عوارض بالا رفتن کراتینین و اوره

کراتینین چیست؟

creatinine چیست؟ کراتینین و اوره دو ماده زائد در خون هستند که باید توسط کلیه ها دفع شوند. چون این دو ماده فقط توسط کلیه ها قادر به دفع می باشند، می توان گفت که دفع یا عدم دفع این دو ماده توسط کلیه ها از طرفی عملکرد و یا عدم کارائی و سلامت کلیه ها را نشان می دهد.

معمولا بعد از 50 سالگی مقدار این دو ماده هر 10 سال مقداری از مقدار طبیعی بالاتر می رود، که نشان دهنده کاهش عمل کلیه ها می باشد که با افزایش سن بطور طبیعی به علت کاهش عمل کلیه ها می باشد و لذا اهمیت خاصی نباید به آن داده شود. کراتینین و اوره با آزمایش خون قابل اندازه گیری می باشد.

اوره و کراتنین دو ماده سمی در خون هستند که بدنبال سوخت و ساز مواد غذائی در بدن به وجود می آید. این دو ماده سمی فقط از طرق کلیه ها دفع می شوند.

کراتینین نرمال

مقدار طبیعی کراتینین و اوره

مقدار طبیعی کراتینین خون در مردان ۰٫۸-۱٫۲ mg/dl (در برخی موارد تا ۱٫۵ mg/dl ) و در زنان ۰٫۶-۰٫۹ mg/dl می باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بالغین 15-45 mg/dl و در کودکان 10-40 mg/dl می باشد. اگر کراتینین و اوره از این مقدار بالا رود نشان دهنده بیماری کلیه می باشد.

دکتر هوشنگ قوامی : ” کراتینین بالا نشانه بیماری کلیه می باشد.”

مقدار کراتینین خون و اوره وقتی که عملکرد و کارائی دو کلیه از 30 درصد پایین بیاید، در خون بالا می رود و بنابراین می توان نتیجه گرفت مقدار کراتینین و اوره تا زمانیکه کلیه ها تا 30 درصد کار کنند، طبیعی است، در حالیکه عملا” اختلال در عملکرد کلیه ها” وجود دارد.

بنابراین باید برای بررسی عملکرد دقیق کلیه ها در صورت ضرورت، از اسکن ایزوتوپ کلیه ها استفاده کرد که آزمایش بسیار دقیقی است و کار کلیه ها را جداگانه بررسی می کند. افراد مسنی هستند که کراتینین آنها بیشتر از حد طبیعی است که جای نگرانی نخواهد بود و پدیده طبیعی است.

ولی این افراد محدودیت در خوردن گوشت، نمک وجود دارد و اگر دیابت  و یا فشارخون دارند باید کنترل شود. اگرچه بسیاری از مردان در این سن مبتلا به هیچگونه بیماری نیستند. بسیاری از مردانی که کراتینین بین 2-3 دارند، بدون هیچگونه بیماری و با کنترل مصرف گوشت و نمک، زندگی و فعالیت روزانه خود را انجام می دهند.

اوره چیست

اوره نخست به صورت آمونیاک بوده که از تجزیه آمینواسید ها ساخته شده، آمونیاک به دلیل سمیت زیاد برای بدن مضر است؛ آمونیاک ها در کبد با دی اکسید کربن (توسط یاخته های کبد ایجاد شده) واکنش نشان می دهند و به اوره تبدیل میشود. این عمل باعث کم شدن سمیت آن می شود تا بدن آن را بتواند در خود نگه دارد و در کلیه توسط نفرون ها دفع می شود. اوره، در متابولیسم ترکیبات حاوی نیتروژن در بدن حیوانات نقش مهمی ایفا می‌کند.

عدم دفع کراتینین و اوره

 در مواقعی که کلیه ها بعلت بیماری دچار کم کاری شوند، دیگر قادر نخواهند بود که اوره و کراتنین را کاملاً از خون دفع کنند و در نتیجه مقدار این دو ماده در خون بالا میروند.

كراتينین بالا در كليه

بیماری های کلیوی متعددی هستند که اگر کلیه ها به آنها مبتلا شوند، قادر نیستند که اوره و کراتنین را دفع کنند و میزان آنها در خون بالا میرود، و از طرفی بعضی بیماری ها هستند که باعث می شود کلیه ها کاملاً کار خود را از دست بدهند.

علائم کراتینین بالا

علائم کراتینین خون بالا می تواند سرگیجه، حالت تهوع، خستگی، خشکی پوست، تنگی نفس و ورم باشد.

کراتینین خون بالا چه خطراتی دارد؟

در بالا رفتن کراتینین خون کلیه ها قادر به دفع این دو ماده سمی (کراتینین و اوره) نخواهند بود و در نتیجه مقدار آنها در خون بالا میرود و بیمار نیاز به دیالیز و نهایتاً پیوند کلیه پیدا می کند.

درمان کیست کلیه

کراتینین چند نیاز به دیالیز دارد؟

بیماران به‌طور معمول زمانی که مواد زائد بدنشان زیاد می‌شود، نیاز به انجام دیالیز پیدا می‌کنند؛ سطح مواد زائد معمولاً کم کم در بدن افزایش می‌یابد، پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می‌کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم می‌شود.

۲ مورد از مهمترین مواد شیمیایی موجود در خون که برای این مورد اندازه گیری می‌شوند، کراتینین و نیتروژن اوره خون است؛ وقتی مقدار این ۲  ماده در خون بالا می‌رود، نشاندهنده این است که توانایی کلیه‌ها برای تصفیه بدن از مواد زائد پایین آمده است.

علت بررسی میزان کراتینین خون

کلیه ها میزان کراتینین خون را در سطح نرمال نگه می دارند. از این‌ رو میزان کراتینین نمایانگر عملکرد کلیه ها است. بالا بودن میزان کراتینین دلیلی از اختلال در عملکرد کلیه یا بیماری های کلیوی است.

آسیب به کلیه ها باعث افزایش سطح کراتینین در خون می شود. این امر به خاطر عدم دفع کراتینین توسط کلیه اتفاق می افتد. بالا بودن میزان کراتینین که به وسیله آزمایش خون مشخص می ‌شود، علتی از نارسایی های کلیه است.

بالا رفتن سریع کراتینین و اوره

در بررسی عملکرد کلیه، اندازه گیری کراتینین خون ارزش بیشتری نسبت به اوره دارد. افزایش کراتینین و اوره بر حسب ضایعه به کلیه تقسیم بندی می شود.

# دسته اول آسیب به کلیه

آسیب کلیه ها که از طریق خون باعث ضایعه کلیه ها می شود. برای مثال فردی که دچار خونریزی شدید می شود، بدنبال آن دچار کاهش فشارخون شده و چنانچه بمدت 10 دقیقه کاهش فشار خون ادامه دار شود، کلیه ها از کار می افتند.  مصرف بعضی داروها نیز اثر سمی روی کلیه ها دارد و باعث از کار افتادن کلیه ها می شود که ممکن است برگشت ناپذیر باشد.

# دسته دوم آسیب به کلیه

دسته دوم بیماریهای خود کلیه ها می باشد که باعث بالا رفتن کراتینین و اوره می شود. این بیماری ها مثل عفونت های کلیه، سنگ های متعدد دو طرفه کلیه ها و یا بیماری کیستیک کلیه ها که می توانند باعث نارسائی کلیه (ESRD) شوند و فرد مجبور به پیوند کلیه شود.

# دسته سوم آسیب به کلیه

دسته سوم بعد از کلیه می باشد. معمولا” اگر حالب ها که لوله های برنده ادرار به مثانه هستند، دچار انسداد شوند و این انسداد طولانی شود، کلیه ها دچار نارسائی خواهند شد. مثلا” سنگ های دو طرفه حالب ها که باعث انسداد شده باشد و گاهی بدون سرو صدا این اتفاق رخ می دهد. یا تنگی های مادرزادی محل کلیه به حالب ها که بیشتر در بچه ها دیده می شود و مورد دیگر برگشت ادرار به کلیه ها است که اگر اصلاح نشود باعث نارسائی کلیه می شود.

یکی دیگر از این موردها، بزرگی پروستات می باشد که 10 درصد موارد باعث نارسائی کلیه و بالا رفتن سریع کراتینین و اوره می شود.

کمبود کراتینین خون

در مواقعی وجود دارد که ممکن است مقدار کراتنین  از میزان طبیعی که در بالا ذکر گردید، پایین بیاید، این حالت بخصوص در خانمهای حامله دیده می شود، چون در حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم کار کلیه ها در خانم های حامله دو برابر می شود و کلیه ها نیز بزرگ می شوند.

وقتی عملکرد و کار کلیه افزایش یابد در نتیجه کراتنین زیادتری از کلیه ها دفع می شود و گاهی کراتنین به میزان 8/0 تا 6/0 می رسد و 6 هفته بعد از زایمان کار کلیه ها به حالت طبیعی بر می گردد. در کودکان هم مقدار کراتنین نسبت به افراد بالغ و بزرگترها پایین تر می باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر ساکار جمعه ۲ آبان ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با درود وسپاس
    آیا مصرف مکمل کراتین باعث بالا رفتن شاخص کراتین و اموره خون در آزمایش خون میشود.
    به مدت 2 ماه روزانه میانگین 10 گرم مکمل کراتین مصرف کردم که در نتیجه تست خونم بشرح زیر بالا رفت و بلافاصله مصرف را قطع کردم .UREA H67 . CREATININE H1.4.
    آیا بخاطر مصرف مکمل بوده؟ سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲ آبان ۹۹( 4 سال پیش)

      أزمايش طبيعي است و كراتين مصرف نكنيد

  • تصویر کاربر Kamali دوشنبه ۲۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    اين آزمايش منه لطفأ راهنمايي م كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      تمام أزمايشات طبيعي است

  • تصویر کاربر عماد جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر/ 49 سالمه
    کراتینین خونم 1/52، حجم پروستات 60/4سی سی. و عدد Psa برابر 1/49 است.
    انتهای حال ها پاک، مثانه با ضخامت جدایی طبیعی، فاقد سنگ و داری مشاهده شده است کلیه ها به لحاظ اندازه و ضخامت پارازیتی طبیعی و فاقد ضایعه فوتبال و فاقد سنگ و اتساع در سیستم پیلوکالیسیل مشاهده شده است. آیا با این اوصاف مشکلی هست؟
    با سپاس و تشکر بسیار
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      مشكلي وجود ندارد

  • تصویر کاربر جعفر دوشنبه ۲۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2292 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمردی هستم 53ساله 6ماه پیش عمل سنگ کلیه ومثانه داشتم اکنون ازمایش دادم کراتینین من 1.98 واوره 43میباشدودچاردوبینی شدم مصرف ابم هم زیاده وتکررادرارهم دارم شبها تا 3بارپروستاتم بزرگ است که قرص پروستاتان وپرازوسین مصرف میکنم ودیابت نوع 2دارم که جدیدا قرص گلورنتا10/5هم مصرف میکنم.لطفا راهنمایی کنیدنیاز به مصرف قرص کتوستریل ویا مکمل کیتوسان میباشد.باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      دارو ها را ادامه دهيد و مصرف نمك و گوشت را كم كنيد

    2. تصویر کاربر جعفر شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام جواب سوال روکجا بایددید؟
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      كد پيگيري را بزنيد

    4. تصویر کاربر جعفر یکشنبه ۲۷ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام من قرص کتوستریل روتهیه کنم ومصرف کنم ؟برای پایین اوردن کراتینین ممنون میشم راهنمایی کنید
    5. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۲۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      دارويي براي كم كردن كراتينين وجود ندارد

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 519 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، بنده چند ماهی است که صورتم آکنه های بزرگ میزند به همین دلیل آزمایش خون دادم و دیدم کراتینین خونم 1.26 mg/dl است و 6.27 RBC میباشد و میزان اوره خونم طبیعی است.
    لطفا راهنمایی بفرمایید برای کاهش کراتینین خون چه کاری انجام بدم و آیا آکنه صورت ارتباطی با کراتینین خون دارد یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      أكنه ارتباطي ندارد و كراتينين طبيعي است

  • تصویر کاربر نادیا جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. خسته نباشید؛
    دوشیزه ای هستم ۴۵ ساله. تقریبا ۳ سال است پریود نشده ام. متخصص زنان اعلام کرده دچار بیماری هاشیموتو هستم ولی به دلیل سابقه سرطان سینه در مادربزرگم و کیست ساز بودن سینه های خودم پزشک زنان دارویی برای این بیماری به من نداد و من تحت درمان برای این بیماری قرار نگرفتم!!!.

    فشار خون بالا و دیابت تیپ ۲ ، کم خونی شدید (آنمی ناشی از تالاسمی مینور) دارم.

    TSH پایینه و 0.01 رو نشون میده و T4 بالاست و 18.4 رو نشون میده؛

    در جواب آزمایشم CRP مثبت۲ آمده (positive +2)، ولی پزشکم اصلا بهش توجه نکرد!

    کراتین خونم 1.6 است، میکرو آلبومین 29، اوره ۳۷، هموگُلوبین پایین یعنی 10.5دارم.
    سونوگرافی رنگی از کلیه هام مقداری سنگ در کلیه هام رو نشون داده و تقریبا سایز کلیه هام کمی کوچیک تر شده، اما پزشکِ متخصصِ "فشارخون و کلیه ها"م گفتند هیچکدوم از اینها مهم نیست!!!

    داروی خاصی برای کلیه نمیخورم. فقط صبح ها یک عدد نفروویت؛ برای دیابت متفورمین ۵۰۰ یک عدد صبح و یک عدد عصر، برای فشار خون یک نصفه هیدروکلروتیازید صبح ها و یک نصفه والزومیکس عصرها میخورم. یک نصفه لووکسین صبح ها ناشتا.
    برای کم خونی دارویی به من ندادند!!!

    میخوام بدونم:
    ۱- آیا وضعیت کلیه هام کریتیکاله یا نرمال؟!!
    ۲- آیا خطری جدی در مورد من وجود داره که لازم باشه جدی تر موضوع رو پیگیری کنم یا پزشکم را عوض کنم؟!
    ۳- آیا در شرایط پاندمی فعلی، جزو گروهِ high risk برای ابتلا به کرونا هستم؟!!

    از توجه و راهنمایی شما پیشاپیش سپاسگزارم. ???
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      وضعيت كليه ها خوب است ولي بهتر است تحت نظر نفرولوژيست باشيد و در ريسك بالا كرونا نيستيد

  • تصویر کاربر Farzaneh پنجشنبه ۲۴ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید ، مامان من ماه مهر و تیر آزمایش ادرار دادن و دفع ی اول هیچ دفع پروتئینی تو آزمایش ثبت نشد، ولی دفعه ی دوم عدد ۱۱۷ میلی گرم رو نشون داد ک چند روز قبل آزمایش داروی گیاهی داخل رحمی استفاده کرده بودن ک دهانه ی رحم زخم شده و خون میاد، داخل رحمشون هم چندتا فیبروم دارن، ممکنه دفع پروتئین ب این خاطر باشه و کلیه ها مشکلی نداشته باشن ؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۴ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      بايد به دكتر نفرولوژيست مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر پارسا پنجشنبه ۲۴ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام ، ممنونم از وقتی که جهت پاسخ تختصاص میدهید ،دکتر جان از۱۷\\۱۰\\۹۷تا امروزکراتنین من از۲۳\\۱به۵۶\\۱،و ۲۹\\۱،وهم اکنون به ۳۱\\۱ متغیر میشود و البته یه مقداری سنگینی در قسمت پهلوی سمت راست گاهی احساس میکنم ، بنده استنت دارم و داروهای لوزارتن ۲۵ ومتورال ۵۰ و پلا ویکس و آسپیرین مصرف میکنم ،باید مراجعه کنم یا دستور میفرمائید ، من ۷۰ساله هستم و اخیرا فتق سمت راست عمل کرده ام ،، با عرض پوزش از تصدیع ، متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۴ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      اين مقدار كراتنين با توجه به سن و فشار خوني كه داريد طبيعي است

  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۵۴ سال دارم کراتین، ۱/۵۰
    اوره ۳۲ دارو فشار خون میخوام لیبرال برای قلب اپیراگس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۸ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      مصرف گوشت و نمك كم شود

  • تصویر کاربر بهزاد شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    درود بر شما
    دکتر جان من مرد ۳۹ ساله قبلا سابقه سنگ کلیه داشتم حدود ۱۰ سال قبل جراحی از طریق مجرا برای دفع سنگ انجام دادم.الان درد خاصی ندارم ، یک آزمایش خون دادم مقدار اره خونم بالاست
    راهکار شما چیست ؟ طبیعی هستش یا پیگیری کنم؟
    عکس آزمایش پیوست میباشد.
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      اوره طبيعي است

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر