همه چیز درباره آزواسپرمی یا اسپرم صفر

آزواسپرمی (Azoospermia) یا بی نطفگی یکی از انواع بیماری های ناباروری در مردان است که به دلیل کمبود تعداد سلول های جنسی آقایان موسوم به اسپرم در مایع منی است که فرد قادر به باروری نیست. بی نطفگی روش های درمان مختلفی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.

azoospermia چیست؟

آزواسپرمی بیماری است که مانع داشتن اسپرم در مایع منی آقایان می شود و علت اصلی ناباروری مردانه است. ناباروری مانع از باردار شدن یک زن پس از یک سال رابطه جنسی منظم بدون محافظت می شود، به این معنی است که هیچ روش کنترل تولد مانند قرص های کنترل تولد، دیافراگم ها، کاندوم ها یا روش ریتم استفاده نشده است.

علل آزواسپرمی یا اسپرم صفر

آزواسپرمی در صورتی که جریان اسپرم مسدود شده و نتواند بدن را ترک کند (به علت انسداد) رخ می دهد. اسپرم صفر ممکن است به علت مشکل تولید اسپرم (علتی غیر از انسداد) نیز باشد.

آزواسپرمی انسدادی

  •  شرایط ژنتیکی، مانند عدم وجود دو طرفه مادرزادی وازو دفران، ممکن است بر روی انتقال اسپرم تاثیر بگذارد.
  •  عفونت، در سیستم تولید مثل مردانه، مانند بیضه ها یا پروستات، ممکن است بر باروری مردان تأثیر بگذارد.
  • تروما، نیز ممکن است سبب ایجاد بی نطفگی شود. آسیب قبلی یا جراحی ستون فقرات، لگن، شکم یا ارگان های جنسی مردانه ممکن است باعث آسیب به سیستم تولید مثل مردانه شود. این امر ممکن است شامل جراحی بر فتق اینگوینال (کشاله ران) نیز باشد. تروما ممکن است بر تولید اسپرم تاثیر بگذارد یا باعث انسداد در جریان یا حمل اسپرم شود.
  • واریکوسل، بیماری است که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود.

آزواسپرمی غیر انسدادی

  • داروها، مانند استروئید ها، آنتی بیوتیک ها و داروهای مورد استفاده برای درمان التهاب یا سرطان ممکن است روی باروری مردان تاثیرگذار باشد.
  • سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و استفاده از مواد مخدر ممکن است باعث اشکال در تولید اسپرم شود.
  • شرایط ژنتیکی، ممکن است بر روی تولید اسپرم یا رشد اندام های تولید مثل تاثیر بگذارد، مانند: سندرم کلاین فلتر و سندرم کالمن.
  • سطح غیر طبیعی هورمون ها، ممکن است ناشی از اختلالات بیضه ها باشد و بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.
  • تابش اشعه، برای درمان سرطان ممکن است بر تولید اسپرم تاثیر بگذارد.
  • انزال رتروگراد، بیماری است که باعث ورود مایع منی به مثانه به جای خروج از بدن می شود. این حالت معمولا به علت اشکال در گردن مثانه ایجاد می شود و ممکن است به علت آسیب نخاعی، دارو یا دیابت باشد.
برای مطالعه بیشتر:  اختلالات شایع عدم خروج منی و انزال چیست؟ درمان عدم خروج منی و انزال بعد از رابطه جنسی چگونه انجام می شود؟ برای دانستن این مطلب بر روی لینک زیر کلیک کنید.

سایر علل بی نطفگی، شامل آفت کش ها، فلزات سنگین، گرما و بیضه ی نزول نکرده (بیضه هایی که از شکم به داخل اسکروتوم منتقل نشده اند)، هر کدام از این عوامل می توانند تولید اسپرم را تحت تاثیر قرار دهند.

علائم آزواسپرمی

  • ناتوانی باردار شدن شریک
  • افزایش چربی بدن، موی بدن و بافت پستان
  • ترشح شفاف، آبکی یا سفید از آلت تناسلی
  • احساس توده یا تورم بر روی اسکروتوم که شبیه به یک کیسه کرم می باشد (واریکوسل)
  • استرس یا فشار عاطفی از ناتوانی در داشتن بچه
  • بیضه های کوچک، نرم و یا عدم وجود بیضه
  • وریدهای بزرگ، پیچ خورده و قابل دید بر روی اسکروتوم (واریکوسل)

تشخیص آزواسپرمی

پزشک سوالاتی در مورد شیوه زندگی، مصرف سیگار و الکل، داروهای مصرفی و مدت زمان تلاش شما برای داشتن بچه را خواهد پرسید. او ممکن است در مورد زمان بندی و تعداد فعالیت های جنسی و هر گونه مشکل میل جنسی نیز سوال بپرسد.

ِّبی نطفگی

برای تشخیص ممکن است به تست های زیر نیاز داشته باشید:

معاینه فیزیکی

پزشک به دنبال نشانه هایی از عدم تعادل هورمون ها مانند افزایش چربی بدن، موی بدن و بافت پستان می باشد. اندازه و شکل بیضه ها نیز مورد معاینه قرار می گیرد. همچنین پزشک معاینه مقعد برای بررسی پروستات و سایر قسمت های سیستم تولید مثل انجام می دهد.

بیوپسی

یک روش برای نمونه برداری از بیضه است. پزشک ممکن است نمونه را با یک سوزن یا از طریق یک برش کوچک در اسکروتوم بردارد. این روش توانایی بیضه ها برای تولید اسپرم طبیعی را تعیین می کند.

تحرک اسپرم برای بارداری چقدر باید باشد؟

آزمایش خون

ممکن است برای بررسی سلامت کلی شما انجام شود.

آزمایش ژنتیک

برای بررسی ژن های غیرطبیعی ممکن است آزمایش ژنتیکی انجام شود. ژن های غیر طبیعی ممکن است باعث اشکال در تولید اسپرم، انتقال اسپرم یا تشکیل اندام های تولید مثل مردانه شوند.

ام آر آی

ممکن است تصویری از غده هیپوفیز برای بررسی علل دیگر ناباروری گرفته شود. ممکن است برای عکس های واضح تر از رنگ کنتراست استفاده شود. اگر سابقه واکنش آلرژیک به رنگ کنتراست دارید، به پزشک اطلاع دهید. با اجسام فلزی وارد اتاق ام آر آی نشوید زیرا فلز می تواند باعث آسیب جدی شود. اگر هرگونه فلز در بدن خود دارید به پزشک گزارش دهید.

ونوگرافی اسپرماتیک

یک تست است که موقعیت ورید های داخل اسکروتوم را بررسی کرده و نشان می دهد. ممکن است برای بررسی واریکوسل مورد استفاده قرار گیرد.

سونوگرافی اسکروتال یا ترانس رکتال

این سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی برای پیدا کردن توده و سایر تغییرات در بیضه ها و اسکروتوم می باشد. ممکن است برای بررسی واریکوسل یا هر بخش از دست رفته سیستم تولید مثل استفاده شود.

آنالیز اسپرم

یک تست برای بررسی باروری می باشد. این کار با گرفتن نمونه از مایع منی انجام می شود.

آزمایش ادرار بعد از انزال

در این آزمایش، ادرار پس از انزال جمع آوری و بررسی می شود. وجود اسپرم در ادرار می تواند نشانه ای از انسداد یا مشکلات انزال باشد.

درمان صفر بودن اسپرم

درمان بستگی به علت زمینه ای آزواسپرمی دارد. ممکن است به هر یک از موارد زیر نیاز داشته باشید:

داروی بی نطفگی

ممکن است برای درمان عفونت سیستم تولید مثل استفاده شوند. از هورمون ها نیز ممکن است برای درمان اختلال هورمونی استفاده شود.

آمبولیزاسیون زیر پوستی

روشی است که می تواند برای درمان واریکوسل استفاده شود. انسداد در وریدهای متسع یافته ایجاد می شود که جریان خون را متوقف می کند.

استخراج اسپرم

یک روش برای حذف اسپرم از بیضه ها یا اپیدیدیم در صورت وجود انسداد است. اسپرمی که برداشته شده ممکن است ذخیره یا برای بارور کردن تخمک زن استفاده شود.

 جراحی آزواسپرمی

ممکن است لازم باشد جراحی برای درمان واریکوسل یا ترمیم وازودفران های مسدود شده نیاز باشد.

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر مجید شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام




    اینجانب دارای 31 سال سن میباشم در 19 سالگی مشکل پروستاتیت و تنگی مجرا به تشخیص فوق تخصص بیمارستان ولی عصر گر فتم سا لها ( بعد از عمل سیستوسکوپی دکتر نورالهی) . بعد از استفاده از داروها ای متفاوت مانند ترازوسین خارجی و شیاف ایندومتاسین و غیر...لگن آب داغ و....اولا علت بیماری را متوجه نشدم!وبعد اینکه به این بیماری عادت کردم و با هاش کناراومدم.

    در حال حاضر بعد از یک نزدیکی بدلیل فشار عصبی و استرس در حال انزال آلتم شل شد و دوباره انزال به سختی صورت گرفت 40روز است دارو های لووفلکساسین -داکسی سایکلین و آاوفلاکسوساسین - کلو پرامین و کلریددیاز پکساید میخورم نتیجه نگرفتم .




    علایم بیماری در طول 40 روز طب و لرز سوزش ادرار و مهمترین عارضه درد بیضه چپ میباشد.توضیحات شما را در سایت دنبال کردم احتمالا پروستاتیت مزمن احتقانی گرفتم درسته؟

    دوسال پیش عمل واریکوسل انجام دادم هر دو طرف آیا میتواند علت درد بیضه چپ از واریکوسل باشد؟

    سونوگرافی سیاه و سفید و رنگی و آزمایش اسپرم به ضمیمه میباشد اسپرم نرمال و خوب است .در سونو احتمال عود واریکوسل است. چند پاکه و رفیلاکس بیضه راست.

    لطفا علت درد بیضه چپ و تب و لرز تشخیص بدهید متشکرم

    در ضمن زمانی که التهاب سوزش ادرار دارم نوک شصت پا و سر زانو هم سوزش دارد به دکتر ها میگم ولی به بنده میخندند باور بفرمایید از علایم پروستاتیت میباشد. من 11 سال با این بیماری دست و پنجه نرم میکنم.







    سپاسگذارم . ببخشید که خیلی طو لانی شد منتظر پاسخ شما هستم .باآرزوی سلامتی برای شما و خانواده محترم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام مراجعه حضوري به مطب ضرورت داردبا توجه به سابقه طولاني بيماري شما نياز مي باشد از شما سوالاتي شود
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۱ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر اصغرعلیزاده جمعه ۲۲ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    با عرض سلام‌ووقت بخیر خدمت جناب آقای دکتر.من فردی چهل ساله هستم ومدت ده سال هست فشار خون بالا دارم والان سه سال هست که داروی فشار خون لوزارتان نیفیدیپین ومتورال می‌خورم از هر کدام روزی دو عدد.الان مدت سه ماهه که قدرت جنسیم‌ کم شده آقای دکتر من چیکار کنم و به جای متورال چه داروی فشاری می‌تونم بخورم ودر آخر سوالم اینه که دارویی هست که بدون بالا بردن فشار خونم .توانایی جنسی من رو بالا ببرد با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۲ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      مشكل جنسى شما به علت فشار خون است كه طولانى شده و داروها نقشى در اختلال جنسى شما ندارد و يك ساعت قبل از نزديكى وياگرا مصرف كنيد
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام .
    بعد از سه ماه استمنا داشتم و بعدش درد خفیف در پاها و بیضه ها احساس کردم . بعد از یک هفته درد پاهام رفته ولی در ناحیه بیضه درد خفیف برقرار است . قبلا هم از این درد ها در ناحیه بیضه داشتم که خودش خوب شده بود . با تماس با بیضه ها دردی حاصل نمیشه و اندازه هاش نرماله .
    ٢۶ سالمه . و مجرد هستم .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۶( 6 سال پیش)
      درمان پروستاتیت مزمن ۱-مصرف انتی بیوتیک ciprofloxacin هر ۱۲ ساعت یک عدد به مدت ۴ هفته ۲-انجام عمل جنسی ۳-نشستن در اب گرم روزی ۳ بار هر بار ۱۵ دقیقه ۴-کپسول omnicیک عدد موقع خواب ۵-شیاف ایندومتاسین ۱۰۰ میلی گرم روزی یک عدد به مدت یک هفته این دستورات را انجام دهید
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۷ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    با سلام پسری 27 ساله هستم حدود 9 ماهی است که فلوکستین 20 روزی یک عدد را مصرف میکنم پزشکان مغز و اعصاب اعتقاد دارند که مصرف طولانی مدت این دارو باعث ناباروری نمیشود از طرفی پزشکان اورولوژیست معتقدند که مصرف طولانی مدت این دارو باعث ناباروری در مردان خوهد شد کامل گیج شده ام که برای درمان افسردگی ام مصرف این دارو را ادامه دهم یا خیر.لطفا دقیقا راهنمایی بفرمایید.با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      ادامه دهيد و هيچگونه اثرى در نابارورى ندارد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر