بیماری کیست کلیه خطرناک است؟

در این مقاله سعی شده است در ارتباط با بیماری کیست کلیه اطلاعات جامعی در اختیار مردم قرار گیرد. لطفا مارا همراهی کنید.


کیست کلیه چیست؟

بیماری کیست کلیه ، یک بیماری ارثی است که در آن تعداد زیادی کیست در کلیه ها بوجود می آید. این کیست ها سرطانی نیستند و به صورت ساک های گردی پر از مایع آب مانند می باشند.

اندازه کیست های کلیه

اندازه کیست کلیه مختلف است و هرچه مایع در آن بیشتر شود، اندازه آنها نیز بزرگتر می شود. کیست ها گاهی یک یا دو عدد در کلیه بوجود می آیند و اندازه آنها کوچک می باشند و بندرت ممکن است عارضه ای به کلیه برساند. این نوع کیست ها را کیست های ساده می گویند.

آیا کیست های کلیه خطرناک است؟

این کیست ها معمولا در سنین بالا بوجود می آیند. 50 درصد افراد بالای 40 تا 50 ساله، دارای این کیست ها هستند. معمولا” کیست ها هیچگونه درمانی نیاز ندارند، مگر اینکه کیست بزرگ شود و باعث درد یا آسیب کلیه شود، در غیر اینصورت تخلیه کیست، ضرورت پیدا می کند.

بیشتر اوقات این کیست ها را با سونوگرافی، هر سه ماه باید پیگیری شود و اهمیت خاصی ندارد و بیمار نباید نگران این کیست ها باشد. اگرچه معمولا” کلیه ها بیشتر به این کیست ها دچار می شوند ولی در ارگانهای دیگر بدن مثل کبد نیز ممکن است بوجود آید.

علائم کیست کلیه

کیست های ایجاد شده در کلیه، دو نوع آن ژنتیکی بوده و یک نوع آن اکتسابی می باشد. درمان قطعی برای بیماری کیست کلیه، وجود ندارد ولی درمان ها فقط قادر به کنترل علائم بیماری می باشد.

این بیماری ممکن است باعث اختلال در عملکرد کلیه ها شود و سرانجام منجر به نارسائی و از کار افتادن کلیه ها شود. این بیماری، چهارمین علت از کار افتادن کلیه ها و یا نارسائی کلیه می باشد.

برخی از کیست ها نیز در خارج از کلیه تشکیل می شوند و به انها کیست کورتیکال کلیه گفته می شود.

اندازه کیست‌های کلیه و معنی هر کدام از آنها

بعضی از کیست‌ها بسیار کوچک هستند و بدون میکروسکوپ دیده نمی‌شوند. بعضی دیگر به اندازه یک توپ تنیس رشد می‌کنند. با بزرگ شدن کیست‌های کلیه، این ضایعات می‌توانند بر اعضای مجاور فشار وارد کنند و موجب ایجاد درد شوند.

کیست‌های کلیه به طور معمول گرد هستند، دیواره ظریف و شفافی دارند و در ابعاد مختلفی یافت می‌شوند. معمولا قطر کیست‌ها از ابعاد میکروسکوپی تا پنج سانتی متر متغیر است.

این کیست ‌ها ممکن است به واسطه مشکلات جدی سلامتی ایجاد شوند، مسائلی که می‌توانند به اختلال عملکرد کلیه بیانجامند، با این حال در بیشتر موارد کیست‌ها مشکلات سلامتی حاد به همراه ندارند.

علائم کیست های کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به کیست کلیه، سالها ممکن است بدون علامت باشند. کیست باید به حدی بزرگ شود که باعث علائم زیر شوند:

  • درد و حساسیت در شکم
  • خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد پهلوها
  • سنگ کلیه
  • درد و یا احساس سنگینی در پشت
  • خستگی
  • درد مفاصل
  • فشارخون
  • عفونت کلیه

کیست کلیه

عوامل ایجادکننده کیست کلیه

یک نوع ارثی آن که اتوزومال می باشد و بعضی اوقات کیست کلیه جوانان نامیده می شود و 90 درصد، از این نوع کیست هستند. فردی که پدر یا مادر وی مبتلا به بیماری کیست کلیه باشد، 50 درصد شانس ابتلا به این نوع کیست را خواهد داشت.

معمولا علائم در 30 یا 40 سالگی خود را نشان می دهد، به هر حال در بعضی، علائم در دوران جوانی تظاهر می کند. نوع دیگر ارثی این بیماری (RECESSIVE) کمتر دیده می شود و هر دو پدر و مادر باید ژن این بیماری را داشته باشند. دارای علائم نمی باشند.

کیست کلیه در کودکان

کيست کلیه در کودکان

چهار نوع از بیماری کیست کلیه دربچه ها دیده می شود. یک فرم که موقع تولد تشخیص داده می شود، فرم یا نوع دوم که در ماه اول تشخیص داده می شود و نوع سوم که از 3 تا 12 ماهگی تشخیص داده می شود و نوع چهارم در سال اول دیده می شود.

کیست های اکتسابی معمولا در سنین بالا بوجود می آیند و ارثی نیستند و در افرادی که قبلا مشکلات کلیوی دیگری داشته اند، بوجود می آید. بطور شایع و فراوان در افرادی که نارسائی کلیه دارند و یا تحت درمان با دیالیز هستند بوجود می آید.

تشخیص بیماری کیست کلیه(PDK)

چون این بیماری ارثی می باشد، پزشک موظف است که از بیمار شرح حال فامیلی این بیماری را بپرسد. آزمایش خون باید برای بررسی کم خونی و آزمایش ادرار برای وجود عفونت یا پروتئین در ادرار انجام شود. آزمایشات تصویری برای وجود کیست های کلیه و کبد باید صورت گیرد. آزمایشات تصویری با انجام سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI می باشد.

عوارض بیماری کیست کلیه

این کیست ها عوارض بسیار جدی متعددی برای کلیه ها بوجود می آورد. شایع ترین و بیشترین عارضه ای که بوجود می آورند فشارخون است و در درجه دوم نارسائی کلیه یا از کار افتادن کلیه می باشد. عارضه و عوارض ایجاد شده، بستگی به شدت و بزرگی کیست ها دارد.

درمان باعث کاهش ضایعه به کلیه می شود. از سایر عوارض کیست های کلیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعیف شدن جدار شریانها که به آن آنوریسم گفته می شود و در شریان مغز و آئورت دیده می شود.
  • کیست در کلیه
  • کیست در بیضه ها و پانکراس
  • وجود حفره در روده که به آن دیورتیکول گفته می شود.
  • کاتاراکت و کوری
  • بیماری کبدی و نارسائی دریچه قلب
  • کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز خون
  • خونریزی در کیست
  • فشارخون
  • از کار افتادن کبد
  • سنگ کلیه
  • بیماری قلبی عروق

درمان کیست کلیه

درمان بیماری کیست کلیه

هدف از درمان کیست های درون کلیه، کنترل علائم و جلوگیری از بوجود آمدن عوارض می باشد. مهم ترین اصل درمان، کنترل فشارخون می باشد.

درمان ها شامل:

  • تجویز داروی ضد درد
  • تجویز داروی ضد فشارخون
  • تجویز دارو برای کنترل فشارخون
  • رژیم کم نمک
  • تجویز داروهای زیاد کننده ادرار
  • جراحی تخلیه کیست ها برای تسکین درد

وقتی بیماری پیشرفت کند، منجربه از کار افتادن کلیه ها می شود و دراین صورت درمان، پیوند کلیه خواهد بود.

در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با راه های درمان این بیماری داده شده است.

اگر کیست های کلیه هیچ علائم یا مشکلی ایجاد نکند و با عملکرد معمول کلیه تداخلی نداشته باشد، فرد ممکن است به درمان نیاز نداشته باشد. در این شرایط، پزشک معالج ممکن است برای فرد تصویر برداری‌هایی نظیر سونوگرافی پیشنهاد کند و از وی بخواهد این تصویر برداری‌ها را به صورت دوره ای تکرار کند تا از بزرگ نشدن کیست ها اطمینان حاصل شود.

اگر کیست کلیه تغییر کند و موجب علائم و مشکلات دیگر شود، احتمالا فرد به درمان کیست نیاز پیدا می‌کند. در بعضی مواد کیست‌های ساده کلیه به صورت خود به خود محو می‌شوند.

درمان کیست‌های دارای علائم و مشکل

اگر کیست در بدن بیمار علائمی ایجاد کند، پزشکان معمولا استفاده از روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کنند. گزینه‌های در اختیار افراد عبارتند از:

1- سوراخ و تخلیه کردن کیست و سپس پر کردن آن با محلول الکل.

در بعضی موارد، پزشکان یک سوزن باریک و بلند را از طریق پوست وارد بدن بیمار می‌کنند و سوزن را از دیواره کیست عبور می‌دهند. در ادامه این فرآیند پزشک مایع موجود در درون کیست را تخلیه می‌کند. پزشک می‌تواند درون کیست را با محلولی الکلی پر کند تا از شکل گیری مجدد کیست جلوگیری کند.

2- جراحی برای برداشتن کیست.

کیست‌های بزرگ یا علامت دار ممکن است برای تخلیه و برداشتن نیاز به جراحی داشته باشند. در این حالت برای دست یابی به کیست، جراح چندین برش کوچک بر روی پوست ایجاد می‌کند و ابزارهای ویژه ای را به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک وارد بدن می‌کند.

پزشک ضمن تماشای فرآیند بر روی مونیتور اتاق جراحی، ابزارها را به سمت کلیه هدایت می‌کند و از آنها برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می‌کند. در ادامه دیواره‌های کیست سوزانده یا بریده می‌شوند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر هدایت شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با سلام وادب من دکتر سلطانی هستم چهار عدد سنگ دوعدد در حالی ودویست عدد در هر دو کلیه دارم نه میل در کلیه چپ و هفت میل در کلیه راست ودو عدد هم سه وپنج در حالی که به شدت اذیت هستم تب ولرز یک هفته است عفونتی طبق آزمایشات ندارم مقذچدا ی کراتینم بالا بود که الان 1/5است البته 2بود لطفاً راهنماییم کنید ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سنگ هاي حالب سنگ شكن شوند

  • تصویر کاربر حبیب چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر - آقایی هستم ۴۵ساله سه روز پیش وناگهانی دچار دردشدیددرپهلوی چپ شدم که بعدازسنوگرافی مشخص شد سنگ ۵ میل درحالب کلیه چپ دارم که باعث هیدرو نفرو ز متوسط شده در ضمن یک کیست ساده ۱۵ میل نیزدر کلیه چپ دارم درحال حاضر درد خیلی شدیدی در ناحیه پهلوی چپ دارم که فقط با شیاف دیکلوفناک آرام میگیرم وسنکل قرص بیستون مصرف میکنم ممنون سپاسگزارم اگر دستورات وتوصیه های لازم را به بنده بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۵ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد و مايعات فراوان ميل كنيد

  • تصویر کاربر صفدر جمعه ۱۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام در ازمایش خونم مقدار کراتین عدد ۱.۴۵نشان داده مشکل چیه ی ..ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ خرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      طبيعي است  أنرا تكرار كنيد

  • تصویر کاربر Vorojax جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 1559 مشاهده پرسش
    با سلام .
    خواستم ببینم کسی ک کیست کلیه پنج سانتی دارد روزه گرفتن برایش ضرری ندارد؟
    با توجه به اینکه چند روز روزه گرفتن و درد پهلو داشتن آیا روزه بگیرن یا نه؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      روزه مانعي ندارد

  • تصویر کاربر مصطفی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    با سلام
    طی 2 سال گذشته به علت بالا بودم میزان اسید اوریک 8.6 و تری‌گلیسرید 260 تحت رژیم و کنترل عادت غذایی بودم . در حال حاضر میزان اسید اوریک و تری‌گلیسرید پایین امده ومیزان اوره 46 و کراتینین به 1.4 رسیده در ضمن بنده کیست کورتیکال 55میلی متری بر روی کلیه راست دارم که نسبت به سالهای گذشته کمی رشد کرده سوالم بر این مبناست که ایا کیست بر میزان اوره و کراتینین بالا تاثیر دارد ؟ آیا کیست باید خارج شود ؟
    متاسفانه میزان مصرف نمک من بالاست با کاهش نمک میزان اوره وکراتینین کاهش پیدا میکند ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      اثري ندارد و كيست عمل نياز ندارد

  • تصویر کاربر سام جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    من 5 ساله هر از گاهی سوزش ادرار دارم و به دکتر مراجعه کردم و مصرف دارو این مشکلم رفع نشد. این ازمایش و سونوگرافی هست براتون ارسال کردم
    فقط هر ازگاهی سوزش ادرار دارم و هیچ گونه علائم دیگه ندارم
    لطفا راهنمایی بفرمایید. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)

      مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۹ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    با سلام احتراما پدرم با 83 سال سن چندسالی است که با کم کاری و کاهش کارایی کلیه مواجه شده است و آزمایش اخیر ایشان میزان اوره را 146 میلی گرم بر دسی لیتر میباشد چه توصیه ای می فرمایید . ایشان هر از گاهی با ورم پا مواجه و خارش هم دارد. با سپاس کیانی 980120
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      ايشان بايد توسط نفرولو ژيست ويزيت شوند

    2. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      با درود و سپاس از لطف حضرتعالی
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۹ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      خواهش مي كنم

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    کراتینم رفته رو1.4 و کم خون شدم و چربیم لبه مرزه چکار باید کنم تشکر می کنم اگه راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      رژيم غذايي

  • تصویر کاربر احسان جمعه ۲۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام در جواب سونوگرافی کلیه سمت چپ گفته شده که کیستی به قطر 15 میلیمتر در ناحیه پل تحتانی کلیه وجود دارد .
    چند روزه خیلی نگرانم آیا امکان داره سرطانی باشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      مهم نيست

  • تصویر کاربر احسان جمعه ۲۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام در جواب سونوگرافی کلیه سمت چپ گفته شده که کیستی به قطر 15 میلیمتر در ناحیه پل تحتانی کلیه وجود دارد .
    چند روزه خیلی نگرانم آیا امکان داره سرطانی باشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      جواب دادم

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر