درد کشاله ران را جدی بگیرید!
حساسیت به لمس در ناحیه کشاله ران به طور ویژه ای در مردان شایع است. در این مقاله 9 علت احتمالی برای درد کشاله ران بیان شده است.
9 علت درد کشاله ران
فهرست موضوعات
کشاله ران محلی است که ناحیه شکمی پایان یافته و ناحیه پا شروع می شود. حتی در صورتی که این درد قسمت داخلی ران به شدت ضربه دیدن ناحیه بین دو پا نباشد، اما می تواند به اندازه کافی بیانگر نیاز به ملاقات با پزشک باشد. در صورتی که فرد در نواحی پایینی بدن خود درد یا تحریک پذیری احساس کند، یکی از عوامل زیر می تواند در وجود آن نقش داشته باشد. با هم علت درد ران پا را بررسی میکنیم:
✅ التهاب اپی دیدیدم (اپی دیدیمیت)
این مورد، اغلب به صورت التهاب در مجرای وازو دفران شروع شده و به قسمت تحتانی بیضه نیز انتشار می یابد. وازو دفران مجرایی است که اسپرم ها را از بیضه به میزراه منتقل می کند. در چنین شرایطی امکان دارد بیضه متورم یا ملتهب شود. شایع ترین علت این عارضه در مردان زیر 35 سال، عفونتی منتقل شونده از راه جنسی به نام سوزاک (گنوره) می باشد.
عکس کشاله ران
معمولا درد به سرعت بروز داده و بیضه می تواند تنها در ظرف 3 تا 4 ساعت تا 3 برابر اندازه طبیعی خود متورم شود. امکان دارد در اثر این وضعیت تب ایجاد شده و همچنین محتویات بیضه گرم و بسیار حساس به لمس شوند.
در صورتی که فرد علائم بالا را تجربه کند، باید فورا با یک پزشک مشورت کند. علاوه بر سونوگرافی بیضه باید آزمایش های خون نیز انجام شوند.
بیشتر بخوانید:کراتینین در آزمایش خون به چه معنی است؟ creatinine چیست؟
✅ التهاب بیضه (اورکیت)
شایع ترین علت اورکیت، عفونتی ویروسی مانند اوریون است که معمولا ظرف 1 تا 4 هفته به صورت خود به خودی رفع می شود. یک علت کم شیوع تر آن، عفونت باکتریایی است که می تواند فرد را به شدت بیمار و دچار تب کند. درد می تواند به ناحیه کشاله ران منتشر شده و امکان دارد حالت تهوع و استفراغ بروز دهند.
امکان دارد، پوست روی کیسه بیضه گرم، قرمز، متورم و بسیار دردناک شود. در موارد ابتلا به اوریون، درمان اورکیت الزامی نیست اما دارو های ضد التهاب می توانند سبب رهایش علائم شوند. اورکیت شدید ناشی از عفونت باکتریایی باید به وسیله دارو های آنتی بیوتیک درمان شود. در چنین مواردی باید مستقیما با پزشک مشورت شود.
✅ عفونت سطحی پوست
عفونت سطحی پوست می تواند به صورت تورم و قرمزی در یک قسمت از پوست ناحیه کشاله ران به وجود آید. ممکن است این عفونت تنها یک ناحیه کوچک را آلوده کرده و آن را به شکل یک جوش در آورد. آن ناحیه حساس به لمس بوده و در هنگام لمس گرم می باشد.
عامل درد بالای ناحیه تناسلی مردان چیست و چگونه درمان می شود؟
این نوع عفونت می تواند در خانه به وسیله یک پماد آنتی بیوتیک موضعی یا یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن درمان شود. در صورتی که عفونت بیش از 5 روز ادامه داشته و یا بدتر شود باید با پزشک خود مشورت کرد.
✅ پیچ خوردگی بیضه
پیچ خوردگی بیضه هنگامی بروز می دهد که یک بیضه چرخش می کند. این مورد عارضه ای است که با بروز ناگهانی درد در ناحیه کیسه بیضه همراه است. ممکن است درد در قسمت پایینی ناحیه شکمی و کشاله ران، پس از ورزش کردن یا در حین خواب عمیق پدیدار شود.
درد بیضه و کشاله ران
این درد اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است. در این وضعیت، بیضه احتمالا متورم، سفت و بسیار حساس به لمس شده و می تواند به سمت بالا متمایل شود. هنگام بروز چنین شرایطی باید فورا با پزشک خود مشورت نمود. عارضه ی پیچش بیضه باید جهت حفظ بیضه به وسیله یک عمل جراحی درمان شود. در این جراحی، بیضه درون کیسه بیضه ثابت می شود.
مطلب مرتبط: همه چیز درباره ی پیچش بیضه
✅ کشیدگی عضلانی
شایع ترین علت درد کشاله ران و زیر شکم، کشیدگی تاندون، رباط یا عضله است که معمولا در مردان ورزشکار بروز پیدا می کند. علائم این مورد شامل درد و حساسیت به لمس در ناحیه ران، کشاله ران و همچنین دردی می شود که در هنگام بالا آوردن زانو یا جمع کردن پاها به وجود می آید.
در اغلب موارد کشیدگی های کشاله ران نسبتا به آسانی درمان شده اما روش درمانی باید برای فرد شخصی سازی شود. استراحت اولیه و انجام کشش های آرام پس از مصرف دارو های مسکن می توانند مفید باشند. همچنین، پس از کنترل شدن درد انجام حرکات کششی مناسب به همراه داشتن تحرک مفید است.
✅ تورم گره های لنفی (لنفادنیت)
ضربه دیدن ناحیه کشاله ران، انسداد در تخلیه عادی، تحریک پذیری شیمیایی، هماتوم (تشکیل یک لخته خونی) و وجود مواد خارجی در بدن همگی عواملی هستند که می توانند در متورم شدن گره های لنفاوی نقش داشته باشند.
این فرایند معمولا با سلولیت (عفونت پوست) شروع می شود که به نکروز (مردن بافت پوست)، ایجاد عفونت، تشکیل آبسه و انتشار لنفاوی (لنفادنیت) منجر می شود. ناحیه کشاله ران قرمز، حساس به لمس، گرم و متورم خواهد شد. همچنین، امکان دارد فرد بی قراری یا تبی خفیف را تجربه می کند. در صورت ابتلا باید فورا با پزشک مشورت شود.
✅ فتق
فتق یک تورم اسفنجی و نرم در ناحیه کشاله ران است که می تواند کیسه بیضه را برآمده کند. این وضعیت معمولا بدون درد است اما پیچش فتق می تواند به درد شدیدی منجر شود که نیاز به مداخله فوری پزشک دارد. فتق به وسیله جراحی ترمیم می شود.
وضعیت بیضه ها بعد از عمل فتق
یکی از عوارض شایع بعد از عمل فتق، ورم کیسه بیضه بعد از عمل فتق است. برای بهبود این ورم توصیه می شود بیمار به هنگام استراحت پاهای خود را بالا بگیرد و از کمپرس سرد استفاده کند. این تورم گذراست و جای نگرانی نیست.
برای کنترل درد و تیر کشیدن ناحیه بیضه بیمار می تواند تحت نظر پزشک از مسکن استفاده کند، معمولا برای بهبود درد بیضه بعد از عمل فتق ، روزی یک عدد شیاف ایندومتاسین 100 توصیه می شود.
✅ تومور بیضه (تومور سلول های لیدیگ)
تومور سلول های بینابینی (لیدیگ) در بیضه ها می تواند به درد کشاله ران منجر شود. این تومور های نادر اغلب تستوسترون یا استروژن ترشح کرده و می توانند در کودکان و بزرگسالان به وجود آیند.
با اینکه اغلب این تومور ها خوش خیم هستند اما باید با دقت پایش و مدیریت شوند زیرا می توانند به زنانه شدن پسران، از دست دادن میل جنسی، اختلالات نعوظ و ناباروری در مردان منجر شوند. امروزه برداشت بیضه به عنوان اولین خط درمانی تومور سلول های لیدیگ به شمار می آید.
✅ سنگ های کلیوی
سنگ های کلیوی، سنگ هایی معدنی هستند که در سیستم کلیوی به وجود می آیند. هنگامی که این سنگ از میزنای عبور می کنند به آن یورترولیتیازیس گفته می شود.
میزنای مجرایی است که ادرار را از کلیه به مثانه هدایت می کند. عمده سنگ های کلیوی اکسالات کلسیم یا فسفات کلسیم هستند. دیگر سنگ ها می توانند از جنس آمونیوم فسفات منیزیم، اوریک اسید یا سنگ های سیستئین باشند.
سنگ های کلیوی با آشکار شدن ناگهانی درد کولیکی شکم بروز می دهند که در پهلو ها شروع شده و به کشاله ران، کیسه بیضه یا لب های واژن انتشار می یابد.
این درد اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است. سنگ های کلیوی مطمئنا در خانه قابل درمان نبوده و فرد باید فورا با پزشک مشورت کند. انجام یک آزمایش سی تی اسکن از شکم جهت ارزیابی توانایی عبور این سنگ از مجرای ادراری یا تعیین الزام به برداشت جراحی آن ضروری می باشد.
مطلب مرتبط: برای بهتر شناختن انواع سنگ کلیه کلیک کنید.
علت درد کشاله ران در زنان چیست ؟
گاهی فشار یا کشیدگی بیش حد ران یا صدمه دیدن آن، علت درد کشاله ران سمت راست در زنان می باشد. گاهی هم این احساس درد مبهم در کشاله ران زنان میتواند علل دیگری نیز داشته باشد مانند سنگ کلیه، شکستگی استخوان در قسمت ران پا، عفونت ادراری، کیست تخمدان، فتق اینگوینال و … . البته تشخیص این درد در زنان به عهده پزشک مربوطه می باشد.
تشخیص درد کشاله ران
در بیشتر موارد درد کشاله ران نیازی به درمان پزشکی ندارد. با این حال، در صورت تجربه کردن دردی مداوم و شدید به همراه تب یا تورم باید با یک پزشک مشورت شود.
این علائم می توانند بیانگر یک وضعیت جدی تر باشند. پزشک علائم فرد را ارزیابی کرده و در ارتباط با فعالیت های جسمانی اخیر او سوال خواهد کرد. این اطلاعات در تشخیص مشکل به پزشک کمک خواهند کرد. پس از آن، پزشک در صورت نیاز یک معاینه فیزیکی را علاوه بر آزمایش های دیگر انجام خواهد داد.
☑ آزمایش فتق
در این آزمایش پزشک یک انگشت خود را به درون کیسه بیضه فرو کرده و از بیمار می خواهد تا سرفه کند. سرفه کردن فشار درون شکم را افزایش داده و روده ها را به سمت مجرای فتق فشار می دهد.
☑ آزمایش اشعه ایکس و سونوگرافی
در صورتی که یک شکستگی استخوانی، توده بیضه ای یا کیست تخمدانی سبب درد کشاله ران شده باشد، این آزمایش ها در تشخیص آن به پزشک کمک خواهند کرد.
☑ آزمایش شمارش کامل سلول های خونی (CBC)
این نوع آزمایش خون می تواند به تعیین وجود یا عدم وجود یک عفونت کمک کند.
درمان درد کشاله ران
درمان درد کشاله ران به علت زمینه ای آن بستگی دارد. فرد اغلب می تواند کشیدگی های جزئی را در خانه درمان کند، اما دردهای شدیدتر در ناحیه کشاله ران می توانند به درمان پزشکی نیازمند باشند.
✔ مراقبت خانگی
در صورتی که درد کشاله ران در اثر یک کشیدگی باشد، احنمالا درمان در خانه، بهترین گزینه است. استراحت کردن و دست کشیدن از انجام فعالیت های فیزیکی برای 2 تا 3 هفته به آن کشیدگی اجازه خواهد داد تا به صورت طبیعی التیام یابد.
دارو های مسکن از جمله استامینوفن (تیلنول) می توانند جهت مدیریت درد و ناراحتی مصرف شوند. اعمال بسته های یخ به مدت 20 دقیقه چند بار در روز می تواند مفید باشد.
✔ درمان پزشکی
در صورتی که یک استخوان شکسته یا شکستگی علت درد کشاله ران است، امکان دارد برای ترمیم استخوان به جراحی نیاز باشد. همچنین، در صورتی که علت زمینه ای علائم فرد، وجود یک فتق اینگوئینال (رانی) است، ممکن است فرد به جراحی نیاز داشته باشد.
اگر روش های مراقبت خانگی آسیب ناشی از کشیدگی را درمان نکنند، احتمال دارد پزشک جهت کمک به رفع علائم فرد دارو های کاهنده التهاب را تجویز کند. در صورتی که این مورد نیز موثر نبوده و فرد به آسیب های عود کننده ناشی از کشیدگی دچار شده باشد، احتمال دارد پزشک رفتن به فیزیوتراپی را به فرد توصیه کند.
زمان مراجعه به پزشک
⚛ درد کشاله ران بسیار شدید بوده و با گذشت چند روز بهبود نمی یابد.
⚛ تورم یا توده ای در اطراف یا درون بیضه فرد وجود دارد.
⚛ درد به کشاله ران و بیضه انتقال یافته است.
⚛ در ادرار فرد خون وجود دارد.
در صورتی که فرد به درد روده و یا درد همراه با تب، لرز و حالت تهوع ابتلا یابد، باید به اورژانس مراجعه کند.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه