آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟

فهرست مطالب

بسیاری از افراد زمانی که برای چکاپ یا بررسی دردهای شکمی به سونوگرافی می‌روند، با جمله‌ای در برگه گزارش روبرو می‌شوند که باعث نگرانی شدید آن‌ها می‌شود: “کیست کورتیکال در کلیه مشاهده شد”. اولین سوالی که به ذهن هر فردی خطور می‌کند این است که آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟ و اینکه آیا این کیست می‌تواند به سرطان تبدیل شود یا خیر؟ کیست کورتیکال در واقع یک کیسه پر از مایع است که در بخش خارجی کلیه (کورتکس یا پوسته‌کلیه) رشد می‌کند.

این کیست‌ها بسیار شایع هستند و با افزایش سن، احتمال تشکیل آن‌ها بیشتر می‌شود. در این مقاله قصد داریم به طور بسیار مفصل به بررسی ماهیت این کیست‌ها، تفاوت کیست‌های ساده و پیچیده، و بررسی دقیق خطرات کیست کورتیکال بپردازیم تا شما با خیالی آسوده و آگاهی کامل به مدیریت سلامت خود بپردازید.

کیست کورتیکال چیست و چگونه تشکیل می‌شود؟

برای پاسخ به این سوال که خطرات کیست کورتیکال چقدر جدی است، ابتدا باید ساختار کلیه را بشناسیم. کلیه از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش داخلی (مدولا) و بخش خارجی (کورتکس). کیست کورتیکال دقیقا در همین لایه بیرونی شکل می‌گیرد. علت دقیق تشکیل این کیست‌ها هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما فرضیه غالب این است که با افزایش سن، لوله‌های کوچکی که ادرار را جمع‌آوری می‌کنند (نفرون‌ها) ممکن است دچار انسداد یا تغییر شکل شوند و با تجمع مایع، تبدیل به کیست گردند.

این کیست‌ها معمولا به صورت تکی (سولیتر) یا چندتایی دیده می‌شوند. نکته‌ای که باید بدانید این است که اکثر این کیست‌ها “ساده” هستند، یعنی دیواره نازکی دارند و داخل آن‌ها فقط مایع زلال وجود دارد. این نوع کیست‌ها معمولا بدون علامت هستند و تنها به طور اتفاقی در تصویربرداری‌ها کشف می‌شوند. اما شناخت تفاوت بین یک کیست ساده و یک کیست که دارای دیواره ضخیم یا رسوبات است، مرز بین خطرناک بودن یا بی‌خطر بودن این عارضه را تعیین می‌کند.

کلید تشخیص خطرات کیست کورتیکال

در دنیای پزشکی، برای پاسخ به سوال آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟ از سیستمی به نام “طبقه بندی بوزنیاک” (Bosniak Classification) استفاده می‌شود. این سیستم کیست‌ها را بر اساس ظاهرشان در سی‌تی‌اسکن به ۵ گروه تقسیم می‌کند که دانستن آن‌ها برای هر بیماری ضروری است:

  • بوزنیاک نوع ۱ (کیست ساده): این کیست‌ها کاملا خوش‌خیم هستند. دیواره بسیار نازکی دارند، حاوی هیچ بافت جامدی نیستند و احتمال سرطانی شدن آن‌ها صفر درصد است. اکثر گزارش‌های سونوگرافی که مردم را نگران می‌کند، در این دسته قرار می‌گیرند.
  • بوزنیاک نوع ۲: این کیست‌ها هم خوش‌خیم محسوب می‌شوند اما ممکن است حاوی چند سپتوم (دیواره داخلی) بسیار نازک یا رسوبات کلسیمی ظریف باشند. خطرات کیست کورتیکال در این مرحله نیز نزدیک به صفر است.
  • بوزنیاک نوع ۲F: حرف F مخفف Follow-up است. این کیست‌ها کمی پیچیده‌تر هستند و نیاز به پیگیری دوره‌ای دارند. احتمال بدخیمی در این‌ها حدود ۵ درصد است.
  • بوزنیاک نوع ۳ و ۴: این کیست‌ها دارای دیواره‌های ضخیم، اجزای جامد و خون‌رسانی غیرطبیعی هستند. در این موارد، خطرات کیست کورتیکال بسیار جدی است و احتمال بدخیمی به بالای ۵۰ تا ۹۰ درصد می‌رسد که معمولا نیاز به جراحی دارند.

علائم و نشانه‌هایی که باید جدی بگیرید

اگرچه اکثر کیست‌های کورتیکال هیچ علامتی ندارند، اما گاهی اوقات بزرگ شدن آن‌ها یا موقعیت قرارگیری‌شان می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند. یکی از جنبه‌های بررسی خطرات کیست کورتیکال، توجه به علائم بالینی است. وقتی کیست بزرگ می‌شود (مثلا بزرگتر از ۵ یا ۱۰ سانتی‌متر)، می‌تواند به کپسول کلیه یا اندام‌های مجاور فشار بیاورد.

علائمی که ممکن است بروز کند عبارتند از:

▪️ درد مبهم در پهلو، پشت یا قسمت بالایی شکم.

▪️ احساس پر بودن یا سنگینی در شکم.

▪️ فشار خون بالا (اگر کیست به عروق کلیوی فشار بیاورد و سیستم رنین-آنژیوتانسین را فعال کند).

▪️ خون در ادرار (هماچوری) که ممکن است ناشی از پاره شدن یک مویرگ در دیواره کیست باشد.

▪️ تب و لرز در صورتی که کیست دچار عفونت شود.

تب و لرز

اگر شما هر یک از این علائم را دارید، حتی اگر سونوگرافی قبلی شما کیست را “ساده” گزارش کرده باشد، باید دوباره وضعیت را بررسی کنید تا از عدم بروز عوارض مطمئن شوید.

چه زمانی خطرات کیست کورتیکال جدی می‌شود؟

در پاسخ به این سوال که آیا کیست کورتیکال خطرناک است باید به عوارض نادر اما محتمل اشاره کرد. اگرچه کیست ساده سرطان نیست، اما می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند که نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد.

اولین مورد، “پارگی کیست” است. این اتفاق ممکن است بر اثر یک ضربه فیزیکی به شکم یا حتی به صورت خودبه‌خودی رخ دهد که منجر به درد شدید و ناگهانی در پهلو می‌شود. مورد دوم، “عفونت کیست” است؛ باکتری‌ها ممکن است از طریق مجاری ادراری به مایع داخل کیست نفوذ کرده و باعث ایجاد آبسه شوند. مورد سوم، “انسداد مجاری ادراری” است؛ اگر کیست در مکانی قرار داشته باشد که به حالب (لوله انتقال ادرار) فشار بیاورد، می‌تواند باعث تورم کلیه (هیدرونفروز) شود که در صورت عدم درمان، به بافت کلیه آسیب می‌زند. بنابراین، پایش منظم اندازه کیست بخشی از مدیریت خطرات کیست کورتیکال است.

روش‌های تشخیص و افتراق کیست‌های خطرناک از ساده

برای اینکه پزشک تشخیص دهد که آیا کیست کورتیکال خطرناک است یا نه، به ابزارهای تصویربرداری پیشرفته نیاز دارد.

  • سونوگرافی: اولین و در دسترس‌ترین روش است. سونوگرافی می‌تواند به خوبی نشان دهد که آیا داخل کیست مایع خالص است یا اجزای جامد وجود دارد.
  • سی‌تی‌اسکن (CT Scan) با تزریق کنتراست: این استاندارد طلایی برای بررسی خطرات کیست کورتیکال است. تزریق ماده حاجب نشان می‌دهد که آیا دیواره کیست یا اجزای داخلی آن خون‌رسانی دارند یا خیر. اگر ماده حاجب توسط بخشی از کیست جذب شود (Enhancement)، شک به بدخیمی بالا می‌رود.
  • ام‌آر‌آی (MRI): در مواردی که نتایج سی‌تی‌اسکن مبهم باشد یا بیمار به ماده حاجب سی‌تی حساسیت داشته باشد، MRI جزییات بسیار دقیق‌تری از بافت‌های نرم و سپتوم‌های داخلی کیست ارائه می‌دهد.

راه‌های درمان کیست کورتیکال

بسیاری از بیماران می‌پرسند “برای درمان خطرات کیست کورتیکال چه باید کرد؟”. پاسخ بستگی به نوع کیست و علائم شما دارد.

اگر کیست شما از نوع ساده (بوزنیاک ۱ یا ۲) باشد و هیچ علامتی نداشته باشد، معمولا هیچ درمانی لازم نیست. پزشک ممکن است هر ۶ یا ۱۲ ماه یک سونوگرافی کنترلی توصیه کند تا مطمئن شود سایز کیست ثابت مانده است.

اما اگر کیست علائم ایجاد کرده یا مشکوک به نظر برسد، روش‌های زیر مد نظر قرار می‌گیرند:

▪️اسکلروتراپی: پزشک با استفاده از راهنمای سونوگرافی، یک سوزن ظریف را وارد کیست کرده، مایع آن را تخلیه می‌کند و سپس ماده‌ای (مانند الکل غلیظ) داخل آن تزریق می‌کند تا دیواره‌های کیست به هم بچسبند و دوباره پر نشود.

▪️جراحی لاپاراسکوپی: در این روش که با ایجاد چند سوراخ کوچک در شکم انجام می‌شود، جراح سقف کیست را برمی‌دارد (Decortication). این روش برای کیست‌های بسیار بزرگ یا دردناک عالی است.

▪️نفرکتومی جزئی: اگر شک به سرطان (بوزنیاک ۳ یا ۴) وجود داشته باشد، جراح بخشی از کلیه را که حاوی کیست است برمی‌دارد تا سلامت بیمار تضمین شود.

متخصص زود انزالی در تهران

سوالات متداول درباره خطرات کیست کورتیکال

  • آیا کیست کورتیکال باعث نارسایی کلیه می‌شود؟ کیست‌های ساده به تنهایی باعث نارسایی کلیه نمی‌شوند مگر اینکه تعداد آن‌ها بسیار زیاد باشد (مانند بیماری کلیه پلی‌کیستیک ارثی) که با کیست کورتیکال ساده متفاوت است.
  • آیا رژیم غذایی خاصی برای کوچک کردن کیست وجود دارد؟ خیر، هیچ منبع علمی معتبری ثابت نکرده است که غذا یا مکمل خاصی باعث از بین رفتن کیست کلیه شود. کاهش مصرف نمک و هیدراته ماندن برای سلامت کلی کلیه مفید است.
  • آیا کیست کورتیکال با کیست پاراپلویک تفاوت دارد؟ بله، کیست کورتیکال در پوسته کلیه است، در حالی که کیست پاراپلویک در نزدیکی لگنچه کلیه قرار دارد. هر دو معمولا بی‌خطر هستند مگر اینکه باعث انسداد شوند.

نتیجه‌گیری و توصیه‌های نهایی:

در مجموع، در پاسخ به سوال آیا کیست کورتیکال خطرناک است؟، می‌توان گفت در بیش از ۹۰ درصد موارد، پاسخ “خیر” است. کیست‌های کورتیکال ساده بخشی طبیعی از فرآیند پیر شدن بدن هستند و تا زمانی که کوچک و بدون علامت باشند، مشکلی ایجاد نمی‌کنند. با این حال، نباید نسبت به آن‌ها کاملا بی‌تفاوت بود.

 بررسی دقیق برگه سونوگرافی، آگاهی از سیستم بوزنیاک و پیگیری منظم تحت نظر متخصص اورولوژی، بهترین راه برای مدیریت خطرات کیست کورتیکال است. اگر با علائمی مثل درد پهلو یا فشار خون ناگهانی مواجه شدید، حتما موضوع را جدی بگیرید. سلامت کلیه‌های شما موتور محرک تصفیه خون و انرژی بدن شماست، پس با آگاهی از آن‌ها مراقبت کنید.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی متخصص اورولوژی در تهران

دکتر هوشنگ قوامی

اینجانب دکتر هوشنگ قوامی بورد تخصصی جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری مردان را در سال 63 اخذ نموده ام و پس از گذراندن امتحان تخصصی و گرفتن  دانشنامه از دانشگاه اصفهان شروع به کار کردم.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.
 

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
 
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر نیما سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    درسی تی اسکن یک کیست به۲۵mm فوقان کلیه چپ ودوکیست به قطر۶-۱۰ m درقسمت تحتانی چپ بدون جداره داخلی مشهود است کیست کورتیکال ویک کیست به قطر۱۰mدر قسمت میانی کلیه راست بدون جدار داخلی Enmement مشهود است اترواسکلروز با پلاکهای اترومی گلسیفیه در ائورت شکمی وشراین ایلیاک دوطرف مشهود است چند حباب هوانی در محل انصال کدوک با مجرای اصلی پانکراس مشود است کبد کلیه کیسه صفرا پانکراس طبیعی است فقط۶ ماهه سمت راست پایین شکمی کاه کاهی درد خفیف میگیره ول میکند صمن صدور دستور ایا درد من از کیسته یا روده ام کمی تنبل است علایمی دیگری ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      كيست ها اهميتي ندارندو روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر امیرسعیدی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    یه پسربچه داریم تازه ب دنیا اومده کلیه هاش کوچیکن و انسداد داره
    الانم بیمارستان بستریه
    ولی هیچکاری براش انجام ندادن
    اقای دکتربنظرشما کوچک شدن کلیه هاش براش تاثیرمیگذاره رهنمایی کن ک چکارکنم ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      بايد بستري باشد تا أزمايش dtp وdmsa انجام شود

  • تصویر کاربر مهرداد دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند روزه که دچار سوزش ادرار شدم و دردی برای اولین بار در زندگی تجربه کردم امروز ۱۳ اسفند سنو کردم کلیه و مثانه سنگ ندارند ولی در کلیه سمت چپ کیست کورتیزول در پل تحتانی به ابعاد ۱7×12 دارم فشار خون تحت کنترل ۶سال سن ۴۸ سال خواستم نظرتون رو بدونم تا خدمت برسم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      كيست اهميتي ندارد و هر ٨ ساعت يك عدد قرص فنازومكس ميل كنيد ده روز

  • تصویر کاربر فاطیما دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    با سلام پسر ۵ ساله ام در کلیه چپ دو عدد کیست یکی به ابعاد ۱۵ میلی متر و دیکری ۵ میلی متر مشاهده شده ، هیچ گونه علائم درد و شکایتی نداره ، فقط زمانی که شیر و لبنیات میخوره در ادرارش ذراته سفید رنگ در لباس زیرش دیده میشه ، برای درمان آیا نیاز به اقدام خاصی هست !؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      درماني نيار ندارد

  • تصویر کاربر نازنین شنبه ۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام دکتر تو سونوگرافی کلیه نوزادم نوشته:
    کلیه سمت راست به طول 45میلی متر و کلیه سمت چپ به طول45 میلی متر می باشند.
    کلیه ها در محل آناتومیک طبیعی و دارای اکو ضخامت پارانشیم و contour نرمال می باشند.
    شواهدی از Mass و سیست مشاهده نشد.
    سنگ رویت نشد.

    هیدرونفروز خفیف در سیستم پیلوکالیس سمت چپ مشهود است.دیامترAP لگنچه سمت چپ 5 م.م می باشد.

    ضخامت جدار مثانه نرمال و اکوفری می باشد.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      ايزوتوپ اسكنdtp وdmsa انجام شود

  • تصویر کاربر زهره شنبه ۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    دکتر سونوگرافی دادم میگن یه کیست به دامتر ۱۵ میلیمتر در پل تحتانی کلیه راست است .همزمان یه سنگ. کلیه برای کلیه راست۴.5میلیمتر در چپ ۱.5میلیمتر و هیدرونفروز خفیفکلیه راست مساهده شده .باید چکار کنم اقای دکتر سنگ ۳ میلیمتریدر یک سوم حالب سمت راست هم مشاهده شده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يك كپسول امنيك ده روز ميل شود

  • تصویر کاربر جمالی شنبه ۱ آذر ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    سلام روزتون بخیر. مادر بنده 47 سالشون هست کیست کلیه ارثی دارند. تا حالا مشکلی نبوده الان چند هفتس که کلیه درد شدید دارن تب خفیف و همچنین بدن درد دارند آیا نیاز به عمل هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱ آذر ۹۹( 5 سال پیش)

      بعد از انجام سونوگرافي بايد تصميم گرفت

  • تصویر کاربر سیدمحمد دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 463 مشاهده پرسش
    با سلام وقت بخیر چند روز درد کلیه دارم و تب و لرز و حالت تهو سونوگرافی انجام شده گویا کیست کلیه دارم چند روز خیلی دارم اذیت میشم چکار باید کرد.تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۹ آبان ۹۹( 5 سال پیش)

      كيست هاي كوچك در كليه مهم نيست ،،، روزي يك عدد قرص تاوانكس ٥٠٠ ميلي گرم ميل كنيد ده روز

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام دکترخسته نباشید.کلیه های من پرکیست هست کراتین 3.5واوره8.5.پروتئین 24ساعتم 540هست لطفانظرتون رادرباره وضعیتم شرح بدید .20روزکه قرص مصرف میکنم.
    فرق قرص فشارخون لوزارتان وفوروزمایدچیست وکدومش رامن باید مصرف کنم باچه دوزی.خیلی ممنون...
    رژیم غذایی را هم لطف کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 5 سال پیش)

      مصرف كم نمك و گوشت فعلا وضع خوب است لوزار و فروزمايد هر دو بايد ميل شود

  • تصویر کاربر بهنام جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید. جناب دکتر قوامی؛ مادرم 67 ساله هستن و در جواب سونوگرافیشون تعدادی کیست کورتیکال ساده حداکثر 6 mm در کلیه راست و در کلیه چپ کیستهای کوچک 6mm و بعضا دارای رسوبات کلسیمی در پل تحتان و فوقانی مشاهده شده. همچنین مقداری خون و موکوس و کریستال در جواب آزمایش ادرارشون مشهوده که من جواب سونو و آزمایش خون رو براتون ارسال کردم. البته مادرم علائمی از قبیل سوزش و درد و تکرر ادار ندارن. ممنون میشم نظرتون رو بگید. سپاس از زحماتتون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 5 سال پیش)

      مهم نيست هر سه ماه سونوگرافي انجام شود

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 5 سال پیش)

      مهم نيست هر سه ماه سونوگرافي انجام شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

درد کلیه هنگام برخاستن از خواب

رنال کولیک

درمان اورژانسی رنال کولیک

درد کلیه بعد از دفع سنگ

علت درد کلیه بعد از دفع سنگ چیست؟

پرسش از دکتر