علائم عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه، التهاب ناگهانی مثانه است که بیشتر اوقات علت آن عفونی و میکروبی می‌باشد. درمان عفونت مثانه چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است.


عفونت مثانه چیست؟

عفونت ادراری (uti) تلقی می‌گردد. عارضه بعضی داروها یا عکس‌العمل به بعضی داروها می‌تواند علت آن باشد. عفونت مثانه بیشتر به علت کوتاه بودن مجرا در خانم‌ها اتفاق می‌افتد. میکروبی که به طور شایع باعث این بیماری می‌شود، اشرشیا کلی (Ecoli) نام دارد.

درمان این بیماری چون به علت میکروب در بدن می باشد، داروی خوراکی آنتی بیوتیک است. در مواقعی که التهاب یا سیستیت مثانه بدون دخالت میکروب به وجود می‌آید، تصمیم‌گیری درمان بر اساس علت‌های زمینه‌ای در بیمار صورت می گیرد. علائم عفونت مثانه به طور ناگهانی ظاهر می‌شود و معمولا ناراحت کننده و آزاردهنده است.

علائم عفونت مثانه

  • تمایل به تخلیه ادرار با عجله و سریع، حتی در زمانی که مثانه خالی از ادرار می‌باشد و به آن URGENCY می‌گویند.
  • احساس درد و سوزش ادرار تحت عنوان DYSURIA
  • ادرار بسیار بدبو
  • ادرار کدر
  • احساس یا فشار، پری مثانه، اسپاسم و درد در پشت و شکم
  • تب بسیار پایین (low grade fever)
  • وجود خون در ادرار

سیستم دستگاه ادراری شامل: کلیه‌ها، حالب‌‌‌ها، مثانه و مجرا می‌باشد.

نقش و وظیفه کلیه‌ها گرفتن مواد زائد خون و ورود آنها به داخل ادرار است، سپس ادرار از حالب‌ها وارد مثانه شده، وقتی ادرار در مثانه ذخیره شد و ذخیره ادرار به حدی رسید که فرد احساس ادرار کردن پیدا کرد، مغز دستور انقباض مثانه و خروج ادرار از مجرا را صادر می‌کند.

شایع ترین علت های عفونت مثانه

شایع‌ترین علت عفونت مثانه میکروب عفونی می‌باشد و باکتری ایجاد کننده آن اشرشیاکلی می‌باشد. وقتی میکروب یا باکتری از راه مجرا وارد مثانه شد، به جدار مثانه می‌چسبد و شروع به تکثیر نموده و تعداد آن زیاد می‌شود و این موجب التهاب بافت پوشاننده مثانه می‌شود و گاهی ممکن است عفونت مثانه کلیه را گرفتار کند. اگر چه شایع‌ترین و رایج‌ترین عفونت مثانه، عفونت‌ها می‌باشد، چندین فاکتور مساعدکننده عفونت مثانه باعث التهاب مثانه می‌شوند که شامل:

1- بعضی داروها مثل سنیکلوفسفاماید

3- اشعه درمانی لگن

4- استفاده طولانی مدت از سوند در مجرا

5- حساسیت به بعضی ترکیبات مثل ژل‌ها یا محلول‌ها در ناحیه تناسلی

6- عوارض بعضی بیماری‌های پزشکی مثل دیابت، سنگ‌های کلیه و بزرگی بزرگی پروستات.

هر زن در طول زندگی خود یکبار به این بیماری مبتلا می‌شود.

دلایل موثر در ایجاد عفونت مثانه

عوامل و ریسک فاکتورهای موثر در ایجاد عفونت مثانه شامل موارد ذیل می‌باشند. بنابراین این عوامل شانس ابتلا به این بیماری را زیادتر می‌کند.

  • فعالیت جنسی متعدد
  • عمل جراحی سیستم دستگاه ادراری
  • سوند فولی مجرا به مدت طولانی
  • حاملگی
  • دیابت
  • وضعیتی که سیستم دفاعی بدن را مختل کند نظیر HIV
  • استفاده از داروهای ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت طولانی
  • بزرگی پروستات
  • سنگ کلیه
  • اختلالات و ناهنجاری‌های مادرزادی موقع تولد
  • یائسگی، چون در یائسگی هورمون استروژن کاهش می‌یابد و باعث تغییراتی در سیستم دستگاه ادراری شده و مستعد به عفونت می‌شود.

درمان عفونت مثانه

تشخیص عفونت مثانه

پزشک در مورد علائم و شرایط پزشکی شما سوال می‌کند. شروع علائم عفونت مثانه باید دقیقا گفته شود و هر چیزی که باعث بدتر شدن آن شده باید به پزشک گفته شود. اگر چنانچه حامله هستید یا دارویی مصرف می‌کنید ذکر شود. آزمایشات لازم برای تشخیص، آزمایش کامل ادرار برای وجود خون در آزمایش و کشت ادرار برای تایید عفونت باید انجام شود.

برای بررسی التهاب مثانه و دیدن سطح مخاط مثانه سیستوسکوپی باید انجام شود. سونوگرافی به منظور وجود التهاب و یا عوامل دیگری در مثانه که  باعث عفونت مثانه شده باید صورت گیرد.

آیا دیورتیکول مثانه خطرناک است؟

درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه استفاده و تجویز داروی ضد میکروب (آنتی بیوتیک) به مدت 3 تا 10 روز می‌باشد. معمولا 1 تا 3 روز بعد از مصرف دارو، علائم عفونت مثانه از بین می‌رود ولی باید دارو در تمام دوره 3 تا 10 روزه مصرف شود. باید اطمینان خاطر پیدا کرد که عفونت کاملا ریشه‌کن شده و عود نمی‌کند، لذا دو روز بعد از اتمام دارو، مجددا آزمایش کشت ادرار برای تایید از بین رفتن عفونت انجام شود.

برای برطرف کردن سوزش ادرار، استفاده از داروی فنازوپیریدین بلامانع می‌باشد که به مدت دو روز باید تجویز شود. برای راحت شدن از علائم این بیماری تا زمانی که دارو اثر خود را نمایان کند، باید مایعات فراوان خورده شود و در آب گرم نشسته شود، گذاشتن پارچه گرم روی شکم کمک کننده است و‌ از خوردن کافئین، نوشابه‌های اسیدی، غذاهای تند و الکل خودداری شود.

بیشتر این بیماران با یک دوره درمان با دارو بهبود می‌یابند ولی چنانچه علائم عفونت کلیه ظاهر شد، مجددا باید مراجعه صورت گیرد. علائم عفونت کلیه، شامل تب و لرز، درد پهلو، تهوع و استفراغ می‌باشد.

بیشتر این بیماران با دارو بهبود می‌یابند. عفونت کلیه بسیار نادر است مگر این که درمان عفونت مثانه انجام نشده باشد. زنانی که قاعدگی آنها قطع شده یا سیستم دفاعی ناحیه تناسلی(ژنیتال) آنها از بین رفته یا کاهش یافته باشد و یا بیماری زمینه‌ای مثل دیابت و سنگ کلیه داشته باشند بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.

درمان عفونت ادراری در زنان با مترونیدازول

به نظر شما بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان چیست؟

هرکسی ممکن است دچار عفونت مثانه شود، اما زنان بیشتر از مردان مستعد هستند. مجرای ادراری زنان نسبت به مردان به راست روده نزدیک تر است. این بدین معنی است که باکتری مسافت کوتاه تری را باید طی کند.

مترونیدازول یک آنتی بیوتیک پر مصرف است که در درمان عفونت ادراری و پیشگیری عفونت های متنوعی که عامل بیماری زای آنها یک باکتری بی هوازی یا پروتوزوآ باشد تجویز می شود.

این باکتری ها معمولاً در فضای داخلی و بسته ی بدن که اکسیژن وجود ندارد (مانند لثه، حفره لگنی و شکمی مانند روده ها) ایجاد عفونت می کنند.

قرص عفونت ادراری | عوارض و نحوه مصرف

جلوگیری از عفونت مثانه

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مثانه فرد باید چند نکته را رعایت کند، خوردن مایعات فراوان، تخلیه ادرار زودتر انجام شود. رعایت بهداشت شخصی، حمام روزانه و تمیز کردن ناحیه تناسلی(ژنیتال) خارجی هر روز.

دلایل عفونت ادراری در مردان

با افزایش سن خطر ابتلا به عفونت ادراری افزایش می‌یابد، مخصوصاً پس از 50 سالگی که در مردان با سنین بالا ناشی از باکتری خاصی به نام اشریشیا کولی است، که بطور طبیعی در بدن یافت می‌شود. عفونت ادراری در مردان با سنین پایین معمولاً بر اثر بیمای های مراقبتی رخ می‌دهد. عفونت ادراری به علت وجود باکتری ایجاد می‌شود و هنگامی که باکتری از طریق مجرای پیشاب به مجرای ادراری وارد می‌شود و شروع به تکثیر یافتن می‌کند و شخص به عفونت ادراری مبتلا می شود.

علائم عفونت ادراری در مردان

علائمی که در برخی از موارد بروز می‌کنند عبارتند از:

  • درد همراه با تخلیه ادرار
  • تکرر ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن
  • جریان ادرار ضعیف یا نشت ادرار
  • احساس نیاز فوری برای تخلیه ادرار
  • خارج شدن مقدار کمی ادرار در هر بار تخلیه
  • وجود خون در ادرار

 

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر سارا. جمعه ۵ آبان ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    چند سال است که بی اختیاری ادرار دارم که همیشه یک هفته بعد از اتمام دوره ی ماهانه ام شروع شده و به مدت 10 روز تقریبا ادامه دارد. پس از جدود ده روز اصلا مشکلی ندارم و مثل یک مثانه ی سالم عمل میکند.چند داروی گیاهی و راهکارهای خانگی استفاده کردم اما بی فایده بوده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۵ آبان ۹۶( 7 سال پیش)
      بايد مورد معاينه قرار گيريد و از شما شرح حال گرفته شود به مطب مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر سید شنبه ۲۹ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 549 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشد خدمت آقای دکتر
    به استحضار عالی میرساند اینجانب برادری با سن 32 ساله دارم که تقریبا 3 سال و نیم پیش در اثر ریزش آوار دچار شکستگی مهره ال 2 شد که در چهارمحال و بختیاری مورد عمل جراحی قرار گرفت که از آن زمان به بعد تقریبا هم در راه رفتن و هم کنترل ادرار دچار مشکل شد و با مراجه به تعداد زیادی از متخصصین و جراحان مغزو اعصاب و ستون فقرات و کلیه و مجاری ادراری و طب فیزیکی و طب سنتی متاسفانه نتیجه ای حاصل نگردید . و هرکدام از متخصصین یه نظری میدادند و این نظریات هم در روحیات برادرم خیلی تاثیر گذاشته است . آقای دکتربا این توضیحات مختصراگر بنظر شما امکان معالجه و اخذ نوبت جهت مراجعه خدمت شما وجود دارد ما را در درمان و معالجه برادرم کمک بفرمایید
    با تشکر
    هاشمی 09127099074
    09132811178
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۶ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      نوار مثانه (urodynamic study) گرفته شود سپس مراجعه كنيد
    2. تصویر کاربر سید پنجشنبه ۲۷ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام و تشكر از جنابعالي
      آقاي دكتر يه نوار مثانه تقريبا حدود دو سال پيش گرفتيمه كه بپيوست خدمت شما ارسال ميكنم اگه صلاح ميبينيد كه دوباره تكرار كنيم اظهار نظر بفرماييد
      بازهم از شما تشكر ميكنم
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      ارسال نشده است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر لیلا پنجشنبه ۲۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام. برای سومین بار مزاحم می شوم. مادرم چندی پیش به مدت پنج روز خون در ادرار خود مشاهده نمود. البته نه بصورت متوالی بلکه گاهی از هر پنج بیرون روی سه بار مشاهده مینمود. پزشک معالج ایشون درخواست آزمایش مجدد ادرار دادن چرا که در بار اول چنین چیزی مشاهده نشده بود. در آزمایش یک بار مثبت خون دیده شده است. بنظر شما نشانه چیست و چه باید کرد. البته من تصاویر آزمایش را برایتان ارسال خواهم کرد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      ايشان بايد سيستوسكوپي كه ديدن مثانه است استفاده كنند
  • تصویر کاربر سیف چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب اقای دکتر قوامی
    طی حادثه ورزشی و مشکوک به ترومای کمر به بیمارستان سینا مراجعه کردم
    برام سی تی اسکن کامل تجویز کردن
    زمانی که از شکم و لگنم اسکن میکردن یک تپش غیر عادی و لرزش جداوم عضله های مثانم رو احساس کردم و از فردای اون روز دچار عارضه مثانه شدم
    با اینکه دچار تروما نشده بودم اما متاسفانه بعد از اسکن شکم و لگن دچار درد مثانه شدم و نمیدونم علت درد مثانم بخاطر ایا اشعه ای هست که بهم تابیده شده یا نه
    ازمایش خون و ادرار هم دادم هیچ مورد مشکوکی در ازمایش دیده نشد
    اما از اون روز بیشتر از ۱۲ روز میگذره اما همچنان درد مثانه دارم اللخصوص زمانی ادرار میکنم و بعد از ادرار بشدت دچار درد و احساس سفتی مثانه دارم ، بعد از ادرار هم احساس میکنم چند قطره ناخواسته ازم دفع میشه .. واقعا درد بدی دارم و به صورت متناوت این درد ظهور پیدا میکنه بعضی وقتا خفیف بعضی وقتا بسیار شدید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      توصيه مي شود به مطب مراجعه كنيد
  • تصویر کاربر فاطمه جمعه ۱۷ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    سلام پیرو سوال قبلی من به دکتر کلیه مراجعه کنم یا دکتر زنان؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۷ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      تشكر
  • تصویر کاربر اسلامي چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    درود
    بنده حدود سه سال است كه سوزش مثانه دارم. اوايل جوري بود كه هر 1 ساعت (به جز هنگام خواب) به دليل احساس سوزش و احساس پر بودن مثانه به دستشويي مي رفتم. هر موقع هم دستشويي مي رفتم پنج دقيقه بعد دوباره احساس مي كردم در مثانه ادرار وجود دارد. در حالا حاضر كه سه سال شده است بيشتر صبح ها احساس پري مثانه و سوزش دارم و اين سوزش بعد از ادرار بهتر مي شود. طبق ازمايشاتي كه دو سال پيش انجام دادم . هيچ عفونتي در ادرار مشاهده نشده و آزمايش خون هم مشكلي نداشته است . آزمايش سرطان پروستات هم منفي بوده و اندازه پروستات و كليه ها و بيضه ها كاملا طبيعي مي باشد. در همان سال اول هم، قبل از تست ادرار دكتر 90 قرص آنتي بيوتيك به بنده دادند كه هيچ فايده اي نداشت. لطفا بنده را راهنمايي بفرماييد . با تشكر
    1. تصویر کاربر اسلامي چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      فراموش كردم كه بگويم بنده 31 ساله ، مرد و مجرد مي باشم
    2. تصویر کاربر اسلامي چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      بنده 31 ساله مرد و مجرد مي باشم
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام ، بايد عمل جنسي داشته باشيد، روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در آب گرم بنشينيدوشب موقع خواب يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد .
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نداعدالت سه شنبه ۲۴ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    با سلام من کلیه ام شن داره یه شب که مشروب خوردم باهمسرم نزدیکی کردم از فردای اون شب واژنم درد و سوزش داره زود ب زود ادرارم میگیره بعداز ادرارم سوزش دارم و یه حالتی دارم،خیلی واژنم درد وسوزش وادرار دارم،بعد از ادرارم درد و سوزشم بیشتره باید چیکارکنم برا درمانش باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۴ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام عفونت مثانه داريد به مطلب ان در سايت مراجعه كنيد .
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    مشکل من بیماری سوزش و عفونت ادراری است. چندین دوره انتی بیوتیک سیپروفلوکساسین مصرف کردم. خوب نشدم. این بار دکتر به من پودر منوریل (فسفومایسین) تجویز کرد. ده بسته به مدت سه ماه. تا الان 6 بسته از این انتی بیوتیک را مصرف کردم ولی هنوز احساس سوزش ادارار دارم. ایا با مصرف کامل ده بسته عفونت من رفع می-شود اگه رفع نشود دارو را باید عوض کنم هم اینکه من قصد بارداری دارم. سن من 35 سال است و تاکنون برای بارداری اقدام نکردم یعنی فرزندی ندارم. بسیار استرس سن بارداری را هم دارم. دکتر گفتند با عفونت ادراری برای بارداری اقدام نکنم. عفونت ادراری برای بارداری واقعا مشکل جدی است و نباید اقدام کرد؟ لطفا من را راهنمایی کنید بسیار سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      ذبا سلام براي درمان به مطب مراجعه كنيد .
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 377 مشاهده پرسش
    در منی خود خون مشاهده کردم نشانه چیست قبلا دیده بودم خوب شده بخاطر عفونت گوشم قرص کو اموکسی کلاو مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      بدون هيچ گونه درمان خود به خود خوب مى شوند
  • تصویر کاربر عليرضا یکشنبه ۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام
    ٧ روزه كه آپانديسمو عمل كردم
    تو اين ٧ روز
    خيلي عذاب كشيدم
    نميدونم چم شده
    همش دستشويي دارم
    وقتي فشار بهم مياد ميرم توالت
    و با درد فراوان توي آلت و زير الت
    مقدار كمي ادار ازم مياد بيرون طوري كه خيست عرق ميشم
    شايد ١٠ بار در روز برم توالت

    درضمن روز بعد از عمل بهم سون زدن چون زياد ادرار داشتم

    علتش چيه!؟
    دكتر هم بهم يه سفسيكم داده

    كمك كنيد تورو خدا🙏🙏🙏
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۸ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      با سلام مبتلا به پروستات التهابي شده ايد به اورولوژيست مراجعه كنيد .
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر