چگونه بیماری واریکوسل بر ناباروری تاثیر می گذارد؟

بیماری واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. واریکوسل در 15 درصد مردان دنیا وجود دارد. در این مقاله به بررسی بیماری واریکوسل و نقش آن در ناباروری مردان می پردازیم.

بیماری واریکوسل دارای سه درجه می‎باشد:

✳ درجه 1: فقط با معاینه بسیار دقیق تشخیص داده می شود.

✳ درجه 2: با دست گذاشتن روی بیضه، واریکوسل قابل تشخیص است.

✳ درجه 3: واریکوسل به قدری بزرگ است که کاملا قابل رویت می‎باشد.

درجه بیماری واریکوسل هیچگونه اثر متفاوتی در کاهش تعداد، حرکت و شکل نطفه‎ها ندارد. همان اندازه که واریکوسل درجه 3 روی بیضه ها اثر می‎گذارد، واریکوسل درجه 1 هم ممکن است روی بیضه ها اثر بگذارد.

علت بیماری واریکوسل مادرزادی است. به علت عدم برگشت خون از بیضه و ورود خون به ورید کلیه چپ، باعث تجمع خون در سیاهرگ اطراف بیضه می‎گردد و واریکوسل به وجود می‎آید، به دنبال تجمع خون بیش از حد در اطراف بیضه درجه حرارت بیضه 2 درجه افزایش می‎یابد و در این شرایط نطفه‎سازی بیضه مختل می‎گردد.

عوارض بیماری واریکوسل

وجود واریکوسل باعث کوچک شدن بیضه‎ها، افزایش درجه حرارت بیضه‎ها و اختلال در عملکرد نطفه‎سازی بیضه‎ها می‎گردد. بیماری واریکوسل در 15 درصد جمعیت مردان دنیا وجود دارد و در 40 درصد افراد نابارور واریکوسل دیده می‎شود.

در سال اول ازدواج 30 درصد زوجین به طور طبیعی بچه‎دار نمی‎شوند، لذا برای بررسی زوجین بعد از سال های اولیه ازدواج باید آزمایش اسپرم صورت گیرد. در بررسی، ابتدا مرد باید دو بار به فاصله 1 تا 2 هفته آزمایش اسپرم را انجام دهد. چنانچه مرد مشکلی نداشت، همسر وی باید مورد بررسی قرار گیرد.

آزمایش اسپرم معمولا باید در آزمایشگاه انجام گیرد، در غیر این صورت مرد می‎تواند ترشحات منی خود را ظرف مدت 30 دقیقه از منزل به آزمایشگاه تحویل دهد.

هر زوج نابارور باید توجه داشته باشند که وجود بیماری واریکوسل در مرد و عمل جراحی آن حتما مساوی بچه‎دار شدن نمی‎باشد.

جراح اورولوژیست ضمن بررسی دقیق دو آزمایش درصد شانس بهبودی بعد از عمل را به زوجین با توجه به موازین عملی توضیح می دهد.

اگر فرد مبتلا به واریکوسل دارای آزمایشی باشد که هیچگونه اسپرم در آزمایش گزارش نشده باشد، عمل واریکوسلکتومی کمک معجزه آسایی را به بار نمی‎‎آورد. چنانچه تعداد اسپرم زیر 10 میلیون باشد در این حالت عمل واریکوسلکتومی شانس حاملگی را 40 درصد افزایش می دهد.

عمل واریکوسل به طور معمول و ایده‎آل با میکروسکوپ و عمل باز می‎باشد. تجربه جراح برای جلوگیری از عود واریکوسل از عوامل مهم این عمل جراحی است. در یک زوج نابارور 60 درصد مرد مقصر است (MALE FACTOR) که می‎تواند اکتسابی یا مادرزادی باشد. 7 درصد تمام مردان در طول عمر تولید مثل خود دچار ناباروری می‎شوند، که از نظر شیوع نسبت به بیماری‎های دیگر نظیر دیابت بسیار بالا می‎باشد.

علل ناباروری در مردان

علل ناباروری در مردان متفاوت است، و از نظر درجه شیوع، به شرح زیر است:

  1.  ایدیوپاتیک (نامعلوم)
  2.  بیماری واریکوسل
  3.  عفونت‎های سیستم دستگاه تناسلی

در یک گزارش اعلام شد، مرد نابارور در حدود 35 تا 45 درصد ممکن است مبتلا به عفونت‎های تناسلی باشد.

خوشبختانه در صورت تشخیص عفونت، این عفونت با آنتی بیوتیک قابل کنترل و درمان می‎باشد. باید توجه داشت در بسیاری اوقات عفونت‎های سیستم دستگاه ژنیتال بدون علامت بوده و لذا ویزیت چنین بیمارانی زمان مناسب و طولانی‎تری برای تشخیص لازم دارد.


دکتر هوشنگ قوامی جراح کلیه و متخصص ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 11 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز من ۳۲ سالمه ۱ سال اقدام میکنم بچه دار نمیشم دکتر گفته واریکسل دارم و نیاز به عمل جراحی در ضمن هیچ دردی در بیضه ندارم....آزامایشات و میفرستم خدمتتون لطفا بررسی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 هفته پیش)

      واريكوسل بايد عمل شود

  • تصویر کاربر حمید پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 11 مشاهده پرسش
    با سلام
    یک سال و نیم است که اقدام به بارداری داشته ایم و نتیجه ای نگرفتیم، و دو بار IUI ناموفق داشته ایم. عکس آزمایش های خود را ارسال می کنم. آیا علت ناباروری همین است.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 هفته پیش)

      أزمايش غير طبيعي است شايد واريكوسل داشته باشيد به اورولوژيسست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر مجیدالهی یکشنبه ۵ بهمن ۹۹( 4 هفته پیش) تعداد بازدید: 17 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر. من حدود چندماه پیش واریکوسل داشتم بعد از اینکه عمل کردم باز احساس کردم که بیضه چپم ورم داره رفتم دکتر برام سونوگرافی نوشت نامه سونوگرافی که انجام دادم.
    بیضه راست به ابعاد ۳۹×۲۴میلی متر و بیضه چپ به ابعاد ۳۹×۲۴ میلی متر است.
    اکوی پارانشیمال بیضه دو طرف هوموژن است.
    تصویر کیست و ضایعه فضاگیر در بیضه دو طرف مشاهده نشد‌.
    هیدردسل خفیف سمت چپ دیده میشود.
    واریکوسل گرید 1 سمت چپ مشهود است.
    در سراپی دیدیم راست کیست ساده(اسپرماتوسل)به قطر ۱۱میلی متر دیده میشود.
    بعد دکتر دو قرص ناپروکسن و باکلوفن ۱۰ تجویز کرد و گفت که باید عمل کنم، حالا اقای دکتر نظر شما چیه باید عمل کنم؟؟ چون که هم هیدروسلم و هم واریکوسلم خفیفه. حالا شما نظرتون بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۵ بهمن ۹۹( 4 هفته پیش)

      عمل نكنيد

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 12 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر دکتر من آزمایش اسپرم دادم گفتن واریکسل داری و باید عمل کنی عمل انجام دادم و خوشبختانه عمل موفقیت آمیز بود اما قبل عمل توی آزمایش مورفولوژیم 100 درصد بود حالا بعد عمل امیدی هست یا نه ممنون میشم پاسخ بدین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۹ دی ۹۹( 1 ماه پیش)

      بله بعد از عمل بهبودي حاصل مي شود

  • تصویر کاربر آتیلا جمعه ۵ دی ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب و احترام خدمت شما دکتر عزیز من بیمار ۳۱ ساله که مشکل آتروفی بیضه دارم تست اسپرم رو که انجام دادم صفر است و طبق تشخیص دکتر نطفه هم ندارم چند مدت آمپول سینال اف و گونال اف رو استفاده کردم ونتیجه نگرفتم خواهشا اگه راه درمانی هست بهم خبر بدید سپاس گذارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۵ دی ۹۹( 1 ماه پیش)

      به مركز ناباروري جهت عمل ميكروتسه مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر سینا شنبه ۲۹ آذر ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 22 مشاهده پرسش
    سلام دوتا سوال دارم. من مجرد هستم و واریکوسل شدید دارم هم توده کرم مانند هست و هم اینکه اطراف کیسه بیضه پر از رگ های ریز و درشت. چند سال پیش من اصلا واریکوسل نداشتم تا اینکه متاسفانه من باعث شدم دچار واریکوسل بشم. نعوظ های عمدی بدون انزال اونم در حالی که پیاده روی داشتم می کردم (چند بار این کار رو تکرار کرده بودم) بعد از اونموقع هر وقت خود ارضایی می کردم رگ های اطراف کیسه بیضه بیشتر و بزگتر می شدن. سوالم اینه من اگه این کار رو نمی کردم (نعوظ در حال پیاده روی) بازم دچار واریکوسل می شدم؟
    من چند سال پیش عمل کردم فکر می کردم با عمل شکل ظاهری درست می شه و اون حالت سنگینی از بین می ره ولی اصلا همچین اتفاقی نیفتاد. آیا عملی هست که شکل ظاهری واریکوسل رو درست کنه و اون حالت سنگینی رو از بین ببره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      خير عملي وجود ندارد كه شكل ظاهري واريكوسل را درست  كنه

       

       

  • تصویر کاربر هیوا پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 21 مشاهده پرسش
    سلام‌آقای دکتر آزمایش اسپرموگرام دادم جواب morphology .1 normal هست
    Abnormal.99 شده
    Motiliti.10 هست به نظر شما جراحی واریکوسل نیاز هست یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۷ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      حتما لازم است

  • تصویر کاربر دری چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 22 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر لطفا جواب اسپرم همسرم را تفسیر کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      فقطع حركت اسپرم ها كمتر از طبيعي است

  • تصویر کاربر حجت چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    سلام.خوبی دکتر
    پارسال عمل واریکوسل انجام دادم بعد چهار ماه تعداد اسپرمم به 16 میلیون و بعد هشت ماه به 25 میلیون رسید الان یه کم درد داشتم رفتم سونوگرافی دادم میگه واریکوسل گرید 2 داریی و تعداد اسپرم هم به 17 میلیون رسیده
    آیا دوباره باید عمل انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      بله بايد عمل انجام شود

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      بله بايد عمل انجام شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر عرفان چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 19 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب . این نتیجه آزمایش بنده هست ؟ آیا امکان باروری هست یا باید برای IVF اقدام کنم
    ______________________________________________
    Volume:4.0 ml
    pH: 7.5
    _______________________________________________
    Sperm Concentration: 15,000,000 sperm/ml
    Total sperm count: 60,000,000 sperm/Ejaculate
    _______________________________________________
    Normal:0%
    Abnormal:100%
    Head Defects:84%
    Pin:6%
    Pyriform:43%
    Round:0%
    Tapered:35%
    Tail Defects:9%
    Short:0%
    Bent:3%
    Coiled:6%
    Neck or midpiece defects:5%
    Bent:5%
    Others:0%
    Cytoplasmic droplets:2%
    Rapid progression(a):0%
    Slow progression(b):20%
    Non-progression motility(c):35%
    Immotile(d):45%
    Staining procedure: 90 %Live
    White blood cells(peroxidase test) : 0 cell/ml
    Immature germ cells: 0 cell/HPF
    Agglutination : 0%
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ آذر ۹۹( 2 ماه پیش)

      براي ivf اقدام كنيد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر