عوارض فتق اینگوینال چیست؟سریع ترین روش های پیشگیری و درمان
فتق اینگوینال، وقتی اتفاق می افتد که بافتی مانند بخشی از روده، از یک نقطه ضعیف در عضلات شکم، بیرون بزند. برآمدگی حاصل، به ویژه هنگام سرفه، خم شدن یا بلند کردن اجسام سنگین، می تواند دردناک باشد.
فتق اینگوینال، لزوماً خطرناک نیست. این عارضه خود به خود بهبود نمی یابد و می تواند تهدید کننده حیات باشد. پزشک، احتمالاً جراحی را برای رفع فتق اینگوینال، که دردناک یا بزرگ شده است، توصیه می کند. ترمیم فتق اینگوینال، یک عمل جراحی رایج است.
علائم فتق اینگوینال
علائم و نشانه های فتق اینگوینال شامل موارد زیر است:
- برآمدگی در دو طرف استخوان شرمگاهی، که در حالت قائم و به خصوص در صورت سرفه یا کشیدگی، مشخص تر می شود.
- احساس سوزش یا درد در برآمدگی
- درد یا ناراحتی در کشاله ران، به ویژه هنگام خم شدن، سرفه یا بلند کردن اجسام
- احساس سنگینی یا کشیدگی در کشاله ران
- ضعف یا فشار در کشاله ران
- گاهی اوقات، هنگامی که روده در نزدیکی کیسه بیضه بیرون زده باشد، درد و تورم در اطراف بیضه ها ایجاد می شود
علائم فتق های اینگوینال در کودکان
فتق در نوزادان و کودکان در نتیجه ضعف دیواره شکم است که از بدو تولد وجود دارد. گاهی اوقات، فتق فقط در هنگام سرفه، و زور زدن حین دفع مدفوع، مشخص می شود. کودک ممکن است تحریک پذیر و کم اشتهاتر از حد معمول باشد.
در کودکان بزرگتر، فتق هنگام سرفه کردن، زور زدن طی مدفوع یا ایستادن برای مدت طولانی، بیشتر مشخص می شود.
فتق در کودکان پدیده دردناکی است که کودک شما را بی تاب می کند، تشخیص و درمان فتق در کودکان امری پیچیده است به همین علت مراجعه به متخصص اورولوژیست توصیه می شود.
نشانه های خطر فتق اینگوینال
اگر نمی توانید فتق را به داخل فشار دهید، محتویات فتق ممکن است در دیواره شکم به دام بیفتد. در این هنگام فتق خفه شده و جریان خون در بافت محبوس شده قطع می گردد. اگر این فتق درمان نشود، می تواند تهدید کننده حیات باشد.
علائم و نشانه های فتق خفه شده شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع، استفراغ یا هر دو
- تب
- درد ناگهانی که به سرعت تشدید می شود
- برآمدگی فتق که قرمز، بنفش یا تیره باشد
- عدم توانایی روده در حرکت یا دفع گاز
اگر برآمدگی فتق قرمز، بنفش یا تیره شد یا نشانه های دیگری از فتق خفه شده مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
در صورت داشتن برآمدگی و درد در کشاله ران یا در دو طرف استخوان شرمگاهی، به پزشک مراجعه نمایید. این برآمدگی هنگام ایستادن بیشتر به چشم می آید و معمولاً اگر دست خود را مستقیماً روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید، می توانید آن را احساس کنید.
علت ایجاد فتق اینگوینال چیست؟
وجود یک ناحیه ضعیف، در عضلات و بافت همبند دیواره تحتانی شکم در کانال اینگوینال، می تواند باعث ایجاد فتق های اینگوینال شود. دو نوع فتق داریم که از طرق مختلف ایجاد می شوند:
- فتق غیر مستقیم، مربوط به نقص دیواره تحتانی شکم است که از بدو تولد وجود دارد. در جنین در حال رشد، کانال های اینگوئینال دارای شکاف هایی در داخل شکم هستند که به طور معمول قبل از تولد بسته می شوند. در بعضی موارد، یک یا هر دو دهانه باز می مانند. محتوای شکم، ممکن است از این شکاف برون آمده و از این طریق فتق ایجاد شود. در حالی که این نقص از بدو تولد وجود دارد، ممکن است فتق اینگوینال غیر مستقیم تا سالها بعد اتفاق نیفتد.
- فتق اینگوینال مستقیم، مربوط به ناحیه ای ضعیف در دیواره کانال اینگوینال است که بعداً در زندگی ایجاد می گردد. با بیرون زدن محتوای شکم از این ناحیه، ممکن است فتق ایجاد شود. این نوع فتق، در درجه اول در مردان رخ می دهد. زنان و کودکان به ندرت دچار این نوع فتق می شوند.
محققان در حال مطالعه عوامل دیگری هستند که ممکن است در ایجاد فتق اینگوینال نقش داشته باشند. این عوامل شامل موارد زیر است:
- وجود بافت پیوندی که ضعیف تر از حالت عادی ست یا اختلالات بافت پیوندی NIH مربوط به بخش خارجی
- ژن هایی که خطر ابتلا به فتق اینگوینال را افزایش می دهند
- شرایط سلامتی که باعث افزایش فشار داخل شکم می شوند، مانند سرفه مزمن یا یبوست مزمن
- فعالیت های منظم یا مکرر که باعث افزایش فشار در داخل شکم می شوند، مانند بلند کردن اجسام سنگین و ایستادن یا راه رفتن به مدت چند ساعت در روز در محل کار
- افزایش فشار داخل شکم
- وجود یک ناحیه ضعیف در دیواره شکم
- فشار آوردن هنگام حرکات روده یا ادرار کردن
- فعالیت شدید
- بارداری
- سرفه یا عطسه مزمن
در بسیاری از افراد، ضعف دیواره شکم که منجر به ایجاد فتق اینگوینال می شود، و در بدو تولد هنگامی رخ می دهد که پوشش داخلی شکم (صفاق) به درستی بسته نشود. سایر فتق های اینگوینال، در اواخر زندگی، هنگامی که عضلات به دلیل افزایش سن، فعالیت بدنی شدید یا سرفه همراه با استعمال سیگار، ضعیف یا خراب می شوند، ایجاد می گردند.
نقاط ضعف همچنین می توانند در اواخر زندگی در دیواره شکم، به ویژه پس از آسیب یا جراحی، ایجاد شوند.
چگونه پزشکان فتق اینگوینال را درمان می کنند؟
بیشتر افراد مبتلا به فتق های اینگوینال، برای ترمیم فتق نیاز به جراحی دارند. چندین نوع مختلف از جراحی فتق باز و لاپاراسکوپی وجود دارد. نوع جراحی که پزشک توصیه می کند ممکن است به عواملی مانند اندازه فتق و سن، سلامتی و سابقه پزشکی فرد بستگی داشته باشد.
عوامل ایجاد فتق های اینگوینال
عواملی که در ایجاد فتق های اینگوینال نقش دارند عبارتند از:
- مرد بودن: مردان هشت برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به فتق اینگوینال هستند.
- افزایش سن: با افزایش سن عضلات ضعیف می شوند.
- سفید پوست بودن
- سابقه خانوادگی: درصورتی که یکی از اقوام نزدیک، مانند پدر، مادر، خواهر و برادر، این بیماری را دارد.
- سرفه مزمن: مانند سیگار کشیدن.
- یبوست مزمن: یبوست باعث زور زدن زیاد در هنگام دفع می شود.
- بارداری: باردار بودن می تواند عضلات شکم را ضعیف کرده و باعث افزایش فشار در داخل شکم شود.
- تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد
- فتق اینگوینال قبلی یا ترمیم فتق: حتی اگر فتق قبلی شما در دوران کودکی رخ داده باشد، بیشتر در معرض خطر ابتلا به فتق اینگوینال هستید.
آیا تمام فتق های اینگوینال، به جراحی نیاز دارند؟
گاهی اوقات پزشک می تواند فتق های اینگوینال کوچک را با ماساژ آرام به شکم برگردانده یا “کاهش” دهد. در صورت عدم موفقیت این روش، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
فتق اینگوینال بهتر نمی شود و به خودی خود از بین نمی رود. در صورت تشخیص فتق اینگوینال، پزشک احتمالاً جراحی را به شما توصیه می کند.
چگونه فتق اینگوینال ترمیم می شود؟
ترمیم فتق اینگوینال نوعی عمل جراحی رایج است. جراحی فتق های اینگوینال را هرنیورافی یا هرنیوپلاستی نیز می نامند.
3 نوع ترمیم فتق اینگوینال وجود دارد:
ترمیم فتق باز
نوعی جراحی که در آن یک برش در کشاله ران ایجاد می شود. سپس جراح فتق را دوباره به داخل شکم برگردانده و دیواره شکم را با مش و بخیه تقویت می کند. این جراحی ممکن است تحت بی حسی موضعی برای ناحیه شکم یا بیهوشی عمومی انجام شود که در آن به خواب می روید.
ترمیم فتق با حداقل تهاجم یا لاپاراسکوپی
نوعی جراحی با تهاجم کمتر که در آن جراح برشهای کوچک و نیم اینچی در قسمت تحتانی شکم ایجاد می کند و یک لاپاراسکوپ (یک لوله نازک دارای دوربین فیلمبرداری کوچک) را وارد می کند. لاپاراسکوپ تصاویر را به یک مانیتور ویدئویی می فرستد تا جراح فتق را از طریق برش های کوچک ترمیم کند.
ترمیم فتق رباتیک
مانند جراحی لاپاراسکوپی، در جراحی رباتیک از لاپاراسکوپ استفاده می شود و به همان شیوه انجام می گیرد (برش های کوچک، یک دوربین کوچک و نمایش داخل شکم روی مانیتور).
جراحی رباتیک با جراحی لاپاراسکوپی تفاوت دارد زیرا جراح در یک کنسول اتاق عمل نشسته است و وسایل جراحی را از کنسول اداره می کند. از جراحی رباتیک می توان برای برخی فتق های کوچکتر، نواحی ضعیف و بازسازی دیواره شکم استفاده کرد.
خطرات جراحی ترمیم فتق اینگوینال
خطرات ترمیم فتق اینگوینال شامل موارد زیر است:
- عفونت
- خون ریزی
- دردی که با دارو برطرف نمی شود
بروز عوارض طولانی مدت نادر است، اما می تواند شامل آسیب عصبی یا بازگشت فتق باشد، که به جراحی دوم نیاز دارد.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران