چه داروهایی عامل ناباروری هستند؟

عوامل مختلفی بر روی ناباروری تاثیر می گذارند که می توان به انواع داروهایی که برای بیماری های روانی تجویز می شود، داروهای فشار خون و استعمال دخانیات هم می توانند عامل ناباروری باشند.

در ادامه دارو هایی که می تواند ناباروری را تحت تاثیر قرار دهد آمده است:

داروهای آلفا بلاکر

یک دسته از داروها تحت عنوان داروهای آلفا بلوکر که عمدتا در درمان علائم انسدادی و تحریکی بزرگی پروستات مورد استفاده قرار می گیرند، روی باروری اثر سوء دارند. این دسته داروها شامل ترازوسین، تامسولوزین، آلفازوسین، دوگزازوسین می باشند.

این داروها نیز در افرادی که مشکلات ادراری دارند نیز تجویز می شوند (درجوانان). این داروها در افراد مسن که مبتلا به بزرگی پروستات هستند با بلوک و از کارانداختن اعصاب سمپاتیک (آلفابلوکر) باعث کاهش فشار داخل مجرا شده و همچنین عضلات صاف پروستات را شل کرده و جریان ادرار بهتر می شود.

برگشت منی به داخل مثانه با داروهایی به طور شایع با تامسوزولین در 5/8 درصد مردان اتفاق می افتد و در نتیجه باعث ناباروری می شود. داروهای دیگری مثل رزرپین و متیل دوپا چنین عارضه ای را ایجاد می کنند.

زود انزالی

داروهای بیماری های روانی

داروهایی که برای درمان بیماری های روانی بکار می روند باعث ناباروری و مهار عمل جنسی و میل جنسی شده و در نتیجه می توانند عامل ناباروری باشند.

بیشتر داروهایی که برای درمان بیماری های روانی تجویز می شوند با بلوک و عدم ترشح دوپامین در مغز، به مهار محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه گردیده و در نتیجه میل جنسی در افراد کاهش می یابد.

بعضی از این داروها اثر شل کننده عروق (شریان) را داشته و در نتیجه خون از آلت دور شده و موجب اختلال نعوظ می گردد.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی که به اختصار SSRIs  نامیده می شوند، می توانند باعث اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شوند. این داروها با اثر و خاصیت آرام بخشی و ضد کولینرژیک خود باعث عوارض فوق می گردند. این داروها همچنین باعث به تاخیر افتادن انزال شده و به همین جهت در درمان زودانزالی مورد استفاده قرار می گیرند.

از برجسته ترین عوارض این دسته داروها می توان به توانائی در بالا بردن پرولاکتین خون اشاره کرد. وقتی هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین زیاد خون) بوجود آمد، هورمونی از هیپوتالاموس به نام GNRH ترشح نمی شود و مقدار زیاد پرولاکتین خون باعث مهار LH شده و اثرآن روی یبضه برای ترشح هورمون جنسی (تستوسترون) مختل می شود. وقتی تستوسترون ترشح نشود، بنابراین نطفه سازی دچار اختلال شده و ناباروری بوجود خواهد آمد.

سایر داروهایی که برای مشکلات روانی بکار می روند، شامل فنوتیازین ها هستند. فنوتیازین ها باعث افزایش پرولاکتین در خون شده و اثر منفی در باروری خواهد داشت.

مهار کننده های منو آمین اکسیداز که از داروهای ضد افسردگی می باشد، موجب اختلال نعوظ و بالاخره بطور غیرمستقیم عامل ناباروری هستند. لیتیوم در مغز باعث کاهش عمل دوپامین در مغز شده و میل جنسی و توانایی جنسی را کم می کند.

داروهای فشار خون

استفاده داروی ضد فشارخون در فردی که نارسائی عروقی دارند، ممکن است جریان خون به دستگاه تناسلی را کاهش دهد. داروهایی که باعث زیاد شدن ادرار(مدر) مثل تیازید، باعث کاهش جریان خون به آلت تناسلی شده و باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ می شود.

عوامل داروئی قلبی مثل آتنولول و متروپرولول به نظر می رسد اثرات سوء روی عمل جنسی دارند. به هر حال اغلب، استفاده همزمان داروهای بلوکرها و داروهایی که ادرار را زیاد می کنند، هر دو میل جنسی و عمل جنسی را مختل می کند، لذا این بیماران ضمن مراجعه به پزشک خود، داروهای بلوکر خود را به داروهای مهارکننده آنژیوتنسین تغییر دهند.

داروی فشار خون عامل ناباروری

در حالیکه درمان فشارخون بسیار با اهمیت می باشد، اورولوژیستی که در زمینه ناباروری مشغول فعالیت می باشد، باید از داروهای فشار خون که باعث اختلالات قابل توجه روی بیضه ها می شود با اطلاع باشد.

درحالیکه باروری هنوز مسئله خوشایندی می باشد، مردانی که چنین داروهایی که ممکن است برای بیضه مضرباشد، باید با اطلاع پزشک معالج آن ها را به داروهای غیرزیان آور تغییر دهد.

اثر سوء بیشتر داروهای فشارخون به عنوان عامل ناباروری ، از طریق اختلال جنسی است. بنابراین باید به خاطر داشت فشارخون بیشتر و بطور شایع در جمعیت های مسن اتفاق می افتد، گروهی که در مجموع دارای شانس زیاد اختلال نعوظ  هستند.

اسپرونولاکتین

اسپیرونولاکتین داروئی است که در بیماران کبدی استفاده می شود و با تغییر واختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه مشکلات ناباروری ایجاد می کند. این دارو با جلوگیری از تبدیلDTH به هورمون جنسی (تستوسترون)، باعث کاهش تستوسترون می شود. در نتیجه میل جنسی، اختلال نعوظ و بالاخره ناباروری را بوجود می آورد.

استعمال دخانیات

مطالعات بی شمار نشان داده که استعمال دخانیات روی باروری اثر سوء داشته است. شواهد جمعی گواه بر آن است که سیگار اثر منفی قابل توجهی روی تولید نطفه (اسپرم)، تحرک اسپرم برای بارداری و مورفولوژی یا شکل نطفه خواهد داشت.

گزارشات متعددی نشان داده که عوامل و مواد موجود در سیگار باعث تغییرات سرطان زایی شده و باعث اثرات معکوس روی تقسیم سلولی سریع روی سلولهای بیضه دارد.

مطالعات تجربی روی حیوانات نشان می دهد که نیکوتین، سیگارت و پلی سیکلیک می تواند باعث اختلال در نطفه سازی در بیضه شده و شکل اسپرم ها تغییر کند. از طرفی با کوچک کردن بیضه ها و کاهش نطفه سازی، باعث پایین آمدن تعداد اسپرم ها به مقدار زیاد شود که به آن اولیگواسپرمیا گویند.

در سیگاری ها همینطور سطح پرولاکتین و استرادیول که در اختلال نعوظ تاثیر دارد و عامل ناباروری است. کاهش تعداد اسپرم یا نطفه مسئله قابل توجهی در سیگاری ها است. استرادیول با مکانیسم های مختلفی مثل اختلال در هیپوتالاموس، هیپوفیز و بیضه باعث اختلال در نطفه سازی بیضه شود.

ضمنا افزایش استرادیول با بالا بردن کاتکولامین ها باعث میشود خون رسانی به لوله های نطفه ساز در بیضه کاهش یابد و نطفه کاهش یابد.

هنوز مشخص نشده که سیگار دقیقا به چه نحوی باعث اختلال در نطفه سازی و ناباروری می شود ولی آنچه مسلم است، مرد و زن باید از استعمال دخانیات خودداری کنند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر اکبر شنبه ۱۲ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    ترک کردم شیشه رو وبهد سه ماه درد بیضه دارم شدید و همسر یا دوستی ندارم برای درمانش .چه قرصی و چه کاری باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۲ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      دارو ندارد با اراده ترك كنيد

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید من تازه عمل نمونه برداری انجام دادم بیضه ام ورم‌ داره طبیعی هست یا قرص هست مصرف کنم. آزمایش اسپرم صفر بوده اگه جواب نمونه برداری مثبت باشه میتونم طبیعی بچه دار بشم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      اگر صفر باشد كاري نمي شود كرد

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب
    بنده به عارضه آزواسپرمی مبتلا هستم که از لحاظ زنتیکی مشکلی ندارم ولی فاقد اسپرم می باشم .حتی نمونه برداری از بیضه هم صورت گرفت ولی باز فاقد اسپرم بود .
    دنبال یه راهکار هستم بغیر از اسپرم وجنین اهدائی راهی برای در مان وجود دارد یا خیر
    اخیرا شنیده ام که در ژاپن برای اولین بار از پوست سلول بنیادی تهیه کرده و اسپرم تولید کرده اند وترکیه نیز بعنوان دومین کشور به آن دست یافته .
    ممنون میشم راهنمایی ام بفرمایید.
    باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      درماني در ايران وجود ندارد

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب دکتر بنده در قم با مراجعه به درمانگاه ناباروری رویان عمل بیوپسی، نمونه گیری با جراحی و عمل جراحی واریکوسیل را انجام دادم نتیجه نگرفتم و نظر دکترم رضا فهیمی گرفتن جنین اهدایی است، با توجه به اینکه از اتباع افغانستان هستم و گرفتن جنین اهدایی از نظر قانونی و شرعی برایم مشکل است سؤالم این است که اگر نزد شما مراجعه کنم کدام راه درمانی دیگری مانند استفاده از دارو و... برایم خودم وجود؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      درماني ندارد مراجعه نكنيد

  • تصویر کاربر بردیا یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 1013 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، بنده بخاطر افسردگی حدود 6 ماه قرص فلوکستین مصرف کردم و حالم بهتر شد . اما متوجه شدم عملکرد بیضه هام خیلی نسبت به قبل کمتر شد و اون فعالیت سابق رو نداشت .(قبل از مصرف در ماه حداقل 3 بارمحتلم میشدم. اما بعد مصرف ماهی یکبار) در کنار این قرص مدت دو ماهی هم استراموکس مصرف میکردم.
    میخوام بدونم آیا این قرصا باعث شده این اتفاق برای من بیفته ؟ و اینکه من چه کاری باید انجام بدم خیلی نگرونم .
    یه سوال دیگه هم دارم آیا سرترالین هم مثل فلوکستین ضرر داره ؟
    الان بعد از اتمام دوره مصرفم 6 ماه گذشته و احساس میکنم دوباره دارم افسرده میشم ، من باید چیکار کنم آقای دکتر ممنون میشم راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۵ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      اين قرص باعث نشده ،، سرترالين هم از دسته همين دارو است ،، براي برگشت افسرده گي به پزشك مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر آلاله شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام، وقتتون بخیر. همسر من حدود ده سال است که برای درمان اختلال وسواس و افسردگی فلووکسامین مصرف میکند(قبل از آن فلوکستین مصرف می‌کرد) ما حدود هشت سال است تحت درمان ناباروری هستیم با علل نامشخص(فرزند شانزده ساله ای داریم). تابحال چهار بار ivf کرده ام ولی ناموفق بوده و دلیل پزشکی برای ناموفق بودن آن یافت نشده است، در سایتی خواندم که قرص فلووکسامین و چندین قرص دیگر با جذب سرتونین باعث شکست کروموزومی اسپرم و در نتیجه ناباروری با علت نامشخص میشود، در حالی که در آزمایشات عادی اسپرم،حرکت، تعداد و... اسپرم نرمال است، آیا این مورد صحیح است؟ بسیار ممنونم از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      بله درست است

  • تصویر کاربر سجاد شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام. کردی هستم ۳۷ ساله که سه سال است هر روز یک قرص سرترالین، ولبان، ریسپریدون میخورم. دو سال هم هر شب لورازپام خوردم ولی الان شش ماهی هست که لورازپام نمیخورم. آیا در باروری و اسپرم من مشکلی ایجاد می شود؟ ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      خير مشكلي ايجاد نمي شود

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 1118 مشاهده پرسش
    فیناستراید باعث عقیمی و کوچکی بیضه می شود تاثیر دارو داعمی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      باعث كوچكي بيضه و عقيمي نمي شود

  • تصویر کاربر Nimamoradi پنجشنبه ۲۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام
    آزمایش اسپرم براتون فرستادم لطفا بگید چطوره وضعیت؟
    واریکوسل هم ندارم
    1. تصویر کاربر Nimamoradi شنبه ۱۸ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      طبیعی میتونم بچه دار شم آقای دکتر؟
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۱ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      بله مي شويد

    3. تصویر کاربر Nimamoradi چهارشنبه ۲۲ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنونم آقای دکتر
      حرکت اسپرم کم نیست ؟
      آخه به من گفتن حرکت رو با جلو کمه؟
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      طبيعي است

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Y&MORADI چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر عزیز
    جناب آقای دکتر قوامی ضمن عرض خسته نباشید استدعا دارم کمکم کنید.به عرض مبارکتان میرسونم که من با توجه به اینکه چند سال پیش تصادف شدیدی داشتم و هردو ساق پا و کتف راستم پلاتین کار گذاشته شد وبه علت کار وحرکت درد فراوانی داشتم در بعضی مواقع بخاطر درد ترامادل استفاده میکردم تا اینکه سر یه موضوع خانوادگی با همسرم به مشکل خوردیم و بعدش به علت آرامبخش کنندگی این قرص لعنتی مصرفم زیادتر شد هرچند بعداز اینکه اون دیگه رفت کمترش کردم و با استفاده از قرص B2 که دکتر سوی مصرف مواد دادن کلا دیگه نخوردم و حالا هم روزی یه دونه قرص بی ۲میخورم تا قطع بشه.
    ولی مشکل اینجاست در همون زمان که ترامادول کمترش کرده بودم ، و وقتیکه خانومم با دعوا رفت و اصلا هم به بچه دارشدنش بعلت کارمند بودن تمایل نداشت شکایت کرد که من ناباروری دارم و حق طلاق میخوام و پس از پزشکی قانونی و آزمایش گفتن اره کم تحرکی اسپرم دارم و فعلا حق طلاق و خونه و مهریه ام برده حالا اعتراض زدیم چون فهمیدیم که با مشاوره فهمیده و سو استفاده برده،الان اینو میخوام بدونم که چقدر بعد از کامل کنار گذاشتن قرص ترامادول و بی ۲ دوباره اسپرم ها به همون روال قبل برمیگردن؟!؟
    ممنونتون میشم اگه سریع راهکاری بذارید جلو پام چون اعتراض زدیم احتمال داره دوباره برم آزمایش،خواهش میکنم کمکم کنید چون من از شهرستان مزاحمتون میشم وگرنه حضورا میومدم خدمتتون.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      ترامادل هيچ اثري روي تحرك اسپرم ندارد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر