همه چیز درباره سرطان بیضه

سرطان بیضه، زمانی که سلولهای بیضه غیرطبیعی(سرطانی) شوند، به عنوان یک بیماری ظاهر می شود. سرطان ممکن است در یک یا دو بیضه بوجود آید. سن ابتلا به سرطان بیضه 30 تا 35 سالگی است. دو نوع سرطان وجود دارد، سمی نوما و غیرسمی نوما.

علائم سرطان بیضه

علت سرطان در بیضه ها ناشناخته است ولی عواملی که فرد را در شانس و ریسک ابتلا به سرطان بیضه قرار می دهد، بیضه های نزول نکرده، موارد غیرطبیعی مادرزادی در کلیه و آلت تناسلی و سابقه سرطان بیضه در فامیل می باشند. سرطان در بیضه ها اغلب توسط بیمار بصورت یک توده یا تورم در بیضه تشخیص داده می شود.

  • از مشخصه های سرطان بیضه ، بزرگی بیضه، معمولا بدون درد می باشد ولی گاهی درد در بیضه، درد ناحیه کشاله ران و تجمع مایع در کیسه بیضه(اسکروتوم) دیده می شود. تشخیص سرطان بیضه توسط بیمار و انجام سونوگرافی می باشد.
  •  درجه نفوذپذیری سرطان در بدن به غدد لنفاوی شکم و سینه می باشد که با سی تی اسکن و MRI قابل تشخیص است.
  • بعضی سرطان های بیضه از خود ماده ای ترشح می کند که وارد خون شده و با اندازه گیری این ماده در خون نوع سرطان را قبل ازعمل می توان تشخیص داد و به آن (TUMOR MARKER)گویند.
  • تقسیم بندی درجه بندی سرطان از صفر تا سه می باشد. درجه 3 سرطان بسیار پیشرفته است.
  • علائم بیمار به صورت درد پایین شکم یا کشاله ران، احساس سنگینی در کیسه بیضه(اسکروتوم)،بزرگی و تورم بیضه و از بین رفتن بیضه می باشد.

سرطان بیضه

  • درمان بر حسب نوع سرطان تفاوت می کند. 4 نوع درمان استاندارد شامل اشعه درمانی، شیمی درمانی، پیگیری بیمار . جراحی وجود دارد.
  • چون بعد از درمان شانس عود سرطان وجود دارد، بیمار باید مورد پی گیری قرار گیرد، در صورت عود سرطان، شیمی درمانی و جراحی تواما ” باید صورت گیرد.
  • پیش آگهی بر حسب نوع سرطان، درجه نفوذپذیری(دست اندازی سرطان) و تعداد و اندازه غدد لنفاوی گرفتارشده شکم دارد.

آیا سرطان بیضه کشنده است؟

سرطان بیضه از دسته سرطان هایی است که در صورت تشخیص در مراحل اولیه به راحتی قابل درمان است و بیمار می تواند طول عمر عادی داشته باشد. این سرطان حتی در مراحل پیشرفته نیز قابل درمان است اما تاثیرات دائمی بر کیفیت زندگی جنسی بیمار می تواند بگذارد.

بقای سرطان بیضه

میزان بقا در بیماران مبتلا بیش از 96 درصد است که همین امر نشان دهنده درصد بسیار کم مرگ بر اثر سرطان بیضه است.

سرطان بیضه و ناباروری

درمان ممکن است باعث اختلال جنسی شود و چنانچه بیمار نیاز به پرتو درمانی یا شیمی درمانی داشته باشد،عوارض این مورد جداگانه است. پس از تشخیص سرطان در بیضه و در صورت خواست بیمار برای تولید مثل در آینده می توان اسپرم وی را در بانک اسپرم ذخیره کرد تا در آینده بتواند برای فرزندآوری اقدام کند.

همچنین در صورت لزوم مراحل درمان ممکن است به سمت برداشتن یک بیضه به طور کامل ختم شود. از این رو توصیه می شود که فرد پیش از اقدام به درمان راهکار های پیشنهادی برای باروری را به کمک پزشک متخصص مدنظر بگیرد.

از مشکلات دیگر گزارش شده پس از درمان سرطان، ناتوانی یا ضعف جنسی در بیمار است که در گام اول ریشه در مشکلات روانشناختی و ضعف ناشی از درمان های طولانی مدت دارد. همچنین در صورت برداشته شدن بخشی از بافت بیضه و نتاحیه اطراف ممکن است باعث گشاد شدن عروق خونی ناحیه تناسلی و ضعف در توانایی جنسی بیمار بشود.

مراحل سرطان در بیضه ها

تمام سرطان های بیضه از سلول های زاینده در بیضه شروع می شود. دو نوع سرطان سلول های زاینده (سلول ژرم) وجود دارد که سمی نوما و غیر سمی نوما نامیده می شود. این دو نوع سرطان بطور متفاوتی رشد کرده و باعث دست اندازی و متاستاز می شوند و درمان آنها نیز متفاوت است. نوع غیر سمی نوما در مقایسه با سمی نوما بسرعت رشد و پیشرفت می کند. سرطانهای سمی نوما به اشعه درمانی بخوبی پاسخ درمانی نشان می دهند.

ممکن است سرطان بیضه مخلوطی از سمی نوما و غیر سمی نوما باشد، بنابراین در چنین مواردی درمان سرطان غیر سمی نوما باید صورت گیرد.

  • شخصی که شانس مبتلا شدن به یک بیماری را داشته باشد، به آن ریسک فاکتور می گویند. داشتن ریسک فاکتور بمعنی این نیست که شخص مبتلا به سرطان می شود و نداشتن ریسک فاکتور هم به معنی این نیست که مبتلا به سرطان نمی شود.

اگر شانس ابتلا به این سرطان  را در خود می بینید در موارد ذیل با پزشک خود مشورت کنید:

  1. اگر سابقه عدم نزول بیضه نکرده داشته اید.
  2. اگر رشد بیضه بطور غیرطبیعی داشته اید.
  3. اگر سابقه سرطان بیضه داشته اید.
  4. اگر سابقه سرطان بیضه در فامیل، بخصوص پدر یا برادر سرطان داشته اند.
  5. اگر بزرگی بیضه یا تورم بیضه پیدا کنید.
  6. درد مبهم در پایین شکم حس کنید.
  7. تجمع مایع بطور ناگهانی در کیسه بیضه(اسکروتوم)

سرطان بیضه

تشخیص سرطان بیضه

  1. معاینه بیمار به منظوربررسی بزرگی بیضه و یا وجود غده در شکم
  2. انجام سونوگرافی بیضه و سی تی اسکن شکم و ریه
  3. انجام آزمایش خون برای بررسی بعضی مواد که از بعضی از سرطان ها ترشح می شود و وارد خون می شود و به آن مارکر سرطان گویند نظیر:
  • آلفا فیتو پروتئین (AFP)
  • بتا گونادوتروپین کوریونیک (B-HCG)

این دو آزمایش قبل از خارج کردن بیضه باید انجام شود و سپس عمل جراحی با شکاف دادن در ناحیه کشاله ران و خارج کردن بیضه از کشاله ران صورت گیرد. پس از خارج کردن بیضه بمنظور بررسی دست اندازی و متاستاز سرطان به سایر قسمتهای بدن باید عکس سینه، سی تی اسکن و ام آرای شکم انجام شود. چنانچه غدد لنفاوی شکم گرفتار شده باشد، در سرطان های غیر سمی نوما باید غدد لنفاوی از طریق عمل جراحی خارج شوند، در صورتیکه در نوع سمی نوما غدد لنفاوی گرفتار باشد، اشعه درمانی کفایت می کند.

برای پی گیری بیمار به منظور اینکه آیا درمان جراحی موفقیت آمیز بوده یا خیر، باید آزمایش خون برای آلفافیتوپروتئین و کوریونیک گونادوتروپین انجام شود. چنانچه آزمایش خون موارد فوق را نشان دهد بیانگر این است که بعد از عمل، سرطان عود کرده و یا عمل بخوبی انجام نشده و سرطان در جای دیگری از بدن وجود دارد، که باید مشخص شود.

وقتی سرطان به جاهای دیگر بدن دست اندازی کند، به آن متاستاز گویند. اگر بعد از عمل، آزمایش خون مثبت شود ممکن است سرطان به ریه متاستاز داده است.

چه کسانی بعد از درمان سرطان پیش آگهی خوبی دارند؟

در مورد سرطان های غیر سمی نوما اگر موارد زیر وجود داشته باشد

  1. سرطان محدود به بیضه یا در غدد لنفاوی شکم (رتروپریتون) باشد.
  2. سرطان به ریه متاستاز نداده باشد.
  3. مواد ترشح کننده سرطان به مقدار کم در خون وجود داشته باشد.

در مورد سرطان سمی نوما موارد زیر باشد

  1. سرطان به اورگانها متاستاز نداده باشد.
  2. مقدار AFP در آزمایش خون طبیعی باشد و BHCG و LDH هر مقدار که در خون وجود داشته باشد.

درمان سرطان بیضه

در مراحل اولیه سرطان یا STAGE 0 شامل:

  1. اشعه درمانی
  2. پی گیری بیمار
  3. خارج کردن بیضه (اورکیکتومی)

در مرحله بعدی یا STAGE 1

بر اساس اینکه نوع سرطان سمی نوما یا غیرسمی نوما باشد، درمان فرق می کند.

اگر سمی نوما باشد شامل:

  1. برداشتن بیضه با پی گیری دقیق بیمار
  2. اگر بیمار درمان بسیار جدی بخواهد، برداشتن بیضه و شیمی درمانی می باشد

و اگر غیر سمی نوما باشد شامل:

  1. برداشتن بیضه و پی گیری طولانی مدت
  2. برداشتن بیضه و غدد لنفاوی شکم (رتروپریتون) با پی گیری طولانی
  3. بعد از جراحی، شیمی درمانی برای بیمارانی که شانس عود سرطان در آنها وجود دارد.

STAGE 2 سرطان بیضه

اگر سرطان سمی نوما باشد درمان شامل :

  1. اگر تومور 5 سانتی متر یا کوچک تر باشد، جراحی برداشتن بیضه و اشعه درمانی به غدد لنفاوی لکن وشکم و یا جراحی برداشتن بیضه و غدد لنفاوی شکم.
  2. اگر بزرگتر از 5 سانتی متر باشد برداشتن بیضه با اشعه درمانی و شیمی درمانی و پی گیری طولانی مدت است.

درمان غیر سمی نوما STAGE 2 :

  1. برداشتن بیضه و غدد لنفاوی و پی گیری طولانی
  2. برداشتن بیضه و غدد لنفاوی و سپس اشعه درمانی و شیمی درمانی

درمان عود سرطان در بیضه

  1. اشعه درمانی و شیمی درمانی
  2. تجویز مقدار زیاد شیمی درمانی
  3. برداشتن سرطان عود شده، اگر پس از دو سال عود کرده باشد و یا سرطان در یک محل عود کرده باشد.

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.

دکتر هوشنگ قوامی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و ناباروری و ناتوانی جنسی مردان در تهران

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 5روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)

  • تصویر کاربر خشم شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر قوامی غزیز من 18 سال دارم و بیضه هایم خیلی کوچک هستند و کیسه بیضه هایم هم خالی از منیع شده است من قبلا خود ارضایی زیاد داشتم والان این عادت بد را ترک کرده ام میخواستم بدانم با ترک خود ارضایی آیا امکان دارد بیضه هایم بزرگ و کیسه بیضه ام دوباره پر منیع شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      خير نيست

  • تصویر کاربر یاس شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید من الان 10روزه ک این علایمی رو ک بهتون میگمو دارم
    درد زیر شکم وکمر
    درد شدید توبیضه مخصوصا سمت چپ
    تکرر ادرار
    ادرار بصورت دوشاخه و با حجم کم
    ادرار بصورت مقطعی قطع و وصل میشه در هنگام خروج
    سوزش در ادرار
    و درسن کودکی ام در اثر ضربه به بیضه عمل جراحی داشتم
    رفتم سونگرافی و ازمایش ادرار انجام دادم و بردم پیش متخصص،متخصص بهم گفتن که ازمایشو سونگرافیم هیچ مشکلی نداره ومن واریکوسل خفیف دارم و از لحاظ دیگه سالمه سالمم وباید یسری چیزارو رعایت کنم و برام فقط مسکن دادن ک منتها من اصلااااا دردم کم نشده و همچنان درد شدید دارم و تیر میکشه،اون متخصص گفتن چیز خاصی نیست و رد میشه اما من واقعا درد کلافم کرده چون شدیده و نمیدونم باید چیکار کنم دوهفته دیگم جشن عقدمه و بسیار بخاطر این موضوع استرس دارم ک مشکلی پیش نیاد برام و چیز خاصی نباشه
    به نظر شما مشکلم چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      جواب دادم

    2. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      جواب دادم

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر عزیز و بزرگوار
    بنده 32 سالمه مجرد از کرمانشاه حدود یک ماه پیش عمل واریکوسل کردم و درد بیضه م بیشتر شده و بیشترین علت عمل بخاطر درد بیضه سمت چپم بود. فوتبال زیاد بازی میکردم فکر کنم مال اون بود. کشاله ران چپم خیلی درد میکرد تا اینکه رفتم دکتر گفتن واریکوسل داری الان بعد از گذشت یک ماه از عمل دیروز فوتبال رفتم دوباره مثل قبل عمل بود. و بیضه چپم خیلی درد میکنه. خواستم بدونم اصلا درد بیضه درمان داره بنظرتون؟ وقتی حمام میرم دست میزنم انگار برآمدگی مثل رگ پیچ خورده داخله بیضه نه اطراف بیضه هست و با دست لمس میکنم درد میکنه و به کشاله چپم تیر میکشه. خدا خیرتون بده مردم از درد اینجا صدتا دکتر رفتم اصلا معاینه نمیکنن میگن سونو بیار. دکتر سونو هم اصلا توجه نمیکنه سونو رو تو زیر 30 ثانیه میگیره. خلاصه من موندم با این درد زندگیم خراب شده عاجزانه تقاضای کمک دارم.خداوند حفظتان کند باشد با دستان پر مهر شما به زندگی برگردم.فایل سونو پیوست کردم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۱۸ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر محمدرضاقمی شنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ببخشید بنده خواهر زاده ام نزول بیضه راست داشتن از بچگی و الان 23 سالشونه
    الان قسمت زیر شکم ورم کرده و سفت شده سی تی اسکن انجام شده دکترا میگن مشکوک به سرطانه
    خواستم بپرسم ایا با جراحی و برداشتن بیضه خطر سرطان برطرف میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      بله خوب مي شوند اگر نياز به درمان ديگر نباشد

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    بیضه سمت راستم بر اثر پوشیدن شلوار تنگ درد میکنه
    الان یه هفته گذشته شلوار مناسب و شورت مناسب میپوشم ولی هنوز درد میکنه علت رو بفرمایید
    در ضمن بیضه ام بزرگ یا متورم و یا قرمز نشده
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      ممكن است التهاب اپيديدم باشد

  • تصویر کاربر فرزاد شنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید جناب دکتر . یک ماه پیش یه بیماری ویروسی همراه تب و لرز و استفراغ گرفتم یک هفته خوب شدم و چند روز بعد درد در کمرم شروع شد درد به اندازه ای بود که به بیمارستان رفتم و دکتر گفت گرفتگی عضلات کمر داری دو نوع دارو به من داد قرص valium 5mg برای سه روز و قرص apranax 550mg برای یک هفته . بهمراه پماد . بعد از استفاده خوب شدم و احساس گرفتگی در بیضه داشتم در همین زمان سرما خوردم و بعد از رفتن پیش ارولوژیست به مدت سه روز خوب بودم ولی باز هم کمر درد داشتم ارولوژیست برای من آزمایش خون نوشت به علت اینکه بنده یک بیضه دارد م به صورت مادر زاد و در ام آر آی و آزمایشها به عمل اومده چیزی یافت نشد . از بیضه نزول نکرده . یک کیست روی بیضه دارم . یک فرزند دو ساله دارم و همسرم هم باردار هستش برای فرزند دوم . ولی این گرفتگی خیلی منو اذیت میکنه کلا بی حالم کرده همش باید در حالت دراز کش باشم دکتر های این جایی که من هستم هیچ چیزی از پزشکی نمیدونن فقط میگن نرمال هستش . میخواستم ببینم امکانش هست راهنمایی کنید من ضمنا من حس میکنم بعد اینکه بیضه خودم رو چک کردم احساس کردم اپیدیدمس یک مقدار بزرگ شده و سفت شده نصبت به قبل و وقتی که دست میخوره بهش احساس گرفتگی میکنم . مثل اینکه یه ضربه ای به بیضه من خورده باشه ولی درد تو بیضه نیستش . خیلی ممنونم اگه ممکنه ایمیل به من جواب بدید چون تلفن کشور مارو قبول نمیکنه
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      كمر درد ارتباطي به من ندارد به اورتوپد مراجعه كنيد

    2. تصویر کاربر فرزاد جمعه ۲۷ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام و خسته نباشید مثل اینکه وقت نکردید اصلا متن رو بخونی بنده فرق بین ارتوپدی ارولوژیست رو میدونم جناب دکتر ممنونم از وقتتان
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      خواهش مي كنم

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سامان جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام خدمت آقای دکتر
    بنده 27 سال سن دارم مدتی است که بیضه راستم بزرگ شده و احساس سنگینی هم میکنم و همراه با درد شدید میباشد درد با ایستادن و دراز کشیدن بدتر میشه ممنون میشم راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی جمعه ۲۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      جواب دادم

  • تصویر کاربر پویا پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عزیز من و داداشم بدلیل وجود کیسه در بیضه من سال 82 وقتی ده سالم بود عمل شدم هر دو بیضه الان که 25 سالمه امروز متوجه یه توده روی بیضه راستم شدم به اندازه تقریبی نیم سانت حالا نگران هستم که چی هست این توده بعد دیدن سرطان بیضه به این صورت نگرانیم بیشتر شد لطفا کمکم کنید چکار باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      نگران نباشيد

    2. تصویر کاربر پویا سه شنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنونم از پاسخگویی شما دکتر محترم دکتر فقط من نه مشکل کوچک بزرگ بودن بیضه راست چپ نسبت به همچند دارم نه مشکل دفع ادرار یا وجود خون در منی یا ادرار یا حتی شل بودن همیشگی پوست بیضه و متورم شدنشده هیچ کدوم از این ها حتی یک بارم برام پیش نیومده ولی دلیل این توده چیه بازم سپاس گذارم از جنابتون
    3. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      كيست است

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    بنده ۲۸ سالمه
    ۵ماه پیش بخاطر بزرگی بضه چپ ب دکتر مراجعه کردم.پس از سونو و ازمایش تشخیص سرطان دادن و با جراحی برداشتن.نتیجه پاتولوژی تومور غیرسمینوما بود.باctبعد از جراحی مشخص شد توده۲۴mm غده لنفاوی شکمی و ۳توده در ریه چت ب اندازه های ۱۳ و ۵ و ۳ سانتی دارم.بعد از ۵ مرحله شیمی درمانی(۲مرحله اول bep و ۲مرحله دومvip و مرحله ۵ bep) فقط اندازه توده لنفی یک سانت شده و بقیه هیچ تغییری نکردن اما afp=18 و b-hcg=1.25 و ldh=450 شده.الان منو ب جراح توراکس معرفی کردن.الان میتونم امیدی داشته باشم با تغییر رژیم درمانی ب tip یا gip درمانم رو ادامه بدم یا حتما جراحی کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی پنجشنبه ۵ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)

      بله اميد داشته باشيد

  • تصویر کاربر پویا شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من به دلیل استمنا حدود ۶ ماه یا کمتر و یا بیشتر بیضه ی راستم کوچک تر از بیضه ی چپ من شده است و من به همین دلیل تصمیم به ترک استمنا گرفتم و نگران هستم که بیضه هایم به حالت طبیعی بر نگردد ایا بیضه ی من به حالت عادی برمیگردد؟ من هم در سن بلوغ هستم و میتنوان گفت تازه به سن بلوغ رسیده ام لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر هوشنگ قوامی شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 4 سال پیش)

      سونوگرافي از بيضه ها انجام شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر