آیا کیست ساده کلیه خطرناک است؟

کلیه ها اندام های لوبیایی شکلی هستند که در قسمت تحتانی کمر واقع شده اند. کلیه ها به تعادل میزان آب و نمک موجود در بدن کمک می کنند. شیوع کیست های کلیوی با افزایش سن بیشتر می شود. افراد بالای 50 سال همگی حداقل یک کیست کلیوی دارند. در این مقاله به بررسی علائم، علل ایجاد، روش تشخیص و روش های درمان کیست های ساده کلیه می پردازیم.


کلیه ها چه اندام هایی هستند؟

کلیه ها اندام های لوبیایی شکلی هستند که در قسمت تحتانی کمر واقع شده اند. کلیه ها به تعادل میزان آب و نمک موجود در بدن کمک می کنند. هم چنین کلیه ها به وسیله تصفیه خون و تولید ادرار باعث دفع مواد زائد بدن می شوند.

در داخل هر کلیه بخش های کارکردی کوچکی به نام نفرون وجود دارد. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است. با چرخش خون در داخل کلیه ها نفرون ها آب  و مواد زائد اضافی بدن را از خون جدا می کنند که این مواد ادرار را تشکیل می دهند و از بدن خارج می شوند.

کیست کلیه

کیست ساده کلیه چیست؟

کیست ها، کیسه های کوچکی هستند که با هوا یا مایع پر شده اند. کیست ساده کلیوی معمولا کیسه های گرد کوچکی داخل کلیه هستند که دیواره نازکی دارند و به وسیله مایعی آبکی پر شده اند. با بالا رفتن سن، افراد مستعد ایجاد این گونه کیست ها بر روی سطح و یا داخل نفرون ها می شوند. کیست های کلیوی از نظر اندازه می توانند به کوچکی یک لوبیا تا بزرگی یک گریپ فروت باشند و در طول زمان نیز این کیست ها رشد می کنند و بزرگ می شوند.

چه کسانی دچار کیست ساده کلیه می شوند؟

شیوع کیست های کلیوی با افزایش سن بیشتر می شود. افراد بالای 50 سال همگی حداقل یک کیست کلیوی دارند. بیشتر افراد معمولا در یکی از کلیه های خود کیست دارند اما خطر ابتلای هر دو کلیه به کیست با افزایش سن بیشتر می شود.

علل ابتلای به کیست ساده کلیه چیست؟

وقتی لوله های موجود در نفرون ها بزرگ تر می شوند و با مایع پر می شوند کیست های کلیوی به وجود می آیند. محققان درباه علت این اتفاق نظر خاصی ندارند، اما همگی اتفاق نظر دارند که ابتلای به کیست های کلیوی در زمینه ارثی نیست. محققان بر این باور هستند که آسیب های کلیوی یا انسدادهای کوچک در داخل لوله های نفرون ها می تواند منجر به ایجاد کیست کلیوی شود.

درد کلیه

علائم کیست ساده کلیه چیست؟

کیست های ساده کلیوی معمولا بدون علامت هستند. در واقع بیشتر افراد مبتلا نمی دانند که این کیست ها را دارند. اما کیست ها در صورت ایجاد پارگی، خون ریزی، عفونی شدن و یا بزرگ شدن بیش از حد به گونه ای که بر سایر اندام های داخل حفره شکم تاثیر بگذارد، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شوند.

برخی از علائم احتمالی کیست های ساده کلیوی، عبارتند از:

❇ احساس درد در ناحیه بین دنده ها و استخوان لگن، درد شکم و یا درد کمر

❇ تب

❇ تکرر ادرار

❇ دیدن خون در ادرار یا ادرار تیره رنگ

بسته به محلی که کیست کلیوی رشد می کند می تواند عملکرد کلیه را به گونه های مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. همچنین اگر کیست ها باعث کاهش عملکرد کلیوی شوند می توانند منجر به پرفشاری خون شوند.

سونوگرافی از کلیه

تشخیص کیست کلیوی چگونه است؟

تشخیص کیست های کلیوی معمولا به طور اتفاقی است زمانی که بیمار به علت مشکلی دیگر به پزشک مراجعه کرده است. آزمایشات معمولی که برای تشخیص کیست های کلیوی انجام می شوند، به شرح زیر است:

سونوگرافی (تصویربرداری با امواج فراصوت)

در این روش تصویر حاصل از بازتاب امواجی که به بدن تابیده شده ضبط و مشاهده می گردد.

CT اسکن

در این روش تصویر برداری اشعه ایکس بهمراه پردازش یک رایانه تصاویری مقطعی از سطوح مختلف بدن به ما می دهد.

علت درد کلیه هنگام برخاستن از خواب چیست؟

درمان کیست های ساده کلیوی چگونه است؟

در بیشتر موارد کیست های ساده کلیوی نیازی به درمان ندارند. با این حال اگر یک کیست کلیوی باعث اعمال فشار بر سایر اندام ها یا باعث اختلال عملکرد کلیوی شود ممکن است نیاز به جمع شدن یا برداشتن کیست باشد. برای درمان کیست  ساده کلیه دو روش معمول وجود دارد:

اسکلروتراپی یا تخلیه کیست

در این روش پزشک یک سوزن بزرگ را وارد پوست می کند و به وسیله آن مایع داخل کیست را تخلیه می کند. سپس یک محلول ترکیبی قوی به داخل کیست تزریق می شود که باعث چروکیده شدن و جمع شدن کیست می شود. در صورت نیاز می توان این روند درمانی را تا چند بار تکرار کرد.

جراحی

جراحی کیست های کلیوی معمولا از طریق لاپاراسکوپی انجام می شود بدین گونه که یک میله نازک از طریق یک سوراخ کوچک وارد حفره شکم شده جراحی را از طریق آن انجام می دهند. در این روش پزشک ابتدا کیست را از مایع تخلیه می کند و سپس برای اتمام روند درمانی آن را می سوزاند و یا از جا برمی دارد.

نوشیدن آب

آیا روشی برای پیشگیری از ابتلا به کیست های کلیوی وجود دارد؟

متاسفانه روشی برای پیشگیری از این گونه کیست ها وجود ندارد. شما می توانید با نوشیدن روزانه مقادیر فراوان آب و هم چنین کاهش مصرف نمک به کمتر از 2300 میلی گرم در روز خطر ابتلای به کیست های کلیوی را کاهش دهید. (اگر فرد بالای 51 سال باشد، سیاه پوست باشد، فشار خون بالا داشته باشد یا بیماری کلیوی طولانی مدت داشته باشد لازم است که مصرف نمک روزانه به کمتر از 1500 میلی گرم برسد)

آیا کیست کلیه ساده نیاز به تحت نظر گرفتن طولانی مدت دارد؟

در این مورد نکته مهم این است که یک پزشک متخصص نوع کیست و محل دقیق رشد آن را مشخص کند. مشخصه های خاصی وجود دارند که می توانند به ما نشان دهند کیست های کلیوی بی خطر هستند یا میل به سرطانی شدن دارند. این مشخصه ها شامل ضخامت کیست، طبقه بندی کیست، چگالی مایع، و لبه های غیر طبیعی کیست می شوند. اورولوژیست ها (پزشک متخصص مجاری ادراری) یک درجه بندی خاص به نام Bonziak برای کیست های کلیوی دارند. کیست هایی که نمره Bonziak بالاتری دارند معمولا میل بیشتری به سرطانی شدن دارند و کیست های با نمره پایین معمولا خوش خیم هستند.

 

دکتر هوشنگ قوامی متخصص و جراح کلیه 
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 667 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر شماروب خدا جواب ما وبدین خانمم رفته سونوآنومالی در18 هفتگی باتوجه ب اینکه جنین پسره نوشته شده اتساع خفیف لگنچه کلیه چپ دیده می‌شود، قطر قدامی خلفی لگنچه حدود4/8میلیمتر است، این یافته ها ی مطرح کننده پیلکتازی خفیف است،، یعنی چی آقای دکتر چیکارباید بکنیم آیا جنین کلیشو ازدست میده؟ خطرناکه برای جنین؟ برای بهبود نیازه ک ب متخصص کلیه نوزادان مراجعه کنیم؟ تورا ب خدا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      نگران نباشيد تا موقع تولد

  • تصویر کاربر خانم سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    مادرم بیماری آمیلوئیدوز داره این بیماری کلیه هاشو درگیر کرده الان کراتینش بالای 9 رفته هر هفته باید یه امپول برای بیماری آمیلوئیدوز بزنه هر وقت می زنه اسهال شدید می گیره احتمالش است با بستری کراتینش پایین بیاد. تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      پايين نمي أيد

  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 657 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.من یه سنگ۷میلی متر در کلیه چپ ناحیه اینتر پلار دارم.و هر ۴۰روز ۱بار سوزش ادرار همراه با تب پا چپ دارم.چه اقدام لازم هست که سنگ دفع کنم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      اقدامي لازم نيست

  • تصویر کاربر گیتی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    سلام ، همسر من دچار RCC. در هر دو‌کلیه بودند که خوشبختانه با جراحی تومور برداشته شد ولی بعد از سه ماه ، اوره و کراتینین خونشان بالا رفته است ، کراتینین ۱/۵ و اوره ۶۸ ، در ضمن ایشان ۷۱ سال سن دارند ، ایا با رژیم غذایی ، کراتینین و اوره پایین میاید ؟؟ از لطف شما سپاسگزارم‌
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

       در حد نرمال است

  • تصویر کاربر نوشین چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 396 مشاهده پرسش
    با سلام اینجانب سنگ کلیه 5 میلی دارم که سنگ در حالب تحتانی افتاده و گیر کرده و درد ندارم .دارو گیاهی استفاده می کنم که این دارو رو دکتر تضمینی بهم داده از شب اول شروع دارو تا الان که سه روز میگذره لخته خون دفع میشه ممنون میشم اگه راهنمایی کنید که آیا همین لخته های خون دفع شده سنگ خرد شده می باشد یا نه ؟
    با تشکر و سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۶ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      سنگ دفع مي شود

  • تصویر کاربر بهمن چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام2ماه هست که کلیه سمت راستم گز گز میکنه.ازمایش دادم خوب بوده. پریروز سونو گرفتم.که یک کانون ایزوتا هیپواکو با دیواره اکوژن مطرح کننده کلسیفیکاسیون به قطر 14میلیمتر در قطب میانی پارانیشم کلیه راست مشاهده میشود. کلیه سمت راست مشکل نداره . پروستات هم مشکلی نداره .در ضمن دکتر گفته کیست نیست و خوش خیم هم نیست....لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      كاري لازم نيست

  • تصویر کاربر آیدا پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام پلی کیستیک کلیه چیه و چطور میشه از رشدش جلوگیری کرد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      راه جلوگيري ندارد

  • تصویر کاربر افسانه چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    باسلام
    پدر من حدود ٢ هفته قبل با درد شديد زير شكم و پهلوها و خون در ادرار به پزشك مراجعه كردند و پس از سونو و سي تي اسكن متوجه تومور به اندازه ١٢ سانت شديم كه دكترا گفتن بايد سريع كليه راست تخليه بشه.
    جواب پاتولوژي رو خدمتتون ارسال ميكنم لطفا در مورد ادامه درمانش راهنمايي بفرمايين.و اينكه تومورش بدخيم هست يا خوش خيم؟
    پزشک معالج ایشون گفتن خطری رفع شده و نیاز به شیمی درمانی و ... نداره.فقط 6 ماه یکبار باید آزمایش بده.آیا نظر شما هم همینه ؟ با توجه به مدارک پزشکی اش چقدر احتمال متاستاز به سایر اندامها وجود داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      بدخيم است و نيازي به دزمان ديگري ندارد

  • تصویر کاربر ayda چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید من همسرم اصلا سابقه سنگ نداشته و هیچ مشکلی نداشت. اما مدت طولانی است که قرص تادافیل را مصرف کرده دکتر بهش گفته این قرص باعث شده سنگ کلیه داری؟ آیا میتونه کپسول رواتینکس را مصرف کند؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      خير

  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده نزدیک 2هفته میشه که کلیه سمت راستم درد میکینه سون و آزمایش دادم گفتن سنگ کلیه هستش اما تو این 2 هفته علاوه داروهای سنگ کلیه خیلی ورزش کردم اما هنوز پهلوم درد میکنه سنگ از جاش تکون نخورده که دفع بکنم لطفا کمکم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سنگ كليه دارو لازم ندارد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر