عوارض بالا رفتن کراتینین و اوره

کراتینین چیست؟

creatinine چیست؟ کراتینین و اوره دو ماده زائد در خون هستند که باید توسط کلیه ها دفع شوند. چون این دو ماده فقط توسط کلیه ها قادر به دفع می باشند، می توان گفت که دفع یا عدم دفع این دو ماده توسط کلیه ها از طرفی عملکرد و یا عدم کارائی و سلامت کلیه ها را نشان می دهد.

معمولا بعد از 50 سالگی مقدار این دو ماده هر 10 سال مقداری از مقدار طبیعی بالاتر می رود، که نشان دهنده کاهش عمل کلیه ها می باشد که با افزایش سن بطور طبیعی به علت کاهش عمل کلیه ها می باشد و لذا اهمیت خاصی نباید به آن داده شود. کراتینین و اوره با آزمایش خون قابل اندازه گیری می باشد.

اوره و کراتنین دو ماده سمی در خون هستند که بدنبال سوخت و ساز مواد غذائی در بدن به وجود می آید. این دو ماده سمی فقط از طرق کلیه ها دفع می شوند.

کراتینین نرمال

مقدار طبیعی کراتینین و اوره

مقدار طبیعی کراتینین خون در مردان ۰٫۸-۱٫۲ mg/dl (در برخی موارد تا ۱٫۵ mg/dl ) و در زنان ۰٫۶-۰٫۹ mg/dl می باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بالغین 15-45 mg/dl و در کودکان 10-40 mg/dl می باشد. اگر کراتینین و اوره از این مقدار بالا رود نشان دهنده بیماری کلیه می باشد.

دکتر هوشنگ قوامی : ” کراتینین بالا نشانه بیماری کلیه می باشد.”

مقدار کراتینین خون و اوره وقتی که عملکرد و کارائی دو کلیه از 30 درصد پایین بیاید، در خون بالا می رود و بنابراین می توان نتیجه گرفت مقدار کراتینین و اوره تا زمانیکه کلیه ها تا 30 درصد کار کنند، طبیعی است، در حالیکه عملا” اختلال در عملکرد کلیه ها” وجود دارد.

بنابراین باید برای بررسی عملکرد دقیق کلیه ها در صورت ضرورت، از اسکن ایزوتوپ کلیه ها استفاده کرد که آزمایش بسیار دقیقی است و کار کلیه ها را جداگانه بررسی می کند. افراد مسنی هستند که کراتینین آنها بیشتر از حد طبیعی است که جای نگرانی نخواهد بود و پدیده طبیعی است.

ولی این افراد محدودیت در خوردن گوشت، نمک وجود دارد و اگر دیابت  و یا فشارخون دارند باید کنترل شود. اگرچه بسیاری از مردان در این سن مبتلا به هیچگونه بیماری نیستند. بسیاری از مردانی که کراتینین بین 2-3 دارند، بدون هیچگونه بیماری و با کنترل مصرف گوشت و نمک، زندگی و فعالیت روزانه خود را انجام می دهند.

اوره چیست

اوره نخست به صورت آمونیاک بوده که از تجزیه آمینواسید ها ساخته شده، آمونیاک به دلیل سمیت زیاد برای بدن مضر است؛ آمونیاک ها در کبد با دی اکسید کربن (توسط یاخته های کبد ایجاد شده) واکنش نشان می دهند و به اوره تبدیل میشود. این عمل باعث کم شدن سمیت آن می شود تا بدن آن را بتواند در خود نگه دارد و در کلیه توسط نفرون ها دفع می شود. اوره، در متابولیسم ترکیبات حاوی نیتروژن در بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می‌کند.

عدم دفع کراتینین و اوره

 در مواقعی که کلیه ها بعلت بیماری دچار کم کاری شوند، دیگر قادر نخواهند بود که اوره و کراتنین را کاملاً از خون دفع کنند و در نتیجه مقدار این دو ماده در خون بالا میروند.

كراتينین بالا در كليه

بیماری های کلیوی متعددی هستند که اگر کلیه ها به آنها مبتلا شوند، قادر نیستند که اوره و کراتنین را دفع کنند و میزان آنها در خون بالا میرود، و از طرفی بعضی بیماری ها هستند که باعث می شود کلیه ها کاملاً کار خود را از دست بدهند.

علائم کراتینین بالا

علائم کراتینین خون بالا می تواند سرگیجه، حالت تهوع، خستگی، خشکی پوست، تنگی نفس و ورم باشد.

کراتینین خون بالا چه خطراتی دارد؟

در بالا رفتن کراتینین خون کلیه ها قادر به دفع این دو ماده سمی (کراتینین و اوره) نخواهند بود و در نتیجه مقدار آنها در خون بالا میرود و بیمار نیاز به دیالیز و نهایتاً پیوند کلیه پیدا می کند.

درمان کیست کلیه

کراتینین چند نیاز به دیالیز دارد؟

بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

علت بررسی میزان کراتینین خون

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین دلیلی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها باعث افزایش سطح کراتینین در خون می شود. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، علتی از نارسایی های کلیه است.

بالا رفتن سریع کراتینین و اوره

در بررسی عملکرد کلیه، اندازه گیری کراتینین خون ارزش بیشتری نسبت به اوره دارد. افزایش کراتینین و اوره بر حسب ضایعه به کلیه تقسیم بندی می شود.

# دسته اول آسیب به کلیه

آسیب کلیه ها که از طریق خون باعث ضایعه کلیه ها می شود. برای مثال فردی که دچار خونریزی شدید می شود، بدنبال آن دچار کاهش فشارخون شده و چنانچه بمدت 10 دقیقه کاهش فشار خون ادامه دار شود، کلیه ها از کار می افتند.  مصرف بعضی داروها نیز اثر سمی روی کلیه ها دارد و باعث از کار افتادن کلیه ها می شود که ممکن است برگشت ناپذیر باشد.

# دسته دوم آسیب به کلیه

دسته دوم بیماریهای خود کلیه ها می باشد که باعث بالا رفتن کراتینین و اوره می شود. این بیماری ها مثل عفونت های کلیه، سنگ های متعدد دو طرفه کلیه ها و یا بیماری کیستیک کلیه ها که می توانند باعث نارسائی کلیه (ESRD) شوند و فرد مجبور به پیوند کلیه شود.

# دسته سوم آسیب به کلیه

دسته سوم بعد از کلیه می باشد. معمولا” اگر حالب ها که لوله های برنده ادرار به مثانه هستند، دچار انسداد شوند و این انسداد طولانی شود، کلیه ها دچار نارسائی خواهند شد. مثلا” سنگ های دو طرفه حالب ها که باعث انسداد شده باشد و گاهی بدون سرو صدا این اتفاق رخ می دهد. یا تنگی های مادرزادی محل کلیه به حالب ها که بیشتر در بچه ها دیده می شود و مورد دیگر برگشت ادرار به کلیه ها است که اگر اصلاح نشود باعث نارسائی کلیه می شود.

یکی دیگر از این موردها، بزرگی پروستات می باشد که 10 درصد موارد باعث نارسائی کلیه و بالا رفتن سریع کراتینین و اوره می شود.

کمبود کراتینین خون

در مواقعی وجود دارد که ممکن است مقدار کراتنین  از میزان طبیعی که در بالا ذکر گردید، پایین بیاید، این حالت بخصوص در خانمهای حامله دیده می شود، چون در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم کار کلیه ها در خانم های حامله دو برابر می شود و کلیه ها نیز بزرگ می شوند.

وقتی عملکرد و کار کلیه افزایش یابد در نتیجه کراتنین زیادتری از کلیه ها دفع می شود و گاهی کراتنین به میزان 8/0 تا 6/0 می رسد و 6 هفته بعد از زایمان کار کلیه ها به حالت طبیعی بر می گردد. در کودکان هم مقدار کراتنین نسبت به افراد بالغ و بزرگترها پایین تر می باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر خسرو جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    کیستی نبستا نامنظم حاوی کانون کلسیفیکاسیون جداری به قطرتقریبی 24میلی متردرپل میانی کلیه سمت نشانه چیست سنم 52سال
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      كيست مادر زادي است اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر منصور شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    آیا بالا بودن کراتین و اوره موجب خارش پوست در تمام بدن میشود
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      بله مي شود

  • تصویر کاربر فرهاد شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    من کراتینین خونم طبیعی است ولی اوره خونم ۳نمره بالا تر از حد طبیعی است یعنی ۴۳است ادرار هم سالم است علت و درمان چیست
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      طبيعي است

  • تصویر کاربر Zp شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترخسته نباشیدمن مادرم۷۴سال دارن وطی آزمایشاتی که جهت چک براشون انجام دادم متوجهurea49وکراتینین1.6براشون شدم البته مادرم چندین سال هست که بیماری فشارخون دارن وداروی والسارتان۱۶۰BDومتورال۵۰ BDوهیدروکلرتیازید۲۵روزانه وASA80روزانه مصرف میکنندوتالاسمی مینورهم هستندوکم خونی شدیدهم دارن ودرحال حاضرکپسول ففول مصرف میکنندشبی یک عددHB=10.1هستودوالی سه دوره تحت نظرپزشک مغزواعصاب آمپول اناکساپرین4000دریافت کردند وآزمایشPT=12وPTT=30وINR=1.2وPTactivity=82%وPTpatient=13.2هست الان درحال حاضروبااین وضعیت جهت کنترلureaوcrچه کاری بایدانجام بدیم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      نسبت به سنشان طبيعي است

  • تصویر کاربر جواد شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدر من 65سال داره نارسایی کلیه داشت وکراتین خونش 7بود وبه مدت یک ماه یه روز در میان دیالیز میشد الان بخاطر نامنظم بود قلبش بستری کردیم و 10روزی هست که دیالیز نشده الان در ازمایش کراتین 1.6هستش ایا بازم نیاز به دیالیز داره یا کلیه هاش کار افتاده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      طبيعي است دياليز لازم نيست

  • تصویر کاربر Ms شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام
    خانم بنده به علت کنسل تخمدان حدود یکسال است شیمی درمانی میشود واکنون فقط داروی اوستین ۴۰۰ دو عدد هر ۲۱ روز استفاده می‌کند در این مدت کراتین خون همیشه مقداری بالاتر است در آخرین آزمایش ۱.۴۳ بوده حالا این به چه علتی میتواند باشد از راهنمایی شما بینهایت سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر مدتی ست ناتوانی جنسی گرفتم و بیماری کلیه(دفع کراتین و پروتئین بالا) دارم چکار باید بکنم ؟ آیا درمان دارد؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      براي بيماري كليه به نفرولوژيست مراجعه كنيد و ناتواني جنسي علت أن فكري ،، روحي ،، استرس است

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام
    مبتلا به بیماری دفع کراتین می باشم و دچار ناتوانی جنسی شده ام چکار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۹ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      براي كراتينين به نفرولوژيست مراجعه شود و يك ساعت قبل از نزديكي يك عدد قرص تاداگرا ميل كنيد

  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۸ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    سلام آغای دکتر.بنده جوانی ۲۵ ساله هستم که یک ماه پیش تیروئید بدخیم عمل کردم.الان آزمایش خون دادم که متوجه شدم کراتین خونم ۱.۵۹ و اوره خونم ۱۷.۵ بوده.آیا به مشکل کلیوی دچارم و نیاز به مراجعه به متخصص دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۸ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)
      1. به نفرولوژيست مراجعه كنيد
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۸ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)
      1. به نفرولوژيست مراجعه كنيد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر م شنبه ۱۵ شهریور ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    کراتینین خون پدرم 1.5 است . ایشون بیماری کولیت روده دارن . سالهاست. و قرص مصرف می کنن
    ایشون 64 سالشونه
    آیا لازم است به پزشک اورولوژیست مراجعه شود؟ یا با همان رعایت رژیم غذایی و نخوردن نمک و گوشت قابل حل است؟
    ایشون اون علائمی که ذکر کرده بودین مثل سرگیجه و .... رو ندارن. سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۵ شهریور ۹۹( 4 سال پیش)

      رژيم كافي است

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر