پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات)

پروستاتیت حاد دومین عفونت میکروبی جدی غده پروستات می‌باشد. پروستاتیت حاد یک بیماری اورژانس اورولوژی از نظر تشخیص و درمان است. این بیماری باید از سایر فرم‌های پروستاتیت، نظیر پروستاتیت میکروبی مزمن و همچنین از سندرم مزمن درد لگنی که CPPS نامیده می‌شود تمایز داده شود.

هنگام عمل جنسی پروستات با انقباض مقدار زیادی در حدود 20 تا 30 درصد به ترشحات انزال، اضافه می‌کند. در حقیقت 20 تا 30 درصد حجم منی مربوط به ترشحات پروستات می‌باشد. میکروبی که باعث عفونت حاد پروستات می‌شود، شبیه میکروبی است که باعث عفونت سیستم دستگاه ادراری می‌گردد.

علائم ادراری ناشی از پروستاتیت حاد

  •  تب و لرز
  • درد لگن
  • ادرار کردن دردناک
  • خون در ادرار
  • ادرار بدبو
  • کاهش فشار ادرار
  • عدم تخلیه کامل ادرار
  • اشکال در دفع سریع ادرار
  • تکرر ادرار
  • انزال دردناک به هنگام رابطه جنسی
  • خون در انزال
  • درد مثانه و درد در ناحیه ژنیتال، بیضه یا مقعد

هر میکروبی که باعث عفونت ادراری می‌شود می‌تواند باعث پروستاتیت حاد شود. میکروب‌های شایع در ایجاد این بیماری اشرشیاکلی و پروتئوس می‌باشند. بعضی میکروبهایی که باعث بیماری مقاربتی می‌شوند، نظیر گونوره یا کلامیدیا می‌توانند باعث پروستاتیت حاد نیز بشوند.

انواع پروستاتیت

  • پروستاتیت حاد (عفونت حاد پروستات)

پروستاتیت عفونی مزمن (عفونت ادراری عود شونده و یاعفونت مزمن پروستات)

  • پروستاتیت غیر میکروبی مزمن یا سندرم درد لگنی مزمن (درد یا ناراحتی در ناحیه لگن حداقل از سه ماه قبل همراه با علائم ادراری و اختلال جنسی)
  • سندرم درد مزمن غیر التهابی لگن (سلول‌های سفید خونی در منی یا ترشحات پروستات)
  • پروستاتیت بدون علامت التهابی (وجود التهاب در نمونه‌برداری پروستات)

عوامل ایجاد پروستاتیت حاد

سایر مواردی که باعث پروستاتیت حاد می‌شوند عبارتند از:

1- عفونت یا التهاب مجرا

2- غده‌ای که روی بیضه قرار گرفته و بیضه را به لوله

3- سنگ مثانه

4- بسته شدن گردن مثانه به علت بزرگی پروستات

5- گذاشتن سوند در مجرا یا سیستوسکوپی (دیدن مثانه)

فاکتورهایی که باعث افزایش شانس فرد به گرفتاری و یا ابتلا به عفونت ادراری، بیماری‌های مقاربتی و عفونت مجرا می شود نیز شانس فرد را به مبتلا شدن به پروستاتیت حاد بالا می‌برد.

ریسک فاکتورهای افزایش دهنده بیماری پروستاتیت حاد

1- کم خوردن مایعات

2- استفاده از سوند مجرا

3- رابطه جنسی با زنان متعدد

4- رابطه جنسی از راه‌های غیر طبیعی

5- سن بالای 50 سال

6- داشتن عفونت ادراری

7- سابقه ابتلا به پروستاتیت حاد

8- عفونت یا التهاب بیضه‌ها

9- مبتلا به HIV

10- مبتلا به Aids

11- در معرض اضطراب و استرس‌های روانی بودن

 بزرگی خوش خیم پروستات

 

تشخیص پروستاتیت حاد

تشخیص پروستاتیت حاد بر اساس گرفتن شرح و امتحان بالینی دقیق و باحوصله از بیمار توسط پزشک معالج می‌باشد. امتحان بالینی شامل معاینه پروستات می‌باشد. معاینه پروستات با انگشت از راه مقعد صورت می‌گیرد در فرد مبتلا در لمس، پروستات متورم و دردناک می‌باشد. برای  اثبات عفونت پروستات، هنگام لمس پروستات از راه مقعد (DRE) به آرامی پروستات را ماساژ داده بعد از ماساژ مقداری ترشح وارد مجرا می‌شود که از این ترشحات برای کشت به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

در بعضی مواقع ممکن است در پروستاتیت حاد، غدد لنفاوی در کشاله ران که بزرگ و در لمس دردناک هستند، ظاهر می‌شوند. سایر مواردی که پروستاتیت حاد را اثبات می‌کند، کشت خون، آزمایش کامل و کشت ادرار و کشت ترشح مجرا می‌باشند.

یکی از نکات قابل توجه و مهم که قابل ذکر بوده و پزشک باید به آن آگاهی داشته باشد این است که در سنین بالا و افراد مسن چون سیستم دفاعی ضعیفی دارند، ممکن است علائم پروستاتیت حاد، به خصوص تب و لرز، به طور قابل توجهی بالا نباشد، و در نتیجه پروستاتیت تشخیص داده نشود، لذا در این گروه سنی با کمترین شدت علائم ادراری و درجه حرارتی (تب) که زیاد بالا نباشد به وجود پروستاتیت در فرد توجه کرد.

درمان پروستاتیت حاد

درمان پروستاتیت حاد بر اساس نوع میکروب ایجاد کننده آن ، تجویز آنتی بیوتیک و ضد التهاب است. دوره درمانی پروستاتیت 4 تا 6 هفته تجویز آنتی بیوتیک می‌باشد، و اگر سابقه پروستاتیت حاد در فرد وجود داشته باشد دوره درمانی طولانی مدت‌تر خواهد بود.

برای کاهش یا از بین بردن علائم می‌توان از یک دسته داروها که آلفا بلوکر نامیده می‌شوند، می‌توان برای بیمار تجویز کرد. از بهترین دارو از این گروه، داروی تامسولوزین است، که اثربخشی آن قابل توجه است.

روش درمان، بستری در بیمارستان حداقل به مدت 5 روز می‌باشد و استفاده از آنتی بیوتیک به داخل رگ می‌باشد. پس از ترخیص داروی خوراکی به مدت 4 تا 6 هفته ادامه باید داده شود و بیمار باید به چند نکته درمانی توجه کند.

مراقبت بعد از درمان التهاب پروستات

از خوردن الکل و ادويه جات خودداری کرده و روزی دو بار هر بار به مدت 15 دقیقه در آب گرم بنشیند. همچنین از خوردن کافئین و مایعات اسیدی نیز خودداری نماید و از نشستن روی دوچرخه یا موتور خودداری فرماييد.

معمولا پروستاتیت حاد با درمان آنتی بیوتیک بهبود می‌یابد و بیمار به زندگی روزانه خود برمی‌گردد. گاهی ممکن است بیماری عود کند و یا به طرف مزمن (Chronic) پیش رود که راهکارهای درمانی و توصیه‌ای خاص را دارد.

به هر حال باید توجه کرد که 5 درصد این بیماری به طرف مزمن می‌رود. این بیماری بعد از هیپرپلازی و سرطان پروستات شایع‌ترین تشخیص بیماری اورولوژی می‌باشد و بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده می‌شود.

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    با احترام : مجرد52 ساله ومدتهاست فیناستراید 5 مصرف میکنم درمان قطعی برای نغوظ دائم متصور هست یا خیر. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درمان قطعي نيست

  • تصویر کاربر کاظمی جمعه ۱۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام پدر من سالها دچار بیماری دیابت است ومتاسفانه 2 ساله دچار ناتوانی جسمی شده وبه پزشکی مراجعه کرده که داروهای زیادی مصرف کرده ولی درمان نشده است آیا درمانی دارد
    جن
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      درماني ندارد

  • تصویر کاربر اکبر یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 669 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، خسته نباشید
    من 22 سالمه
    من یک ماه پیش سونوگرافی پروستات انجام دادم که نتیجه این بود که تصویر یک کانون کیستیک کوچک با نمای tear drop با ابعاد mm 12*8*8 در خط وسط در پروستات مشهود است که در تشخیص افتراقی آن کیست مولرین داکت و کیست اوتریکل مطرح است .
    پروستات با ابعاد 34*35*45 حجم تقریبی 28 سی سی رویت شد .
    امروز مجددا سونوگرافی پروستات انجام دادم و هیچی کیستی رویت نشده فقط در کمال تعجب حجم تقریبی پروستات 47 سی سی شده !!!! در حالی که دفعه قبل 28 سی سی بود ...
    وضعیت من هیچ تغیری نکرده ، شب ادراری ندارم ، موقع ادرار سوزش ندارم و فقط مثل دفعه قبل احساس میکنم چند قطره ادرارم به طور کامل تخلیه نمیشه ولی حجم پروستات چجوری این همه زیاد شده ؟!
    ممنون میشم بفرمایید وضعیت من به چه شکل هستش و راهنماییم بفرمایید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      شما مشكلي نداريد انداره پروستات هم طبيعي است

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      شما مشكلي نداريد انداره پروستات هم طبيعي است

    3. تصویر کاربر اکبر شنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام مجدد خدمت شما

      آخه آقای دکتر در یکی از متن ها خوندم که اندازه پروستات برای یک مرد بالغ به طور طبیعی 15 تا 30 سى سى است ولی برای من 47 سی سی هستش با اینکه همش 22 سالمه !

      الان یعنی هیچ کاری نیاز نیست انجام بدم ؟

      با تشکر فراوان
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      لازم نيست كاري انجام دهيد

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۲۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر، از اینکه وقتتون رو میگیرم عذر میخوام.
    من ۳ ماه پیش turp انجام دادم به علت پروستاتیت مزمن و درد و سوزش و مشکلات ادراری که داشتم. بعد از ۳ ماه هنوز سوزش احساس میکنم البته با شدت کمتر از قبل. دیروز برای سونوگرافی رفتم و متوجه شدم نسج پروستات به طور کامل برداشته نشده. برای چهارشنبه وقت گرفتم که از شهرستان خدمت شما بیام، ولی قبلش میخوام بدونم اگه شما یک بار دیگه turp روی پروستات من انجام بدید و با مهارت و تجربه ای که دارید به طور کامل نسج پروستات رو خارج بکنید درد و سوزش من به طور کامل برطرف میشه؟
    ممنون از وقتی که به ما اختصاص میدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      ممكن است از بين برود

  • تصویر کاربر حسینی دوشنبه ۱۲ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.حدود شش ماه پهلو سمت چپم درد میکنه دردهای بسیار شدید که هم زمان با دل درد شروع میشوند از نظر گوارش اندوسکوپی ولاپاروسکوپی تشخیصی وکولونوسکوپی وسیتی اسکن گرفتم .تشخیص عصبی گذتشتن وIbsوپیش اورولوژ های متعدد که رفتم تو سونوگرافی نوشته 3.5میل سنگ در کالیس تحتانی چپ .ودر سی تی کلیه نوشته کلیه چپ سالمه کلیه راست ضایعه کلسیفیه داره .گاهی اوقات ادرارم بریده بریده میاد وسوزش ادرار دارم وبیضه هام درد میگیره وباد میکنه واریکوسل وکیست بیضه هم دارم هرچی دارو گوارش وکلیه خوردم وسنگ شکن هم کردم خوب نشدم اصلا هیچ تشخیصی برای بیماری ودرد پهلو وشکمم نمیگذارن. خواهش میکنم راهنمایی کنید باید چکار کنم .چه دارویی بخورم .چه مشکلی دارم درد از کلیه هست یا از گوارش
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۲ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      درد شكم ارتباطي به اورولوژيست ندارد

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۲ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      درد شكم ارتباطي به اورولوژيست ندارد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت شما مدتی هستش که بین مقعد و بیصه ها و زیر شکم درد احساس میکنم آلت تناسلیم کاملا افتاده نعوذ خوبی ندارم در بعضی از مواقع مقداری منی در ادرارم وجود داره بطریکه در ای حالت سوزش در مجاری ادرار دارم فقط خواهش میکنم یه درمان خوب برام تجویز کنید از نظر روحی خیلی این موضوع روم تاثیر بد گذاشته
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      به اورلوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید.آقای دکتر فرموده بودید برای رفع مشکل نزدیکی بعد از عمل پروستاتکتومی از قرص تادالافیل استفاده کنم.استفاده از این قرص تا چه حد مجاز و آیا عوارضی ندارد؟سپاسگذارم.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۰ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)

      عوارض ندارد و روزي يك عدد

  • تصویر کاربر اقبال سه شنبه ۲۵ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    با سلام و تشكر فراوان؛ بنده ٤٠ سالمه و شهرستاني هستم از حدود يكسال پيش اثار خون در مني مشاهده كردم و كمي هم سوزش مخصوصا در هنگام نزديكي داشتم با مراجعه به پزشك دو هفته سفكسيم مصرف كردم و علايم قطع شد و دوباره برگشت ،مجددا ٦ هفته سفكسيم و سلكسيب و دو امپول امي كاسين زدم و مشكل حل نشد بار سوم ٤٥ روز تاوانكس ٧٥٠ مصرف كردم و همان نتيجه بود يعني بعد از چند روز مجددا كاملا مايع مني تبديل به خون شد دفعه بعد يكماه افلوكساسين و تامسولوسين و كوتريموكسازول مصرف شد و باز هم جواب نگرفتم با مراجعه به تهران،معاينه پروستاتم بسيار درد داشت و انجام سونوگرافي ترانس ركتال نتيجه عفونت شديد رو نشان داد كه تصوير ان پيوست كردم و دكتر ٦ امپول امي كاسين و ١٠ روز مترونيدازول و ٣٠ روز داكسي سايكلين و ٦٠ روز avodart تحويز كردن كه فعلا كه در روز يازدهم هستم اثرات قابل ملاحظه اي نبوده ميخواستم با توجه به نگراني زيادم از اينهمه دوره هاي درمان غير موثر خواهش كنم منو راهنمايي بفرماييد كه آيا مسيرم درسته يا باز هم راه خطا دارم طي ميكنم؟سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۵ دی ۹۷( 5 سال پیش)

      خون در مني نيازي به درمان ندارد خود به خود خوب مي شود 

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام بنده 50 سال سن دارم و در چهار ماه گذشته دچار مشكلات زيادي در ناحيه پروستات شدم كه شرح مشكلات و اقدامات انجام شده ضميمه درخواست اينجانب مي باشد با توجه به افسردگي و خستگي ناشي از درمان هاي بي نتيجه طلب ياري دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      براي اطمينان نمونه برداري از پروستات انجام شود

  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۳ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ممنونم از زحمات شما
    من 31 سالمه
    آقای دکتر من مشکلی دارم
    مدتی هست که ادرارم راحت دفع نمیشه یعنی احساس می کنم اولش سخت دفع می شه بعد از ادرار هم احساس درد خفیف دارم در ناحیه مثانه و لگن تکرر ادرار و مشکل جنسی هم ندارم ولی موقع ادرار احساس می کنم ادرارم به سختی دفع میشه
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 6 سال پیش)

      شبي يك عدد كپسول تامسولوزين

    2. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      ممنونم از پاسختون آقای دکتر
      من تا چند روز باید از این قرص استفاده کنم تا به طور کامل خوب بشم؟
      منظورتون از تامسولوزین همان امنیک هست؟
      و این قرص عوارضی نداره؟
    3. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 6 سال پیش)
      ممنونم از پاسختون آقای دکتر
      آقای دکتر من چند شب باید این قرص را بخورم تا به طور کامل خوب بشم؟
      تامسولوزین همان امنیک هست؟
      و این قرص عوارضی نداره؟
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳ آبان ۹۷( 6 سال پیش)

      بله همان امنيك است يك ماه مصرف كنيد 

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر