خون در ادرار مردان نشانه چیست؟
ادرار خونی (HEMATURIA) به معنی دفع خون از سیستم دستگاه ادراری توسط ادرار می باشد. دفع خون توسط ادرار ممکن است دردناک و یا بدون درد باشد.
خون در ادرار مرد نشانه چیست؟
وجود خون در ادرار به دو فرم می باشد. این ادرار قرمز یا توسط بیمار ادرار خونی قابل مشاهده است و معمولا رنگ آن شبیه چای و یا خون کامل می باشد. و فرم دیگر وجود خون در سیستم دستگاه ادراری توسط آزمایش ادرار است.
بنابراین دفع خون توسط ادرار همراه با علامت و یا بدون علامت است. ادرار کاملا خونی یا توسط بیمارقابل ملاحظه است و یا توسط آزمایش ادرار، نشان داده می شود. دفع خون، زودگذر و یا دائمی می باشد و می تواند تنها علامت سیستم دستگاه ادراری و یا همراه با دفع پروتئین توسط کلیه باشد.
در علم پزشکی ادرار خونی یا هماچوری، وجود گلبولهای قرمز در ادرار است و ممکن است علت آن ناشناخته باشد. در ادرار خونی از کلیه و سایر قسمتهای سیستم دستگاه ادراری مثل حالب ها، مثانه، پروستات و مجاری ادرار، خون وارد ادرار می شود.
آزمایش میکروسکوپیک ادرار
لذا با در نظر گرفتن سن، ادرار خونی واضح و یا وجود ادرار در آزمایش که به آن میکروسکوپیک می گویند، پزشک باید محل خونریزی در سیستم دستگاه ادراری را مشخص وبا توجه به علت، درمان صورت گیرد.
علت های ادرار خونی
علت خون در ادرار مردان چیست؟ مردم به دلائل خیلی جدی دچار ادرار خونی می شوند، در حالی که در بسیاری موارد، علت آن خوش خیم است. ممکن است علت ادرار خونی نامشخص باشد و یا ممکن است علت آن خوش خیم باشد مثل سنگ کلیه . علت دیگر آن می تواند بدخیم باشد مانند سرطان کلیه، حالب، مثانه، پروستات و یا مجرا.
بنابراین علت می تواند غیرقابل توجه تا مرگ آور باشد. اگر گلبولهای سفید همراه با خون در ادرار باشد، در این حالت شانس وجود عفونت ادراری بسیار زیاد است. علت ادرار خونی در مردان می تواند موارد زیر باشد:
- عفونت سیستم دستگاه ادراری
- سنگ های کلیه، مثانه، حالب
- بیماری ژنتیکی کیستیک کلیه
- سرطان کلیه، سرطان پروستات و مثانه
- بزرگی خوش خیم پروستات بخصوص در مردان بالای 50 سال
- وجود سوند در مجرا
- فعالیت های بسیار شدید مثل مسابقات دو میدانی 100 متر
- بدون علت
سایر علل که کمتر شایع بوده و احتمال ادرار خونی کمتر است.
- بیماری که در آن گلومرول موجود در کلیه خونریزی می کند وبنام بیماری نفروپاتی IGA نامیده می شود.
- بیماری آلپورت
- سرطان خونی سیکل سل
- بیماری انگلی شیستوزوما که مثانه را گرفتار می کند
- دیدن سیستم دستگاه ادراری با وسیله سیستوسکوپ
- عفونت پروستات
- عفونت مجرا
- بیماری کلیه
- وجود هموگلوبین که بعلت شکسته شدن(همولیز) گلبولهای قرمزوارد ادرار می شود که این حالت در بیماری هموگلوبینوری شبانه PAROXYSMALدیده می شود.
- فشارخون بدخیم که در بیماری نکروز گلومرول کلیه دیده می شود.
- آلرژی و حساسیت ممکن است بندرت در بچه ها باعث ادرار خونی شود.
- فشارخون ورید کلیه چپ که باعث ادرار خونی می شود. این حالت را به آن بیماری NUTCKER هم می گویند.
- تنگی محل حالب به لگنچه کلیه (UPJO) بندرت باعث وجود خون در ادرار می شود.
- ادرار خونی MARCH
- بیماری نفریت کلیه در ورزشکاران بعلت فعالیت شدید
- سندرم بیماری آلپورت
- داروها مثل سولفونامید، ریفامپین، فنی توئین
خون در ادرار مردان همراه با سوزش نشانه چیست؟
خون در ادرار مرد نشانه چیست؟ معمولاً اگر بعد از سن 35 سالگی در ادرار مردان خون دیده شود، باید مورد بررسی قرار گیرند. به دو علت این حالت در مردان به وجود میآید. در درجه اول عفونت مثانه و علت دیگر وجود سرطان مثانه میباشد.
ادرار خون چه زمانی نشانه سرطان است؟
برای اینکه مشخص شود ادرار خونی نشانه سرطان است یا خیر باید پزشک با روش مورد نظر به بررسی بپردازد. این بررسی شامل دیدن مثانه با دستگاه میباشد که به آن سیستوسکوپی گفته می شود، که حتماً به طور اورژانسی انجام شود.
تشخیص ادرار خونی
براساس گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار توسط پزشک قابل تشخیص است. مثلا در جوانان که شانس سرطان در آنها نادر است با یک آزمایش ادرار عفونت نشان داده می شود و درمان با دادن دارو مسئله حل خواهد شد. در ادرار خونی به فعالیت های شدید فرد باید توجه کرد. اگر شک به وجود سنگ می باشد با سی تی اسکن می توان آنرا تشخیص داد.
در سنین بالا وجود خون در ادرار از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شانس وجود سرطان وجود دارد. برای بررسی تومور(سرطان) مثانه از دیدن مثانه یا سیستوسکوپی استفاده می کنیم. گاهی ادرار خونی همراه با درد پهلو می باشد که به آن سندرم LOIN PAIN HEMATURIA می گویند.
درمان خون در ادرار
درمان خون در ادرار شما بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال اگر به دلیل عفونت در ادرار خون دارید، پزشک ممکن است به شما بگوید که داروی آنتی بیوتیکی مصرف کنید. اگر به دلایل دیگری خون در ادرار دارید یا به سوزش ادرار دچار شده اید، ممکن است به یک نوع متفاوت از درمان نیاز داشته باشید.
برای اینکه بدانید چرا خون در ادرار دارید، پزشک ممکن است از شما نمونه ادرار بخواهد. از نمونه ادرار می توان برای آزمایش علائم عفونت، بیماری کلیوی یا سایر مشکلات استفاده کرد. پزشک شما از نتایج آزمایش ادرار استفاده می کند تا تصمیم بگیرد که آیا به آزمایش های بیشتری نیاز دارید یا اینکه می توانید یک درمان را شروع کنید.
برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.
دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران