درمان تنگی مجرا چیست؟

مجرا یک تیوب(لوله) است که ادرار را از مثانه به خارج هدایت می کند. مجرا معمولا به اندازه کافی، عریض و پهن است که ادرار  به راحتی و آزاد از آن به خارج جریان یابد. زمانی که مجرا باریک و تنگ شود به طوریکه خارج شدن ادرار محدود و کند شود، به آن تنگی مجرا(urethral stricture )گویند.

تنگی مجرا یک حالت و وضعیت پزشکی است که اساسا مردان را مبتلا می کند.

چه عواملی باعث تنگی مجرا می شوند؟

تنگی مجرا باعث می شود که مجرا باز نشود، این حالت معمولا به علت التهاب بافت مجرا و ایجاد بافت غیر طبیعی در مجرا به نام اسکار باعث تنگی می گردد. بافت اسکار می تواند به علت های متعددی بوجود آید. بچه هایی که جراحی برای عمل هیپوسپادیاس (مجرا در محل غیر طبیعی) داشته اند و مردانی که سابقه عمل جراحی گذاشتن وسیله نعوظ در آلت داشته اند، شانس ابتلا به تنگی مجرا را خواهند داشت. کسانی که از ارتفاع بلند می افتند، در معرض تنگی مجرا هستند. از مثال های فوق می توان از روی زین اسب افتادن یا ضربه به نزدیک کیسه بیضه (اسکروتوم) را نام برد.

سایر علل تنگی مجرا

  1. شکستگی لگن به علت تصادف
  2. گذاشتن سوند در مجرا بمدت طولانی
  3. اشعه درمانی به ناحیه لگن
  4. جراحی پروستات

 

عوامل تشدید کننده تنگی مجرا کدامند؟

بعضی مردان شانس بیشتری برای ابتلا به تنگي مجرا دارند، بخصوص آنهایی که:

  • دارای یک یا چند بار بیماری مقاربتی بوده اند.
  • اخیرا سوند در مجرا گذاشته باشند، برای تخلیه ادرار از مثانه
  • عفونت مجرا، احتمالا به علت عفونت که باعث التهاب و تحریک مجرا می شود.
  • بزرگی پروستات

علایم تنگی مجرا

تنگی مجرا باعث علائم متعددی می شود. این علائم از خفیف تا شدید می باشند. بعضی علائم تنگی مجرا شامل:

  • کاهش فشار ادرار یا کاهش حجم ادرار
  • بطور ناگهانی برای ادرار کردن به توالت رفتن
  • درد یا سوزش موقع ادرار کردن
  • درد در ناحیه لگن یا پایین شکم
  • ترشح مجرا
  • تورم و درد آلت
  • وجود خون در منی یا ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن که نیاز به دخالت پزشکی ضروری می باشد

در معاینه بیمار، پزشک ممکن است چند نکته را متوجه شود، ترشح مجرا، وجود سفتی در آلت(مجرا)، قرمزی پوست آلت در محل تنگی

آزمایشات تشخیصی تنگی مجرا

بمنظور دست یابی به تشخیص تنگي مجرا در بیمار، پزشک ممکن است چند آزمایش را انجام دهد که شامل:

  1. آزمایش برای وجود میکروب سوزاک (گنوره) و کلامیدیا که باعث تنگی مجرا می شود.
  2. بررسی میزان خروج ادرار در ثانیه در مجرا
  3. بررسی وجود میکروب و خون در ادرارو معاینه بالینی آلت برای بررسی تنگی مجرا
  4. دیدن مجرای ادرار با دستگاه دوربین دارکه دقیقا تنگی مشخص می شود.
  5. عکس گرفتن از مجرا(رتروگردیورتروگرافی)، تنگی و طول آنرا نشان می دهد.
تنگی مجرا در بیمار
این عکس مربوط به پسر ۱۸ ساله ای است که ۳ بار مبتلا به تنگی مجرا شده بود. بار چهارم مجرا را باز کردم و برای جلوگیری از عود مجدد تنگی استنت در مجرا گذاشته شد که ان را در ردیف اخر عکس سمت راست مشاهده می کنید. فیلم جراحی تنگی مجرا در ادامه مطلب گذاشته شده است.

روش های درمان تنگی مجرا

اولین قدم تنگی مجرا، روش غیرجراحی می باشد. در این روش طول تنگی را مشخص باید کرد و درصورت امکان با وسایل دیلاتاتوزتنگی آن را بازکرد. این روش بطور سرپایی انجام می شود و معمولا بستگی به شدت تنگی و تعداد دفعات ابتلا فرد به تنگی مجرا دارد. روش دیگر رد کردن یک وایر(سوند باریک) از محل تنگی  وسپس باز کردن تنگی مجرا با دستگاهی که دوربین داردکه به این کار یورتروتومی (URETHROTOMY) گویند.

پس از باز کردن تنگی که معمولا این نوع تنگی ها که با این روش باز می شوند، تنگی های شدید هستند و برای جلوگیری از تنگی مجرا چند روز سوند در مجرا باید گذاشته شود و پس از خارج کردن سوند مجرا، برای جلوگیری از تنگی مجدد در آینده، بیمار هفته ای دو بارخودش سوند را ازمحل تنگی رد کند که مجددا تنگی ایجاد نشود و اینعمل به مدت 6 ماه، هفته ای دو بار  انجام شود.

دو عکس بالا مجرای ادرار بیمار میباشد که یکی دچار تنگی مجرا و دیگری سالم است. مجرا از ۲ قسمت تشکیل شده: قسمت جلو یا قدامی و مجرای عقب یا خلفی . بیشتر تنگی ها در قسمت جلوی مجرا ایجاد می شود مثلا به علت گذاشتن سوند در مجرا. ولی قسمت خلفی مجرا به علت شکستگی لگن باعث تنگی مجرا می شود. ضمنا بزرگی پروستات هم باعث تنگی مجرای خلفی می شود.

عکس ها مربوط به بیماری است که به علت گذاشتن سوند فولی به مدت یک هفته در مجرا بعد از یک سال دچار تنگی مجرا شده که این تنگی با دستگاه باز گردیده است.

عمل تنگی مجرا بوسیله جراحی

در این روش تنگي مجرا باید مشخص شود و سپس تنگی را باید کاملا برداشت و دو قسمت سالم مجرا به هم دوخته شود و سپس یک سوند بمدت 7 تا 10 روزدر مجرا گذاشته می شود تا محل عمل (آناستاموز) جوش بخورد. پیش آگهی این نوع درمان بسیار عالی است و غالبا تنگی مجدد ایجاد نمی گردد.

مجرا دو قسمت دارد:

  • قسمت قدامی(جلو)
  • قسمت خلفی(عقب)

قسمت خلفی مجرا از گردن مثانه شروع و تا مجرای ممبرانوس ادامه دارد. تنگی این قسمت معمولا به دنبال عمل پروستات و افتادن از ارتفاع، در حالیکه پاها باز می باشند که به آن SRADDLE گویند و شکستگی لگن رخ می دهد. اگر تنگی به دنبال شکستگی لگن و یا به روش SREADDLE باشد ممکن است مجرا کاملا قطع شود و فرد در این صورت قادر به ادرار کردن نخواهد بود که در این صورت باید داخل مثانه برای خروج ادرار سوند گذاشته شود.

در تنگی های بدنبال عمل جراحی پروستات، الزاما باید از روش یورتروتومی و یا وسیله دیگری به نام TUR  استفاده کرد. در تنگی های جلو یا قدام مجرا که بعد از مجرای ممبرانوس بوجود می آیند، معمولا به علت سوند گذاشتن در مجرا و ضربه مستقیم به آلت و در حالت سوم ضربه مجرا به صورتی که فرد روی جسمی از ارتفاع بیافتد رخ می دهد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 19 سالمه و قبلا ادرار دوشاخه داشتم که بعد یک ثانیه رفع میشد مدتی هست که به دام خود ارضایی افتادم جدیدا مشکل تکرر ادرار و فشار کم ادرار و سوزش در مجرای خروج ادراری دارم. به دکتر مراجعه کردم برای من ترازوسین و افلوکساسین تجویز کرده اما بعد 5 روز بهبودی انچنانی نداشتم و در مراجعه بعدی گفت باید عمل با لیزر انجام شود و تنگی دارید. آیا با مصرف تامسولوسین یا امنیک مشکلم رفع میشه؟ بنظرتون تنگی در مجرا دارم؟ بنده دانشجو هستم و به دلیل مشکلاتی عمل برای من سخت و دشوار است ممنون میشم راهنماییم کنید
    در ضمن جواب آزمایش سونوگرافی و ادرار نرمال و طبیعی بوده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      عمل لازم نيست كپسول أمنيك ميل كنيد

  • تصویر کاربر ایمان یکشنبه ۱۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    با سلام
    من قسمت پایین مثانم و انتهای ستون فقرات نزدیک به باسن درد میکرد تکرر ادرار در شب گرفته بودم و گاهی احساس ادرار شدید داشتم که فکر میکردم داره به کلیه هام فشار میاره اما بعداز مراجعه حجم کمی ادرار دفع میشد دکتر رفتم سونو و آزمایش خون و آزمایش ادرار دادم در سونو نوشه بود که همه چی از قبیل کلیه ها و پروستات سالمه فقط 100 سی سی ادرار بعداز سونو دوم تخلیه نشده در آزمایش ادرارم خیلی کم خون دیده شد آزمایش خونم هم سالم بود
    دکتر قرص داد به دوره ای یکماه
    علایم که گفتم درد در کمر و پایین مثانه و تکرر ادرار کمتر شده اما ادرارم کم شده با توجه به فشاری که میاره و کندم مدفو هم زرد رنگ شده آیا تنگی مجرای گرفتم?
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين به مدت يك ماه ميل كنيد

  • تصویر کاربر آزاد شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پسر بچه ۶ ساله ای دارم که یک دفعه دچار مشکل دفع ادرار گردید به گونه‌ای که یکسره فریاد میزد و گریه میکرد که سریعا به اورژانس بیمارستان رساندیم که پس از 3 مرحله تلاش توانستند سون بگذارند تا ادرارشان دفع شود و هنوز احساس سوزش دارد.
    در ضمن نتیجه سونوگرافی (کلیه ها سالم، سنگ نداشتن، فقط مثانه کاملا پر بود) و آزمایش کاملا عادی بود.
    خواهش می‌کنم با توجه به درد شدیدی که دارد راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      بايد سيستوسكوپي شود

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۱ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من بعد از ادرار چند دقیقه بعد احساس ادرار دارم مخصوصا شب ها سونوگرافی هم رفتم آزمایش ادرار هم دادم البته تو سونوگرافی زده بود چند سیسی ادرار دفع نشده بود پیش پزشک دیگه رفتم تشخیص سوزاک دادن با آمپول و قرص بهتر شدم ولی هنوز احساس دفع ادرار در شب را دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۱ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      شبي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب و احترام آقای دکتر پسری 8 ساله دارم که هیپوسپادیاس شدید داشته و عمل جراحی شده است و برایش مجرا درست شده پس از عمل مزبور در زمان ادرار کردن پاشش ادارار به اندازه طبیعی نیست و دو شاخه است ولی مشکل اصلی آنست که در بخش انتهایی تخلیه ادرار مدت زیادی را باید در سرویس باشد تا بصورت چکه چکه ادرار تمام شود عمل جراحی مزبور اواسط شهریور 98 انجام شده است سوالم آنست که آیا دچار تنگی مجرا است؟ از پاسخ شما سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      عكس از مجراي ادرار گرفته شود

  • تصویر کاربر احمد جمعه ۲۶ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام ببخشيد دكتر من در اخر ادرارم اكثر خون و لخته خون مي ايد وتكرر ادرار هم دارم و ادرارم كامل تخليه نميشه سيستسكپي انجام دادم تنگي مجرا رفع شد تقريبا٥ روز سند داشتم بعد از ١٠ اوضاع مثل قبل شد در ادرارم اخرش اكثر خون و لخته خون هست عكس از مجرا هم گرفتن ميگن تنگي وجود نداره كمي انتي بيوتك هم استفاده كردم فرقي نكرده سونو هم گرفتم كه عكسشو ميفرستم درمان چيه دارويي چيزي .يبوست و ورم معده هم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۶ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      مشكل شما التهاب و ورم پروستات است ،، روزي يك عدد شياف ديكلوفناك استعمال كنيد ده روز ،، روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز عمل جنسي هم داشته باشيد

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر خسته نباشيد
    بنده پسري٢٢ساله هستم متاسفانه وقتي خودارضايي ميكنم احساس میکنم مجاری ادرارم شل میشوند ‌وقتی مثانه ام پر میشه احساس میکنم ادرار میخواد بزور ازم خارج بشه وهمچنین بعد ادرار کردن بازم احساس ادرار میکنم ازتون خواهش میکنم کمک ام کنید چه کنم بخدا خسته شدم از زندگیم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول تامسولوزين ميل كنيد

  • تصویر کاربر Mohammad چهارشنبه ۱۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من یک پسر 19 ساله هستم که بعد از اینکه شب ها در خواب ارضا میشوم(خواب میبینم بعد ارضا میشوم) هیچ مشکلی در ارضا شدن ندارم(هیچ سوزشی ندارم) سریعا بیدار شده و به دستشویی میروم گاهی اوقات بعد از اینکه ادرار میکنم و ادرار کامل تخلیه می شود یه قطره خون هم دفع میشود آزمایش ادرار هم انجام دادم ولی هیچ وقت هیچ خونی در ادرارم مشاهده نشده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      خون از پروستات است روزي دو بار در أب گرم هر بار ١٥ دقيقه نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر ff جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من ۴ماه هست ک سوزش سر آلت درد مقعد و درد پایینترین قسمت شکم سمت راست دارم،بیشتر هم بعد از انزال درد دارم م ادراره هم معمولا ۲شاخه و کم زور هست،دکتر تشخیص التهاب پروستات دادن ۲ماه انتی بیوتیک و ضد التهاب خوردم ولی بهبودی حاصل نشد،عکس از مجرا گرفتن تو گزارش گفته از (stricture مجرای ممبرانوس و قسمتی از پروگزیمال مجرای penile به طور تقریبی ۳۰ میلیمتر دیده میشود) که هم عکس و گزارش رو براتون فرستادم.دکتر گفتن که با جراحی باید مجرا باز بشه و تا یه مدت به خودت سوند بزنی و از اون موقع ذهن من درگیره و سوال من اینه که با توجه به مدارک که براتون فرستادم آیا عمل واجبه و این عمل لیزری یا تراشیدن هست؟و بعد از عمل علائم بهبود پیدا میکنند؟
    1. تصویر کاربر ff پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 4 سال پیش)
      ضمنا ۳۰ سالمه
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      تنگي مجرا وجود ندارد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ایمان سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر. من 33 سال سنم هست چند مدت هستش که ادرارم نازک شده و حجمش هنگام خروج از الت کم هست. در بیشتر مواقع هم همراه با سوزش هست.پیش یک دکتر رفتم گفتن باید مجاری ادرار باز بشه و سوند گذاشته بشه.جواب سونوگرافی هم نشان میده که دیواره مثانه ضخیم شده می خواستم بپورسم که با دارو میشه حلش کرد یا حتما باید عمل بشیم؟؟ و اینکه چه داروی باید استفاده کرد جهت باز شدن مجاری ادرار ؟؟
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      كپسول تامسولوزين روزي يك عدد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر