همه چیز درباره آزواسپرمی یا اسپرم صفر

آزواسپرمی (Azoospermia) یا بی نطفگی یکی از انواع بیماری های ناباروری در مردان است که به دلیل کمبود تعداد سلول های جنسی آقایان موسوم به اسپرم در مایع منی است که فرد قادر به باروری نیست. بی نطفگی روش های درمان مختلفی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.

azoospermia چیست؟

آزواسپرمی بیماری است که مانع داشتن اسپرم در مایع منی آقایان می شود و علت اصلی ناباروری مردانه است. ناباروری مانع از باردار شدن یک زن پس از یک سال رابطه جنسی منظم بدون محافظت می شود، به این معنی است که هیچ روش کنترل تولد مانند قرص های کنترل تولد، دیافراگم ها، کاندوم ها یا روش ریتم استفاده نشده است.

علل آزواسپرمی یا اسپرم صفر

آزواسپرمی در صورتی که جریان اسپرم مسدود شده و نتواند بدن را ترک کند (به علت انسداد) رخ می دهد. اسپرم صفر ممکن است به علت مشکل تولید اسپرم (علتی غیر از انسداد) نیز باشد.

آزواسپرمی انسدادی

  •  شرایط ژنتیکی، مانند عدم وجود دو طرفه مادرزادی وازو دفران، ممکن است بر روی انتقال اسپرم تاثیر بگذارد.
  •  عفونت، در سیستم تولید مثل مردانه، مانند بیضه ها یا پروستات، ممکن است بر باروری مردان تأثیر بگذارد.
  • تروما، نیز ممکن است سبب ایجاد بی نطفگی شود. آسیب قبلی یا جراحی ستون فقرات، لگن، شکم یا ارگان های جنسی مردانه ممکن است باعث آسیب به سیستم تولید مثل مردانه شود. این امر ممکن است شامل جراحی بر فتق اینگوینال (کشاله ران) نیز باشد. تروما ممکن است بر تولید اسپرم تاثیر بگذارد یا باعث انسداد در جریان یا حمل اسپرم شود.
  • واریکوسل، بیماری است که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود.

آزواسپرمی غیر انسدادی

  • داروها، مانند استروئید ها، آنتی بیوتیک ها و داروهای مورد استفاده برای درمان التهاب یا سرطان ممکن است روی باروری مردان تاثیرگذار باشد.
  • سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و استفاده از مواد مخدر ممکن است باعث اشکال در تولید اسپرم شود.
  • شرایط ژنتیکی، ممکن است بر روی تولید اسپرم یا رشد اندام های تولید مثل تاثیر بگذارد، مانند: سندرم کلاین فلتر و سندرم کالمن.
  • سطح غیر طبیعی هورمون ها، ممکن است ناشی از اختلالات بیضه ها باشد و بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.
  • تابش اشعه، برای درمان سرطان ممکن است بر تولید اسپرم تاثیر بگذارد.
  • انزال رتروگراد، بیماری است که باعث ورود مایع منی به مثانه به جای خروج از بدن می شود. این حالت معمولا به علت اشکال در گردن مثانه ایجاد می شود و ممکن است به علت آسیب نخاعی، دارو یا دیابت باشد.
برای مطالعه بیشتر:  اختلالات شایع عدم خروج منی و انزال چیست؟ درمان عدم خروج منی و انزال بعد از رابطه جنسی چگونه انجام می شود؟ برای دانستن این مطلب بر روی لینک زیر کلیک کنید.

سایر علل بی نطفگی، شامل آفت کش ها، فلزات سنگین، گرما و بیضه ی نزول نکرده (بیضه هایی که از شکم به داخل اسکروتوم منتقل نشده اند)، هر کدام از این عوامل می توانند تولید اسپرم را تحت تاثیر قرار دهند.

علائم آزواسپرمی

  • ناتوانی باردار شدن شریک
  • افزایش چربی بدن، موی بدن و بافت پستان
  • ترشح شفاف، آبکی یا سفید از آلت تناسلی
  • احساس توده یا تورم بر روی اسکروتوم که شبیه به یک کیسه کرم می باشد (واریکوسل)
  • استرس یا فشار عاطفی از ناتوانی در داشتن بچه
  • بیضه های کوچک، نرم و یا عدم وجود بیضه
  • وریدهای بزرگ، پیچ خورده و قابل دید بر روی اسکروتوم (واریکوسل)

تشخیص آزواسپرمی

پزشک سوالاتی در مورد شیوه زندگی، مصرف سیگار و الکل، داروهای مصرفی و مدت زمان تلاش شما برای داشتن بچه را خواهد پرسید. او ممکن است در مورد زمان بندی و تعداد فعالیت های جنسی و هر گونه مشکل میل جنسی نیز سوال بپرسد.

ِّبی نطفگی

برای تشخیص ممکن است به تست های زیر نیاز داشته باشید:

معاینه فیزیکی

پزشک به دنبال نشانه هایی از عدم تعادل هورمون ها مانند افزایش چربی بدن، موی بدن و بافت پستان می باشد. اندازه و شکل بیضه ها نیز مورد معاینه قرار می گیرد. همچنین پزشک معاینه مقعد برای بررسی پروستات و سایر قسمت های سیستم تولید مثل انجام می دهد.

بیوپسی

یک روش برای نمونه برداری از بیضه است. پزشک ممکن است نمونه را با یک سوزن یا از طریق یک برش کوچک در اسکروتوم بردارد. این روش توانایی بیضه ها برای تولید اسپرم طبیعی را تعیین می کند.

تحرک اسپرم برای بارداری چقدر باید باشد؟

آزمایش خون

ممکن است برای بررسی سلامت کلی شما انجام شود.

آزمایش ژنتیک

برای بررسی ژن های غیرطبیعی ممکن است آزمایش ژنتیکی انجام شود. ژن های غیر طبیعی ممکن است باعث اشکال در تولید اسپرم، انتقال اسپرم یا تشکیل اندام های تولید مثل مردانه شوند.

ام آر آی

ممکن است تصویری از غده هیپوفیز برای بررسی علل دیگر ناباروری گرفته شود. ممکن است برای عکس های واضح تر از رنگ کنتراست استفاده شود. اگر سابقه واکنش آلرژیک به رنگ کنتراست دارید، به پزشک اطلاع دهید. با اجسام فلزی وارد اتاق ام آر آی نشوید زیرا فلز می تواند باعث آسیب جدی شود. اگر هرگونه فلز در بدن خود دارید به پزشک گزارش دهید.

ونوگرافی اسپرماتیک

یک تست است که موقعیت ورید های داخل اسکروتوم را بررسی کرده و نشان می دهد. ممکن است برای بررسی واریکوسل مورد استفاده قرار گیرد.

سونوگرافی اسکروتال یا ترانس رکتال

این سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی برای پیدا کردن توده و سایر تغییرات در بیضه ها و اسکروتوم می باشد. ممکن است برای بررسی واریکوسل یا هر بخش از دست رفته سیستم تولید مثل استفاده شود.

آنالیز اسپرم

یک تست برای بررسی باروری می باشد. این کار با گرفتن نمونه از مایع منی انجام می شود.

آزمایش ادرار بعد از انزال

در این آزمایش، ادرار پس از انزال جمع آوری و بررسی می شود. وجود اسپرم در ادرار می تواند نشانه ای از انسداد یا مشکلات انزال باشد.

درمان صفر بودن اسپرم

درمان بستگی به علت زمینه ای آزواسپرمی دارد. ممکن است به هر یک از موارد زیر نیاز داشته باشید:

داروی بی نطفگی

ممکن است برای درمان عفونت سیستم تولید مثل استفاده شوند. از هورمون ها نیز ممکن است برای درمان اختلال هورمونی استفاده شود.

آمبولیزاسیون زیر پوستی

روشی است که می تواند برای درمان واریکوسل استفاده شود. انسداد در وریدهای متسع یافته ایجاد می شود که جریان خون را متوقف می کند.

استخراج اسپرم

یک روش برای حذف اسپرم از بیضه ها یا اپیدیدیم در صورت وجود انسداد است. اسپرمی که برداشته شده ممکن است ذخیره یا برای بارور کردن تخمک زن استفاده شود.

 جراحی آزواسپرمی

ممکن است لازم باشد جراحی برای درمان واریکوسل یا ترمیم وازودفران های مسدود شده نیاز باشد.

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر Afi پنجشنبه ۵ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ازمایش دادم صفر نشون داده وعمل بیوپسی انجام دادم بازم اسپرم پیدا نشده میخواستم بدونم ایا راهی برای درمان وجود داره
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۵ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      خير وجود ندارد

  • تصویر کاربر مجید شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    جناب دکتر در دوران نوجوانی وقتی در خواب به ارضا شدن میرسیدم چند سانیه ای قبل از خواب میپریدم و الت را فشار میدادم که مبادا لباسم را کثیف کند و سریع به دسشویی میرفتم تا منی نگهداشته شده خارج شود الان ازدواج کردم سن من هم32 سال هست و سه ماه پیشگیری نمیکنیم برای بارداری ولی هنوز الائمی ندیدیم ترسم از اون حرکته نوجوانیه الان باید چیکار کنم و آیا امکانش هست این موضوع باشه و اگر هست درمانی داره؟
    ممنون میشم پاسخ بدید
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      ارتباطی به خود ارضایی ندارد

  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۵ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 654 مشاهده پرسش
    آیا کسی را که به خاطر خوردن مایع منی دچاراختلال سوزش خارش وتیریک تبریک گوش شده رامیشوددرمان کرد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۵ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      خير نمي شود

  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید من واریکوسل دوطرفه داشتم عمل کردم فهمیدم اسپرمم صفره بعد تیکه برداری از بیضه هم انجام دادم نتیجه نگرفتم میخواستم بدونم راه درمان دیگه برای باروری وجود داره
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      راهي نيست

  • تصویر کاربر Mr111 یکشنبه ۱۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    سلام آغای دکتر.شوهرم تعداد اسپرماش صفره .نمونه برداری ازبیضه انجام دادیم بازم صفر بود.اندازه بیضه هاش طبیعی و خوبه.هورمونای جنسیش هم خوبه.واریکوسل هم نداره.ایا شانسی برا بچه دار شدن داریم؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      روش. Tesa كمك مي كند

  • تصویر کاربر Ali شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید. بنده قبلا بیماری a-l-l داشتم و بدلیل همین بیماری از ناحیه بیضه بیماریم اوت میکنه و مجبور به رادیو گرافی و لیزر میشم. و طبق آزمایشها اسپرم صفر میباشد آیا راهی برای درمان داخل کشور یا خارج از کشور هست؟ ممنون میشم جوابمو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      درماني ندارد

  • تصویر کاربر عسل شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر همسر من آزو اسپرم هست عمل تسه انجام داد فقط 10 عدد اسپرماتید بالغ پیدا شد FSH44 بود و دکتر به ما گفت که هیچ امیدی نیست فقط همسرم واریکوسل گرید 3 داره و بیضه هاش کوچیکه من توی یه سایت پزشکی در ترکیه دیدم که اینجور بیمارها اول باید واریکوسل عمل بشن بعد دارو درمانی بشن بعد عمل تسه انجام بشه و این درمان برای این بیماران وجود داره اسم دکتری هم که درمان میکنه پرفسور دکتر کان آیدوس حتی توی بیماراش بیماری که FSH66 داشته درمان شده اما اینجا فقط به ما تئ مرکز ابن سینا گفتن فقط اهدا و راهی نیست می خواستم بدونم واقعا میشه کاری کرد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      متاسفانه خير

  • تصویر کاربر Sh جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    سلام و‌خسته نباشید
    اقلی دکتر همسرم بیماری دیابت دارن و موقع نزدیکی همیشه مشکل دارن و بعد از به ارگاسم رسیدن منی خارج نمیشه ازشون خواستم بپرسن که درمان داره این مشملشون!!
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۴ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      به علت ديابت است و درماني ندارد

  • تصویر کاربر بهزاد دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام اقایی دکتر
    خسته نباشین چند وقت پیش هم ازتون سوالی پرسیدم اما جوابی ندادید
    سه سالی میشه ازدواج کردم و بچه دار نشدم رفتم دکتر گفت اسپرم صفر و رفتم تهران یکی از مراکز ناباروری عمل نمونه برداری بیضه انجام دادم ولی اون هم منفی بود ای راهی برای بچه دار شده هست اگه میشه کمکم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      متاسفانه راهي نيست

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    دکتر سلام
    من مردی ۳۴ ساله و متاهل هستم که در دو سالگی در اهواز پیش شما عمل بیضه نزول نیافته چپ انجام دادم الان ۷ ماه اقدام کردیم برا بچه ولی متاسفانه نشد رفتم آزمایش و سونو دادم واریکوسل خفیف چپ دارم تعداد اسپرم ۱۰ میلیون ph8.5 اسپرم طبیعی ۶ درصد حرکت bپنج درصد،cبیا پنج درصد وdهفتاد درصد
    Dfiسی شش درصد
    در ضمن دیابت هم دارم که الان حدود دماغ که کنار شده و به حد طبیعی رسیده
    خواستم ببینم دستور شما چیه برای باروری
    با تشکر از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      عمل واريكوسل انجام شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر