بیماری سوزاک چیست و چگونه درمان می شود؟

بیماری سوزاک یک بیماری مقاربتی (STD) نسبتا شایع است. بیماری سوزاک معمولا نواحی مرطوب و گرم بدن را درگیر می کند. در این نوشتار به بررسی علائم سوزاک در زنان و مردان، عوارض آن و همچنین درمان بیبماری سوزاک می پردازیم.

اندام هایی که در بیماری سوزاک درگیر می شوند عبارت اند از:

  • مجرای اداری
  • گلو
  • واژن
  • دستگاه تولید مثل خانم ها
  • مقعد
  • چشم ها

بیماری سوزاک چیست؟

بیماری سوزاک یک بیماری شایع و منتقل شونده از راه جنسی است که گاهی اوقات با نام گنوره نیز شناخته می شود. این بیماری هر ساله ده ها هزار زن و مرد را در ایران به خود مبتلا می کند.

به طور جهانی، هر ساله نزدیک به 78 میلیون مورد جدید ابتلا به بیماری سوزاک تشخیص داده می شود. با این حال، تمامی موارد ابتلا تشخیص و گزارش داده نمی شوند.

سوزاک به آسانی درمان شده اما می تواند عوارضی جدی و گاهی دائمی را ایجاد کند. بیماری التهابی لگن هنگامی ایجاد می شود که عفونت سوزاک رحم یا لوله های فالوپ را در زنان آلوده می کند. جدی ترین عارضه مرتبط با بیماری التهابی لگن، ناباروری است. عوارض سوزاک در مردان شامل اپی دیدیمیت و نا باروری هستند. اپی دیدیمیت، التهاب لوله اسپرم بر می باشد.

علائم بیماری سوزاک

امکان دارد در عین فعال بودن عفونت سوزاک، علائمی وجود نداشته باشند. علائم می توانند در هر زمانی از روز اول تا چهاردهم قرار گیری در معرض عفونت بروز دهند. مردان و زنان علائم را با اندکی تفاوت تجربه می کنند. این علائم می توانند شامل موارد زیر شوند:

علائم بیماری سوزاک در مردان

علائم بیماری سوزاک در آقایان

مردان ممکن است تا چند هفته علائم قابل توجهی نداشته باشند. اولین علامت قابل توجه در آقایان اغلب سوزش یا احساس درد در هنگام ادرار کردن می باشد.  برخی از علائم بیماری سوزاک در آقایان شامل موارد زیر است:

✳ ترشحات ادراری سفید، زرد یا سبز که بیانگر عفونت هستند.

✳ التهاب و تورم پوست آلت تناسلی

✳ درد در بیضه یا کیسه آن

تکرر ادرار و دردناک

✳ خارش، درد، خونریزی و ترشحات مقعدی و یا درد در هنگام دفع مدفوع

✳ خارش، بلع دشوار یا تورم گره های لنفاوی گردنی

✳ درد چشم، حساسیت به نور یا ترشحات چشمی که بیانگر عفونت هستند.

✳ قرمزی، تورم، گرمی و درد مفاصل

علائم بیماری سوزاک در زنان

علائم بیماری سوزاک در زنان

بیماری سوزاک در زنان ممکن است علائمی شبیه به قارچ واژن یا عفونت های تناسلی و بیماری های باکتریایی باشد. برخی از علائم بیماری سوزاک در خانم ها شامل موارد زیر است:

✳ درد در هنگام مقاربت جنسی

✳ تب

✳ ترشحات زرد یا سبز رنگ از واژن

✳ تورم در ناحیه فرج

✳ خونریزی در بین عادات ماهیانه

✳ خونریزی های شدید ماهیانه

✳ خونریزی پس از مقاربت

✳ ادرار مکرر یا دردناک

✳ گلو درد، خارش، بلع دشوار یا تورم گره های لنفاوی گردنی

✳ درد چشم، حساسیت به نور یا ترشحات چشمی که بیانگر عفونت هستند.

✳ قرمزی، تورم، گرمی و درد مفاصل

 عامل درد بالای ناحیه تناسلی مردان چیست و چگونه درمان می شود؟

علائم سوزاک مقعدی

علائم سوزاک مقعدی شامل موارد زیر می شوند:

✳خارش، خونریزی یا درد در هنگام دفع مدفوع

✳ترشحات مقعدی

احساس خارش یا سوزن در چشم ها می تواند نشانه ای از ورم ملتحمه یا کنژکتیویت باشد. در صورتی که منی یا دیگر مایعات آلوده با چشم ها تماس پیدا کنند، امکان دارد فرد به کنژکتیویت مبتلا شود.

درمان بیماری سوزاک

درمان بیماری سوزاک 

آنتی بیوتیک ها بخشی از درمان سوزاک را تشکیل می دهند. 

پس از ظاهر شدن علائم، پزشک می تواند علاوه بر انجام آزمایش جهت تشخیص دیگر بیماری ها، انجام آزمایش سوزاک را توصیه کند. آزمایش سوزاک می تواند با استفاده از یک نمونه ادرار یا برداشت یک سواب (مانند گوش پاک کن) از ناحیه عفونی انجام شود. نمونه های سواب معمولا از آلت تناسلی مردانه، دهانه رحم، میزراه، مقعد و گلو گرفته می شوند.

کیت های خانگی نیز برای زنان در دسترس هستند که از جمله آن ها می توان به سواب های واژینال اشاره کرد. این کیت ها به یک آزمایشگاه ارسال شده و نتایج مستقیما به بیمار گزارش داده می شود. در صورتی که جواب این آزمایش برای عفونت سوزاک مثبت باشد، فرد و شریک جنسی او نیاز دارند تا تحت درمان قرار گیرند.

این درمان معمولا شامل موارد زیر می شود:

درمان دارویی با آنتی بیوتیک ها

برای اغلب افراد که درگیر بیماری سوزاک می شوند ممکن است سوال پیش بیاید که چه قرصی برای سوزاک خوبه؟

آیا آزیترومایسین برای سوزاک خوبه؟ یا قویترین انتی بیوتیک برای درمان سوزاک چیست؟ پزشکان اغلب هر دوی داروهای تزریقی (سفتریاکسون) و خوراکی (آزیترومایسین) را برای بیمار تجویز خواهند کرد.

اجتناب از داشتن مقاربت جنسی

تا زمانی که درمان پایان نیافته است خطر ابتلا به علائم و انتشار عفونت وجود دارد.

تکرار آزمایش در برخی موارد

همواره جهت اطمینان از موثر بودن درمان نیازی به انجام دوباره آزمایش نیست. با این حال، مرکز کنترل بیماری ها انجام دوباره آزمایش را به برخی بیماران توصیه می کند. پزشک در ارتباط با الزامی بودن این مورد تصمیم گیری می کند. انجام دوباره آزمایش باید 7 روز پس از درمان صورت گیرد.

در صورتی که یک زن باردار بوده و به سوزاک ابتلا داشته باشد، به نوزاد یک پماد چشمی داده می شود تا از انتقال سوزاک به او جلوگیری شود. با این حال، در صورت ابتلا به عفونت چشمی امکان دارد به مصرف آنتی بیوتیک ها نیاز باشد.

درمان سوزاک چند روز طول میکشد؟

بعد از درمان علائم، عفونت تا چند هفته درون بدن باقی خواهد ماند. در موارد نادر، ادامه یافتن سوزاک میتواند به دیگر اندام های بدن مانند مجرای ادراری و بیضه ها آسیب بزند. همچنین ممکن است درد به رکتوم (انتهای روده) نیز انتشار یابد.

عوامل ایجادکننده بیماری سوزاک در آقایان و خانم ها

عوامل ایجادکننده بیماری سوزاک در آقایان و خانم ها

سوزاک یک عفونت است که به وسیله باکتری نایسریا گونورآ ایجاد می شود. این باکتری تنها مجاری تناسلی را تحت تاثیر قرار نداده و می تواند غشاهای مخاطی دهان، گلو، چشم ها و مقعد را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

این عفونت از طریق ارتباط جنسی با فردی مبتلا منتقل شده و می تواند آلت تناسلی مردانه، واژن، مقعد و دهان را آلوده کند. مردان جهت انتقال یا ابتلا به سوزاک نیازی به انزال منی ندارند. سوزاک می تواند در حین زایمان از یک مادر آلوده به نوزاد او منتقل شود. با اینکه تمامی افراد فعال از نظر جنسی در معرض خطر ابتلا به سوزاک قرار دارند اما بالا ترین میزان ابتلا در نوجوانان، بالغین جوان و آمریکاییان آفریقایی تبار وجود دارد.

استفاده از کاندوم برای جلوگیری از بیماری سوزاک

 

 

تست تشخیص سوزاک

تست سوزاک برای تشخیص این که فرد به عفونت سوزاک مبتلا است یا خیر انجام می گیرد. این تست برخی مواقع به همراه تست کلامیدیا (نوع دیگری از عفونت های مقاربتی) انجام می شود. سوزاک و کلامیدیا علائم مشابهی دارند و هر دو اغلب هم زمان فرد را درگیر می کنند. تمام خانم  و آقایان زیر 25 سال که فعالیت جنسی دارند باید سالانه تست سوزاک را انجام دهند.

بیشتر اوقات می توان از ادرار برای تست تشخیص سوزاک استفاده کرد. با این حال، اگر رابطه جنسی دهانی و یا مقعدی داشته اید ممکن است از سواب برای جمع آوری نمونه از گلو استفاده شود. در برخی موارد، ممکن است از سواب برای جمع آوری نمونه از مجرای ادرار مرد (کانال ادرار) یا دهانه رحم زن (باز شدن به رحم) استفاده شود.

علت بوجود آمدن زگیل مقعدی چیست و چه روش هایی برای درمان قطعی وجود دارد؟

 آزمایش ادرار برای تشخیص سوزاک 

اگر به عفونت واژن یا مجرای ادرار مبتلا باشید، در ادرار نشان داده می شود، اما عفونت در سایر قسمت های بدن ظاهر نمی شود. اگر رابطه جنسی مقعدی یا دهانی داشته اید، آزمایش سواب برای تست و تشخیص سوزاک ضروری است.

بیماری سوزاک چگونه منتقل میشود؟

مهم ترین سوالی که از سوی افراد پرسیده می شود این است که چرا به این مبتلا می شوند. در پاسخ به این سوال می توان گفت، یک باکتری ای وجود دارد به نام نیسریا گونورا. این باکتری خاصیتی که دارد این است که در نواحی مرطوب تکثیر می شود و تمام مناطق اطراف را آلوده می کند.

همانطور که گفته شد این بیماری از طریق تماس با مایعات بدنی دیگری می تواند ما را آلوده کند و زمانی که این باکتری در بدن شخصی ایجاد شود بیماری رو به گسترش است.

❇ سوزاک توسط یک باکتری به نام نایسریا گنورآ ایجاد می شود.

❇ سوزاک می تواند در حین زایمان از مادر به نوزاد منتقل شود.

❇ امکان دارد فرد به صورت همزمان به سوزاک و کلامیدیا دچار شود.

❇ در صورت عدم درمان، سوزاک می تواند خطر ابتلای اکتسابی فرد به ویروس ایدز را افزایش دهد.

اکثر آزمایشات  در طی 5 روز تا 2 هفته پس از مواجهه، عفونت را تشخیص می دهند. اگر زمان کوتاهی از قرار گرفتن در معرض ابتلا به بیماری سوزاک آزمایش داده باشید و جواب آن منفی باشد، پزشک ممکن است 2 هفته بعد آزمایش مجدد را توصیه کند، به خصوص اگر شخصی علائمی هم داشته باشد. علائم سوزاک معمولاً از 1 روز تا 2 هفته پس از مواجهه با بیماری ظاهر می شود و این زمان برای تست تشخیص سوزاک مناسب تر می باشد.

پیشگیری از انتقال سوزاک

راه های بسیاری جهت پیشگیری از ابتلا یا انتقال سوزاک وجود دارد. این راه ها شامل موارد زیر می شوند:

⚜ اجتناب از برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده به سوزاک

⚜ استفاده از کاندوم در ارتباط جنسی از راه واژن یا مقعد

⚜ استفاده از کاندوم ها یا پوشش های دهانی در ارتباط جنسی دهانی

⚜ مبتلا نبودن و داشتن تنها یک شریک جنسی و همچنین داشتن یک شریک جنسی که خود شریک جنسی متعدد نداشته و آلوده نمی باشد.

⚜ در صورتی که فرد یا شریک جنسی او در معرض سوزاک قرار گرفته باشند و یا هر گونه علائم سوزاک را تجربه کرده باشند، باید با پزشک خود صحبت کنند.

عوارض بیماری سوزاک

عوارض بیماری سوزاک

عوارض احتمالی جدی و متعددی وجود دارند که نیاز به یک تشخیص و درمان زود هنگام (در صورت بروز علائم) را پر رنگ می کنند.

اگر بیماری سوزاک درمان نشود منجر به عوارض عمده ای از جمله موارد زیر شود:

✅ ناباروری در زنان

سوزاک می تواند به رحم و لوله های رحم گسترش یابد و باعث بیماری التهاب لگن  شود. در صورت زخم شدن لوله های رحم، خطر ناباروری در پی دارد که باید سریعا درمان شود.

✅ ناباروری در مردان

سوزاک می تواند باعث التهاب یک لوله کوچک و پیچ خورده در قسمت عقب بیضه ها شود که مجاری اسپرم در آن قرار دارد (اپیدیدیم). اپیدیدیمیت درمان نشده می تواند منجر به ناباروری شود.

✅ انتقال عفونت به مفاصل

باکتری عامل سوزاک می تواند از طریق جریان خون پخش شده و سایر قسمت های بدن شما از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات پوستی، زخم های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی از عوارض احتمالی است.

✅ افزایش خطر ابتلا به ایدز (HIV)

در افرادی که مبتلا به بیماری سوزاک هستند به دلیل نقص ایمنی بدنی که منجر به ایدز می شود، ممکن است هم مبتلا به سوزاک و هم اچ آی وی شوند و هر دو بیماری را با سرعت بیشتری به شریک زندگی خود منتقل کنند.

✅ انتقال بیماری به نوزادان

نوزادانی که در هنگام تولد مادرانشان سوزاک دارند، ممکن است در معرض کوری، زخم در پوست سر و عفونت شوند.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر رضائی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکترمن 63سال دارم یک باردیگر قبلا درتاریخ 13مرداد این سوال پرسیدم ولی جوابی ازسوی شما دریافت نکردم بعد عمل جماع منی خارج نمیشود راه چاره ودرمان چیست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      درماني ندارد

  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 520 مشاهده پرسش
    باسلام
    مدتیه الت تناسلیم بعد از خروج منی ورم میکنه و قرمز میشه بدنبالش خارش شدید دارم یکم که میگذره یا مایع ازش اطراف قرمزی بیرون میاد بعد که خشک میشه شبیه پوست ازش جدا میشه و شبیه قارج گل میزنه ممنون میشم راهنمای کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      به متخصص پوست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر بهنام پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    منظورم این بود که بعد از سه ما مصرف پاروکسیدین برای طولانی تر شدن زمان به بیشتر از ۵ دقیقه چه دارویی و به چه صورت باید مصرف کرد؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      دارويي نيست

  • تصویر کاربر مهران شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت شما بخیر،
    بنده هفته قبل سونوگرافی از کلیه و مجاری ادرار انجام دادن و مشاهده گردید که یک سنگ3 میلیمتر در کلیه چپ و یک سنگ 7 میلیمتری در8 سانتیمتر بالای مثانم وجود داره. که جراح دارو داد و گفت یک هفته مصرف کن اگر دفع نشد عمل میشی و بعد از حدود یک مصرف رواتینکس و قطره سنگکل امشب یک سنگ خار خاری بدون درد کلیه و فقط با سوزش ادراری خارج شد اما اندازه دقیقشو نمیدونم چقدره. اندازش فکر کنم 7 میلیمتر کمتره، ایا این سنگ همون سنگ 7 میلیمتری بوده یا اونی که 3 میلیمتر در کلیم وجود داشته؟
    دارو رو ادامه بدم یا خیر؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      دارو را ادامه دهيد

  • تصویر کاربر Keyvan سه شنبه ۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر
    من يه پسر 23 ساله هستم كه حدود ٢ سال پيش به بيماري سوزاك مبتلا شدم .
    بعد از چند روز كه نشانه هاي سوزاك رو ديدم به دكتر مراجعه كردم و برام يك دوره انتي بيوتيك تجويز كرد .
    بعد از حدودا ٣ الي ٤ ماه دوباره دستگاه تناسلي ام دچار خارش و ترشحات شد .
    و سپس دوباره علائم نا پديد شد .
    من حدودا يك سال و نيم پيش با ازمايشگاه رفتم و ازمايش ادرار دادم ، جواب سوزاك در ازمايش منفي بود .
    اما گه گداري احساس تير كشيدگي جزئي در مجاريه ادرار حس ميكنم اما هيچ ترشح و احساس سوزشي در ادرار تو اين يك سال و نيم نداشتم .
    ١-ميخوام بدونم ازمايش ادرار به تنهايي جواب درستي رو در اختيارم گذاشته يا احتمال داره كه جواب قطعي نبوده باشه و من هنوز به سوزاك دچار شده باشم ؟
    ٢-ايا وقتي هيچ ترشحي ندارم احتمال اين هست كه سوزاك رو به شريك جنسي ام انتقال داده باشم ؟ يا از اب مني هم قابل انتقال هست ؟
    ٣-من و شريك جنسي ام چند وقتي ميشه كه رابطه دهاني داشته ايم و بعد از چند وقت احساس سوزش و گلو درد پيدا كرده البته يك بار اينطوري شد و بعد ٢ الي ٣ روز رفع شد و دوباره اين حالت رو پيدا كرده ، ايا با اين شرايطي كه گفتم احتمال اين هست كه دچار سوزاك شده باشه ؟ وقتي كه هم ازمايش ادرار من منفي بوده و هم هيچ علائمي (جز تير كشيدن جزئي مجراي ادرار )از بيماري ندارم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      به اورولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر هوشنگ پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 369 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من یکروزه کپسول تامسوور رو مصرف میکنم
    اما وقتی خود ارضایی میکنم به حالت ارضا میرسم اما مایع خارج نمیشود ایا ربطی به این کپسول دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      به علت گپسول است

  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    با سلام.
    آقای دکتر من. نزدیک به دوروزه در مجاری اداری خودم احساس سوزش میکنم.من نزدیک به یک ساله مجرد زندگی میکنم و هیچ آمیزش جنسی با جنس مخالف(مونث) ندارم.ولی در طی این دوروز سوزش مثل سوزش که در دهان مثله آفت دهان باشه در مجاری ادراریم متوجه شدم.در زمان ادرار درد ندارم ولی الان که یه خورده تکان بخورم سوزش دارم خواستم بی زحمت راهنماییم کنید و چه دارویی استفاده بکنم.باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۴ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      قرص فنازوپيريديم هر ٨ ساعت يك عدد

  • تصویر کاربر پ پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر . جناب دکتر بنده نشانه ها و علائم بیماری سوزاک رو ، مثل خارج شدن مایع از الت تناسلی و التهاب گلو رو دارم . ولی خجالت میکشم نزد دکتر برم . چه را حلی پیشنهاد میکنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      تنها راه حل مراجعه به پزشك است

  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    سلام خانمی هستم ۴۲ ساله به تازگی روی آلتم یه خال خیلی کوچیک قرمز که مثل خون مردگی است بوجود اومده وقتی فشار میدم خون ازش میاد ولی از بین نمیره آیا نیاز هست به دکتر متخصص مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      به متخصص زنان مراجعه شود

  • تصویر کاربر ملکا شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    باسلام آقای دکتر خانمی هستم۳۲ ساله دارای یک فرزند حدود یکسالی است که هیچ میل جنسی ندارم بطوری که از شوهرم فرار میکنم وقتی ازم رابطه میخاهد چگونه میتوانم به حالت طبیعی برسم؟ سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      مشاوره با متخصص زنان انجام شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر