درمان تنگی مجرا چیست؟

مجرا یک تیوب(لوله) است که ادرار را از مثانه به خارج هدایت می کند. مجرا معمولا به اندازه کافی، عریض و پهن است که ادرار  به راحتی و آزاد از آن به خارج جریان یابد. زمانی که مجرا باریک و تنگ شود به طوریکه خارج شدن ادرار محدود و کند شود، به آن تنگی مجرا(urethral stricture )گویند.

تنگی مجرا یک حالت و وضعیت پزشکی است که اساسا مردان را مبتلا می کند.

چه عواملی باعث تنگی مجرا می شوند؟

تنگی مجرا باعث می شود که مجرا باز نشود، این حالت معمولا به علت التهاب بافت مجرا و ایجاد بافت غیر طبیعی در مجرا به نام اسکار باعث تنگی می گردد. بافت اسکار می تواند به علت های متعددی بوجود آید. بچه هایی که جراحی برای عمل هیپوسپادیاس (مجرا در محل غیر طبیعی) داشته اند و مردانی که سابقه عمل جراحی گذاشتن وسیله نعوظ در آلت داشته اند، شانس ابتلا به تنگی مجرا را خواهند داشت. کسانی که از ارتفاع بلند می افتند، در معرض تنگی مجرا هستند. از مثال های فوق می توان از روی زین اسب افتادن یا ضربه به نزدیک کیسه بیضه (اسکروتوم) را نام برد.

سایر علل تنگی مجرا

  1. شکستگی لگن به علت تصادف
  2. گذاشتن سوند در مجرا بمدت طولانی
  3. اشعه درمانی به ناحیه لگن
  4. جراحی پروستات

 

عوامل تشدید کننده تنگی مجرا کدامند؟

بعضی مردان شانس بیشتری برای ابتلا به تنگي مجرا دارند، بخصوص آنهایی که:

  • دارای یک یا چند بار بیماری مقاربتی بوده اند.
  • اخیرا سوند در مجرا گذاشته باشند، برای تخلیه ادرار از مثانه
  • عفونت مجرا، احتمالا به علت عفونت که باعث التهاب و تحریک مجرا می شود.
  • بزرگی پروستات

علایم تنگی مجرا

تنگی مجرا باعث علائم متعددی می شود. این علائم از خفیف تا شدید می باشند. بعضی علائم تنگی مجرا شامل:

  • کاهش فشار ادرار یا کاهش حجم ادرار
  • بطور ناگهانی برای ادرار کردن به توالت رفتن
  • درد یا سوزش موقع ادرار کردن
  • درد در ناحیه لگن یا پایین شکم
  • ترشح مجرا
  • تورم و درد آلت
  • وجود خون در منی یا ادرار
  • عدم توانایی در ادرار کردن که نیاز به دخالت پزشکی ضروری می باشد

در معاینه بیمار، پزشک ممکن است چند نکته را متوجه شود، ترشح مجرا، وجود سفتی در آلت(مجرا)، قرمزی پوست آلت در محل تنگی

آزمایشات تشخیصی تنگی مجرا

بمنظور دست یابی به تشخیص تنگي مجرا در بیمار، پزشک ممکن است چند آزمایش را انجام دهد که شامل:

  1. آزمایش برای وجود میکروب سوزاک (گنوره) و کلامیدیا که باعث تنگی مجرا می شود.
  2. بررسی میزان خروج ادرار در ثانیه در مجرا
  3. بررسی وجود میکروب و خون در ادرارو معاینه بالینی آلت برای بررسی تنگی مجرا
  4. دیدن مجرای ادرار با دستگاه دوربین دارکه دقیقا تنگی مشخص می شود.
  5. عکس گرفتن از مجرا(رتروگردیورتروگرافی)، تنگی و طول آنرا نشان می دهد.
تنگی مجرا در بیمار
این عکس مربوط به پسر ۱۸ ساله ای است که ۳ بار مبتلا به تنگی مجرا شده بود. بار چهارم مجرا را باز کردم و برای جلوگیری از عود مجدد تنگی استنت در مجرا گذاشته شد که ان را در ردیف اخر عکس سمت راست مشاهده می کنید. فیلم جراحی تنگی مجرا در ادامه مطلب گذاشته شده است.

روش های درمان تنگی مجرا

اولین قدم تنگی مجرا، روش غیرجراحی می باشد. در این روش طول تنگی را مشخص باید کرد و درصورت امکان با وسایل دیلاتاتوزتنگی آن را بازکرد. این روش بطور سرپایی انجام می شود و معمولا بستگی به شدت تنگی و تعداد دفعات ابتلا فرد به تنگی مجرا دارد. روش دیگر رد کردن یک وایر(سوند باریک) از محل تنگی  وسپس باز کردن تنگی مجرا با دستگاهی که دوربین داردکه به این کار یورتروتومی (URETHROTOMY) گویند.

پس از باز کردن تنگی که معمولا این نوع تنگی ها که با این روش باز می شوند، تنگی های شدید هستند و برای جلوگیری از تنگی مجرا چند روز سوند در مجرا باید گذاشته شود و پس از خارج کردن سوند مجرا، برای جلوگیری از تنگی مجدد در آینده، بیمار هفته ای دو بارخودش سوند را ازمحل تنگی رد کند که مجددا تنگی ایجاد نشود و اینعمل به مدت 6 ماه، هفته ای دو بار  انجام شود.

دو عکس بالا مجرای ادرار بیمار میباشد که یکی دچار تنگی مجرا و دیگری سالم است. مجرا از ۲ قسمت تشکیل شده: قسمت جلو یا قدامی و مجرای عقب یا خلفی . بیشتر تنگی ها در قسمت جلوی مجرا ایجاد می شود مثلا به علت گذاشتن سوند در مجرا. ولی قسمت خلفی مجرا به علت شکستگی لگن باعث تنگی مجرا می شود. ضمنا بزرگی پروستات هم باعث تنگی مجرای خلفی می شود.

عکس ها مربوط به بیماری است که به علت گذاشتن سوند فولی به مدت یک هفته در مجرا بعد از یک سال دچار تنگی مجرا شده که این تنگی با دستگاه باز گردیده است.

عمل تنگی مجرا بوسیله جراحی

در این روش تنگي مجرا باید مشخص شود و سپس تنگی را باید کاملا برداشت و دو قسمت سالم مجرا به هم دوخته شود و سپس یک سوند بمدت 7 تا 10 روزدر مجرا گذاشته می شود تا محل عمل (آناستاموز) جوش بخورد. پیش آگهی این نوع درمان بسیار عالی است و غالبا تنگی مجدد ایجاد نمی گردد.

مجرا دو قسمت دارد:

  • قسمت قدامی(جلو)
  • قسمت خلفی(عقب)

قسمت خلفی مجرا از گردن مثانه شروع و تا مجرای ممبرانوس ادامه دارد. تنگی این قسمت معمولا به دنبال عمل پروستات و افتادن از ارتفاع، در حالیکه پاها باز می باشند که به آن SRADDLE گویند و شکستگی لگن رخ می دهد. اگر تنگی به دنبال شکستگی لگن و یا به روش SREADDLE باشد ممکن است مجرا کاملا قطع شود و فرد در این صورت قادر به ادرار کردن نخواهد بود که در این صورت باید داخل مثانه برای خروج ادرار سوند گذاشته شود.

در تنگی های بدنبال عمل جراحی پروستات، الزاما باید از روش یورتروتومی و یا وسیله دیگری به نام TUR  استفاده کرد. در تنگی های جلو یا قدام مجرا که بعد از مجرای ممبرانوس بوجود می آیند، معمولا به علت سوند گذاشتن در مجرا و ضربه مستقیم به آلت و در حالت سوم ضربه مجرا به صورتی که فرد روی جسمی از ارتفاع بیافتد رخ می دهد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر ابوالفضل دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما
    پسر من مشکل هیپوسپادیاس داشت توی سن یک سالگی جراحی شد الان 6ساشه کج ادرار میکنه و به نظرم باریک هم هست باید چیکار کنم؟
    مشکلی براش پیش میاره؟
    آخه کوچیکه و از جراحی میترسه
    بعد از جراحی تا الان دکتر نبردمش چون خیلی میترسه
    اگه به جراحی نیاز داشته باشه تا کی میتونم عقبش بندازم که یکم بزرگتر بشه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام وقتي بزرگتر شد بايد مجرا كمي باز شود

  • تصویر کاربر صفورا یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یه خانم 43ساله هستم
    یه فرزند دارم بنده پنج ساله مشکلاتی در تخلیه ادرار دارم که بعد از برداشتن تخمدان ایجاد شده سیستوسکوپی انجام دادم گفتن التهاب مجرای ادرار دارم ،مشکل من اینه که ادرار دفع نمیشه فقط با آب داغ و ماساژ راه خروج ادرار باز میشه با کلی درد و انقباض شدید سوزش هم دارم که با خوردن دمنوش آویشن خوب میشه ولی انقباض شدید رو دارم شب ها هر یه ساعت باید برم دستشویی ادرار کمه و باید با روز خارج بشه به محض خوردن نوشیدنی بعد ده دقیقه باید شش بار به فاصله سه دقیقه برم دستشویی فشار شدید در مثانه دارم ولی ادرار کمه و خارج نمیشه مگر با آب داغ و ماساژ داروهای زیادی خوردم ولی درمان نشدم یه دارویی خوب که مثانه رو شل کنه و راحت ادرار خارج بشه و سوزش نداشته باشم معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      با سلام بايد نوار مثانه بگيريد و روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد و روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ميل كنيد ده روز و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    سلام. وقت بخیر آقای دکتر..بنده ۳۲ ساله هستم. ۶ سال پیش دچار التهاب پروستات شدم که با مراجعه به دکتر و تجویز قرص سفیکسیم مشکلم برطرف شد...تو این شش سال سه بار دیگه هم دچار همون عارضه شدم..که البته ی بارش ب دلیل عفونت مقاربتی و یکبارش هم عفونت ناشی از بستری در بیمارستان....اخیرا باز دچار همون عارضه شدم با علامت سوزش شدید انتها و ابتدی آلت درد لگن و کمر درد شدید پاشنه هر دو پا درد دور مقعد و بیضه و احساس خارش شدید زیر شکم که ب سمت ناف کشیده میشد.به دکتر مراجعه کردم برام تاوانکس ۵۰۰ تجویز کردن که بعد از مصرف علائم سوزشم کم شده...ولی دقیقا زیر ناحیه مقعد تا بیضه ی جور احساس خارش و سفتی میکنم دقیقا اون قسمتی که برای کنترل خروج منی عضلش شل و سفت میشه...زیر شکمم هم همین احساس دارم ک شبا به دور نافمم کشیده میشه..نیاز فوری به ادرار دارم ولی وقتی میرم دستشویی یا یکم تاخیر ایجاد میکنم باید حتما کمی زور بزنم تا ادرار تخلیه بشه...البته ادارم دوشاخ نمیشه و اخرش هم قطره قطره نمیاد...ولی بعد ادرار احساس میکنم زیر مقعدم ی چیز مبهمی هست.

    ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی یکشنبه ۲۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد كپسول امنيك يك ماه ميل كنيد و هر ١٢ ساعت يك عدد قرص بكلوفن ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم ده روز نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر جهانشاه چهارشنبه ۳ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خدا قوت،بنده ۲۷ سال دارم و چند سال پیش در اثر درد و سونو مطلع شدم که واریکوسل دارم و متاسفانه هنوز موفق نشدم عمل کنم،اخیرا تکرار ادرار دارم ودر هنگام مدفوع درد در بیضه و مقعد حس میکنم و انزالمم خیلی کم شده و اصلن جهش نداره،میخواستم بدونم آیا از پروستات میتونه باشه یا در اثر واریکوسله؟سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۳ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      با سلام مشكل از پروستات است روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر هوشنگ شنبه ۹ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر من حدود 50 سالمه خیلی وقته به تنگی مجرا دچارم برای درمان بارها به متخصص ارولوژ مراجعه درابتدا داروها رو مصرف میکردم اما بعداز مدتی دوباره َسوزشم شروع می‌شد حتی یکبارهم عمل رد کردن لوله را هم انجام دادم که خیلی اثرگذاربود اما بازهم بعداز یه مدت سوزشم دوباره شروع می‌شد البته ناگفته نماند هیچ وقت ادرارم بند نیامده فقط سوزش ناراحتم میکنه تا اینکه تقریبا یکسال پیش دچار ورم بیضه چپ ودرد شدید شدم پس‌از مراجعه به متخصص گفتند عفونت شدید دارم وباید بستری بشم وباآنتی‌بیوتیک کنترل بشه چون دیابتی هستم البته متفورمین مصرف میکنم بخاط کرونا بیمارستان نرفتم ودر منزل چون دخترم کارشناس پرستاری هستنداز داروها استفاده کردم وخوب شدم ولی متاسفانه الان طی دوبار بیضه راستم درگیر ‌ورم شدوالان انتهای بیضه راستم باوجودی که ورمش خوابیده خیلی سفت وسخت شده. تصاویرنتیجه سونو ورادیولوژی را برایتان ارسال کردم خواهش میکنم راهنماءی بفرمایید باید چکار کنم ذهنم بدجوری درگیر شده که نکنه بیضه ام دچار سرطان شده باشه البته مدت زمان سفتی بیضه حدود دوهفته است.
    سپاسگذارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      با سلام عكس مجرا تنگي نشان داده و سونوگرافي هم طبيعي است بايد عمل تنگي مجرا انجام شود

  • تصویر کاربر نیما شنبه ۲۶ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    پزشک اورولوژ بنده بعد از چند دوره مراجعه و مشکل بلریکی ادرار و سوزش و درد هنگام خارج شدن بخصوص در سر آلت یک عکس از مجرای ادراری برای من نوشتن و بعد از بررسی اون گفتن که باید اصطلاحا میل زده بشود تا مجرا باز شود
    من میخواستم ببینم ایا همین عکس برای انجام این کار کفایت میکند؟؟؟
    نیاز به بررسی بیشتر یا کارهای دیگر نیست؟؟؟
    و اینکه با انجام این کار مشکل و دردسر جدیدی برلی من ایجاد نمیشود؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۶ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام نياز به بررسي بيشتر نيست و عمل هم عارضه ندارد

  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    47سالمه و چندساله که فشار ادرار ندارم البته التهاب پروستات سوزش داشتم که با انواع داروها و برش مجاری ادراری تا حدودی برطرف شده ولی خیلی از مواقع احساس ادرار دارم ولی خیلی کم ادرار خارج میشه واصلا فشار ندارم ممنون میشم جوابم رو بدهید
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      روزي يك عدد كپسول امنيك ميل كنيد يك ماه

  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    بنده 48 ساله هستم. دو سال قبل موقع ادرار خونریزی اتفاق افتاد که خوب شد و آنتی بیوتیک هم مصرف کردم. الان حدود یکسالی هست که ادرارم از حالت عادی زردتر و غلیظ تر شده. سونوگرافی کلیه و کبد و مثانه و پروستات چیزی نشان نداد و همه نرمال بودند.
    الان نه سوزش ادرار دارم و نه احساس عدم تخلیه. فقط ادرارم دیر شروع می شود، و دیر هم بند می آید و در واقع چکه دارد. ضمنا نه تنها ادرارم زرد است. بلکه مایع منی و عرقم هم زرد است. اما پوست و سفیدی چشمم زرد نیست. ممنون می شوم راهنمایی فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      زردي ادرار ومني وتعريق طبيعي است مايعات زياد خورده شود

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب
    آقای دکتر عزیز

    جسارتا" تنگی مجرای ادرار بدو تولد دارم آخرین بار دیماه 98 عمل یورتروتومی انجام دادم ظاهرا" به قول دکتر معالج خودم ، تمامی مسیر مجرای ادرار تنگ بوده ، ناچارا" سوراخ خروجی ادرار را حدود 2 سانت به جلوتر آوردند بعد از عمل مدتی خودم سوند میزدم هفته ای دوبار
    آلان علاوه بر اینکه از مجرای ادرار من کاملا بهبود نیافته و به مراتب تنگ خواهد شد اخیرا" دچار کجی آلت به سمت پایین در حالت نعوظ و سفتی مجرای ادرار شده ام و سفتی مجرای ادرار درد به همراه دارد
    محبت بفرمائید اینجانب را راهنمایی بفرمائید برای کجی آلت و یا تنگی مجری ادرار چه کاری میتوان انجام دهم و یا بقیه زندگی را تحمل کنم
    سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)
      سلام
      آقای دکتر ، ما را دریاب
      لطفا" جواب پرسش بفرمائید
      ممنونم
    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      با سلام كجي ألت أگر زياد باشد بايد عمل شود و تنگي مجرا مجددا بايد يورتروتومي شود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسنا دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام دکترپسرم ۴ماهشه دردوماهگی ختنه کردیم بعد۳روزتنگی ایجادشددکترش گفتن فقط پمادآدروروزی دوباربزن خوبه چندروزگذشت بهبودی حاصل نشددکترش هم جوابگونشدودکتری دیگربهش شربت سفکسیم وپمادچشمی تتراسایکلین دادن اماجزاب گرم چاره ای نبود تااینکه متخصص اورولوژی کجرارابادماسنج بازکردن واین عمل روگفتن تایکماه ادامه بدم،اولا پوشک مشکلش روبدترمیکنه وشبها بدترمیشه الان مدت ۳هفته اس که سرمجراکمی بسته میشه وهمیکنه روزی دوبارازدماسنح ولیدوکایین استفاده میکنم گاهی بایدزیرابگرم هم بگیرمش احساس میکنم کمی سوزش داره سرالت خیلی کم ملتهبه.خواهشاراهنمایی بفرمایید کجابرم چکنم که دیریابدترنشه..ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      تنگي بايد با عمل باز شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر