چگونه بیماری واریکوسل بر ناباروری تاثیر می گذارد؟

بیماری واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. واریکوسل در 15 درصد مردان دنیا وجود دارد. در این مقاله به بررسی بیماری واریکوسل و نقش آن در ناباروری مردان می پردازیم.

بیماری واریکوسل دارای سه درجه می‎باشد:

✳ درجه 1: فقط با معاینه بسیار دقیق تشخیص داده می شود.

✳ درجه 2: با دست گذاشتن روی بیضه، واریکوسل قابل تشخیص است.

✳ درجه 3: واریکوسل به قدری بزرگ است که کاملا قابل رویت می‎باشد.

درجه بیماری واریکوسل هیچگونه اثر متفاوتی در کاهش تعداد، حرکت و شکل نطفه‎ها ندارد. همان اندازه که واریکوسل درجه 3 روی بیضه ها اثر می‎گذارد، واریکوسل درجه 1 هم ممکن است روی بیضه ها اثر بگذارد.

علت بیماری واریکوسل مادرزادی است. به علت عدم برگشت خون از بیضه و ورود خون به ورید کلیه چپ، باعث تجمع خون در سیاهرگ اطراف بیضه می‎گردد و واریکوسل به وجود می‎آید، به دنبال تجمع خون بیش از حد در اطراف بیضه درجه حرارت بیضه 2 درجه افزایش می‎یابد و در این شرایط نطفه‎سازی بیضه مختل می‎گردد.

عوارض بیماری واریکوسل

وجود واریکوسل باعث کوچک شدن بیضه‎ها، افزایش درجه حرارت بیضه‎ها و اختلال در عملکرد نطفه‎سازی بیضه‎ها می‎گردد. بیماری واریکوسل در 15 درصد جمعیت مردان دنیا وجود دارد و در 40 درصد افراد نابارور واریکوسل دیده می‎شود.

در سال اول ازدواج 30 درصد زوجین به طور طبیعی بچه‎دار نمی‎شوند، لذا برای بررسی زوجین بعد از سال های اولیه ازدواج باید آزمایش اسپرم صورت گیرد. در بررسی، ابتدا مرد باید دو بار به فاصله 1 تا 2 هفته آزمایش اسپرم را انجام دهد. چنانچه مرد مشکلی نداشت، همسر وی باید مورد بررسی قرار گیرد.

آزمایش اسپرم معمولا باید در آزمایشگاه انجام گیرد، در غیر این صورت مرد می‎تواند ترشحات منی خود را ظرف مدت 30 دقیقه از منزل به آزمایشگاه تحویل دهد.

هر زوج نابارور باید توجه داشته باشند که وجود بیماری واریکوسل در مرد و عمل جراحی آن حتما مساوی بچه‎دار شدن نمی‎باشد.

جراح اورولوژیست ضمن بررسی دقیق دو آزمایش درصد شانس بهبودی بعد از عمل را به زوجین با توجه به موازین عملی توضیح می دهد.

اگر فرد مبتلا به واریکوسل دارای آزمایشی باشد که هیچگونه اسپرم در آزمایش گزارش نشده باشد، عمل واریکوسلکتومی کمک معجزه آسایی را به بار نمی‎‎آورد. چنانچه تعداد اسپرم زیر 10 میلیون باشد در این حالت عمل واریکوسلکتومی شانس حاملگی را 40 درصد افزایش می دهد.

عمل واریکوسل به طور معمول و ایده‎آل با میکروسکوپ و عمل باز می‎باشد. تجربه جراح برای جلوگیری از عود واریکوسل از عوامل مهم این عمل جراحی است. در یک زوج نابارور 60 درصد مرد مقصر است (MALE FACTOR) که می‎تواند اکتسابی یا مادرزادی باشد. 7 درصد تمام مردان در طول عمر تولید مثل خود دچار ناباروری می‎شوند، که از نظر شیوع نسبت به بیماری‎های دیگر نظیر دیابت بسیار بالا می‎باشد.

علل ناباروری در مردان

علل ناباروری در مردان متفاوت است، و از نظر درجه شیوع، به شرح زیر است:

  1.  ایدیوپاتیک (نامعلوم)
  2.  بیماری واریکوسل
  3.  عفونت‎های سیستم دستگاه تناسلی

در یک گزارش اعلام شد، مرد نابارور در حدود 35 تا 45 درصد ممکن است مبتلا به عفونت‎های تناسلی باشد.

خوشبختانه در صورت تشخیص عفونت، این عفونت با آنتی بیوتیک قابل کنترل و درمان می‎باشد. باید توجه داشت در بسیاری اوقات عفونت‎های سیستم دستگاه ژنیتال بدون علامت بوده و لذا ویزیت چنین بیمارانی زمان مناسب و طولانی‎تری برای تشخیص لازم دارد.


دکتر هوشنگ قوامی جراح کلیه و متخصص ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

 

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۳ آذر ۹۹( 3 روز پیش) تعداد بازدید: 1 مشاهده پرسش
    سلام دکتر قبل بهم گفته احتمال واریکوسل هر ۵ روز الی ۸ روز در عین ادرار به صورت تیله ای زرد رنگ به تعداد زیاد از خارج میشه چی میتونه باشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۳ آذر ۹۹( 3 روز پیش)

      أزمايش طبيعي است تيله رنگ رسوبات ادرار هستنند

  • تصویر کاربر رامین شنبه ۱ آذر ۹۹( 5 روز پیش) تعداد بازدید: 1 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من چند سال پیش عمل واریکسل انجام دادم الان ازدواج کردم میخواستم ببینم اگه مشگلی برا ی بچه دار شدن داشتم دوباره میتونم عمل کنم یا نه مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱ آذر ۹۹( 5 روز پیش)

      عمل لازم نداريد

  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 12 مشاهده پرسش
    با عرض خسته نباشید بنده 44 سالمه تحرک اول اسپرمم کمه دو تا فرزند دختر دارم توی سه ماه اخیر 3 بار اقدام به آی یو ای کردیم ولی موفق نشدیم خانم دکتر فرمودند باید شما سه ماه دارو مصرف کنید بعداً اقدام نمایید با توجه به شرایط کرونایی و عدم امکان حضور در مراکز درمانی اگه لطف کنید بفرمایید چه دارویی مصرف بکنم و اینکه قرص سمنکس شرکت آرتان طب برای افزایش تحرک و کیفیت اسپرم مورد تایید جنابعالی می‌باشد یا خیر . ضمنا همسرم 37 ساله است ممنون .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 2 هفته پیش)

      دارو أركان طب مورد تاييد نيست

  • تصویر کاربر عزیز جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 9 مشاهده پرسش
    بااحترام وبازگشت به جوابیه به شمارهOOZQh44762از شما خیلی ممنونم وازدکتر دادفر همین سوال پرسیدم همان جواب شما بوده با تشکر سپاسگزارم جناب واز اینکه وققتون در اختیار ما گذاشتید خیلی خیلی متشکرم خدا طول عمر بهتون بده خداحافظ
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 2 هفته پیش)

      تشكر

  • تصویر کاربر احمدی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 7 مشاهده پرسش
    سلام سه ماه پیش یک شی به بیضه من پرت شد که منجر به التهاب اپیدیدیم شد و اثری از هیدروسل و واریکسول در سونو نبود بعد از دوماه یه خرده ای احساس خالی نشدن کامل ادرار و تکرر در ادرار رو داشتم
    و بعدش خوب شدم الان حدود ۳ الی ۴ ماه داره از اون قضیه میگذره اما گاهی وقت ها درد کمی در بیضه چپ و راست دارم سونو دادم و گفتن ۳.۵ میلی واریکسل هست
    گرید چند حساب میشه و آیا باید عمل کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۶ آبان ۹۹( 2 هفته پیش)

      گريد ٣ است عمل كنيد

  • تصویر کاربر ناشناس پنجشنبه ۱ آبان ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 10 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید دکتر جان دوباره مزاحم وقتتون شدم در رابطه با سوال قبلیم خواستم لطف کنید بگید اگه بیام خدمت خودتون درمان میشم یا به دکتر قبلیم در اصفهان مراجعه کنم؟
    اینم سوال قبلیم
    (سلام و وقت بخیر آقای دکتر. من ۴۳ سالمه و مشکل کوچکی بیضه و نداشتن منی دارم، من سال ۹۰ وقتی ۳۴ سالم بود تحت نظر دکتر ناصر حقیقی زاده متخصص غدد مترشحه بودم،اسپرمم صفر بود و ریش هم اصلا نداشتم.بعد از آزمایش و معاینه گفتم مشکل کم کاری تیروئید دارم و نزدیک دو سال آمپول hcg وhmg رو هر روز تزریق میکردم . اسپرمم به بالای ۳۰ میلیون رسید و بیضه هام هم بزرگ شد و صورتم هم ریش در آورد. دیگه نتونستم درمان رو ادامه بدم و تزریق آمپول ها رو قطع کردم. دوباره منی صفر شد و بیضه هام هم کوچیک شدن . الان یکساله ازدواج کردم خواستم شما لطف کنید و راهنماییم کنید ببینم اگه دوباره دکتر برم بچه دار میشم یا نه؟)
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱ آبان ۹۹( 1 ماه پیش)

      به پزشك خود مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر صادق یکشنبه ۲۷ مهر ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 7 مشاهده پرسش
    سلام
    من یک ساله عمل واریکسول کردم هنوز بیضه چپم ورم داره و کمی درد هنگام دست زدن بهش ایا طبیعیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۷ مهر ۹۹( 1 ماه پیش)

      هر ٨ ساعت يك عدد قرص ناپروكسن ٢٥٠ ميلي گرم ده روز ميل كنيد

  • تصویر کاربر امید شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 8 مشاهده پرسش
    من متاسفانه چند سالی دارم قرص متادون مصرف میکنم و یکسالی هست که تقریبا کلا میل جنسیم ازبین رفته تو جستجو که کردم در اینترنت بالابودن پرولاکتین دلیلش هست لطفا راهنماییم کنین چه دارویی برای کاهش پرولاکتین بخورم .ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 1 ماه پیش)

      قبل از دارو أزمايش انجام شود

  • تصویر کاربر هرا جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 11 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من متوجه نشدم که سوالم به دست شما رسید یانه دوباره مطرح میکنم دامادم واریکوسل 1ومورفولوژی 1درصد داره دخترم دو بارسقط زیر 8هفته داشته ویک بار میکرو با وجود اینکه جنین بلاست شد منفی شد آیا جراحی کنه مشکل برطرف میشه واگر دخترم باردار بشه وبچه بمانه عقب مانده نمیشه ممنون از حوصله شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 1 ماه پیش)

      خير عقب مانده نمي شود

  • تصویر کاربر مهری جمعه ۱۸ مهر ۹۹( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 12 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آیا باسلول های بنیادی درحال حاضر میشه سندرم فقط سلول سرتولی رو درمان کرد؟؟اگه این امکان وجدداره کجا انجام میشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۸ مهر ۹۹( 1 ماه پیش)

      خير نمي شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر