عوارض بالا رفتن کراتینین و اوره

کراتینین چیست؟

creatinine چیست؟ کراتینین و اوره دو ماده زائد در خون هستند که باید توسط کلیه ها دفع شوند. چون این دو ماده فقط توسط کلیه ها قادر به دفع می باشند، می توان گفت که دفع یا عدم دفع این دو ماده توسط کلیه ها از طرفی عملکرد و یا عدم کارائی و سلامت کلیه ها را نشان می دهد.

معمولا بعد از 50 سالگی مقدار این دو ماده هر 10 سال مقداری از مقدار طبیعی بالاتر می رود، که نشان دهنده کاهش عمل کلیه ها می باشد که با افزایش سن بطور طبیعی به علت کاهش عمل کلیه ها می باشد و لذا اهمیت خاصی نباید به آن داده شود. کراتینین و اوره با آزمایش خون قابل اندازه گیری می باشد.

اوره و کراتنین دو ماده سمی در خون هستند که بدنبال سوخت و ساز مواد غذائی در بدن به وجود می آید. این دو ماده سمی فقط از طرق کلیه ها دفع می شوند.

کراتینین نرمال

مقدار طبیعی کراتینین و اوره

مقدار طبیعی کراتینین خون در مردان ۰٫۸-۱٫۲ mg/dl (در برخی موارد تا ۱٫۵ mg/dl ) و در زنان ۰٫۶-۰٫۹ mg/dl می باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بالغین 15-45 mg/dl و در کودکان 10-40 mg/dl می باشد. اگر کراتینین و اوره از این مقدار بالا رود نشان دهنده بیماری کلیه می باشد.

دکتر هوشنگ قوامی : ” کراتینین بالا نشانه بیماری کلیه می باشد.”

مقدار کراتینین خون و اوره وقتی که عملکرد و کارائی دو کلیه از 30 درصد پایین بیاید، در خون بالا می رود و بنابراین می توان نتیجه گرفت مقدار کراتینین و اوره تا زمانیکه کلیه ها تا 30 درصد کار کنند، طبیعی است، در حالیکه عملا” اختلال در عملکرد کلیه ها” وجود دارد.

بنابراین باید برای بررسی عملکرد دقیق کلیه ها در صورت ضرورت، از اسکن ایزوتوپ کلیه ها استفاده کرد که آزمایش بسیار دقیقی است و کار کلیه ها را جداگانه بررسی می کند. افراد مسنی هستند که کراتینین آنها بیشتر از حد طبیعی است که جای نگرانی نخواهد بود و پدیده طبیعی است.

ولی این افراد محدودیت در خوردن گوشت، نمک وجود دارد و اگر دیابت  و یا فشارخون دارند باید کنترل شود. اگرچه بسیاری از مردان در این سن مبتلا به هیچگونه بیماری نیستند. بسیاری از مردانی که کراتینین بین 2-3 دارند، بدون هیچگونه بیماری و با کنترل مصرف گوشت و نمک، زندگی و فعالیت روزانه خود را انجام می دهند.

اوره چیست

اوره نخست به صورت آمونیاک بوده که از تجزیه آمینواسید ها ساخته شده، آمونیاک به دلیل سمیت زیاد برای بدن مضر است؛ آمونیاک ها در کبد با دی اکسید کربن (توسط یاخته های کبد ایجاد شده) واکنش نشان می دهند و به اوره تبدیل میشود. این عمل باعث کم شدن سمیت آن می شود تا بدن آن را بتواند در خود نگه دارد و در کلیه توسط نفرون ها دفع می شود. اوره، در متابولیسم ترکیبات حاوی نیتروژن در بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می‌کند.

عدم دفع کراتینین و اوره

 در مواقعی که کلیه ها بعلت بیماری دچار کم کاری شوند، دیگر قادر نخواهند بود که اوره و کراتنین را کاملاً از خون دفع کنند و در نتیجه مقدار این دو ماده در خون بالا میروند.

كراتينین بالا در كليه

بیماری های کلیوی متعددی هستند که اگر کلیه ها به آنها مبتلا شوند، قادر نیستند که اوره و کراتنین را دفع کنند و میزان آنها در خون بالا میرود، و از طرفی بعضی بیماری ها هستند که باعث می شود کلیه ها کاملاً کار خود را از دست بدهند.

علائم کراتینین بالا

علائم کراتینین خون بالا می تواند سرگیجه، حالت تهوع، خستگی، خشکی پوست، تنگی نفس و ورم باشد.

کراتینین خون بالا چه خطراتی دارد؟

در بالا رفتن کراتینین خون کلیه ها قادر به دفع این دو ماده سمی (کراتینین و اوره) نخواهند بود و در نتیجه مقدار آنها در خون بالا میرود و بیمار نیاز به دیالیز و نهایتاً پیوند کلیه پیدا می کند.

درمان کیست کلیه

کراتینین چند نیاز به دیالیز دارد؟

بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

علت بررسی میزان کراتینین خون

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین دلیلی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها باعث افزایش سطح کراتینین در خون می شود. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، علتی از نارسایی های کلیه است.

بالا رفتن سریع کراتینین و اوره

در بررسی عملکرد کلیه، اندازه گیری کراتینین خون ارزش بیشتری نسبت به اوره دارد. افزایش کراتینین و اوره بر حسب ضایعه به کلیه تقسیم بندی می شود.

# دسته اول آسیب به کلیه

آسیب کلیه ها که از طریق خون باعث ضایعه کلیه ها می شود. برای مثال فردی که دچار خونریزی شدید می شود، بدنبال آن دچار کاهش فشارخون شده و چنانچه بمدت 10 دقیقه کاهش فشار خون ادامه دار شود، کلیه ها از کار می افتند.  مصرف بعضی داروها نیز اثر سمی روی کلیه ها دارد و باعث از کار افتادن کلیه ها می شود که ممکن است برگشت ناپذیر باشد.

# دسته دوم آسیب به کلیه

دسته دوم بیماریهای خود کلیه ها می باشد که باعث بالا رفتن کراتینین و اوره می شود. این بیماری ها مثل عفونت های کلیه، سنگ های متعدد دو طرفه کلیه ها و یا بیماری کیستیک کلیه ها که می توانند باعث نارسائی کلیه (ESRD) شوند و فرد مجبور به پیوند کلیه شود.

# دسته سوم آسیب به کلیه

دسته سوم بعد از کلیه می باشد. معمولا” اگر حالب ها که لوله های برنده ادرار به مثانه هستند، دچار انسداد شوند و این انسداد طولانی شود، کلیه ها دچار نارسائی خواهند شد. مثلا” سنگ های دو طرفه حالب ها که باعث انسداد شده باشد و گاهی بدون سرو صدا این اتفاق رخ می دهد. یا تنگی های مادرزادی محل کلیه به حالب ها که بیشتر در بچه ها دیده می شود و مورد دیگر برگشت ادرار به کلیه ها است که اگر اصلاح نشود باعث نارسائی کلیه می شود.

یکی دیگر از این موردها، بزرگی پروستات می باشد که 10 درصد موارد باعث نارسائی کلیه و بالا رفتن سریع کراتینین و اوره می شود.

کمبود کراتینین خون

در مواقعی وجود دارد که ممکن است مقدار کراتنین  از میزان طبیعی که در بالا ذکر گردید، پایین بیاید، این حالت بخصوص در خانمهای حامله دیده می شود، چون در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم کار کلیه ها در خانم های حامله دو برابر می شود و کلیه ها نیز بزرگ می شوند.

وقتی عملکرد و کار کلیه افزایش یابد در نتیجه کراتنین زیادتری از کلیه ها دفع می شود و گاهی کراتنین به میزان 8/0 تا 6/0 می رسد و 6 هفته بعد از زایمان کار کلیه ها به حالت طبیعی بر می گردد. در کودکان هم مقدار کراتنین نسبت به افراد بالغ و بزرگترها پایین تر می باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر مهدیه جمعه ۱۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر..پدرم ۵۸ساله دیابتیک..تزریق انسولین سه بار در روز..به تازگی دچار رتینوپاتی خفیف شده و پزشک دستور تزریق داخل چشمی داده..با توجه به آزمایش خون امروزش bun 33...cr 2.1...fbs 73
    و کنترل رژیم..ایا ممکن است نیاز به دیالیز باشد؟
    با تشکر از پاسخ شما?
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      دياليز لازم نيست

  • تصویر کاربر دانیال جمعه ۱۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ،پدر بنده ٥٩ سال سن دارد یکسال میشه پیوند کلیه شده حالا در آزمایش کراتینە ٣/٤ بود باید برگردیم تهران اما در شهرستان هستیم یه دو و سه روز دیگه میتوانیم بریم و نوبتمون اون موقعس آیا تا آن موقع مشکلی پیش نمیاد??? آیا بازم نیازش به دیالیز میشه یا با درمان پایین میاد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      تا چند روز اشكالي ندارد و با درمان پايين بياد

  • تصویر کاربر ببراز چهارشنبه ۱۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر. شرمنده بیماری ۴۴ ساله و آقا هستم مدتیه که کراتینین بین ۱.۷ و ۲ متغییر هستش و بقیه آزمایشات نرماله. به نظر حضرتعالی چند جلسه ای دیالیز بشم امکان داره که مشکلم حل بشه و یا اینکه زیر نظر متخصص در بیمارستان بستری بشم و دارو بگیرم ضمنا نفروویت و الوپورینول هم مصرف میکنم. و آزمایش مربوطه پیوست میباشد.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      نيازي به بيمارستان و دياليز نداريد با رژيم غذايي مشكل حل مي شود

  • تصویر کاربر صبا چهارشنبه ۱۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام بنده در کلیه سمن راست هیدونفروز خفیف و سنگ 5.5 میلیمتری در قسمت میانی حالب دارم حدود دو ماهه که هنوز دفع نشده میشه لطفا راهکار بدین با توجه به کرونا نمیخوام جراحی و سنگ شکن بشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۱ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      روزي يك كپسول امنيك ميل كنيد و طناب به زنيد

  • تصویر کاربر فرهاد جمعه ۶ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    به علت زود انزالی میل جنسی ام به مرور کم شده به طوری که در 3 ماه گذشته هیچ میلی برای برقراری ارتباط نداشته ام . هفته گذشته آزمایش خون دادم . نتیجه آزمایش به شرح زیر است ( سن 45 سال )
    قند خون 101 - اوره 44 - کراتینین 1.09 - توتال کلسترول 178 - تریگلیسیرید 148 - تستسترون 4.7 - پرولاکتین 7.4 - psa total ) 0.35 (
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۶ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      أزمايشات طبيعي است سه ساعت قبل از نزديكي يك عدد قرص داپوكستين ميل كنيد

  • تصویر کاربر Mani پنجشنبه ۵ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.وقتتون بخیر...ازمایش پدرم که ۷۸ سال سن دارند رو فرستادم خدمتتون،بدلیل شیوع ویروس کرونا نمی خوام که ببرمش مطب دکتر و سونوگرافی بده چون سنش بالاس..ممنون میشم بفرمایید که اوره و‌کراتین که در ازمایش بالا زده،به چه صورته اگه حاد هست و نیازه که ببرمش پیش متخصص کلیه برای درمان اگه نه که صبر کنم تا بعد از این اپیدمی ویروس...ممنون‌میشم راهنمایی ام کنید که چه کاری درست هستش با این شرایط
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۵ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      توسط نفرولوژيست بايد ويزيت شود

  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بنده ۳۰ سالمه قد ۱۸۴ و وزن ۸۰ کیلو
    در ازمایش خون
    کراتین = ۱.۴
    bun = ۱۵ می باشد
    کشت ادار نرمال بوده
    انالیز ادرار هم نرمال بوده و دفع پروتیین و گلوکوز و کتون و خون .... همه منفی است
    در ازمایش ادرار ۲۴ ساعته
    کلیرینس کراتین ۲۴ ساعته ۹۵ بوده و
    کراتین ادرار ۲۴ ساعته ۲.۱
    سرم کراتین ادرار ۲۴ ساعته ۱.۴
    اخیرا ۱۲ کیلو کاهش وزن داشتم با رژیم و پیاده روی روزانه ۲ ساعته مداوم
    ایا با وجود ازمایش لازم به اسکن هسته ای هست یا خیر چون دوز رادیو دارو نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۳ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      نيازي نيست

  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۲۲ خرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    طی یه آزمایش که از کسالت وخستگی مفرط رنج می بردم،اوره54 وکراتنین 1.3
    لطفا راهنمائی بفرمائید،و در صورت لوزوم مراجعه نمایم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۲ خرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر اسفندیار چهارشنبه ۱۴ خرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من دو روز ادرارم دراز خون است البته صبح خوب شد دوباره خونی شد چند سالی است سنگ کلیه دارم چند وقتی پیش بعد از نزدیکی سنگ به اندازه ماش دفع کردم ولی خونریزی نداشتم.چندروز پیش از دیوارپریدم وجسم سنگینی هم از طبق سوم آوردم پایین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۴ خرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      سونوگرافي كليه و مثانه انجام دهيد

  • تصویر کاربر آیلین جمعه ۹ خرداد ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    سلام
    در آزمایش دختر ۳ ساله من
    fbs=151

    urea=40
    creatinin=0.8
    calcium total=11.7
    خواهش میکنم راهنمایی کنید؟
    به علت خشکی لبهاش. کمبودن وزن و خارش سروصورتش در خواب به دکتر مراجعه کرده بودم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۹ خرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      أزمايشات طبيعي است

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۹ خرداد ۹۹( 4 سال پیش)

      أزمايشات طبيعي است

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر