بیماری کیست کلیه خطرناک است؟

در این مقاله سعی شده است در ارتباط با بیماری کیست کلیه اطلاعات جامعی در اختیار مردم قرار گیرد. لطفا مارا همراهی کنید.


کیست کلیه چیست؟

بیماری کیست کلیه ، یک بیماری ارثی است که در آن تعداد زیادی کیست در کلیه ها بوجود می آید. این کیست ها سرطانی نیستند و به صورت ساک های گردی پر از مایع آب مانند می باشند.

اندازه کیست های کلیه

اندازه کیست کلیه مختلف است و هرچه مایع در آن بیشتر شود، اندازه آنها نیز بزرگتر می شود. کیست ها گاهی یک یا دو عدد در کلیه بوجود می آیند و اندازه آنها کوچک می باشند و بندرت ممکن است عارضه ای به کلیه برساند. این نوع کیست ها را کیست های ساده می گویند.

آیا کیست های کلیه خطرناک است؟

این کیست ها معمولا در سنین بالا بوجود می آیند. 50 درصد افراد بالای 40 تا 50 ساله، دارای این کیست ها هستند. معمولا” کیست ها هیچگونه درمانی نیاز ندارند، مگر اینکه کیست بزرگ شود و باعث درد یا آسیب کلیه شود، در غیر اینصورت تخلیه کیست، ضرورت پیدا می کند.

بیشتر اوقات این کیست ها را با سونوگرافی، هر سه ماه باید پیگیری شود و اهمیت خاصی ندارد و بیمار نباید نگران این کیست ها باشد. اگرچه معمولا” کلیه ها بیشتر به این کیست ها دچار می شوند ولی در ارگانهای دیگر بدن مثل کبد نیز ممکن است بوجود آید.

علائم کیست کلیه

کیست های ایجاد شده در کلیه، دو نوع آن ژنتیکی بوده و یک نوع آن اکتسابی می باشد. درمان قطعی برای بیماری کیست کلیه، وجود ندارد ولی درمان ها فقط قادر به کنترل علائم بیماری می باشد.

این بیماری ممکن است باعث اختلال در عملکرد کلیه ها شود و سرانجام منجر به نارسائی و از کار افتادن کلیه ها شود. این بیماری، چهارمین علت از کار افتادن کلیه ها و یا نارسائی کلیه می باشد.

برخی از کیست ها نیز در خارج از کلیه تشکیل می شوند و به انها کیست کورتیکال کلیه گفته می شود.

اندازه کیست‌های کلیه و معنی هر کدام از آنها

بعضی از کیست‌ها بسیار کوچک هستند و بدون میکروسکوپ دیده نمی‌شوند. بعضی دیگر به اندازه یک توپ تنیس رشد می‌کنند. با بزرگ شدن کیست‌های کلیه، این ضایعات می‌توانند بر اعضای مجاور فشار وارد کنند و موجب ایجاد درد شوند.

کیست‌های کلیه به طور معمول گرد هستند، دیواره ظریف و شفافی دارند و در ابعاد مختلفی یافت می‌شوند. معمولا قطر کیست‌ها از ابعاد میکروسکوپی تا پنج سانتی متر متغیر است.

این کیست ‌ها ممکن است به واسطه مشکلات جدی سلامتی ایجاد شوند، مسائلی که می‌توانند به اختلال عملکرد کلیه بیانجامند، با این حال در بیشتر موارد کیست‌ها مشکلات سلامتی حاد به همراه ندارند.

علائم کیست های کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به کیست کلیه، سالها ممکن است بدون علامت باشند. کیست باید به حدی بزرگ شود که باعث علائم زیر شوند:

  • درد و حساسیت در شکم
  • خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • درد پهلوها
  • سنگ کلیه
  • درد و یا احساس سنگینی در پشت
  • خستگی
  • درد مفاصل
  • فشارخون
  • عفونت کلیه

کیست کلیه

عوامل ایجادکننده کیست کلیه

یک نوع ارثی آن که اتوزومال می باشد و بعضی اوقات کیست کلیه جوانان نامیده می شود و 90 درصد، از این نوع کیست هستند. فردی که پدر یا مادر وی مبتلا به بیماری کیست کلیه باشد، 50 درصد شانس ابتلا به این نوع کیست را خواهد داشت.

معمولا علائم در 30 یا 40 سالگی خود را نشان می دهد، به هر حال در بعضی، علائم در دوران جوانی تظاهر می کند. نوع دیگر ارثی این بیماری (RECESSIVE) کمتر دیده می شود و هر دو پدر و مادر باید ژن این بیماری را داشته باشند. دارای علائم نمی باشند.

کیست کلیه در کودکان

کيست کلیه در کودکان

چهار نوع از بیماری کیست کلیه دربچه ها دیده می شود. یک فرم که موقع تولد تشخیص داده می شود، فرم یا نوع دوم که در ماه اول تشخیص داده می شود و نوع سوم که از 3 تا 12 ماهگی تشخیص داده می شود و نوع چهارم در سال اول دیده می شود.

کیست های اکتسابی معمولا در سنین بالا بوجود می آیند و ارثی نیستند و در افرادی که قبلا مشکلات کلیوی دیگری داشته اند، بوجود می آید. بطور شایع و فراوان در افرادی که نارسائی کلیه دارند و یا تحت درمان با دیالیز هستند بوجود می آید.

تشخیص بیماری کیست کلیه(PDK)

چون این بیماری ارثی می باشد، پزشک موظف است که از بیمار شرح حال فامیلی این بیماری را بپرسد. آزمایش خون باید برای بررسی کم خونی و آزمایش ادرار برای وجود عفونت یا پروتئین در ادرار انجام شود. آزمایشات تصویری برای وجود کیست های کلیه و کبد باید صورت گیرد. آزمایشات تصویری با انجام سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI می باشد.

عوارض بیماری کیست کلیه

این کیست ها عوارض بسیار جدی متعددی برای کلیه ها بوجود می آورد. شایع ترین و بیشترین عارضه ای که بوجود می آورند فشارخون است و در درجه دوم نارسائی کلیه یا از کار افتادن کلیه می باشد. عارضه و عوارض ایجاد شده، بستگی به شدت و بزرگی کیست ها دارد.

درمان باعث کاهش ضایعه به کلیه می شود. از سایر عوارض کیست های کلیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعیف شدن جدار شریانها که به آن آنوریسم گفته می شود و در شریان مغز و آئورت دیده می شود.
  • کیست در کلیه
  • کیست در بیضه ها و پانکراس
  • وجود حفره در روده که به آن دیورتیکول گفته می شود.
  • کاتاراکت و کوری
  • بیماری کبدی و نارسائی دریچه قلب
  • کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز خون
  • خونریزی در کیست
  • فشارخون
  • از کار افتادن کبد
  • سنگ کلیه
  • بیماری قلبی عروق

درمان کیست کلیه

درمان بیماری کیست کلیه

هدف از درمان کیست های درون کلیه، کنترل علائم و جلوگیری از بوجود آمدن عوارض می باشد. مهم ترین اصل درمان، کنترل فشارخون می باشد.

درمان ها شامل:

  • تجویز داروی ضد درد
  • تجویز داروی ضد فشارخون
  • تجویز دارو برای کنترل فشارخون
  • رژیم کم نمک
  • تجویز داروهای زیاد کننده ادرار
  • جراحی تخلیه کیست ها برای تسکین درد

وقتی بیماری پیشرفت کند، منجربه از کار افتادن کلیه ها می شود و دراین صورت درمان، پیوند کلیه خواهد بود.

در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با راه های درمان این بیماری داده شده است.

اگر کیست های کلیه هیچ علائم یا مشکلی ایجاد نکند و با عملکرد معمول کلیه تداخلی نداشته باشد، فرد ممکن است به درمان نیاز نداشته باشد. در این شرایط، پزشک معالج ممکن است برای فرد تصویر برداری‌هایی نظیر سونوگرافی پیشنهاد کند و از وی بخواهد این تصویر برداری‌ها را به صورت دوره ای تکرار کند تا از بزرگ نشدن کیست ها اطمینان حاصل شود.

اگر کیست کلیه تغییر کند و موجب علائم و مشکلات دیگر شود، احتمالا فرد به درمان کیست نیاز پیدا می‌کند. در بعضی مواد کیست‌های ساده کلیه به صورت خود به خود محو می‌شوند.

درمان کیست‌های دارای علائم و مشکل

اگر کیست در بدن بیمار علائمی ایجاد کند، پزشکان معمولا استفاده از روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کنند. گزینه‌های در اختیار افراد عبارتند از:

1- سوراخ و تخلیه کردن کیست و سپس پر کردن آن با محلول الکل.

در بعضی موارد، پزشکان یک سوزن باریک و بلند را از طریق پوست وارد بدن بیمار می‌کنند و سوزن را از دیواره کیست عبور می‌دهند. در ادامه این فرآیند پزشک مایع موجود در درون کیست را تخلیه می‌کند. پزشک می‌تواند درون کیست را با محلولی الکلی پر کند تا از شکل گیری مجدد کیست جلوگیری کند.

2- جراحی برای برداشتن کیست.

کیست‌های بزرگ یا علامت دار ممکن است برای تخلیه و برداشتن نیاز به جراحی داشته باشند. در این حالت برای دست یابی به کیست، جراح چندین برش کوچک بر روی پوست ایجاد می‌کند و ابزارهای ویژه ای را به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک وارد بدن می‌کند.

پزشک ضمن تماشای فرآیند بر روی مونیتور اتاق جراحی، ابزارها را به سمت کلیه هدایت می‌کند و از آنها برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می‌کند. در ادامه دیواره‌های کیست سوزانده یا بریده می‌شوند.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۱۹ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر اقای دکتر من مادر زادی تک کلیه هستم و کلیه سمت چپ ندارم و کلیه سمت راستم سالم هستش ،دیروز در سمت چپ احساس درد کردم بعد از مراجعه به دکتر سونوگرافی کرد و گفت چند کیست متعدد در سمت چپت همان قسمت که کلیه نداری وجود داره ،میخواستم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۱۹ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      با سلام اهميتي ندارد

  • تصویر کاربر ناهید دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر سوزش ادرار و خون در ادرار داشتم سونو انجام دادم هیدرویورنفروز mild در کلیه راست رویت شد و کیست پاراپلویک 13mm در کلیه راست رویت شد میشه لطفا نظرتون رو بگین ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      سي تي اسكن بدون تزريق انجام دهيد

  • تصویر کاربر کیان سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 596 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام ، فرزند حدودا چهارساله بنده بطور تصادفی ( بدلیل دل درد مشکوک به اپاندیس که موردی نبود ) با یک سونوگرافی یک کیست پاراپلویک ساده به اندازه ۸ میلی در کلیه چپ نشان داده اند ، پزشک اطفال اسکن کلیه در مرکز هسته ای تجویز کرده اند خواستم ببینم واقعا نیازی به این عمل و درمان و پیگیری در این مقطع وجود دارد ؟ سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)

      با سلام نيازي به عمل نيست و هر سه ماه سونوگرافي انجام شود

  • تصویر کاربر نیما سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    درسی تی اسکن یک کیست به۲۵mm فوقان کلیه چپ ودوکیست به قطر۶-۱۰ m درقسمت تحتانی چپ بدون جداره داخلی مشهود است کیست کورتیکال ویک کیست به قطر۱۰mدر قسمت میانی کلیه راست بدون جدار داخلی Enmement مشهود است اترواسکلروز با پلاکهای اترومی گلسیفیه در ائورت شکمی وشراین ایلیاک دوطرف مشهود است چند حباب هوانی در محل انصال کدوک با مجرای اصلی پانکراس مشود است کبد کلیه کیسه صفرا پانکراس طبیعی است فقط۶ ماهه سمت راست پایین شکمی کاه کاهی درد خفیف میگیره ول میکند صمن صدور دستور ایا درد من از کیسته یا روده ام کمی تنبل است علایمی دیگری ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      كيست ها اهميتي ندارندو روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر امیرسعیدی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    یه پسربچه داریم تازه ب دنیا اومده کلیه هاش کوچیکن و انسداد داره
    الانم بیمارستان بستریه
    ولی هیچکاری براش انجام ندادن
    اقای دکتربنظرشما کوچک شدن کلیه هاش براش تاثیرمیگذاره رهنمایی کن ک چکارکنم ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      بايد بستري باشد تا أزمايش dtp وdmsa انجام شود

  • تصویر کاربر مهرداد دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من چند روزه که دچار سوزش ادرار شدم و دردی برای اولین بار در زندگی تجربه کردم امروز ۱۳ اسفند سنو کردم کلیه و مثانه سنگ ندارند ولی در کلیه سمت چپ کیست کورتیزول در پل تحتانی به ابعاد ۱7×12 دارم فشار خون تحت کنترل ۶سال سن ۴۸ سال خواستم نظرتون رو بدونم تا خدمت برسم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      كيست اهميتي ندارد و هر ٨ ساعت يك عدد قرص فنازومكس ميل كنيد ده روز

  • تصویر کاربر فاطیما دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    با سلام پسر ۵ ساله ام در کلیه چپ دو عدد کیست یکی به ابعاد ۱۵ میلی متر و دیکری ۵ میلی متر مشاهده شده ، هیچ گونه علائم درد و شکایتی نداره ، فقط زمانی که شیر و لبنیات میخوره در ادرارش ذراته سفید رنگ در لباس زیرش دیده میشه ، برای درمان آیا نیاز به اقدام خاصی هست !؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      درماني نيار ندارد

  • تصویر کاربر نازنین شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سلام دکتر تو سونوگرافی کلیه نوزادم نوشته:
    کلیه سمت راست به طول 45میلی متر و کلیه سمت چپ به طول45 میلی متر می باشند.
    کلیه ها در محل آناتومیک طبیعی و دارای اکو ضخامت پارانشیم و contour نرمال می باشند.
    شواهدی از Mass و سیست مشاهده نشد.
    سنگ رویت نشد.

    هیدرونفروز خفیف در سیستم پیلوکالیس سمت چپ مشهود است.دیامترAP لگنچه سمت چپ 5 م.م می باشد.

    ضخامت جدار مثانه نرمال و اکوفری می باشد.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      ايزوتوپ اسكنdtp وdmsa انجام شود

  • تصویر کاربر زهره شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    دکتر سونوگرافی دادم میگن یه کیست به دامتر ۱۵ میلیمتر در پل تحتانی کلیه راست است .همزمان یه سنگ. کلیه برای کلیه راست۴.5میلیمتر در چپ ۱.5میلیمتر و هیدرونفروز خفیفکلیه راست مساهده شده .باید چکار کنم اقای دکتر سنگ ۳ میلیمتریدر یک سوم حالب سمت راست هم مشاهده شده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۹ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      روزي يك كپسول امنيك ده روز ميل شود

  • تصویر کاربر جمالی شنبه ۱ آذر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام روزتون بخیر. مادر بنده 47 سالشون هست کیست کلیه ارثی دارند. تا حالا مشکلی نبوده الان چند هفتس که کلیه درد شدید دارن تب خفیف و همچنین بدن درد دارند آیا نیاز به عمل هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱ آذر ۹۹( 4 سال پیش)

      بعد از انجام سونوگرافي بايد تصميم گرفت

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر