پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات)

پروستاتیت حاد دومین عفونت میکروبی جدی غده پروستات می‌باشد. پروستاتیت حاد یک بیماری اورژانس اورولوژی از نظر تشخیص و درمان است. این بیماری باید از سایر فرم‌های پروستاتیت، نظیر پروستاتیت میکروبی مزمن و همچنین از سندرم مزمن درد لگنی که CPPS نامیده می‌شود تمایز داده شود.

هنگام عمل جنسی پروستات با انقباض مقدار زیادی در حدود 20 تا 30 درصد به ترشحات انزال، اضافه می‌کند. در حقیقت 20 تا 30 درصد حجم منی مربوط به ترشحات پروستات می‌باشد. میکروبی که باعث عفونت حاد پروستات می‌شود، شبیه میکروبی است که باعث عفونت سیستم دستگاه ادراری می‌گردد.

علائم ادراری ناشی از پروستاتیت حاد

  •  تب و لرز
  • درد لگن
  • ادرار کردن دردناک
  • خون در ادرار
  • ادرار بدبو
  • کاهش فشار ادرار
  • عدم تخلیه کامل ادرار
  • اشکال در دفع سریع ادرار
  • تکرر ادرار
  • انزال دردناک به هنگام رابطه جنسی
  • خون در انزال
  • درد مثانه و درد در ناحیه ژنیتال، بیضه یا مقعد

هر میکروبی که باعث عفونت ادراری می‌شود می‌تواند باعث پروستاتیت حاد شود. میکروب‌های شایع در ایجاد این بیماری اشرشیاکلی و پروتئوس می‌باشند. بعضی میکروبهایی که باعث بیماری مقاربتی می‌شوند، نظیر گونوره یا کلامیدیا می‌توانند باعث پروستاتیت حاد نیز بشوند.

انواع پروستاتیت

  • پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات)

پروستاتیت عفونی مزمن (عفونت ادراری عود شونده و یاعفونت مزمن پروستات)

  • پروستاتیت غیر میکروبی مزمن یا سندرم درد لگنی مزمن (درد یا ناراحتی در ناحیه لگن حداقل از سه ماه قبل همراه با علائم ادراری و اختلال جنسی)
  • سندرم درد مزمن غیر التهابی لگن (سلول‌های سفید خونی در منی یا ترشحات پروستات)
  • پروستاتیت بدون علامت التهابی (وجود التهاب در نمونه‌برداری پروستات)

عوامل ایجاد پروستاتیت حاد

سایر مواردی که باعث پروستاتیت حاد می‌شوند عبارتند از:

1- عفونت یا التهاب مجرا

2- غده‌ای که روی بیضه قرار گرفته و بیضه را به لوله

3- سنگ مثانه

4- بسته شدن گردن مثانه به علت بزرگی پروستات

5- گذاشتن سوند در مجرا یا سیستوسکوپی (دیدن مثانه)

فاکتورهایی که باعث افزایش شانس فرد به گرفتاری و یا ابتلا به عفونت ادراری، بیماری‌های مقاربتی و عفونت مجرا می شود نیز شانس فرد را به مبتلا شدن به پروستاتیت حاد بالا می‌برد.

ریسک فاکتورهای افزایش دهنده بیماری پروستاتیت حاد

1- کم خوردن مایعات

2- استفاده از سوند مجرا

3- رابطه جنسی با زنان متعدد

4- رابطه جنسی از راه‌های غیر طبیعی

5- سن بالای 50 سال

6- داشتن عفونت ادراری

7- سابقه ابتلا به پروستاتیت حاد

8- عفونت یا التهاب بیضه‌ها

9- مبتلا به HIV

10- مبتلا به Aids

11- در معرض اضطراب و استرس‌های روانی بودن

 بزرگی خوش خیم پروستات

 

تشخیص پروستاتیت حاد

تشخیص پروستاتیت حاد بر اساس گرفتن شرح و امتحان بالینی دقیق و باحوصله از بیمار توسط پزشک معالج می‌باشد. امتحان بالینی شامل معاینه پروستات می‌باشد. معاینه پروستات با انگشت از راه مقعد صورت می‌گیرد در فرد مبتلا در لمس، پروستات متورم و دردناک می‌باشد. برای  اثبات عفونت پروستات، هنگام لمس پروستات از راه مقعد (DRE) به آرامی پروستات را ماساژ داده بعد از ماساژ مقداری ترشح وارد مجرا می‌شود که از این ترشحات برای کشت به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

در بعضی مواقع ممکن است در پروستاتیت حاد، غدد لنفاوی در کشاله ران که بزرگ و در لمس دردناک هستند، ظاهر می‌شوند. سایر مواردی که پروستاتیت حاد را اثبات می‌کند، کشت خون، آزمایش کامل و کشت ادرار و کشت ترشح مجرا می‌باشند.

یکی از نکات قابل توجه و مهم که قابل ذکر بوده و پزشک باید به آن آگاهی داشته باشد این است که در سنین بالا و افراد مسن چون سیستم دفاعی ضعیفی دارند، ممکن است علائم پروستاتیت حاد، به خصوص تب و لرز، به طور قابل توجهی بالا نباشد، و در نتیجه پروستاتیت تشخیص داده نشود، لذا در این گروه سنی با کمترین شدت علائم ادراری و درجه حرارتی (تب) که زیاد بالا نباشد به وجود پروستاتیت در فرد توجه کرد.

درمان پروستاتیت حاد

درمان پروستاتیت حاد بر اساس نوع میکروب ایجاد کننده آن ، تجویز آنتی بیوتیک و ضد التهاب است. دوره درمانی پروستاتیت 4 تا 6 هفته تجویز آنتی بیوتیک می‌باشد، و اگر سابقه پروستاتیت حاد در فرد وجود داشته باشد دوره درمانی طولانی مدت‌تر خواهد بود.

برای کاهش یا از بین بردن علائم می‌توان از یک دسته داروها که آلفا بلوکر نامیده می‌شوند، می‌توان برای بیمار تجویز کرد. از بهترین دارو از این گروه، داروی تامسولوزین است، که اثربخشی آن قابل توجه است.

روش درمان، بستری در بیمارستان حداقل به مدت 5 روز می‌باشد و استفاده از آنتی بیوتیک به داخل رگ می‌باشد. پس از ترخیص داروی خوراکی به مدت 4 تا 6 هفته ادامه باید داده شود و بیمار باید به چند نکته درمانی توجه کند.

مراقبت بعد از درمان التهاب پروستات

از خوردن الکل و ادويه جات خودداری کرده و روزی دو بار هر بار به مدت 15 دقیقه در آب گرم بنشیند. همچنین از خوردن کافئین و مایعات اسیدی نیز خودداری نماید و از نشستن روی دوچرخه یا موتور خودداری فرماييد.

معمولا پروستاتیت حاد با درمان آنتی بیوتیک بهبود می‌یابد و بیمار به زندگی روزانه خود برمی‌گردد. گاهی ممکن است بیماری عود کند و یا به طرف مزمن (Chronic) پیش رود که راهکارهای درمانی و توصیه‌ای خاص را دارد.

به هر حال باید توجه کرد که 5 درصد این بیماری به طرف مزمن می‌رود. این بیماری بعد از هیپرپلازی و سرطان پروستات شایع‌ترین تشخیص بیماری اورولوژی می‌باشد و بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده می‌شود.

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر هادی جمعه ۵ آبان ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتروقت بخیر پدرم 3ماه پیش عمل پروستات انجام دادن 66سال دارند والان بعدازگذشت 3ماه بی اختیاری دارند آیا طبیعیه ؟ چیکاربایدکرد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۵ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      خير طبيعي نمي باشد جهت علت بي اختياري ادرار به مطب مراجعه شود ، اگر قرار باشد بعد از عمل فرد بي اختيار شود كه عمل نمي كند
  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    پدرم69 ساله تازگی نمونه برداری شده تشخیص پروسات کانسر متاساز تشخیص دادن به صورت تخفیف مقداری لگن و یک مهره درگیر گروه حالا برای درمانش چه اقدامی لازم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      با سلام و احترام فراوان هورمون تراپي سريعا بايد انجام شود.
    2. تصویر کاربر سعید جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      باتشکر از جواب شما دکتر گرامی دکتر20روزپیش امپول دیفرلین تزریق شد یه قرص دادن برای 30روز مصرف چندروز قبل هم امپول زومتا تزریق شد به نظر شما اینها کافیه دکتربرای عوارض درد زومتا چه مسکنی دستورمیدین درد داره
      بعد دکترش بیمارستان دولتی حتی جواب سلام نمیده شما اگه ایران تشریف اوردین میخوایم بیایم خدمت شما زیر نظر شما باشه
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      با سلام مجدد براي درد شديد بايد از أمپول پتدين استفاده كنند، در غير اينصورت از قرص ترامادول صد ميلي گرم .
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Khalil یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 482 مشاهده پرسش
    با سلام
    ۶ ماه است افلوکساسین ۳۰۰ صبح وشب و تامسولین هگزا جهت پروستاتیت مزمن استفاده میکنم ۲ هفته است احساس بهبودی میکنم
    ایا انتی بیوتیک دیگر مصرف نکنم
    تامسولین را هم قطع کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام دستورات زیر را انجام دهید1- روزی دو بار هر 15 دقیقه در آب گرم به دو هفته بنشینید
      2- شیاف ایندومتاسین 100 میلی گرم دو بار در روز به مدت یک هفته
      3- تخلیه ادرار زودتر انجام شود
      4- از خوردن تندی ها خوداری کنید
      5-تامسولوزین را دو بیشتر ادامه دهید
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    درود خدمت جناب دکتر. بنده ۳۶ سال دارم و متاهل می باشم در کودکی از مشکلات سنگ کلیه رنج میبردم که عمل کردم در نوجوانی واریکوسل داشتم بازهم عمل کردم. الان مدتها ست دچار سوزش دردناک ادرار میباشم به مرور زمان انزال دردناک هم به آن افزوده شده بطوریکه هنگام خروج اسپرم مقداری اسپرم بین میاندوراه یعنی بیضه و مقعد گیر میکنه. ناگفته نماند زندگی زناشویی من متفاوت است یعنی دو هفته از خانواده دور و دوهفته در کنار آنها هستم. این مشکلات باعث شده میل جنسی من بسیار کم شود به نوعی سردی در رابطه جنسی زناشویی من افزایش یابد. جناب دکتر راه حلی جلو من بزارید متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      با سلام و تشکر شما مبتلا به پروستاتیت مزمن هستید و موارد زیر را باید انجام دهید ۱-قرص factive را به مدت سه هفته روزی یک عدد میل کنید ۲-شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ میلی گرم روزی یک عدد به مدت ده روز استفاده کنید ۳-از خوردن غذاهای تند و ادویه دار و الکل خودداری کنید ۴- روزی دو با هر بار ۱۵ دقیقه به مدت ۱۰ روز در اب گرم بنشینید
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر