درمان تنگی مجرا چیست؟

مجرا یک تیوب(لوله) است که ادرار را از مثانه به خارج هدایت می کند. مجرا معمولا به اندازه کافی، عریض و پهن است که ادرار  به راحتی و آزاد از آن به خارج جریان یابد. زمانی که مجرا باریک و تنگ شود به طوریکه خارج شدن ادرار محدود و کند شود، به آن تنگی مجرا(urethral stricture )گویند.

تنگی مجرا یک حالت و وضعیت پزشکی است که اساسا مردان را مبتلا می کند.

چه عواملی باعث تنگی مجرا می شوند؟

تنگی مجرا باعث می شود که مجرا باز نشود، این حالت معمولا به علت التهاب بافت مجرا و ایجاد بافت غیر طبیعی در مجرا به نام اسکار باعث تنگی می گردد. بافت اسکار می تواند به علت های متعددی بوجود آید. بچه هایی که جراحی برای عمل هیپوسپادیاس (مجرا در محل غیر طبیعی) داشته اند و مردانی که سابقه عمل جراحی گذاشتن وسیله نعوظ در آلت داشته اند، شانس ابتلا به تنگی مجرا را خواهند داشت. کسانی که از ارتفاع بلند می افتند، در معرض تنگی مجرا هستند. از مثال های فوق می توان از روی زین اسب افتادن یا ضربه به نزدیک کیسه بیضه (اسکروتوم) را نام برد.

سایر علل تنگی مجرا

  1. شکستگی لگن به علت تصادف
  2. گذاشتن سوند در مجرا بمدت طولانی
  3. اشعه درمانی به ناحیه لگن
  4. جراحی پروستات

 

عوامل تشدید کننده تنگی مجرا کدامند؟

بعضی مردان شانس بیشتری برای ابتلا به تنگي مجرا دارند، بخصوص آنهایی که:

  • دارای یک یا چند بار بیماری مقاربتی بوده اند.
  • اخیرا سوند در مجرا گذاشته باشند، برای تخلیه ادرار از مثانه
  • عفونت مجرا، احتمالا به علت عفونت که باعث التهاب و تحریک مجرا می شود.
  • بزرگی پروستات

علایم تنگی مجرا

تنگی مجرا باعث علائم متعددی می شود. این علائم از خفیف تا شدید می باشند. بعضی علائم تنگی مجرا شامل:

  • کاهش فشار ادرار یا کاهش حجم ادرار
  • بطور ناگهانی برای ادرار کردن به توالت رفتن
  • درد یا سوزش موقع ادرار کردن
  • درد در ناحیه لگن یا پایین شکم
  • ترشح مجرا
  • تورم و درد آلت
  • وجود خون در منی یا ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن که نیاز به دخالت پزشکی ضروری می باشد

در معاینه بیمار، پزشک ممکن است چند نکته را متوجه شود، ترشح مجرا، وجود سفتی در آلت(مجرا)، قرمزی پوست آلت در محل تنگی

آزمایشات تشخیصی تنگی مجرا

بمنظور دست یابی به تشخیص تنگي مجرا در بیمار، پزشک ممکن است چند آزمایش را انجام دهد که شامل:

  1. آزمایش برای وجود میکروب سوزاک (گنوره) و کلامیدیا که باعث تنگی مجرا می شود.
  2. بررسی میزان خروج ادرار در ثانیه در مجرا
  3. بررسی وجود میکروب و خون در ادرارو معاینه بالینی آلت برای بررسی تنگی مجرا
  4. دیدن مجرای ادرار با دستگاه دوربین دارکه دقیقا تنگی مشخص می شود.
  5. عکس گرفتن از مجرا(رتروگردیورتروگرافی)، تنگی و طول آنرا نشان می دهد.
تنگی مجرا در بیمار
این عکس مربوط به پسر ۱۸ ساله ای است که ۳ بار مبتلا به تنگی مجرا شده بود. بار چهارم مجرا را باز کردم و برای جلوگیری از عود مجدد تنگی استنت در مجرا گذاشته شد که ان را در ردیف اخر عکس سمت راست مشاهده می کنید. فیلم جراحی تنگی مجرا در ادامه مطلب گذاشته شده است.

روش های درمان تنگی مجرا

اولین قدم تنگی مجرا، روش غیرجراحی می باشد. در این روش طول تنگی را مشخص باید کرد و درصورت امکان با وسایل دیلاتاتوزتنگی آن را بازکرد. این روش بطور سرپایی انجام می شود و معمولا بستگی به شدت تنگی و تعداد دفعات ابتلا فرد به تنگی مجرا دارد. روش دیگر رد کردن یک وایر(سوند باریک) از محل تنگی  وسپس باز کردن تنگی مجرا با دستگاهی که دوربین داردکه به این کار یورتروتومی (URETHROTOMY) گویند.

پس از باز کردن تنگی که معمولا این نوع تنگی ها که با این روش باز می شوند، تنگی های شدید هستند و برای جلوگیری از تنگی مجرا چند روز سوند در مجرا باید گذاشته شود و پس از خارج کردن سوند مجرا، برای جلوگیری از تنگی مجدد در آینده، بیمار هفته ای دو بارخودش سوند را ازمحل تنگی رد کند که مجددا تنگی ایجاد نشود و اینعمل به مدت 6 ماه، هفته ای دو بار  انجام شود.

دو عکس بالا مجرای ادرار بیمار میباشد که یکی دچار تنگی مجرا و دیگری سالم است. مجرا از ۲ قسمت تشکیل شده: قسمت جلو یا قدامی و مجرای عقب یا خلفی . بیشتر تنگی ها در قسمت جلوی مجرا ایجاد می شود مثلا به علت گذاشتن سوند در مجرا. ولی قسمت خلفی مجرا به علت شکستگی لگن باعث تنگی مجرا می شود. ضمنا بزرگی پروستات هم باعث تنگی مجرای خلفی می شود.

عکس ها مربوط به بیماری است که به علت گذاشتن سوند فولی به مدت یک هفته در مجرا بعد از یک سال دچار تنگی مجرا شده که این تنگی با دستگاه باز گردیده است.

عمل تنگی مجرا بوسیله جراحی

در این روش تنگي مجرا باید مشخص شود و سپس تنگی را باید کاملا برداشت و دو قسمت سالم مجرا به هم دوخته شود و سپس یک سوند بمدت 7 تا 10 روزدر مجرا گذاشته می شود تا محل عمل (آناستاموز) جوش بخورد. پیش آگهی این نوع درمان بسیار عالی است و غالبا تنگی مجدد ایجاد نمی گردد.

مجرا دو قسمت دارد:

  • قسمت قدامی(جلو)
  • قسمت خلفی(عقب)

قسمت خلفی مجرا از گردن مثانه شروع و تا مجرای ممبرانوس ادامه دارد. تنگی این قسمت معمولا به دنبال عمل پروستات و افتادن از ارتفاع، در حالیکه پاها باز می باشند که به آن SRADDLE گویند و شکستگی لگن رخ می دهد. اگر تنگی به دنبال شکستگی لگن و یا به روش SREADDLE باشد ممکن است مجرا کاملا قطع شود و فرد در این صورت قادر به ادرار کردن نخواهد بود که در این صورت باید داخل مثانه برای خروج ادرار سوند گذاشته شود.

در تنگی های بدنبال عمل جراحی پروستات، الزاما باید از روش یورتروتومی و یا وسیله دیگری به نام TUR  استفاده کرد. در تنگی های جلو یا قدام مجرا که بعد از مجرای ممبرانوس بوجود می آیند، معمولا به علت سوند گذاشتن در مجرا و ضربه مستقیم به آلت و در حالت سوم ضربه مجرا به صورتی که فرد روی جسمی از ارتفاع بیافتد رخ می دهد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر علیرضا یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید، مدت دو ماه است که التهاب مجرای ادرار دارم و تنها تظاهر بالینی آن، التهاب اطراف مجرای خروج ادرار در ناحیه گلنز است. (با لمس و فشار دادن مجرای ادرار متوجه التهاب آن می شوم)

    علائم شایع مربوط به عفونت دستگاه ادراری را نداشته ام و ندارم. رابطه جنسی هم نداشته ام. در این مدت با سه ارولوژیست، دو درماتولوژیست و یک متخصص عفونی مشورت کرده ام و داروهای مختلف آنتی بیوتیک (سیپروفلوکساسین، مترونیدازول، آزیترومایسین، داکسی سایکلین)، ضد قارچ (کتوکونازول)، ضد ویروس (والاسیکلویر) و کورتن (یک عدد بتامتازون تزریقی، یک عدد تریامسینولون تزریقی، بتامتازون موضعی، مومتازون موضعی) مصرف کرده ام ولی هیچ کدام تاثیر محسوسی در درمان نداشته اند.

    اکنون بعد از گذشت دو ماه حدوداً شدت التهاب سی درصد کاهش داشته اشت. میخواستم از حضورتون سوال کنم علت التهاب مجرای ادرار که با درمانهای انجام شده بهبود نیافته، چه میتواند باشد؟ و چه راه درمانی پیشنهاد می فرمایید؟

    پیشاپیش از وقتی که برای پاسخ صرف میکنید و همچنین از راهنمایی های ارزشمندتون بسیار سپاسگزاری میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      دارو مصرف نكنيد روزي دو بار در أب گرم بنشينيد - عمل جنسي بايد داشته باشيد و. شياف ايندومتاسين روزي يك عدد استعمال كنيد
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر وقت بخیر , بنده 34 سال سن دارم , مدتی بود که خروج ادرارم به صورت کم فشار و دو شاخه ای بود , اما اخیرا علاوه بر مشکلات قبلی در ادرارم خون مشاهده کرده و در موقع تماس جنسی هم در نوک آلتم درد بدی داشتم , لطفا رانمایی بفرمایید . سپاس .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد
  • تصویر کاربر لسان سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام دکتر گرامی
    آقا 35 ساله. بنده تنگی مجرا داشتم دو بار عمل کردم یکبار سال 90 یکبار چند ماه پیش . بار اول سوندگذاری رو بعد از 3 ماه قطع کردم ولی از موقعی که عمل دوم را انجام دادم هفته ای 2 بار سوند میگذارم اول فقط 12 میگذاشتم ولی وقتی دیدم مقداری قطر ادرار تنگ شده اول با 12 کالیبره میکردم به مدت 10 دقیقه و بعد 10دقیقه هم 14 میگذارم.
    در حال حاضر حتی داخل رفتن شماره 12 هم مقداری برام سخت شده. در ابتدا که شروع به سوند گذاشتن کرده بودم قرص داکسی سایکلین می خوردم در روز 3 نوبت اما چون حساسیت برام ایجاد شد بعد از 1 ماه و نیم قطعش کردم. ولی موارد طبیعی مثل دم کرده کاکل بلال زغال اخته و مایعات میخورم. اثری از عفونت روی شرت ویا تب هم ندارم.
    جناب دکتر میخاستم ببینم آیا قرص آنتی بیوتیک واجبه بخورم اگر آره چی بخورم.
    واینکه رفتن داخل سوند مقداری سخت شده و همچنین در عرض 1 روز پس از سوند 14 قطر ادرار کم می شود چه راهکاری پیشنهاد میکنید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      دارو لازم نيست ولي احتمال عمل وجود دارد
  • تصویر کاربر Reza شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. راستش 2 سال پیش بود که من از خواب بلند شدم و دیدم ادرارم بیرون نمیاد. رفتم پیش دکتر اعجاز احمد و اون گفت تنگی مجرا داری. بعدش عمل لیزر کردم. 5 ماه خوب بود اما دوباره شروع شد. الان اوضاع من جالب نیست. موقع سربازی من هست. به نظر شما چی کار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      عكس از مجرا گرفته شود
  • تصویر کاربر علیرضا جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشین
    من بعد از استبرا ادرار ازم خارج نمیشه و احساس میکنم اگر مدفوع نکنم ادرار به طور کامل تخلیه نمیشه. پس از استبرا و حین مدفوع کردن مقداری ادرار ازم خارج میشه و اگر مدفوع نکنم چند قطره باقی میمونه
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      استبرا را ترك كنيد مشكلات حل مي شود
  • تصویر کاربر reza جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من حدود ۲ سال پیش دچار تنگی مجرا شدم دکتر رفتم و عمل لیزر کردم حدود ۵ ماه گذشت که دوباره کم کم شروع به برگشت کرد الان چند ماه گذشته و حتی مدفوعمم درست بیرون نمیاد به نظر شما چی کار کنم بیام پیش خودتون اینجا عمل کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      تشريف بياوريد
  • تصویر کاربر اشکان چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید من الان چند روزه زمان ادرار احساس سوزش دارم و در اتنها ازم خون بیرون میاد سوزش خیلی زیاده وبعد از ادرار که تموم میشه میام بیرون بازهم ازم خون میاد و بعد از رابطه سکس هم همینطور مایع منی همراه با خون بیرون میاد ودر زیر بیضعه ها درد زیادی دارم گاهی از وقت ها دلیلش از چیه و راه درمانش چطوری هست خیلی ممنونم از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      مبتلا به التهاب پروستات هستيد چون درمان طولاني است مرجعه كنيد
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و وقت بخیر.
    27 سالمه مجرد وقتی میرم توالت برا ادرار، ادرارم همراه با خون و سوزش هست.مدت زیادی ام طول میکشه که خودمو تخلیه کنم جوری که پاهام خشک میشه اکثر مواقعم بعد تخلیه حس میکنم بازم ادرار دارمو کامل تخلیه نشدم ممنون میشم راهنماییم کنین.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      بايد مثانه با دستگاه توسط پزشك ديده شود
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۶ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    سلام ادرار من در بعضی از مواقع دو شاخه بیرون میاد بعد دو ثانیه یه شاخه میشه ادرارم با تاخیر شروع میشه بعد اتمام ادرار ادراری که باقیمونده قطره قطره میچکه احساس میکنم که ادرارم کامل تخلیه نمیشه شدت خروج ادرارپایینه سونوگرافی و آزمایش دادم به دکتر نشون دادم گفت تنبلی مثانه است و با نوشیدن آب خوب میشه آیا تشخیص دکتر درست بوده . من به تنگی مجاری ادراری مبتلا نشدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      شبي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد
  • تصویر کاربر بهاره جمعه ۱۵ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    سلام شبتون بخیر اقای دکتر .
    پدر بزرگم حدودا یک هفتس ک عمل کردن که بعد از عمل دکتر براشون سون گذاشت بعد از این که سون رو برداشتن متوجه شدین که دچار بی اختیاری ادار شدن کلا نمیتونن ادارشون رو کنترل کنن سوالم از شما اینه که آیا درمانی برای بی اختیاری وجود داره و یا ممکنه که به مرور زمان درمان بشن ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۵ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      درماني ندارد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر