بزرگی خوش خیم پروستات، علائم و درمان آن

هیپرپلازی خوش خیم پرستات، شایع ترین بیماری در سنین بعد از ۴۰ سالگی است و علائم این بیماری شامل تکرر ادرار، سوزش ادرار، کاهش فشار ادرار و باریک شدن ادرار، ادرار قطره قطره، تخلیه نشدن کامل ادرار است. هرچه سن بیمار بیشتر شود علائم شدیدتر می شوند و ممکن است به احتباس ادراری منجر شود زیرا علائم به آرامی بیشتر می‌شوند. در بعضی بیماران ممکن است این علائم بهبود یابد یا برای سال‌های متمادی بدون تغییر بماند و در بعضی بیماران نیز علائم به صورت فوری تشدید می‌شوند و منجر به احتباس حاد ادراری می‌شود.

  • افراد بین سن ۷۰ تا ۷۹ ساله، ۸ برابر بیشتر از افراد ۴۰ تا ۴۹ ساله دچار احتباس ادراری می شوند و در افرادی که فشار ادرار آن ها کمتر از ۱۰ سی سی در ثانیه باشد، احتباس ادراری چهار برابر بیشتر از کسانی است که فشار ادرار در آن ها بیشتر از ۱۲ سی سی در ثانیه است.
  • فردی که حجم پروتستاتش بیشتر از ۳۰ سی سی باشد، احتمال ابتلا به احتباس ادراری، سه برابر بیشتر از فردی است که پروتستاتش کمتر از ۳۰ سی سی باشد. بنابراین احتباس ادراری با سن بیمار و وجود علائم، ارتباط مستقیم دارد. به طور کلی در بیماری خوش خیم پروستات، علائم به آهستگی شدت می‌یابند و بعضی از بیماران درمقایسه با دیگران در ریسک بالای پیشرفت بیماری هستند.
  • ۱۲ درصد از ۷۵ درصد بیمارانی که علائم شدید دارند، دچار احتباس ادراری می شوند. سن بالای بیمار، شدید بودن علائم، بزرگی بیش از حد پروستات و PSA بالا، از عواملی هستند که منجر به عمل جراحی افراد می‌شود.

 علائم ادراری تحتانی در چه مواردی دیده می شود؟

۱. بزرگی خوش خیم پروستات

۲. سرطان مثانه

۳. سنگ انتهای حالب

۴. تنگی مجرا

۵. جسم خارجی در مثانه

۶. عفونت ادراری

۷. مثانه عصبی

۸. پروستاتیت مزمن لگنی

۹. ضعف عضلانی مثانه

۱۰. شب ادراری زیاد

۱۱. فعالیت بیش از حد مثانه

 

شیوع بالا و پاتوفیزیولوژی متعدد، ایجادکننده علائم ادراری است که خود منجر به تشخیص صحیح بزرگی خوش خیم پروستات می‌شود.

توجه: توصیه های لازم تشخیصی برای فرد مبتلا به علائم ادراری تحتانی (LUTS) شامل گرفتن شرح حال کامل پزشکی از بیمار است و شدت علائم و اثرات آن بر کیفیت زندگی باید بررسی و مشخص شود. برای بررسی علائم ادراری (LUTS)، بیمار باید روزانه علائم ادراری خود را به مدت سه روز گزارش دهد و در فرد مبتلا به علائم ادراری، معاینه انگشتی از راه مقعد و انجام آزمایش کامل ادرار و PSA ضروری است.

 

انجام آزمایش PSA برای رد کردن سرطان پروستات

بررسی عملکرد کلیه ها با انجام آزمایشات مربوط و همچنین اگر بیمار کاندید عمل جراحی است، باید هیدرونفرز کلیه ها بهبود یابد لذا بررسی و تعیین مقدار ادرار باقیمانده در مثانه باید صورت گیرد. اندازه گیری سرعت ادرار کردن بیمار با یوروفلومتری از اقدامات و بررسی های اولیه در فرد مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات است. انجام این آزمایش، قبل از هرگونه اقدام درمانی ضروری است و همزمان سونوگرافی کلیه ها ضروری است.

  • انجام تصویربرداری از پروستات زمانی که هدف درمان طبی است الزامی است.
  • انجام یورتروسیستوسکوپی در فرد مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات قبل از عمل جراحی، الزامی است.
  • اندازه گیری فشار ادرار قبل از درمان و یا زمانی که به نظر می رسد علائم ادراری مربوط به بزرگی خوش خیم پروستات نیست باید انجام شود.
  • اندازه گیری فشار ادرار (PFS)، در مردی که کاندید عمل است و بیشتر از ۱۵۰ سی سی ادرار نمی کند، ضروری است.
  • اندازه گیری فلومتری در فرد مبتلا به علائم ادراری با ادرار باقیمانده ۳۰۰ سی سی، ضروری است.
  • اندازه گیری فشار ادرار (فلومتری)، در فردی که کاندید عمل جراحی است و بالای ۸۰ سال سن دارد، الزامی است و در افراد زیر ۵۰ سال هم فلومتری باید انجام شود.

 درمان پروستات خوش خیم

برای آن دسته از بیماران که دارای علائم خفیف و متوسط هستند به طوری که برای بیمار آزاردهنده نیست، می توان پیگیری انجام داد و برای آن دسته از بیماران که علائم متوسط و شدید دارند، داروی آلفا (α) بلوکر توصیه می‌شود.

  • برای بیمارانی که دارای علائم ادراری متوسط تا شدید هستند و شانس ریسک پیشرفت بیماری را دارند و پروستات آن ها بیشتر از ۴۰ سی سی است، داروی S-ARIS توصیه می‌شود.
  • افرادی که ادرار باقیمانده بیشتر از ۱۵۰ سی سی دارند داروی آنتی موسکارونیک نباید تجویز شود و در بیمارانی که از شب ادراری رنج می برند باید از داروی آگونیست بتا استفاده کرد.
  • در بیمارانی که علائم ادراری متوسط تا شدید دارند می توان از داروی سیلد نافیل و یا تادالافیل استفاده کرد. درمان دارویی دو ترکیبی شامل آلفا (α) بلوکر و S-ARIS در افرادی که علائم متوسط تا شدید ادراری دارند و حجم پروستات بیشتر از ۴۰ سی سی است توصیه می‌شود.
  • درمان دارویی دوترکیبی در افرادی که ادرار باقیمانده بیشتر از ۱۵۰ سی سی دارند توصیه نمی‌شود.

درمان جراحی چه وقت ضرورت پیدا می کند؟

  • وقتی بیمار دچار احتباس مکرر می شود
  • بی اختیاری ادراری
  • عود عفونت ادراری
  • سنگ مثانه یا دیورتیکول
  • ادرار خونی که نسبت به درمان جواب ندهد.
  • زمانی که کلیه دچار تخریب شده باشد و ممکن است همراه با کم کاری کلیه باشد یا نه. در این صورت حتما باید عمل انجام شود.
  • زمانی که با تجویز دارو علائم ادراری بهبود پیدا نکند و حجم ادرار باقیمانده زیاد باشد.

انواع عمل جراحی پروستات

  • رزکسیون پروستات (TUR-P) با علائم ادراری شدید و اندازه پروستات بین 30 تا 80 سی سی
  • جراحی لیزر از نوع YAG که در مرحله بعدی قرار می گیرد
  • انسزیون پروستات (TUIP) در بیماران مبتلا به علائم متوسط تا شدید، زمانی که اندازه پروستات آن ها کمتر از 30 سی سی باشد
  • عمل جراحی باز در زمانی صورت می‌گیرد که حجم پروستات بیشتر از 80 سی سی باشد.

عوارض جراحی پروستات

  • ترانسفوزنون خون
  • ترومبوفلبیت
  • اورکیت
  • تنگی مجرا
  • تنگی گردنه مثانه
  • اختلال جنسی
  • بی‌اختیاری ادرار

پیگیری:

بیمارانی که بدون درمان دارویی یا عمل جراحی تحت پیگیری هستند، باید 6 ماه بعد و سپس سالیانه پیگیری آن ها ادامه یابد، چنانچه علائم تشدید شده باشد ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند.

  • بیمارانی که تحت درمان با داروی خوراکی هستند باید 4 تا 6 ماه بعد مجددا ویزیت شوند و چنانچه علائم بهبود یافته باشد، هر 6 ماه باید ویزیت شوند.
  • بیمارانی که تحت درمان با مهارکننده 5α-Reductase هستند، ابتدا 12 هفته بعد و سپس 6 ماه بعد باید ویزیت شوند.
  • بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند و سوند آن ها بعد از عمل خارج می شود و علائمی ندارند نیازی به پیگیری ندارند.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر محمود دوشنبه ۳۱ مرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقا ی دکتر من در فروردین ماه از طریق همین سایتتون سوالی پرسیدم و مشخصات بیماری خودم رو خدمتتون تشریح کردم عکس سونوگرافی رو هم براتون ارسال کردم و شما لطف کردید پاسخ رو به همراه داروها جهت درمان بیان کردید
    خواستم بگم خیلی خوب بود و درد و علایم از بین رفت ولی متاسفانه از سه روز قبل دوباره همان درد و علایم رو دارم مزاحم شدم دوباره علایم و مشخصات رو بگم و بپرسم چکار کنم باز هم همان دارو رو مصرف کنم؟؟؟؟
    سمت چپ طرف بدن قسمت بالای بیضه و زیر شکم درد گرفت و ادرار دوشاخه بود و گاهی اوقات همراه با سوزش بود که پیش متخصص رفتم بعد گرفتن سونوگرافی گفتن پروستات از حالت نرمال بزرگتر شده که داروهایی که دادن افاقه نکرد و بعد از شما پرسش کردم که فرمودین ده عدد شیاف ایندومتاسین روزی یک عدد و سی عدد کپسول آنتیک تا یکماه روزی یک عدد که بعد مصرف خیلی خوب شد ولی سه روز هستش که دوباره همان علایم مثل تکرر ادرار همراه با کمی سوزش و دو شاخه شدن ادرار و درد در روی قسمت پروستات دارم ممنون میشم ویزیت بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی دوشنبه ۳۱ مرداد ۱( 2 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد كپسول امنيك ده روز ميل كنيد ،، روزي يك عدد قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي يك عدد قرص وزيكر ده ميلي گرم ده روز ميل شود و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم نشسته شود ده روز

  • تصویر کاربر روزبه سه شنبه ۱۱ مرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    سلام، ۵۲ سال سن دارم،از ۵ سال پیش گاهگاهی زیر دلم درد میکند، از یکسال و نیم گاهی تکرر ادار، ادرار شبانه و جریان ضعیف ادرار و نیز با عدم تخلیه کامل مثانه روبرو هستم. گاهی درد ضعیف در زیر شکم دارم. تا کنون دوره های دارویی شامل تاوانکس، سیپروفلوکساسین، افلوساکسین را انجام داده ام ولی مشکل همچنان باقی است. در آخرین آزمایش psa کل ۵۲/.و۲۶/.freepsa می باشد حجم پروستات ۲۵ سی سی است. یکی از پزشکان گفته احتمالا پروستات شما سفت شده، خواهشمند است راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۱ مرداد ۱( 2 سال پیش)

      با سلام التهاب پروستات داريد روزي يك عدد كپسول امنيك شب ها ميل كنيد به مدت يك ماه و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود و روزي يك عدد قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز ميل شود

  • تصویر کاربر فتح سه شنبه ۱۱ مرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر فردی پنجاه و هفت ساله هستم پروستات بنده هفتاد شش چپی ای از یک وسی است مدتی. است که وقتی کار سنگین یا جسم سنگین بلند نکنم یا پیاده روی میکنم خون در ادرار میشوم خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید چکار کنم که عمل نشوم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۱ مرداد ۱( 2 سال پیش)

      با سلام سونوگرافي كليه ها و مثانه ها انجام شود و توسط متخصص اورولوژ سيستوسكوپي شويد

  • تصویر کاربر قادر سه شنبه ۲۴ خرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    سلام 49 ساله‌ام پروستاتم بزرگ شده، عفونت ادراری دارم(ادرارم قطره‌ای است) ، آب منی‌ام ‌‌‌‌مشکل دارد بیرون نمیاد کم بیرون میاد سونوگرافی و آزمایش براتون فرستادم بررسیش کنید
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۲۴ خرداد ۱( 2 سال پیش)

      با سلام با توجه به سن شما اندازه پروستات مناسب است روزي يك عدد قرص تاوانكس ٥٠٠ ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي يك عدد قرص ترازوسين ٢ ميلي گرم يك ماه ميل كنيد

  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۳۶ ساله هستم و با پروستات ۳۹cc سه ماه پیش با مراجعه به دکتر قرص تامسولوسین و پروسکور و تاوانکس ۵۰۰ به مدت یک ماه تجویز کردن و بعد یک ماه فقط تامسولوسین و پروسکور رو به مدت سه ماه ادامه میدادم و همه علایم بهبود یافته بود تا هفته گذشته با قطره قطره آمدن ادرار و قطع شدن به دکتر مراجعه و قرص امنیک رو دادن و تاوانکس ۵۰۰ بعد ده روز استفاده باز علایم برگشته ممنون میشم راهنمایی کنین در ضمن حدود شش ماه هستش که خود ارضایی رو ترک کردم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      با سلام كپسول امنيك را ادامه دهيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه دو هفته در أب گرم  نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين١٠٠ ميلي ده روز استعمال كنيد

  • تصویر کاربر اکبر شنبه ۳ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر یکماه قبل به دکتر مراجعه کردم اورولوژی بخاطر درد در قسمت بیضه که گفت عفونت داری یه سری قرص داد استفاده کردم الان دوباره یکهفته دوباره دردش شروع شده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد قرص ألفن xl صد ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه ده روز در أب گرم نشسته شود

  • تصویر کاربر مصطفی چهارشنبه ۲۵ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ..من دیروز هم سنوگرافی ارائه دادم بابت پروستات و کلیه ها مجدد می‌زارم براتون ..وشما فرمودید مشکلی توی سونوگرافی نیست ..وشما فرمودید قرص ویکور بخورید ..دکتر من دسشوی بزرگم بد میرم ..‌.دکتر از دیروز سوزش ادراریم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی چهارشنبه ۲۵ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      با سلام روزي دو بار هر بار ١٥ دقيقه در أب گرم دو هفته نشسته شود و روزي يك عدد شياف ايندومتاسين ده روز استعمال كنيد و روزي يك عدد هر ٨ ساعت فنازومكس ده روز ميل كنيد سونوگرافي هم طبيعي بود

  • تصویر کاربر حسین جمعه ۸ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با درود وسلام پدر اینجانب بالای ۹۰سال هستن و ادرارشان بند آمد بطوریکه ابتدا دچار سوزش وسپس بند آمدن ادرار وگذاشتن شدند اما پس چندروز با تجویز دارو های پزشک ادرار ایشان به حالت عادی بازگشت واحتیاجی دیگر به سوند نداشتند سوال من اینست که این داروها تمام شده آیا مصرف دوباره این داروها لازم است ؟نام آنها عبارتست از امنیک۰/۴،سیمپاکول «بتانکول»،فینید ۵
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      با سلام فقط كپسول امنيك را براي هميشه ادامه دهند

  • تصویر کاربر ذبی جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من آزمایش آنالیز اسپرم دادم که در آن vitalityبرابر۵۰/۸ و WBCبرابر۲۰_۲۵و Analyzed sperm برابر۱۰۰واز طرفی زود انزالی دارم لطفا راهنمایی ام کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش)

      با سلام حركت اسپرم ها ضعيف است روزي يك گرم ويتامين c  سه ماه ميل كنيد و روزي يك عدد قرص تاوانكس ٥٠٠ ميلي گرم ده روز ميل كنيد و روزي يك عدد قرص فلوكستين٢٠ ميلي سه ماه ميل كنيد

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۸ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 364 مشاهده پرسش
    سلام خداوند بشما اجر دهد من 65 سالمه که چند ماهی است در دفع ادرار مشکل دلرم در شهرستانم به پزشک مراجعه کردم ازمایش داد که نتیجه ان اندازه پروستات 50*55*45=65CCبا PSA= 9/48و نسبت FREE PSAبه PSA=/25بوده دکتر برای من سیپروفلوکساسین 500 برای یک ماه و تامسولوسین 4/ تجویز نمود که مصرف شد و مجددا ازمایش انجام و نتیجه شد PSA=5/66و نسبت FREE PSAبه PSA=/40شده شب هم یک یا دو بار اجبارا از خواب بیدار میشوم ولی ادرار خیلی کمی جاری میشود سوالم از حضور انور شما اینه که چه تجویزی می فرمایید چه قرص هایی را باید مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۸ آبان ۰( 3 سال پیش)

      با سلام روزي يك عدد كپسول امنيك براي هميشه ميل كنيد و تامسولوزين را قطع كنيد

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر