علائم عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه، التهاب ناگهانی مثانه است که بیشتر اوقات علت آن عفونی و میکروبی می‌باشد. درمان عفونت مثانه چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است.


عفونت مثانه چیست؟

عفونت ادراری (uti) تلقی می‌گردد. عارضه بعضی داروها یا عکس‌العمل به بعضی داروها می‌تواند علت آن باشد. عفونت مثانه بیشتر به علت کوتاه بودن مجرا در خانم‌ها اتفاق می‌افتد. میکروبی که به طور شایع باعث این بیماری می‌شود، اشرشیا کلی (Ecoli) نام دارد.

درمان این بیماری چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است. در مواقعی که التهاب یا سیستیت مثانه بدون دخالت میکروب به وجود می‌آید، تصمیم‌گیری درمان بر اساس علت‌های زمینه‌ای در بیمار صورت می گیرد. علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و معمولا ناراحت کننده و آزاردهنده است.

علائم عفونت مثانه

  • تمایل به تخلیه ادرار با عجله و سریع، حتی در زمانی که مثانه خالی از ادرار می‌باشد و به آن URGENCY می‌گویند.
  • احساس درد و سوزش ادرار تحت عنوان DYSURIA
  • ادرار بسیار بدبو
  • ادرار کدر
  • احساس یا فشار، پری مثانه، اسپاسم و درد در پشت و شکم
  • تب بسیار پایین (low grade fever)
  • وجود خون در ادرار

سیستم دستگاه ادراری شامل: کلیه‌ها، حالب‌‌‌ها، مثانه و مجرا می‌باشد.

نقش و وظیفه کلیه‌ها گرفتن مواد زائد خون و ورود آنها به داخل ادرار است، سپس ادرار از حالب‌ها وارد مثانه شده، وقتی ادرار در مثانه ذخیره شد و ذخیره ادرار به حدی رسید که فرد احساس ادرار کردن پیدا کرد، مغز دستور انقباض مثانه و خروج ادرار از مجرا را صادر می‌کند.

شایع ترین علت های عفونت مثانه

شایع‌ترین علت عفونت مثانه میکروب عفونی می‌باشد و باکتری ایجاد کننده آن اشرشیاکلی می‌باشد. وقتی میکروب یا باکتری از راه مجرا وارد مثانه شد، به جدار مثانه می‌چسبد و شروع به تکثیر نموده و تعداد آن زیاد می‌شود و این موجب التهاب بافت پوشاننده مثانه می‌شود و گاهی ممکن است عفونت مثانه کلیه را گرفتار کند. اگر چه شایع‌ترین و رایج‌ترین عفونت مثانه، عفونت‌ها می‌باشد، چندین فاکتور مساعدکننده عفونت مثانه باعث التهاب مثانه می‌شوند که شامل:

1- بعضی داروها مثل سنیکلوفسفاماید

3- اشعه درمانی لگن

4- استفاده طولانی مدت از سوند در مجرا

5- حساسیت به بعضی ترکیبات مثل ژل‌ها یا محلول‌ها در ناحیه تناسلی

6- عوارض بعضی بیماری‌های پزشکی مثل دیابت، سنگ‌های کلیه و بزرگی بزرگی پروستات.

هر زن در طول زندگی خود یکبار به این بیماری مبتلا می‌شود.

دلایل موثر در ایجاد عفونت مثانه

عوامل و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد عفونت مثانه شامل موارد ذیل می‌باشند. بنابراین این عوامل شانس ابتلا به این بیماری را زیادتر می‌کند.

  • فعالیت جنسی متعدد
  • عمل جراحی سیستم دستگاه ادراری
  • سوند فولی مجرا به مدت طولانی
  • حاملگی
  • دیابت
  • وضعیتی که سیستم دفاعی بدن را مختل کند نظیر HIV
  • استفاده از داروهای ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت طولانی
  • بزرگی پروستات
  • سنگ کلیه
  • اختلالات و ناهنجاری‌های مادرزادی موقع تولد
  • یائسگی، چون در یائسگی هورمون استروژن کاهش می‌یابد و باعث تغییراتی در سیستم دستگاه ادراری شده و مستعد به عفونت می‌شود.

درمان عفونت مثانه

تشخیص عفونت مثانه

پزشک در مورد علائم و شرایط پزشکی شما سوال می‌کند. شروع علائم عفونت مثانه باید دقیقا گفته شود و هر چیزی که باعث بدتر شدن آن شده باید به پزشک گفته شود. اگر چنانچه حامله هستید یا دارویی مصرف می‌کنید ذکر شود. آزمایشات لازم برای تشخیص، آزمایش کامل ادرار برای وجود خون در آزمایش و کشت ادرار برای تایید عفونت باید انجام شود.

برای بررسی التهاب مثانه و دیدن سطح مخاط مثانه سیستوسکوپی باید انجام شود. سونوگرافی به منظور وجود التهاب و یا عوامل دیگری در مثانه که  باعث عفونت مثانه شده باید صورت گیرد.

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم عفونت مثانه از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود. برای راحت شدن از علائم این بیماری تا زمانی که دارو اثر خود را نمایان کند، باید مایعات فراوان خورده شود و در آب گرم نشسته شود، گذاشتن پارچه گرم روی شکم کمک کننده است و‌ از خوردن کافئین، نوشابه‌های اسیدی، غذاهای تند و الکل خودداری شود.

بیشتر این بیماران با یک دوره درمان با دارو بهبود می‌یابند ولی چنانچه علائم عفونت کلیه ظاهر شد، مجددا باید مراجعه صورت گیرد. علائم عفونت کلیه، شامل تب و لرز، درد پهلو، تهوع و استفراغ می‌باشد.

بیشتر این بیماران با دارو بهبود می‌یابند. عفونت کلیه بسیار نادر است مگر این که درمان عفونت مثانه انجام نشده باشد. زنانی که قاعدگی آنها قطع شده یا سیستم دفاعی ناحیه تناسلی(ژنیتال) آنها از بین رفته یا کاهش یافته باشد و یا بیماری زمینه‌ای مثل دیابت و سنگ کلیه داشته باشند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

درمان عفونت ادراری در زنان با مترونیدازول

به نظر شما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

هرکسی ممکن است دچار عفونت مثانه شود، اما زنان بیشتر از مردان مستعد هستند. مجرای ادراری زنان نسبت به مردان به راست روده نزدیک تر است. این بدین معنی است که باکتری مسافت کوتاه تری را باید طی کند.

مترونیدازول یک آنتی بیوتیک پر مصرف است که در درمان عفونت ادراری و پیشگیری عفونت های متنوعی که عامل بیماری زای آنها یک باکتری بی هوازی یا پروتوزوآ باشد تجویز می شود.

این باکتری ها معمولاً در فضای داخلی و بسته ی بدن که اکسیژن وجود ندارد (مانند لثه، حفره لگنی و شکمی مانند روده ها) ایجاد عفونت می کنند.

قرص عفونت ادراری | عوارض و نحوه مصرف

جلوگیری از عفونت مثانه

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مثانه فرد باید چند نکته را رعایت کند، خوردن مایعات فراوان، تخلیه ادرار زودتر انجام شود. رعایت بهداشت شخصی، حمام روزانه و تمیز کردن ناحیه تناسلی(ژنیتال) خارجی هر روز.

دلایل عفونت ادراری در مردان

با افزایش سن خطر ابتلا به عفونت ادراری افزایش می‌یابد، مخصوصاً پس از 50 سالگی که در مردان با سنین بالا ناشی از باکتری خاصی به نام اشریشیا کولی است، که بطور طبیعی در بدن یافت می‌شود. عفونت ادراری در مردان با سنین پایین معمولاً بر اثر بیمای های مراقبتی رخ می‌دهد. عفونت ادراری به علت وجود باکتری ایجاد می‌شود و هنگامی که باکتری از طریق مجرای پیشاب به مجرای ادراری وارد می‌شود و شروع به تکثیر یافتن می‌کند و شخص به عفونت ادراری مبتلا می شود.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائمی که در برخی از موارد بروز می‌کنند عبارتند از:

  • درد همراه با تخلیه ادرار
  • تکرر ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن
  • جریان ادرار ضعیف یا نشت ادرار
  • احساس نیاز فوری برای تخلیه ادرار
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار در هر بار تخلیه
  • وجود خون در ادرار

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر حجت شنبه ۲۸ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر بنده حدود 2سال است که هر موقع تخلیه ادرار دارم ادرار به صورت دو شاخه تخلیه میشوددارو هم استفاده کردم ولی نتیجه نگرفتم و بعضی اوقات هم در ناحیه مثانه حالت سوزش دارم و احساس سردی در مثانه احساس میکنم دکتر هم رفتم کپسول پروترال4%وقرص ترازوسین وسرترالین50تجویز کردن ولی متأسفانه هیچ نتیجه نگرفتم.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۸ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      با سلام دارو ها را قطع كنيد روزي يك عدد كپسول امنيك ده روز ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر بنده حدود ۸ماه درد گلو یکطرفه سمت راست دارم دوبار متخصص گوش و حلق رفتم بهم گفت از عفونت مثانته دوبا دو دوره تاوانکس ۵۰۰و۷۰۰استفاده کردم ولی متاسفانه خوب نشدن خواستم بدونم واقعان درد گلو به عفونت مثانه ربط داره ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۴ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام هيچگونه ارتباطي به عفونت مثانه ندارد

  • تصویر کاربر رها جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    با سلا دختر ۱۴ ساله ای دارم که از همان کودک دچار عفونت ادراری شده انواع انتی بیوتیک را با تجویز پزشک استفاده کرده وتقریبا به بیشتر انها مقاوم شده مثانه کامل تخلیه نمیشود و دو بار سیستوسکپی شده و مورد حادی نشان نداده و داروی تلتریدون استفاده میکند ماه گذشته تزریق دیسپورد در جداره مثانه داشت متاسفانه بازهم عفونت دارد ادرار کدر ابری مانند واقعا مستعصل شده ام ونگرانم که سرطانی شود لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام عكس رنگي از كليه ها گرفته شود

    2. تصویر کاربر رها شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام وتشکر از پاسخگویی قبلا عکس رنگی گرفتم وخوش بختانه رفلاکس مثانه به کلیه ها نداشته
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام هر ٦ ساعت يك عدد قرص نيتروفورانتويين ده روز ميل كنند و سپس شبي نصف قرص به مدت يك سال ميل شود

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشین من 31 سالمه و حدود 3 ساله دچار عفونت شدید اداری هستم قبل از پندمیک به دکتر مراجعه کردم و دارو مصرف کردم اما در طی دو سال اخیر دچار خارش شدید و ازاردهنده ای میشم و ترشح های پنیری و بدبو که با مصرف پروبیوتیک قطع می شه اما به محض تموم شدنشون دوباره دچاره این مشکل میشم و اینکه پریودهای دردناکی دارم میشه لطفا راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص تاوانكس ٥٠٠ ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد ترشح شيري بايد توسط أزمايشگاه أزمايش شود

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۴ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند ساله سوزش شدید موقع تخلیه ادرار ومنی بعداز نزدیکی با خانومم داشتم الان سمت راست زیر ناف وخود مثانه ام درد میکنه ومیسوزه موقعی که التم یکم از حالت خواب بیشتر باشه ادرارم دوبخشی در میاد یا بعد نزدیکی تا آبم (اسپرم)خالی میشه التم میسوزه وسوزش شدیدی دارم ونزدیک دوساله مثانه ام درد میکنهدکتر هم رفتم قرص پروستاتان با انتی بیوتیک بهم میده تا استفاده میکردم تقریبا خوب میشم به محض اتمام قرص ودارو باز سوزش ودرد لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۴ آبان ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد و هر ٨ ساعت يك عدد قرص فنازومكس ده روز ميل شود

  • تصویر کاربر بهزاد شنبه ۲۴ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان ، من ۴۵ سالمه و ۵ سال پیش دیسک ۴ و ۵ رو بعلت پارگی دیسک عمل کردم ، بعد از عمل هرموقع که سرما به پاهام میرسه درد بسیار شدیدی زیر شکمم یا بالای آلتم و نقطه مقابل در کمرم بوجود میاد که حدودا نیم ساعت ادامه داره و با گرم کردن پشت و جلو اروم می گیره ، علتش چی هست و باید چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۴ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام.محمدم ۴۰ ساله. مدت ۱۵ سال از که تکرر ادرار دارم همراه با عفونت و زیر دلمم درد میگیرد .وقتی تحریک میشوم مایعی از من خارج میشود.شما گفتید التهاب پروستات.طی دومرحله هرماه۳۰ عدد قرص وزیکر ۱۰ میلی گرم مصرف کردم یعنی ۶۰ عدد وطی این دوماه ماهی دوهفته دراب ولرم نشستم جمعا ۲۸ روز .هنوز خوب نشدم لطفا راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم يك ماه ميل كنيد و هر ٨ ساعت يك عدد قرص تولتردين يك ماه ميل شود و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر امین دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    باسلام.آقای دکترمن ۱۹ساله هستم و۶سال است ک دچارخودارضایی هستم.الان بامشکل سوزش ادرارو تکرارادرارمواجه هستم.ادرارم دوشاخه است وگاهی اوقات هم ادرارم بازورزیادخارج میشود.بعضی مواقع هم پایین شکمم دردمیکند مثل اینکه میگی ورم کرده این حالتیه.سوال من اینه آقای دکترآیامن سرطان پروستات دارم ؟؟آیاراه درمانی برایم وجودداره ؟چه داروهایی برای بهبودی میتونم مصرف کنم؟ممنون میشم پاسخ بدین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام التهاب پروستات داريد روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    دوسه روزه قبل کلاهک آلت ام سمت چپ ورم کرده سفت هم نیست درد و قرمزی نداره فقط ورم هستش خیلی نگرانم خواستم بپرسم علتش چیست
    تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام علت نامشخص مي باشد تا بهبودي كامل از عمل جنسي خود داري شود

  • تصویر کاربر تورج جمعه ۲۹ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بنده ۵۰ سال دارم از حدود تقریبایک سال پیش و کم کم به این مشگل برخوردم و چند بار به پزشک مراجعه کردم و حتی ازمایش هم دادم اما پزشک مربوطه گفتن چیز خاصی نیست و برام قرص دیکلوفناک و قرص پروستاتان و حتی یه دوره هم انتی بیوتیک تجویز کردن که خیلی جواب نگرفتم و گاهی مواقع این مشگل خفیفتر و گاهی وقتا شدیدتره اما علایم بیماریم :۱.احساس فشار و پر بودن مثانه در حالی که ادرار کمی دارم ۲. احساس درد و سوزش شدید در زمان ادرار و بعضی مواقع سوزش پس از ادرار ۳. تاخیر چند ثانیه‌ای در شروع ادرار۴.تکرار و زیاد بودن دفعات ادرار گاهی مواقع بعد از شاید ۲۰ یا ۳۰ دقیقه احساس ادرار بهم دست میده اما هیچ گونه دردی در پهلو یا شکم ندارم و گاهی مواقع رنگ ادرارم زرد پررنگ و تقریبا غلیظ است. با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۹ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر