بیماری کیست کلیه خطرناک است؟

در این مقاله سعی شده است در ارتباط با بیماری کیست کلیه اطلاعات جامعی در اختیار مردم قرار گیرد. لطفا مارا همراهی کنید.


کیست کلیه چیست؟

بیماری کیست کلیه ، یک بیماری ارثی است که در آن تعداد زیادی کیست در کلیه ها بوجود می آید. این کیست ها سرطانی نیستند و به صورت ساک های گردی پر از مایع آب مانند می باشند.

اندازه کیست های کلیه

اندازه کیست کلیه مختلف است و هرچه مایع در آن بیشتر شود، اندازه آنها نیز بزرگتر می شود. کیست ها گاهی یک یا دو عدد در کلیه بوجود می آیند و اندازه آنها کوچک می باشند و بندرت ممکن است عارضه ای به کلیه برساند. این نوع کیست ها را کیست های ساده می گویند.

آیا کیست های کلیه خطرناک است؟

این کیست ها معمولا در سنین بالا بوجود می آیند. 50 درصد افراد بالای 40 تا 50 ساله، دارای این کیست ها هستند. معمولا” کیست ها هیچگونه درمانی نیاز ندارند، مگر اینکه کیست بزرگ شود و باعث درد یا آسیب کلیه شود، در غیر اینصورت تخلیه کیست، ضرورت پیدا می کند.

بیشتر اوقات این کیست ها را با سونوگرافی، هر سه ماه باید پیگیری شود و اهمیت خاصی ندارد و بیمار نباید نگران این کیست ها باشد. اگرچه معمولا” کلیه ها بیشتر به این کیست ها دچار می شوند ولی در ارگانهای دیگر بدن مثل کبد نیز ممکن است بوجود آید.

علائم کیست کلیه

کیست های ایجاد شده در کلیه، دو نوع آن ژنتیکی بوده و یک نوع آن اکتسابی می باشد. درمان قطعی برای بیماری کیست کلیه، وجود ندارد ولی درمان ها فقط قادر به کنترل علائم بیماری می باشد.

این بیماری ممکن است باعث اختلال در عملکرد کلیه ها شود و سرانجام منجر به نارسائی و از کار افتادن کلیه ها شود. این بیماری، چهارمین علت از کار افتادن کلیه ها و یا نارسائی کلیه می باشد.

برخی از کیست ها نیز در خارج از کلیه تشکیل می شوند و به انها کیست کورتیکال کلیه گفته می شود.

اندازه کیست‌های کلیه و معنی هر کدام از آنها

بعضی از کیست‌ها بسیار کوچک هستند و بدون میکروسکوپ دیده نمی‌شوند. بعضی دیگر به اندازه یک توپ تنیس رشد می‌کنند. با بزرگ شدن کیست‌های کلیه، این ضایعات می‌توانند بر اعضای مجاور فشار وارد کنند و موجب ایجاد درد شوند.

کیست‌های کلیه به طور معمول گرد هستند، دیواره ظریف و شفافی دارند و در ابعاد مختلفی یافت می‌شوند. معمولا قطر کیست‌ها از ابعاد میکروسکوپی تا پنج سانتی متر متغیر است.

این کیست ‌ها ممکن است به واسطه مشکلات جدی سلامتی ایجاد شوند، مسائلی که می‌توانند به اختلال عملکرد کلیه بیانجامند، با این حال در بیشتر موارد کیست‌ها مشکلات سلامتی حاد به همراه ندارند.

علائم کیست های کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به کیست کلیه، سالها ممکن است بدون علامت باشند. کیست باید به حدی بزرگ شود که باعث علائم زیر شوند:

  • درد و حساسیت در شکم
  • خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد پهلوها
  • سنگ کلیه
  • درد و یا احساس سنگینی در پشت
  • خستگی
  • درد مفاصل
  • فشارخون
  • عفونت کلیه

کیست کلیه

عوامل ایجادکننده کیست کلیه

یک نوع ارثی آن که اتوزومال می باشد و بعضی اوقات کیست کلیه جوانان نامیده می شود و 90 درصد، از این نوع کیست هستند. فردی که پدر یا مادر وی مبتلا به بیماری کیست کلیه باشد، 50 درصد شانس ابتلا به این نوع کیست را خواهد داشت.

معمولا علائم در 30 یا 40 سالگی خود را نشان می دهد، به هر حال در بعضی، علائم در دوران جوانی تظاهر می کند. نوع دیگر ارثی این بیماری (RECESSIVE) کمتر دیده می شود و هر دو پدر و مادر باید ژن این بیماری را داشته باشند. دارای علائم نمی باشند.

کیست کلیه در کودکان

کيست کلیه در کودکان

چهار نوع از بیماری کیست کلیه دربچه ها دیده می شود. یک فرم که موقع تولد تشخیص داده می شود، فرم یا نوع دوم که در ماه اول تشخیص داده می شود و نوع سوم که از 3 تا 12 ماهگی تشخیص داده می شود و نوع چهارم در سال اول دیده می شود.

کیست های اکتسابی معمولا در سنین بالا بوجود می آیند و ارثی نیستند و در افرادی که قبلا مشکلات کلیوی دیگری داشته اند، بوجود می آید. بطور شایع و فراوان در افرادی که نارسائی کلیه دارند و یا تحت درمان با دیالیز هستند بوجود می آید.

تشخیص بیماری کیست کلیه(PDK)

چون این بیماری ارثی می باشد، پزشک موظف است که از بیمار شرح حال فامیلی این بیماری را بپرسد. آزمایش خون باید برای بررسی کم خونی و آزمایش ادرار برای وجود عفونت یا پروتئین در ادرار انجام شود. آزمایشات تصویری برای وجود کیست های کلیه و کبد باید صورت گیرد. آزمایشات تصویری با انجام سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI می باشد.

عوارض بیماری کیست کلیه

این کیست ها عوارض بسیار جدی متعددی برای کلیه ها بوجود می آورد. شایع ترین و بیشترین عارضه ای که بوجود می آورند فشارخون است و در درجه دوم نارسائی کلیه یا از کار افتادن کلیه می باشد. عارضه و عوارض ایجاد شده، بستگی به شدت و بزرگی کیست ها دارد.

درمان باعث کاهش ضایعه به کلیه می شود. از سایر عوارض کیست های کلیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعیف شدن جدار شریانها که به آن آنوریسم گفته می شود و در شریان مغز و آئورت دیده می شود.
  • کیست در کلیه
  • کیست در بیضه ها و پانکراس
  • وجود حفره در روده که به آن دیورتیکول گفته می شود.
  • کاتاراکت و کوری
  • بیماری کبدی و نارسائی دریچه قلب
  • کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز خون
  • خونریزی در کیست
  • فشارخون
  • از کار افتادن کبد
  • سنگ کلیه
  • بیماری قلبی عروق

درمان کیست کلیه

درمان بیماری کیست کلیه

هدف از درمان کیست های درون کلیه، کنترل علائم و جلوگیری از بوجود آمدن عوارض می باشد. مهم ترین اصل درمان، کنترل فشارخون می باشد.

درمان ها شامل:

  • تجویز داروی ضد درد
  • تجویز داروی ضد فشارخون
  • تجویز دارو برای کنترل فشارخون
  • رژیم کم نمک
  • تجویز داروهای زیاد کننده ادرار
  • جراحی تخلیه کیست ها برای تسکین درد

وقتی بیماری پیشرفت کند، منجربه از کار افتادن کلیه ها می شود و دراین صورت درمان، پیوند کلیه خواهد بود.

در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با راه های درمان این بیماری داده شده است.

اگر کیست های کلیه هیچ علائم یا مشکلی ایجاد نکند و با عملکرد معمول کلیه تداخلی نداشته باشد، فرد ممکن است به درمان نیاز نداشته باشد. در این شرایط، پزشک معالج ممکن است برای فرد تصویر برداری‌هایی نظیر سونوگرافی پیشنهاد کند و از وی بخواهد این تصویر برداری‌ها را به صورت دوره ای تکرار کند تا از بزرگ نشدن کیست ها اطمینان حاصل شود.

اگر کیست کلیه تغییر کند و موجب علائم و مشکلات دیگر شود، احتمالا فرد به درمان کیست نیاز پیدا می‌کند. در بعضی مواد کیست‌های ساده کلیه به صورت خود به خود محو می‌شوند.

درمان کیست‌های دارای علائم و مشکل

اگر کیست در بدن بیمار علائمی ایجاد کند، پزشکان معمولا استفاده از روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کنند. گزینه‌های در اختیار افراد عبارتند از:

1- سوراخ و تخلیه کردن کیست و سپس پر کردن آن با محلول الکل.

در بعضی موارد، پزشکان یک سوزن باریک و بلند را از طریق پوست وارد بدن بیمار می‌کنند و سوزن را از دیواره کیست عبور می‌دهند. در ادامه این فرآیند پزشک مایع موجود در درون کیست را تخلیه می‌کند. پزشک می‌تواند درون کیست را با محلولی الکلی پر کند تا از شکل گیری مجدد کیست جلوگیری کند.

2- جراحی برای برداشتن کیست.

کیست‌های بزرگ یا علامت دار ممکن است برای تخلیه و برداشتن نیاز به جراحی داشته باشند. در این حالت برای دست یابی به کیست، جراح چندین برش کوچک بر روی پوست ایجاد می‌کند و ابزارهای ویژه ای را به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک وارد بدن می‌کند.

پزشک ضمن تماشای فرآیند بر روی مونیتور اتاق جراحی، ابزارها را به سمت کلیه هدایت می‌کند و از آنها برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می‌کند. در ادامه دیواره‌های کیست سوزانده یا بریده می‌شوند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    با سلام پدرم 67 سالشه در آزمایش خون کراتین خون 1.68 و در سونوگرافی کیست کورتیکال به دیامتر 32 میلیمتر و دیگری به دیامتر 37 میلیمتر مشاهده شده آیا مشکلی هست؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر محمدحکیمی شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام من سابقه سنگ ۱۲ میلی داشتم و سنگ شکن رفتم در قسمت تحتانی دفع کردم کلا بعد چندسال دوباره ۴ میلی باز در قسمت کالیس تحتانی بود دفع کردم این سری هم ۴ میلی دارم در قسمت کالیس تحتانی راست ۲۲ روزه روزی یساعت بعدظهر ورزش میکنم ۳ هزترتا طناب میزنم و ۸ لیتر اب میخورم و روزی ۳لیوان خارشتر و روزی ۳ بار ۶۰ قطره سنکل قبلا با همین روال بیست روزه دفع کرده بودم واین سری هفته ا ل درد شکم گرفتم بدجور بعد دوروز ناپدید شد ونتونستم دفع کنم ممنون میشم راهنماییم کنید هم اینکه سوال دارم برای ورزش خاص برای دفع سنگ های تحتانی هس و این که در بین طناب زدن اب بیشتر خورده بشه به دفع سنگ کمک میکنه یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      بله كمك مي كند

  • تصویر کاربر Mahdi.m سه شنبه ۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 645 مشاهده پرسش
    Wbc 8.5<br>
    Rbc  3.54<br>
    Hgb 10.6<br>
    Hct 33.5<br>
    Mcv . Mch. Mchc. Rdw-cv نرمال<br>
    Bun 176<br>
    Creatinine 4.16<br>
    Cpk. Calcium. Phosphorus. Sodium. Potassium نرمال<br>
    _________________<br>
    Creatinine (24 hrs urine) 693<br>
    Protein (24 hrs urine) 703<br>
    Urine volume(24 hrs) نرمال<br>
    ________
    T4. Tsh نرمال<br>
    __________
    آقای دکتر سلام. ۶۵ سالمه. خدا اجرت بده. کم کاری کلیه و نارسائی قلب دارم. نتیجه ازمایشم نگرانم کرده. حالم خوبه و مشکل ندارم. وضعیت من با این آزمایش چطوره؟ ایا با دارو فاکتوهای بالا پایین میاد یا خیر؟ پرهیز غذایی رو هم دارم رعایت میکنم
    1. تصویر کاربر Mahdi.m پنجشنبه ۱۳ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      اوره خون هم ۱۸۰ هست جناب دکتر
    2. تصویر کاربر Mahdi.m پنجشنبه ۱۳ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      نتیجه آزمایش
      اوره ۱۸۰
      Wbc 8.5
      Rbc 3.54
      Hgb 10.6
      Hct 33.5
      Mcv . Mch. Mchc. Rdw-cv نرمال
      Bun 176
      Creatinine 4.16
      Cpk. Calcium. Phosphorus. Sodium. Potassium نرمال
      _________________
      Creatinine (24 hrs urine) 693
      Protein (24 hrs urine) 703
      Urine volume(24 hrs) نرمال
      ________
      T4. Tsh نرمال
      __________
      آقای دکتر سلام. ۶۵ سالمه. خدا اجرت بده. کم کاری کلیه و نارسائی قلب دارم. نتیجه ازمایشم نگرانم کرده. حالم خوبه و مشکل حاد و خاصی ندارم. وضعیت من با این آزمایش چطوره؟ ایا با دارو فاکتوهای بالا پایین میاد یا خیر؟ پرهیز غذایی رو هم دارم رعایت میکنم به شدت
      سپاس
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد به نفرولوژيست مراجعه كنيد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    با سلام، 37 ساله هستم در سونوگرافی که انجام دادم نوشته شده ضایعه کیستیک به ابعاد 45*34 میلیمتر در کورتکس قطب فوقانی کلیه راست با septation های داخلی و internal echoe مشهود است سنگ و هیدرونفروز در کلیه ها دیده نشد و ضایعه پاتولوژیک دیگری مشاهده نشد . ممنون می شم راهنمایی بفرمایین .
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      كيست عا اهميتي ندارند

  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    باسلام
    من در هر دو کلیم دارای چند کیست کلیوی هستم میخواستم بدونم امکان تخلیه آنها با توجه به سنم که ۳۸ ساله هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      لازم نيست

  • تصویر کاربر داریوش سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام
    برای از بین بردن و یا حل شدن این سنگ در کلیه چه دارویی باید تهیه کنم ؟
    سنگی که دفع کردم از نوع خار دار (شاخ گوزنی) بود و هنگام دفع دشوار است.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      دارويي ندارد

  • تصویر کاربر حامد سه شنبه ۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 4746 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ادب
    خواهشمندم که این متنی را که برایتان ارسال می کنم برایم شرح دهید.
    "در سونوگرافی تصویر دو توده هیپواکو با ابعاد 28*25 م.م و19*18 م.م، در سطحی پایینتر از جداشدن شریان های کلیوی از آنورت شکمی دال بر لنفات نویاتی رویت می شود.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      دو عدد غده در شكم گزارش كرده

  • تصویر کاربر افشين یکشنبه ۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام و ادب؛ در آزمايشات پيوست كه مربوط به شخص ٧٢ ساله كه ٥ ماه قبل سنگ حالب در هر دو كليه داشته و عمل نموده ، اوره خون نسبتا بالاست.
    آيا نتيجه آزمايش ميتواند حاكي از كاهش عملكرد كليه ها باشد؟
    و اينكه با توجه به عفونت اداري از زمان عمل تا كنون كه بتدريج كاهش داشته تست psa نياز به بررسي بيشتر دارد؟

    با تشكر از شما جناب آقاي دكتر قوامي
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      بايد نمونه برداري از پروستات انجام شود

    2. تصویر کاربر افشين سه شنبه ۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام مجدد اقاي دكتر؛ در ارتباط با سوال قبل بايد عرض كنم بيمار پس از عمل سنگ حالب مدتي دچار عفونت ادراري شده و داروي مربوط را مصرف مي نموده است و از انجا كه آزمايش psa كه خدمت شما ارسال شد مربوط به اواخر فروردين ٩٨ بوده، آزمايش جديد psa قبل از نمونه برداري پروستات ضرورت ندارد؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      Psa جديد انجام شود

    4. تصویر کاربر افشين پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      با عرض پوزش اقاي دكتر، آزمايش جديد psa به پيوست ارسال ميشود. خواهش ميكنم اعلام نظر فرماييد
      سپاس فراوان
    5. تصویر کاربر افشين پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 5 سال پیش)
      با تشكر از پاسخ شما اقاي دكتر
      تست جديد psa جهت اعلام نظر نهايي حضرتعالي به پيوست ارسال ميشود.
      با سپاس
    6. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      نمونه برداري لازم است

    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر zahra شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    با سلام ، من ٢ هفته پيش ازمايش ادرار دادم در حالي كه روزه بودم و ١٤ ساعت چيزي نخورده بودم و عصر ساعت ٦ اين ازمايش رو دادم ، RBC ازمايشم 10 تا ١٥ و WBC هم ٥ تا ١٠ نوشته و رنگ ادرار زرد و شفافيت cloudy نوشته و blood positive+1 نوشته خيلي نگرانم به نظرتون چه مشكلي دارم؟ ايا روزه بودنم و كم ابي ميتونه تاثير داشته باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سونوگرافي از بيضه و مثانه انجام شود


       

  • تصویر کاربر Reza پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    باسلام.من ۲۵سالمه کلیه چپم دارای کیستهای متعدده.کلیه راستم سالمه.میخواستم بدونم آیا این همون بیماری پلی کیستیکه. در آینده اون یکی کلیه م هم دچار میشه یا نه ؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۳۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      پلي كيستيك نيست

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر