علائم عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه، التهاب ناگهانی مثانه است که بیشتر اوقات علت آن عفونی و میکروبی می‌باشد. درمان عفونت مثانه چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است.


عفونت مثانه چیست؟

عفونت ادراری (uti) تلقی می‌گردد. عارضه بعضی داروها یا عکس‌العمل به بعضی داروها می‌تواند علت آن باشد. عفونت مثانه بیشتر به علت کوتاه بودن مجرا در خانم‌ها اتفاق می‌افتد. میکروبی که به طور شایع باعث این بیماری می‌شود، اشرشیا کلی (Ecoli) نام دارد.

درمان این بیماری چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است. در مواقعی که التهاب یا سیستیت مثانه بدون دخالت میکروب به وجود می‌آید، تصمیم‌گیری درمان بر اساس علت‌های زمینه‌ای در بیمار صورت می گیرد. علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و معمولا ناراحت کننده و آزاردهنده است.

علائم عفونت مثانه

  • تمایل به تخلیه ادرار با عجله و سریع، حتی در زمانی که مثانه خالی از ادرار می‌باشد و به آن URGENCY می‌گویند.
  • احساس درد و سوزش ادرار تحت عنوان DYSURIA
  • ادرار بسیار بدبو
  • ادرار کدر
  • احساس یا فشار، پری مثانه، اسپاسم و درد در پشت و شکم
  • تب بسیار پایین (low grade fever)
  • وجود خون در ادرار

سیستم دستگاه ادراری شامل: کلیه‌ها، حالب‌‌‌ها، مثانه و مجرا می‌باشد.

نقش و وظیفه کلیه‌ها گرفتن مواد زائد خون و ورود آنها به داخل ادرار است، سپس ادرار از حالب‌ها وارد مثانه شده، وقتی ادرار در مثانه ذخیره شد و ذخیره ادرار به حدی رسید که فرد احساس ادرار کردن پیدا کرد، مغز دستور انقباض مثانه و خروج ادرار از مجرا را صادر می‌کند.

شایع ترین علت های عفونت مثانه

شایع‌ترین علت عفونت مثانه میکروب عفونی می‌باشد و باکتری ایجاد کننده آن اشرشیاکلی می‌باشد. وقتی میکروب یا باکتری از راه مجرا وارد مثانه شد، به جدار مثانه می‌چسبد و شروع به تکثیر نموده و تعداد آن زیاد می‌شود و این موجب التهاب بافت پوشاننده مثانه می‌شود و گاهی ممکن است عفونت مثانه کلیه را گرفتار کند. اگر چه شایع‌ترین و رایج‌ترین عفونت مثانه، عفونت‌ها می‌باشد، چندین فاکتور مساعدکننده عفونت مثانه باعث التهاب مثانه می‌شوند که شامل:

1- بعضی داروها مثل سنیکلوفسفاماید

3- اشعه درمانی لگن

4- استفاده طولانی مدت از سوند در مجرا

5- حساسیت به بعضی ترکیبات مثل ژل‌ها یا محلول‌ها در ناحیه تناسلی

6- عوارض بعضی بیماری‌های پزشکی مثل دیابت، سنگ‌های کلیه و بزرگی بزرگی پروستات.

هر زن در طول زندگی خود یکبار به این بیماری مبتلا می‌شود.

دلایل موثر در ایجاد عفونت مثانه

عوامل و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد عفونت مثانه شامل موارد ذیل می‌باشند. بنابراین این عوامل شانس ابتلا به این بیماری را زیادتر می‌کند.

  • فعالیت جنسی متعدد
  • عمل جراحی سیستم دستگاه ادراری
  • سوند فولی مجرا به مدت طولانی
  • حاملگی
  • دیابت
  • وضعیتی که سیستم دفاعی بدن را مختل کند نظیر HIV
  • استفاده از داروهای ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت طولانی
  • بزرگی پروستات
  • سنگ کلیه
  • اختلالات و ناهنجاری‌های مادرزادی موقع تولد
  • یائسگی، چون در یائسگی هورمون استروژن کاهش می‌یابد و باعث تغییراتی در سیستم دستگاه ادراری شده و مستعد به عفونت می‌شود.

درمان عفونت مثانه

تشخیص عفونت مثانه

پزشک در مورد علائم و شرایط پزشکی شما سوال می‌کند. شروع علائم عفونت مثانه باید دقیقا گفته شود و هر چیزی که باعث بدتر شدن آن شده باید به پزشک گفته شود. اگر چنانچه حامله هستید یا دارویی مصرف می‌کنید ذکر شود. آزمایشات لازم برای تشخیص، آزمایش کامل ادرار برای وجود خون در آزمایش و کشت ادرار برای تایید عفونت باید انجام شود.

برای بررسی التهاب مثانه و دیدن سطح مخاط مثانه سیستوسکوپی باید انجام شود. سونوگرافی به منظور وجود التهاب و یا عوامل دیگری در مثانه که  باعث عفونت مثانه شده باید صورت گیرد.

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم عفونت مثانه از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود. برای راحت شدن از علائم این بیماری تا زمانی که دارو اثر خود را نمایان کند، باید مایعات فراوان خورده شود و در آب گرم نشسته شود، گذاشتن پارچه گرم روی شکم کمک کننده است و‌ از خوردن کافئین، نوشابه‌های اسیدی، غذاهای تند و الکل خودداری شود.

بیشتر این بیماران با یک دوره درمان با دارو بهبود می‌یابند ولی چنانچه علائم عفونت کلیه ظاهر شد، مجددا باید مراجعه صورت گیرد. علائم عفونت کلیه، شامل تب و لرز، درد پهلو، تهوع و استفراغ می‌باشد.

بیشتر این بیماران با دارو بهبود می‌یابند. عفونت کلیه بسیار نادر است مگر این که درمان عفونت مثانه انجام نشده باشد. زنانی که قاعدگی آنها قطع شده یا سیستم دفاعی ناحیه تناسلی(ژنیتال) آنها از بین رفته یا کاهش یافته باشد و یا بیماری زمینه‌ای مثل دیابت و سنگ کلیه داشته باشند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

درمان عفونت ادراری در زنان با مترونیدازول

به نظر شما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

هرکسی ممکن است دچار عفونت مثانه شود، اما زنان بیشتر از مردان مستعد هستند. مجرای ادراری زنان نسبت به مردان به راست روده نزدیک تر است. این بدین معنی است که باکتری مسافت کوتاه تری را باید طی کند.

مترونیدازول یک آنتی بیوتیک پر مصرف است که در درمان عفونت ادراری و پیشگیری عفونت های متنوعی که عامل بیماری زای آنها یک باکتری بی هوازی یا پروتوزوآ باشد تجویز می شود.

این باکتری ها معمولاً در فضای داخلی و بسته ی بدن که اکسیژن وجود ندارد (مانند لثه، حفره لگنی و شکمی مانند روده ها) ایجاد عفونت می کنند.

قرص عفونت ادراری | عوارض و نحوه مصرف

جلوگیری از عفونت مثانه

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مثانه فرد باید چند نکته را رعایت کند، خوردن مایعات فراوان، تخلیه ادرار زودتر انجام شود. رعایت بهداشت شخصی، حمام روزانه و تمیز کردن ناحیه تناسلی(ژنیتال) خارجی هر روز.

دلایل عفونت ادراری در مردان

با افزایش سن خطر ابتلا به عفونت ادراری افزایش می‌یابد، مخصوصاً پس از 50 سالگی که در مردان با سنین بالا ناشی از باکتری خاصی به نام اشریشیا کولی است، که بطور طبیعی در بدن یافت می‌شود. عفونت ادراری در مردان با سنین پایین معمولاً بر اثر بیمای های مراقبتی رخ می‌دهد. عفونت ادراری به علت وجود باکتری ایجاد می‌شود و هنگامی که باکتری از طریق مجرای پیشاب به مجرای ادراری وارد می‌شود و شروع به تکثیر یافتن می‌کند و شخص به عفونت ادراری مبتلا می شود.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائمی که در برخی از موارد بروز می‌کنند عبارتند از:

  • درد همراه با تخلیه ادرار
  • تکرر ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن
  • جریان ادرار ضعیف یا نشت ادرار
  • احساس نیاز فوری برای تخلیه ادرار
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار در هر بار تخلیه
  • وجود خون در ادرار

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۳ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشى
    آقاى دكتر من بيست ماه است كه پروستات خودم را عمل كرده ام و گويا هسته مركزى برداشته شده است فعلا با پروستات مشكلى ندارم و دفع ادرار هم به راحتى انجام ميشود اما موقع ادرار كردن ابتدا حجم زيادى از ادرار وبا سرعت تخليه اما مثانه كامل تخليه نميشودو مقدارى از آن بايد با زور زدن و در يك زمان طولانى تخليه شود و بعضا هم به طور جزئى و ناخواسته و بى اختيار از مجارى ادرارم ادار خارج ميشود ودر طول شب هم حتما بايد يك بار براى تخليه ادرار از خواب بيدار ميشوم بعضى مواقع هم احساس ادرار دارم ولى وقتى اقدام ميكنم حجم ادرار كم است با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۳ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد براي هميشه

  • تصویر کاربر قاسمی شنبه ۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من دوماه پیش کرونا خفیف گرفتم از اون موقع میل به مایعات ندارم الان تکرر ادراردارم فکر میکنم مثانم پر و ورم داره یکبارم در ادرارم خون دیدم وقتی مایعات میخورم حالم خوبه ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص ده ميلي گرم وزيكر ميل كنيد ده روز و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر میلاد شنبه ۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر بنده دو روز پیش سکس داشتم و از کاندوم استفاده کردم ولی فکر کنم بدلیل نا مرغوب بودن و ایرانی بودن جنس کاندوم و اون ژلی که داخلش بوده بعد از سکس ادرارم سوزش داره .این سوزش فقط تو سه سانت اول سر خورجی مجراست.ادرار بسیار برام دردناکه. از دیروز فنازوپریدین و سیپرو فلوکسازین شروع کردم ولی خیلی تغییر نکردم متاسفانه.ممنون میشم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      قرص فنازو را ادامه دهيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين صد ميلي استعمال كنيد ده روز

  • تصویر کاربر محسن جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید،من الان مدت ۴ ماهه که پیش ۲ تا متخصص اورلوژی رفتم و انواع قرص ها (افلکوساسین ،داکس سایکلین ،سیپروفلکساسین ،و ...)و آمپول ها رو زدم و آزمایش خون و ادرار دادم ولی دکترها میگن چیزی نیست میگن از اعصابه ولی من در ناحیه مثانه و الت و مقعد سوزش و التهاب دارم و دانه های روغنی تو ادرارم هست دیگه ناامید شدم کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳۰ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز وروزي يك عدد شياف ايندومتاسين ٢٠ ميلي استعمال كنيد

  • تصویر کاربر مینا دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید من نزدیک یک هفته میشه سوزش ادرارداشتم ولی کم بودولی الان دورزه زیادشده یعنی موقعی که میرم دستشویی سوزش دارم تا یکی دودیقه بعد اون که میام بیرون خودش خوب میشه مایعات هم مصرف میکنم حجم ادرارمم کم شده بخاطرکرونامیترسم برم مطب خیلی دارم اذیت میشم شمامیگیدچیکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      سونوگرافي كليه ها و مثانه انجام شود و هر ٨ ساعت يك عدد قرص فنازرمكس ميل كنيد ده روز

  • تصویر کاربر سامی شنبه ۱۷ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر.اقای دکتر من ۲۵ سالمه الان دوماه درگیر عفونت ادرار شدم انواع قرصارو هم استفاده کردم چند روز خوبم باز عفونت برمیکرده دارو که مصرف میکنم باز خوب میشه قطع که میکنم تا یکی دو هفته خوبم باز به طور شدید شروع به سوزش و درد مثانه میشم الان دارو نمیخورم یروز‌خوبم اصلا چیزیم نیست روز بعد دیکه همش سوزش و درد کلافه شدم واقعا ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۷ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز و روزي يك عدد شياف ديكلوفناك صد ميلي استعمال كنيد

  • تصویر کاربر مصطفي جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام عرض ادب
    دو هفته درگير سنگ كليه بودم كه از كليه جدا و در يك سانتي متر مانده به مثانه گير كرده بود اندازه سنگ 4/6 mm پس از مصرف پروترال و قرص سيستون سنگ دفع شد ادرار كه قبلا با سوزش و تكرر تخليه ميشد حل شده اما درد زير شكم دقيقا ناحيه مثانه دارم به نحوي كه دكمه شلوار و كمر بند رو ببندم اذيت ميشم
    خواهشا رهنمايي بفرماييد
    داروها پروترال رو قطع كردم اما همچنان سيستون رو مصرف ميكنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد شياف ديكلوفناك صد ميلي گرم استعمال كنيد ده روز

  • تصویر کاربر مردان جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر.آقای دکتر من پدرم ۷۰ سالشه بدون سابقه هیچ گونه بیماری و چون کوهنورد هستن بیماری نداشتن تا به حال اما الان حدود ۳‌ماه هست که هنگام دفع ادرار یه لخته خون کوچیک دفع میشه بعد ادرار به رنگ سفید هست در طول روز هم حدود ۸ تا ۱۰ لیوان هم آب مصرف میکنن اما الان بخاطر کرونا نمیخوایم که به دکتر مراجعه‌کنیم پیشنهاد شما چی هست در این مورد آنتی بیوتیک خاصی اگه هست لطف میکنین معرفی کنین با سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      بايد سيستوسكوپي شونند

  • تصویر کاربر شادی سه شنبه ۱۳ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    من به مدت یک روزه که تخلیه کامل ادرار انجام نمیشه و بعد از پایان ادرار لخته خون خارج میشه و سوزش خیلی زیادی داره و زیر دلم ناگهانی درد میکنه
    برای اروم کردن این سوزش و درد چیکار باید بکنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۳ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يكعدد كپسول امنيك ميل كنيد و سيستوسكوپي هم انجام دهيد

  • تصویر کاربر پری سه شنبه ۱۳ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب آقای دکتر
    من حدودا دو هفته است که دچار تکرر ادرار و احساس پری مثانه شدم ولی سوزش ادرار ندارم و چون برا آزمون جامع آماده میشم فرصت مراجعه به پزشک رو ندارم لطفا آنتی بیوتیکی معرفی بفرمایید تا مشکلم حل بشه. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۳ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ميل كنيد ده روز

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر