫ گاهی احساس تخلیه شدید و سریع ادرار دارم درحالی ک ادرار کمی داخل مثانه ام بود! ٫ پارسال ی دکترزنان مراجعه کردم گفت یکم عفونت باکتری واژن دارم و ی دکتر دیگه گفت عفونت مثانه دارم و قرص مترونید ازول بهم دادن و چندروز مصرف کردم و حدود یک سال تقریبا مشکلی نداشتم اما الان دوباره مشکلم برگشته ٫ میخواستم ببینم قرص مترونیدازول مصرف کنم ؟ به چه صورت و چند روز ؟. یادم نمیاد پارسال چندروزمصرف کردم فک کنم دوهفته اگه اشتباه نکنم ممنون از پاسخگوییتون بخاطر کرونا نمیتونم حضوری مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      • سوزش واژن مربوط به متخصص زنان مي باشد روزي يك عدد قرص ده ميلي گرم وزيكر ده روز ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز و هر ٨ ساعت يك عدد قرص فنازومكس ميل كنيد ده روز
  • تصویر کاربر سهیل شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من چند روز پیش بدون هیچ علائم قبلی نصفه شب از ادرار خیلی زیاد از خواب بیدار شدم و به مثانه ام فشار زیادی وارد شده بود،و از اون شب به بعد بنده احساس درد خفیفی در مثانه دارم و موقع تخلیه هم کمی درد دارم در اون قسمت و این درد الان خفیف تر شده و اینکه علت این مشکل میتونه به رابطه جنسی مربوط باشه یا خیر ممنون
    1. تصویر کاربر سهیل شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      جواب نمیدین دکتر؟
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      از پروستات است روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد ده روز و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر Pary جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر
    من سه روزه در ناحیه مثانه درد شدیدی دارم که وقتی مسکن می خورم بهتر میشم وبعد دوباره دردش بر می گرده و احساس سنگینی در مجرای ادرار دارم.گاهی دردش به کمرم می زنه.چه کار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين ١٠٠ ميلي استعمال كنيد ده روز

  • تصویر کاربر عرفان شنبه ۲۰ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    بنده ۱۹سال دارم و آلتم در اوج ۱۹ سانت میباشد.میخواستم ببینم راهش چیه برای افزایش طول؟
    ممنون میشم از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۰ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      درماني وجود ندارد

  • تصویر کاربر بابک دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    باسلام حدود ی سال میباشد که با تاخیر در ادرار و درد در مثانه شروع شد که ازمایش کشت و خون و سنو گرافی گرفته شد که فاقد عفونت بعد ی ماه سیستوسکپی انجام دادم که فاقد تنگی مجرافقط دکتر گفتن که چسپندگی پروستات و حجم طبیعی یعنی به اصطلاح پزشکی فتن کیسینگ ولی تکرر ادرار درد در مثانه و بعضی وقتا کمر درد شدید و یا از داخل کپل راست تا نوک انگشت درد داره و بعضی وقتا کلیه درد داره و هنگام ادرار فاقد سوزش ولی دوشاخه شدن وضعیف بودن ادرار مثانه کامل تخلیه نمیشود و تست عصب مثانه انجام دادم که دکتر گفتن نرمال ففط التهاب مثانه و پروستات اآمنیک و ترازوسین وسپروفلو۵۰۰یکم تاثیر گذاشته ولی اذیت میکنه لطفا راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۷ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      دارو هاي تجويز شده را ادامه دهيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود دو هفته و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين صد ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر زهره دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام روز بخیر
    دو ماه پیش جراحی دست داشتم و یک شب در بیمارستان بستری بودم از اون تاریخ دچار ترشحات عفونی شدم که گاهی کمتر و گاهی بیشتر بودن. آزمایش ادرار وجود wbc بسبار و rbc 2- 3 و ph 8 رو نشون داده اما میزان باکتری کم هست و بعد از ۲۴ ساعت کشت هیچ باکتری پیدا نشده. در حالیکه انتی بیوتیک قبل از آزمایش مصرف نکردم
    ممنون میشم در مورد درمان راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر زهره یکشنبه ۹ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      چند روز هست منتظر پاسخم. لطفا جواب بدید
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      أزمايش ادرار طبيعي است دارو لازم نيست

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر