چگونه بیماری واریکوسل بر ناباروری تاثیر می گذارد؟

بیماری واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. واریکوسل در 15 درصد مردان دنیا وجود دارد. در این مقاله به بررسی بیماری واریکوسل و نقش آن در ناباروری مردان می پردازیم.

بیماری واریکوسل دارای سه درجه می‎باشد:

✳ درجه 1: فقط با معاینه بسیار دقیق تشخیص داده می شود.

✳ درجه 2: با دست گذاشتن روی بیضه، واریکوسل قابل تشخیص است.

✳ درجه 3: واریکوسل به قدری بزرگ است که کاملا قابل رویت می‎باشد.

درجه بیماری واریکوسل هیچگونه اثر متفاوتی در کاهش تعداد، حرکت و شکل نطفه‎ها ندارد. همان اندازه که واریکوسل درجه 3 روی بیضه ها اثر می‎گذارد، واریکوسل درجه 1 هم ممکن است روی بیضه ها اثر بگذارد.

علت بیماری واریکوسل مادرزادی است. به علت عدم برگشت خون از بیضه و ورود خون به ورید کلیه چپ، باعث تجمع خون در سیاهرگ اطراف بیضه می‎گردد و واریکوسل به وجود می‎آید، به دنبال تجمع خون بیش از حد در اطراف بیضه درجه حرارت بیضه 2 درجه افزایش می‎یابد و در این شرایط نطفه‎ سازی بیضه مختل می‎گردد.

تحرک اسپرم برای بارداری چقدر باید باشد؟

عوارض بیماری واریکوسل

وجود واریکوسل باعث کوچک شدن بیضه‎ها، افزایش درجه حرارت بیضه‎ها و اختلال در عملکرد نطفه‎سازی بیضه‎ها می‎گردد. بیماری واریکوسل در 15 درصد جمعیت مردان دنیا وجود دارد و در 40 درصد افراد نابارور واریکوسل دیده می‎شود.

در سال اول ازدواج 30 درصد زوجین به طور طبیعی بچه‎دار نمی‎شوند، لذا برای بررسی زوجین بعد از سال های اولیه ازدواج باید آزمایش اسپرم صورت گیرد. در بررسی، ابتدا مرد باید دو بار به فاصله 1 تا 2 هفته آزمایش اسپرم را انجام دهد. چنانچه مرد مشکلی نداشت، همسر وی باید مورد بررسی قرار گیرد.

آزمایش اسپرم معمولا باید در آزمایشگاه انجام گیرد، در غیر این صورت مرد می‎تواند ترشحات منی خود را ظرف مدت 30 دقیقه از منزل به آزمایشگاه تحویل دهد.

هر زوج نابارور باید توجه داشته باشند که وجود بیماری واریکوسل در مرد و عمل جراحی آن حتما مساوی بچه‎دار شدن نمی‎باشد.

جراح اورولوژیست ضمن بررسی دقیق دو آزمایش درصد شانس بهبودی بعد از عمل را به زوجین با توجه به موازین عملی توضیح می دهد.

اگر فرد مبتلا به واریکوسل دارای آزمایشی باشد که هیچگونه اسپرم در آزمایش گزارش نشده باشد، عمل واریکوسلکتومی کمک معجزه آسایی را به بار نمی‎‎آورد. چنانچه تعداد اسپرم زیر 10 میلیون باشد در این حالت عمل واریکوسلکتومی شانس حاملگی را 40 درصد افزایش می دهد.

عمل واریکوسل به طور معمول و ایده‎آل با میکروسکوپ و عمل باز می‎باشد. تجربه جراح برای جلوگیری از عود واریکوسل از عوامل مهم این عمل جراحی است. در یک زوج نابارور 60 درصد مرد مقصر است (MALE FACTOR) که می‎تواند اکتسابی یا مادرزادی باشد. 7 درصد تمام مردان در طول عمر تولید مثل خود دچار ناباروری می‎شوند، که از نظر شیوع نسبت به بیماری‎های دیگر نظیر دیابت بسیار بالا می‎باشد.

علل ناباروری در مردان

علل ناباروری در مردان متفاوت است، و از نظر درجه شیوع، به شرح زیر است:

  1.  ایدیوپاتیک (نامعلوم)
  2.  بیماری واریکوسل
  3.  عفونت‎های سیستم دستگاه تناسلی

در یک گزارش اعلام شد، مرد نابارور در حدود 35 تا 45 درصد ممکن است مبتلا به عفونت‎های تناسلی باشد.

خوشبختانه در صورت تشخیص عفونت، این عفونت با آنتی بیوتیک قابل کنترل و درمان می‎باشد. باید توجه داشت در بسیاری اوقات عفونت‎های سیستم دستگاه ژنیتال بدون علامت بوده و لذا ویزیت چنین بیمارانی زمان مناسب و طولانی‎تری برای تشخیص لازم دارد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح کلیه و متخصص ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر