تأثیر ژنتیک در بزرگی پروستات

دو ژن در ایجاد بزرگی پروستات نقش دارند.

دو ژن در ایجاد بزرگی ژنتیکی پروستات نقش دارند. دانشمندان یک امضای ژنتیکی را شناسایی کرده‌اند که نشان‌دهنده بزرگ‌شدن بافت پروستات است. این کشف به آنها کمک کرد تا عوامل احتمالی این بیماری را پیدا کنند.

در مردان مسن، بزرگی پروستات تقریباً به اندازه سفید شدن مو رایج است، با این حال دانشمندان در مورد دلیل افزایش اندازه پروستات یا نحوه انجام این فرآیند در سطح مولکولی اطلاعات کمی دارند.

در یک مطالعه جدید، دانشمندان دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد یک الگوی مولکولی را کشف کردند که بزرگ شدن پروستات را نشان می‌دهد، که به آن هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات نیز می‌گویند، و حتی دو ژن را شناسایی کرده‌اند که احتمالاً در ایجاد این بیماری نقش دارند.

 

مجرای ادرار مستقیماً از پروستات (غده‌ای در دستگاه تناسلی مردان) عبور می‌کند و در حالی که پروستاتِ بزرگ‌شده معمولاً به خودی خود خطرناک نیست، اما قادر است باعث بروز مشکلات ادراری تناسلی شدید گردد.

وقتی هایپرپلازی پروستات اتفاق می‌افتد، مجرای ادراری فشرده می‌گردد و بی‌اختیاری ادراری و تکرر ادرار ایجاد می‌شود.

طبق گفته‌ی دکتر جیمز بروک، متخصص اورولوژی، بی‌اختیاری ادراری یک ناراحتی آزاردهنده است و در درازمدت باعث نارسایی کلیه می‌شود. درمان‌های امروزی، به طور کامل این مشکل را حل نمی‌کنند. در مباحث اولوروژی، باید علت این مشکل مشخص شود تا بتوان از بزرگی پروستات پیشگیری کرد و درمان‌های اثربخش‌تری برای آن ارائه داد.

 

امضای 65 ژن، پایِ بزرگیِ پروستات است!

فراتر از نوع سلولی، محققان وضعیت مولکولی بافت‌های پروستات طبیعی و بزرگ‌شده را تجزیه و تحلیل کردند و به داده‌هایی رسیدند که نشان می‌داد کدام ژن در نمونه‌های بزرگ‌شده پروستات و کدام ژن در نمونه‌های طبیعی فعال هستند.

با مقایسه فعالیت ژن‌ها، آنها 65 ژن را یافتند که الگوهای بیان آنها به شدت با بزرگ شدن پروستات مرتبط است. به عبارت دیگر، نمونه‌های بافت پروستات بزرگ‌شده به طور قابل قبولی این امضای ژنی را نشان می‌دهند، در حالی که در نمونه‌های سالم این امضای ژنی وجود ندارد.

علاوه بر این، بیمارانی که بافت پروستات آنها به شدت با این امضای ژن مرتبط است، علائم شدیدتری را داشتند.

اولین ژن، CXCL13 است؛ که پروتئینی دخیل در ایمنی سلولی را کد می‌کند که به گفته‌ی محققان، منطقی به نظر می‌رسد، زیرا بزرگی پروستات شامل التهاب نیز می‌شود.

ژن دومی،BMP5  است؛ مولکولی را کد می‌‌کند که در ساختار و تکثیر سلول نقش دارد. از آنجایی که اثرات CXCL13  در نمونه‌سازی آزمایشگاهی پیچیده است، دستکاری BMP5 راحت‌تر است. لذا محققان آزمایش کردند که آیا افزودن یک ترکیب  BMP5-laden می‌تواند ویژگی طبیعی پروستات را تغییر دهد یا نه. آنان دریافتند که بیان امضای ۶۵ ژن در سلول‌های سالم، به بزرگی پروستات منجر می‌شود.

البته باید مطالعات زیادی در این زمینه انجام گیرد تا نقش CXCL13 و BMP5 به طور دقیق مشخص شود و روش‌های درمانی مؤثرتری ابداع گردد.

 

 

منبع: medicalxpress.com

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر پرویز پنجشنبه ۹ آذر ۲( 9 ماه پیش) تعداد بازدید: 84 مشاهده پرسش
    ضخامت دیواره مثانه3.5میلی متر-پروستات 25سی سی لوپ مدین به کف مثانه برجسته شده "ای پی پی درجه 2"-نواحی کلسیفیکاسیون پری پورترال به نفع اتهاب مزمن مدین پروستات-حجم مثانه قبل از تخلیه 190سی سی باقیمانده ادرار 70 سی سی...بیمار داری کم کار هیپوفیز وسطح پایین تستوسترون وهمینطور تالاسمیک مینور با هموگلوبین 9.5 می باشد که ماهانه امپول تستوسترون 250 تزریق می کرد.ایا با قطع امپول پروستات به حالت قبلی بر می گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۹ آذر ۲( 9 ماه پیش)

      با سلام بله به حالت قبل برميگردد

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۹ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام.جوانی هستم 34ساله.درسال 1397به دلیل تشخیص هرنی واریکوسل تحت عمل جراحی قرارگرفته ام. تا سال 1399هیچ گونه درد وناراحتی درناحیه بیضه نداشتم تا اینکه ازپارسال همون درد های بیضه وناحیه کشاله ی ران به سراغم آمد.آقای دکتر، در این یک سال اخیر به پنج دکتر ارولوژی در تبریز مراجعه کردم ولی هیچ کدام نتوانستد منشا بیماری را پیدا کنند حتی یکی از دکتر ها مرا به متخصص درد معرفی کرد وایشان نیز سه جلسه بلوک عصبی در ناحیه بیضه وکشاله ران انجام دادند وبه بیست جلسه فیزیوتراپی پرتوان ناحیه ران و اندام تحتانی کمر معرفی کردند ولی تاثیری نداشت.سپس خودم یه دکتر ارولوژی دیگر پیدا کردم(دکتراحمد عصری بدر)که ایشان التهاب پروستات تشخیص دادند و برایم قرص(باکلوفن- پروترال.4-تاوانکس برای یک ماه تجویز کردند) در این یک ماه 50درصد از دردم کاسته شده بودو بعد از یک ماه که دوباره رفتم پیششون(تامسولوسین-باکلوفن-تاوانکس)نوشتند.ولی بازهم تاثیری نداشت.هم اکنون درد در مابین ناحیه بیضه ومقعد دارم و این درد را در اندام تحتانی کمر وبالای بیضه نیز حس میکنم واین درد بانشستن نیز بیشتر میشود
    آقای دکتر من کارمند هستم وبخاطر این مشکل نمیتوانم زیاد در صندلی بشینم واین کار زندگی ام را تحت تاثیر قرار داده است .ازشما خواهشمندم راهنمایی ام بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۹ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      با سلام درمان را تكرار كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسنه شود و روزي يك عدد قرص ألفن XL صد ميلي گرم ده روز ميل شود

  • تصویر کاربر محمدصبح یکشنبه ۶ شهریور ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    رفتم دکتورجواب صونوگرافی پروستات به ابعاد۳۷*۳۸*۴۰میلی متروحجم۳۰ccمختصرافزایش یافته خاستم بدونم ازچه دارویی استفاده کنم ویاحضوری خدمتون بیام باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱ شهریور ۱( 2 سال پیش)

      با سلام پروستات زياد بزرگ نيست روزي يك عدد قرص فينسترايد يك سال ميل كنيد

    2. تصویر کاربر محمدصبح سه شنبه ۱ شهریور ۱( 2 سال پیش)
      باسلام وتشکرممنونم ازراهنمایتان التماس دعا
    3. تصویر کاربر محمدصبح سه شنبه ۱ شهریور ۱( 2 سال پیش)
      باسلام ممنونم ازراهنمایتان تشکر
    4. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۶ شهریور ۱( 2 سال پیش)

      تشكر

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر